Kas yra "šventasis" bedievio akimis?

Pradėjo vytra, liepos 02, 2017, 17:52:46

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

CitataTaip, aš pavyzdžiui kritikuoju religiją, tačiau ne grynai iš ateizmo (netikėjimo dievu), o todėl, kad matau religijų žalingumą, moralinį sustabarėjimą ir pan.
Religijas daug kas kritikuoja, bet ne visi kas kritikuoja yra ateistai.

O štai jūsų pasirinkimas netikėti, kad egzistuoja aukštesnė protinga jėga, tai nuostata pačiu "globaliausiu", "absoliučiausiu" klausimu, iš tų, kokie tik kyla žmogui. Šis pasirinkimas neina vien iš proto, kadangi žmogaus protas per mažas aprėpti tokius dalykus ir negali suvesti galų tiek dėl informacijos trūkumo, tiek dėl to, kad reikia be galo daug informacijos tokiam klausimui.

O šiaip jo, jeigu kažkas yra pasakęs, kad žmogus - politinis ar socialinis gyvūnas, tai lygiai galima teigti, kad žmogus yra religinis gyvūnas, ir religiškumas yra persmelkęs visas gyvenimo sritis. Nori ar nenori, žmogus yra garbintojas, jeigu jis negarbina aukštesnių principų, garbins žemesnius, arba garbins patį save, savo ego.

Joks žmonių gyvenimo aspektas negali egzistuoti be tikėjimo, atsidavimo. Absoliutus netikėjimas - bemaž neįmanomas, arba yra kraštutinė beprotiška būsena, kuri reikštų, kad žmogus yra psichūškės pacientas.

Taigi, viskas yra religija, tik skirtingų formų. Niekur nepabėgot nuo religiškumo pasidavę į ateizmą. Tai tas pats kas išsinerti iš savęs - neįmanoma. :)

Dėl religijų sustabarėjimo - kaip čia pasakius. Taip, religijoje galima rasti reiškiniu, kurie kels pasibjaurėjimą. Bet už religijos ribų tokių reiškinių daugiau. Sustabarėjimo daugiau. Neįmanomo bukumo daugiau, nežmogiškumo daugiau. Sekuliarus gyvenimas, visos jo formos, nuo visuomenės iki asmeninio - baisesnis baisaus. Tikras košmaras.

crystal

#31
rugpjūčio 02, 2017, 22:55:23 Redagavimas: rugpjūčio 02, 2017, 23:01:35 by crystal
Pralinksmino, sieli, tavo komentaras :D .Taip tiesiai šviesiai, be jokių užuolankų: "žmogus yra visur, visada ir visame kame religingas, jis gimė religingu, visas jo gyvenimas persipynęs religijom ir garbinimais. Sekuliarus gyvenimas - baisus. Totalus košmaras tiesiog. Psichai tie ateistai. Taškas."

Nelabai ką pakomentuosiu. Gal kas kitas bus kantrus. :)

a.t.sielis

Manau, ne visai supratai mintį. Turiu galvoje, kad žmogus turi tikėti, tuo ką mato, bent šiuo pasauliu. Žmogus investuoja save į kažką, į bet ką: maistą, medžioklę, krepšinį, alų, dar kažką. Ta prasme jis religinis gyvūnas, jis priima dalykus. Ateistas irgi tiki kažkuo.

O jeigu kažkas absoliučiai abejotų viskuo, tada egzistencija darytųsi neįmanoma. Bet koks žinios ar pažinimas būtų neįmanomas. Netiki savo akim, ausim, mintim, viskuo. Liktų tik chaosas. Tiesus kelias į psichūškę.

O jeigu religija yra kritikuotina, tai sekuliarus gyvenimas yra baisesnis baisaus, šimtą kartų labiau kritikuotinas. Blogiau negu sekuliarus gyvenimas yra nebent religinis fanatizmas.

Taip, kad nepergyvenkit, niekas jūsų nepeikia. Ne psichai jūs :) Religiški žmonės, kaip ir visi žmonės. Žmogus - religinis gyvūnas.

paragraf 78

Citata iš: gidas  rugpjūčio 01, 2017, 20:08:23Nežinojau, kas tas Derida - teko dirstelt į Vikipediją. Tiesą sakant, išsigandau  iš kar - jei iš durnumo pradėčiau gilintis į jojo dekonstruktyvizmą, smegenys netruktų iškrist. Kaip teisingai pastebėjo Crystal - negi rimtai manai, kad kas bent pabandys ieškoti jojo raštuose, kodėl religija ir ateizmas yra tas pat? Pasitikim tavim - pateik jo pagrindinius argumentus šiuo klausimu, o mes tada ir pagalvosim - gal tas velnias arabas ir teisybę sako. :)
Na va, smagu, kad bent kažkuo apšviečiau :) Daridos dabar prie savęs neturiu, manp didžioji bibliotekos dalis kitame mieste, tai sorry, neturiu galimybės dėl šios diskusijos lėkti į kauną kad pacituočiau kažką, o ir nesu Daridos fanas, kad ginčiau jo teiginius :)
Taip pat nenoriu įrodinėti kažko ar ginti kažkokią poziciją, nes tai kiekvieno asmeninis reikalas ir pažinimo pobūdis. Kas norės pasigilinti manau pats pasiieškos.

