Teraherco kamerų įspūdingos galimybės

Pradėjo Ezekiel, vasario 27, 2013, 17:42:20

« ankstesnis - sekantis »

Ar jums praverstų teraherco spindulių kamerą

Taip
7 (63.6%)
Ne
2 (18.2%)
Nežinau, trūksta informacijos
2 (18.2%)

Viso balsavusių narių: 11

Žemyn

Ezekiel

Visai neseniai buvo sukurtos revoliucinės teraherco kameros turinčios neįtikėtinas galimybes ir turėtų labai platų pritaikymą išpopuliarėjusios. Gebėjimas matyti kiaurai sienas ir kartų matyti šiluminį spinduliavimą atrodo fantastika, tačiau tai tampa realybe su Thz kameromis, kurios būtų gan kompaktiškos ir pigios pagaminti. Kitaip nei matomoji šviesa ar infraraudonieji spinduliai teraherco šviesą gali prasisverbti beveik per visas nepoliarizuotas, dielektrines medžiagas. Teraherco spindulių spektras yra tarp ilgųjų infraraudonųjų spindulių ir mikrobangų, todėl šie spinduliai yra tokie skvarbus ir tiktų šilumai aptikti.



Daugiau informacijos lietuviu kalba rasite čia: http://www.mokslasirtechnika.lt/mokslo-naujienos/teraherciniai-prietaisai-kuriami-vilniuje.html
Thz spindulių kamera turėtų platų pritaikymą, nes jie praeina pro daugybę medžiagų - audinius, kartoną, medieną, keramiką ir plastiką, bet ne pro metalą ir vandenį. Pavyzdžiui šias kameras galima būtų naudoti ieškant pamestus daiktus, remonto darbams, aptikti vinis sienose ir dujas,  taisant elektroniką, suplyšusius laidus, aptinkant padirbtus pinigus, paslėptus ginklus ir pritaikyti medicininiai diagnostikai. Štai vienas iš retų vaizdo įrašų: http://www.youtube.com/watch?v=JCL9kiYCAoE
Restauratoriams labai praverstų tokios kameros aptikti freskas, net jei jį būtų uždengta storų sluoksniu kalkių skiedinių ar dažais, atliekant nedestruktyvius tyrimus, analizuojant medžiagų cheminę sudėtį. Amerikoje restauratoriai jau naudoja jas sieninės tapybos skenavimui. Štai viena nuotrauka:



Šį kamera galėtų būti naudojama spėju kaip ir naktinio matymo prietaisas, nes teraherco spinduliai artimi giliajam IR spektrui - šilti objektai pasirodytų švytintis kaip ir matoma su termokamera. Tik termokameros labai brangiai kainuoja ir turi labai maža raišką, priešingai yra su teraherco kameromis, kurios naudotų populiarią, pigia ir aukštos rezoliucijos CMOS jutiklių technologiją.
Įdomiausia, kad Lietuvoje, Vilniuje yra kompanija „Teravil", kuri ir specializuojasi teraherco technologijos gamyboje ir globaliai eksportuoja ją, pvz. į JAV kurioje policija jas naudoja saugiam civilių skenavimui, aptikti ginklus ar sprogmenis kadangi mato kiaurai drabužius, bet atsispindi nuo metalinių dalių.




"Teravil" įmonės tinklalapis: http://www.teravil.lt/about.php

Kiek skaičiau internete teraherco sensoriai yra paremti CMOS ar CCD matricos technologija tik turi papildoma grafeno danga, kuri yra jautri šiems spinduliams.  Geriausiai tinka germanio ar silicio lęšiai, nes jie labai gerai praleidžia teraherco-infraraudonuosius spindulius, bet blokuoja matomąją. Bet puikiausiai tiktų net polimerinės medžiagos. Todėl juos būtų palyginus paprasta pagaminti kaip paprastas kameras naudojant pigias medžiagas.



Kadangi sensorius būtų kompaktiškas jis tilptų ir mobiliuosius telefonus, fotoaparatus ir t.t. Net buvo žadama įmontuoti tokias kameras Iphone 5 telefonus nors taip ir neatsitiko, vėl žadama jas integruoti į Iphone 6. Turėti tokį įrenginį tikrai pravertų.

Benamis

#1
vasario 27, 2013, 18:16:44 Redagavimas: vasario 27, 2013, 18:18:22 by Benamis
Buvo gi irengtos panasios kameros oro uostose, taciau del zmoniu privatumo pazeidimo jas dabar ismontuoja. Panasiai ir cia ateityje gali buti, nes:

Citata iš: Ezekiel  vasario 27, 2013, 17:42:20
mato kiaurai drabužius


http://www.technologijos.lt/n/technologijos/technologiju_rinka/S-30683/straipsnis/JAV-atsisako-nurenginejanciu-skeneriu-oro-uostuose?l=2&p=1

Ezekiel

Štai dar retų vaizdo įrašų:



snofru

balsavau už: "man praverstu" ir manau, kad tikrai praverstu ir 100% kad neatsisakyčiau pagundos kokią simpatišką merginą nužvelgt su tokia kamera, jei ji būtų įmontuota telefone.
bet nemanau, kad pradės masiškai tokius dalykus pardavinėt į kairę ir į dešinę, konstitucija dar vis galioja.

Ezekiel

Citata iš: snofru  vasario 27, 2013, 19:22:08
balsavau už: "man praverstu" ir manau, kad tikrai praverstu ir 100% kad neatsisakyčiau pagundos kokią simpatišką merginą nužvelgt su tokia kamera, jei ji būtų įmontuota telefone.
bet nemanau, kad pradės masiškai tokius dalykus pardavinėt į kairę ir į dešinę, konstitucija dar vis galioja.


Jo privatumas kelia didžiausia susirūpinimą. Bet kiek girdėjau telefonai bus sufokusuoti matyti tik iš arti, 10cm atstumu.
Vis tik šios technologijos pasieks žmones ir konstitucija čia nepadės. Kažkada infraraudonosios vaizdo kameros ir buvo uždraustos kai kur, nes kažkiek permato pro drabužius.
Kariuomenė jau tikriausiai naudoja terherco technologijas žmonių stebėjimui ir karybai.
15min.lt buvo strapsnis rašo apie jau apie prietaisus policininkams leidžiantiems matyti kiaurai sienas. Tačiau ten padaryta klaida sakant, kad tai bus ne IR spindulių dėka, o teraherco kamerų naudojimo dėka.
http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/technologijos/futuristiskas-prietaisas-golden-i-leis-policininkams-matyti-kiaurai-sienas-ir-identifikuoti-nusikalteli-vien-i-ji-pasiziurejus-646-308992
O teraherco prietaisų populiarinimas tik labiau padėtų suvokti privatumo pažeidimus ir kurti apsisaugojimo priemones.

Aukštyn