Kuri religija tikroji?

Pradėjo a.t.sielis, spalio 06, 2015, 12:42:06

« ankstesnis - sekantis »

Kuri religija tikroji?

Krikščionybė
3 (8.1%)
Islamas
1 (2.7%)
Hinduizmas
1 (2.7%)
Budizmas
3 (8.1%)
Aš ateistas/agnostikas/Man nesvarbu
11 (29.7%)
Visos religijos teisingos
4 (10.8%)
Kita (parašysiu komentarą)
6 (16.2%)
Kai kurios religijos teisingos, bet ne visos
0 (0%)
Religija yra viena - meilė Dievui
1 (2.7%)
Tikroji religija - sielos ryšys su Dievu
5 (13.5%)
Atskiros religijos - tarsi mokyklos didelėje švietimo sistemoje
2 (5.4%)

Viso balsavusių narių: 37

Žemyn

tadasas99

 toks retorinis klausimas.
 dievas sukure zmogu, ar zmogus sukure dieva? :D

a.t.sielis

#16
spalio 08, 2015, 09:18:40 Redagavimas: spalio 08, 2015, 09:21:03 by a.t.sielis
Citata iš: tadasas99  spalio 07, 2015, 20:47:53tuomet dabar gyvenam tik savo apciuopiamame  pasaulelyje o gilesnis suvokimas imanomas po mirties tuomet ar religija ne laiko gaisimas.
Kaip tik norėjau pasakyti kažką atvirkščio, kad gilesnis suvokimas įmanomas iki mirties, ir tai ir yra tas tikrinimas. Praktikuok, suvok, ir tuo suvokimu patikrink. Kito kelio nėra.

---

Į temą bus citata:

Alvydas Jokubaitis, filosofas: "Ar visavertis gyvenimas yra vien tik savo darbą dirbančio žmogaus gyvenimas? Ne, filosofai žmogų mato plačiau negu gamyba ir vadyba. Reikia pripažinti, kad pasidavę gamybinio mąstymo logikai, dabartiniai universitetai pradeda plėsti nelaisvo mąstymo sritį. Pasaulio patyrimas nėra tai, ką mums sako gamtos ar socialinių mokslų atstovai. Pabėgę nuo utilitarinių, gamybinių tikslų, žmonės universitete turi pamatyti tai, ko negali parodyti pragmatinis santykis su pasauliu. Mes iš universiteto pradėjome statyti sau ne tik panoptikumą, bet ir dvasios Aušvicą. „Arbeit macht frei" kabojo virš įėjimo į šią pragaro mašiną. Žinau, kad jeigu pasakyčiau, jog malda yra svarbiau nei daugybė filosofų tekstų, būčiau tyliai išjuoktas. Dievas taip pat nepatenka į arbeiterio kasdienio darbo lauką. Sunku suprasti, kodėl darbu paversta filosofinė refleksija šiandien gali tapti kultu ir religija, ir dėl to yra savaime geresnė nei tikras tikėjimas Dievą. Kodėl tikėjimas Dievą tapo kažkuo žemiau, negu tikėjimas gamybos religija? Josefas Pieperis vienoje savo puikioje knygoje klausia, ar tai, kad universitetai šiandien užsiima daugybe beprasmių tyrinėjimų, nėra ryšių su religija nutraukimo padarinys? Gali būti, kad tarp religijos pažeminimo, filosofijos paniekinimo ir universiteto virtimo fabriku yra glaudus ryšys."

SPACE

Citata iš: tadasas99  spalio 08, 2015, 06:48:43toks retorinis klausimas.
 dievas sukure zmogu, ar zmogus sukure dieva? :D
dievas sukūrė, nes žmogus (teoriškai ir praktiškai) negali acirasti tuščioje vietoje. tas pats, kaip žmogus nežino kas yra po mirties, nes negali matyti savo sielos.

paragraf 78

Citata iš: SPACE  spalio 08, 2015, 13:41:53
Citata iš: tadasas99  spalio 08, 2015, 06:48:43toks retorinis klausimas.
 dievas sukure zmogu, ar zmogus sukure dieva? :D
dievas sukūrė, nes žmogus (teoriškai ir praktiškai) negali acirasti tuščioje vietoje. tas pats, kaip žmogus nežino kas yra po mirties, nes negali matyti savo sielos.