Šiaip, keisčiausia, kad tik paminėjau tai lyg ir probėgšmais, o tai tapo pagrindine tema.

Dar keisčiau tai, kad apie tokius sugretinimus kalbant su bičiuliais ateistais religijotyrininkams (ar sakiau, kad religijotyra iš esmės ateistinis mokslas, na bent jau toks turėtų būti) jie pritaria ir kartu pasijuokia iš šito paradokso. Tiems kas su religija kaip tokia menkai pažįstamas, toks sugretinimas iškart pakelia spaudimą :)
Klausimas kodėl taip yra? Dėl išankstinio nusistatymo? Dėl baimės būti apšauktam religijozniku? Dėl paradoksų baimės? Ar elementaraus fenomeno nesuvokimo ir nenoro į jį suvokti? Kodėl? :)

mcgyver

Sieli jei zmogaus visiskai nevaldo protas tai nemanau, kad jam reikia ka nors garbinti ar tai butu religija ar sportas, artistai ir panasiai.
Kodel tu manai, kad tik su religija galima dieva atrasti?

a.t.sielis

#35
rugpjūčio 03, 2017, 09:14:00 Redagavimas: rugpjūčio 03, 2017, 09:21:30 by a.t.sielis
Jie kovoja, kovoja su religija, aiškina, koks religija yra netikęs dalykas, o kas nors ateina, ir pasako: "o jūs patys esate religija". Kam patiks? :)

Bet grįžkim prie pradinės temos. Vytra pradėjo nuo to, kad ateizme nėra šventumo, vadinasi, nėra šventųjų, tiek konkrečiai, tiek tokios galimybės ar sąvokos. Iš to, kaip mūsų bičiuliai ateistai atsižegnoja bet kokio šventumo ir religiškumo ateizme, kaip ir matosi, kad jie patvirtina Vytros teiginį. Sekantis Vytros klausimas buvo toks: "jeigu pas jus net nėra sąvokos "šventumas", kokiu būdu jūs sakote: "Teresė nėra tokia šventa"? Apie ką kalbate? Pagal jus, Teresė yra kaip visi žmonės, o jokio šventumo negali būti. Todėl teiginys "Teresė nėra tokia šventa" yra alogiškas, kai skamba iš ateisto lūpų.

Ar ne?

Citata iš: mcgyver  rugpjūčio 03, 2017, 09:09:36Sieli jei zmogaus visiskai nevaldo protas tai nemanau, kad jam reikia ka nors garbinti ar tai butu religija ar sportas, artistai ir panasiai.
Mintis buvo ta, kad žmogus iš prigimties yra garbintojas. Jis linkęs kažkuo žavėtis, kažką mylėti, kažkokias savybes vertinti kaip geriausias. Ir tada lieka tik klausimas, kur jis šią savo savybę investuos. Kad investuos, tai tikrai, klausimas tik kur konkrečiai.

CitataKodel tu manai, kad tik su religija galima dieva atrasti?
Taip, Dievas yra visur, ir žmogus nuolat kontaktuoja su Dievu, kiekvieną akimirką ir kiekviename veiksme kasdienybėje. Visas žmogaus gyvenimas yra kontaktavimas su aplinka, su būtimi, būties išgyvenimas. O viskas aplinkui ir žmoguje yra Dievo apraiškos, materija yra Dievo energija, pats žmogus yra Dievo energija. Tai kaip jis gali neatrasti Dievo per visus kitus procesus, ne tik religiją? Ar žmogus yra religijoje, ar ne religijoje, visas jo gyvenimas yra vienas ištisas pokalbis su Dievu.

mcgyver

Religija yra mitai su ismintimi ir nieko daugiau ar nors vienas pranasas grizo? Atsakymas ne. Manau del to ateistai ir nepripazysta religijos. O terese tikrai nebuvo pasiekus Jezaus lygio todel ateistams atrodo, kad ji nera verta buti pripazinta sventaja. As pats ne ateistas.

TinSoldier

#37
rugpjūčio 03, 2017, 10:12:58 Redagavimas: rugpjūčio 03, 2017, 10:23:13 by TinSoldier
Citata iš: paragraf 78  rugpjūčio 03, 2017, 08:47:39Klausimas kodėl taip yra? Dėl išankstinio nusistatymo? Dėl baimės būti apšauktam religijozniku? Dėl paradoksų baimės? Ar elementaraus fenomeno nesuvokimo ir nenoro į jį suvokti? Kodėl? :)
Todėl, jog toks teiginys skamba kaip netiesa, o teigiantysis nesugeba net minimaliai jo argumentuoti. O, nepaisant to, vis kartoją tą patį kaip tiesą :)

Galima rasti nemažai panašumų ir tarp religijos bei, pavyzdžiui, narkotikų. Religingi žmonės neretai tampa priklausomi ir net fanatiškai priklausomi nuo savo religijos. Staiga palikus savo religinę bendruomenę ar staiga atsisakius tikėjimo gali kilti abstinencijos periodą primenantys, depresyvūs simptomai. Gilūs religiniai išgyvenimai gali sukelti net euforiją, haliucinacijas ir sąmonės "nušvitimus", palyginamus su narkotikų poveikiais. Taip pat dar, kaip paragraf'as, įmesiu argumentą apeliuojant į autoritetą: Marksas teigė, jog religija yra opiumas masėms. Gal dar koks nors narkomanas kažkada Kastanedą ar "Suvokimo duris" skaitė - va dar ir pranašas ir šventraštis.

Bet dabar pasakykit man, koks, atsiprašant, durnius, rimtu veidu galėtų sakyti, kad religija ir heroinas yra tas pats? :D Ne perkeltine prasme tą teigti, kaip Marksas. Bet rimtai ir konkrečiai lyginti šituos du dalykus?

Juk nepaisant paviršinių, neesminių, mažareikšmių panašumų, tai yra visiškai du skirtingi dalykai.
Ar jums taip neatrodo? Tokiu atveju, galiu jus vietoje teistų vadinti narkomanais? O gal priklausomybės ligų ligoninėse gydosi ne narkomanai, o tiesiog labai narkotikams religingi žmonės? Ir tai jums neatrodys kaip tiesos iškraipymas?

Jeigu atrodys kaip tiesios iškraipymas, kurių galų patys kraipot tiesą, vadindami ateizmą religija, kai taip paprasčiausiai tiesiog nėra. Neesminiai panašumai nepadaro skirtingų dalykų tapačiais.

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  rugpjūčio 03, 2017, 10:12:58O gal priklausomybės ligų ligoninėse gydosi ne narkomanai, o tiesiog labai narkotikams religingi žmonės? Ir tai jums neatrodys kaip tiesos iškraipymas?
Man tai ne. Na bet čia diskusija užsisuko į terminų vartojimą, platesnį ir siauresnį.

Bet terminų vartojimas, tiek siauras, tiek labai platus, leidžia kažką įžvelgti. Tiksliau, žodžiais įvardijamos tam tikros įžvalgos, tai nėra vien žaidimas žodžiais.

elteide

Citata iš: mcgyver  rugpjūčio 03, 2017, 09:20:11Religija yra mitai su ismintimi ir nieko daugiau ar nors vienas pranasas grizo? Atsakymas ne. Manau del to ateistai ir nepripazysta religijos. O terese tikrai nebuvo pasiekus Jezaus lygio todel ateistams atrodo, kad ji nera verta buti pripazinta sventaja. As pats ne ateistas.
jei ir grįžtu žmonės nepatikėtų, sakytų klonas, dvynys :)

a.t.sielis

Pala, taigi Jėzus grįžo. Bet žmonės vis vien neigia. Taigi, jokio skirtumo. Neigėjai toliau neigs.

elteide

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 03, 2017, 12:38:43Pala, taigi Jėzus grįžo. Bet žmonės vis vien neigia. Taigi, jokio skirtumo. Neigėjai toliau neigs.
grįžo , bet  mažai kas matė , pagrinde,matė mokiniai ir dar tie, kuriem norėjo ir pasirodė.

a.t.sielis

Taip, kiti, kurie jo nemėgo, visai nenorėjo matyti, labiau norėjo nukryžiuoti. Viskas logiška. Žmonės piktybiški, o po to skundžiasi, kad jiems niekas nieko neparodė. Bet jeigu parodytų, tai jie puola atakuoti.

Pagal Bibliją, Dievas atsiuntė Jėzų žmonėms, kad pamatytų, o tie sušoko ir nukryžiavo.

mcgyver

Nesaugu dievo sunums zemeje. :D

a.t.sielis

Niekam nesaugu. Žvėrių karalija.

Aukštyn