Na čia žiūrint kaip pažvelgsi. Manau abu variantai. Nes žmogų sukūrė dievas, tai labai tikėtina. O žmogus kuris nepažįsta dievo dažnai susikurią jį tokį koks anas nėra. Tai ta prasme, žmogus visada kuria dievą.

SPACE

@paragraf 78 Ta problema yra: divine anthropomorphism, žmonės supranta dvasinius dalykus-terminus per human prizmę. Kaip Talmude: Torah uses "the language of people" Nedarim 3a. Torah bileshon bene adam, Rav Kook
Nors jeigu paklausus užkietėjusio ateisto, koks 40% pasakytų, kad pasaulis sukurtas, arba, kaip jie išsireikštų: organizuotas-suderintas. Nes žmogui būdinga galvoti, kad pasaulis sukurtas.

Vitus

Citata iš: SPACE  spalio 08, 2015, 13:41:53dievas sukūrė, nes žmogus (teoriškai ir praktiškai) negali acirasti tuščioje vietoje. tas pats, kaip žmogus nežino kas yra po mirties, nes negali matyti savo sielos.

Lygiai tai pat galima paklausti, iš kur atsirado Dievas? Kodėl jis pats būdamas tobulas sukūrė tokį prastą kūrinį? Ir t.t.

Tema juk apie tikrą religiją. Pačią geriausią. Kaip ją išrinkti ir kokius kriterijus ji turi atitikti?
Jei reikėtų balsuoti, tai tikriausiai atiduočiau balsą už bahajų religiją. Štai jų tikėjimo principai:

   Dievo vienybė
   Religijos vienybė
   Žmonijos vienybė
   Vyrų ir moterų lygių teisių užtikrinimas
   Visų rūšių prietarų atsisakymas
   Pasaulinės taikos siekimas
   Visuotinis privalomas švietimas
   Harmonija tarp religijos ir mokslo
   Nepriklausomas tiesos ieškojimas
   Pagalbinės pasaulinės kalbos įvedimas
   Turto ir skurdo kraštutinumų panaikinimas
   Šalies įstatymų gerbimas ir jų laikymasis

Jų mokyme nėra tokių savokų kaip dangus, pragaras, velniai, išpažintis, vienuolystė, asketizmas...
Pakankamai pozityvi ir šiuolaikiška religija :)

paragraf 78

Citata iš: Vitus  spalio 08, 2015, 21:40:46tikriausiai atiduočiau balsą už bahajų religiją...
Pakankamai pozityvi ir šiuolaikiška religija :)
Mhm, tik kažkodėl priskiriama prie totalitarinių sektų ir tie psichologai kurie padeda ištrūkti iš sektų, dažnai iš ten klientų susilaukia, su visiškai suluošinta psichika.
Tai ką sektos pristato ir tai kas iš tiesų vyksta viduje, yra du skirtingi dalykai...

a.t.sielis

Citata iš: Vitus  spalio 08, 2015, 21:40:46Tema juk apie tikrą religiją. Pačią geriausią. Kaip ją išrinkti ir kokius kriterijus ji turi atitikti?
Tema yra labiau apie fanatišką "vienintelės tikrosios religijos" sąvoką. Kaip ir bet kur gyvenime, būna, kad religijoje žmonės susiformuoja perdėm stiprius, bet klaidingus įsitikinimus, ir tada gero nelauk.

Pvz. baltieji amerikiečiai išnaikino raudonodžius indėnus arba suvarė į rezervatus. Jie jautėsi teisūs, nors tas jų "teisumas" buvo motyvuojamas elementaraus egoizmo - "mums reikia žemės". Hitlerio idėja buvo panaši, jis irgi jautėsi teisus - "vokiečiams normaliam gyvenimui reikia gyvybinės erdvės (lėbensraum), taip kaip ir amerikiečiams". Ir kaip kokius indėnus, Hitleris norėjo išnaikinti ar pajungti baltus, slavus Rytuose, ir įrodyti, kad "rasių kovoje už išlikimą", vokiečiai stipresni, pranašesnė "rasė".

Kalbant apie "geriausią religiją", kas gerai vienam, nebus gerai kitam. Sakykim, žmogus pagal visas savybes greičiausiai būtų stalius, tada jam geriausia ta mokykla, kurioje geriausiai mokoma staliaus amato. Jam nėra reikalo stoti į geriausią teisės ir ekonomikos kolegiją, nes ten nevystys jo savybių ir pašaukimo.

Vitus

#23
spalio 11, 2015, 17:27:12 Redagavimas: spalio 11, 2015, 17:58:22 by Vitus
Citata iš: paragraf 78  spalio 09, 2015, 08:21:00Mhm, tik kažkodėl priskiriama prie totalitarinių sektų ir tie psichologai kurie padeda ištrūkti iš sektų, dažnai iš ten klientų susilaukia, su visiškai suluošinta psichika.
Tai ką sektos pristato ir tai kas iš tiesų vyksta viduje, yra du skirtingi dalykai...
:)
Naivus buvo mano pasiūlymas...
Nėra reikalo net aptarinėti, juk ir taip aišku, kuri religija Lietuvoje yra tikroji :)
Nurašome tuos 7 milijonus bahajų į sektantus. Geriau pasigrožėkime bahajų religijos centru Haifoje. Kol jo dar nesulygino su žeme ISI ar kokios nors kitos "tikrosios religijos" atstovai...


paragraf 78

Citata iš: Vitus  spalio 11, 2015, 17:27:12Naivus buvo mano pasiūlymas...
Nėra reikalo net aptarinėti, juk ir taip aišku, kuri religija Lietuvoje yra tikroji :)
Kaip jau sakiau, kiekviena religija siekianti gėrio (dar pridėsiu: nežalojanti žmonių psichikos) yra teisinga ir lygiavertė su kitomis tokių pat siekių religijomis.
Deja sektos siekia gerovės lyderiams ir žaloja žmones. Čia ne aš tą sugalvojau. Čia religijų tyrėjai išskyrė sektas kaip tokias. Bahajų religija priskiriama prie totalitarinių sektų. Save žinoma, kaip ir bet kuri sekta labai gražiai pateikia, bet kiek žmonių gyvenimų sužaloja ir sąmoningai, tokia informacija juk neviešinama, trukdo reklamai.

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  spalio 11, 2015, 18:18:57Kaip jau sakiau, kiekviena religija siekianti gėrio (dar pridėsiu: nežalojanti žmonių psichikos) yra teisinga ir lygiavertė su kitomis tokių pat siekių religijomis.<...>
Nebent dar pridėti reiktų: tikroji religija yra bet kuri, siekianti gėrio, pagal krikščionybės gėrio suvokimą.

Galėtum iki nebegalėjimo kankinti ISIS teroristą, bet jis vis tiek jis, jaučiu, neapsigalvotų ir teigtų, jog jo religijos supratimas yra siekiantis gėrio.

Be to, nesu tikras, ar krikščionybė įvardintų religiją, kaip siekiančią gėrio, kuri atvirai palaikytų homoseksualų santykius (ne vieną kartą ankstesnis popiežius tai buvo įvardinęs, kaip vieną didžiausių blogybių), abortus, eutanaziją sunkiems ligoniams ir kt. dalykus iš tos operos.

Tad teigi, jog "tikrosios religijos" yra tos, kurios tiesiog siekia subjektyvaus gėrio, ar tos, kurios labiausiai atitinka krikščionybės mokymą?

paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  spalio 11, 2015, 19:01:55Nebent dar pridėti reiktų: tikroji religija yra bet kuri, siekianti gėrio, pagal krikščionybės gėrio suvokimą.
Ne. Apie bendražmogišką gėrį kalbama. Visi suprantame, kad žudyti negalima ir jai kas nors tai suvokia kaip gėrį, tai čia jau bėda. Ir čia krikščionybė niekuo neišsiskiria, visos didžiosios religijos apie tą patį kalba, t patį kalba ir ateistai ir dar kokie nors -istai


CitataTad teigi, jog "tikrosios religijos" yra tos, kurios tiesiog siekia subjektyvaus gėrio, ar tos, kurios labiausiai atitinka krikščionybės mokymą?
Kiek pamenu, apie subjektyvų gėrį ar krikščionišką gėrį nei žodžio neužsiminiau, nežinau kodėl tu pasidarei tokias išvadas :)

Visažinis

Citata iš: paragraf 78  spalio 09, 2015, 08:21:00Mhm, tik kažkodėl priskiriama prie totalitarinių sektų ir tie psichologai kurie padeda ištrūkti iš sektų, dažnai iš ten klientų susilaukia, su visiškai suluošinta psichika.
Tai ką sektos pristato ir tai kas iš tiesų vyksta viduje, yra du skirtingi dalykai...
Pirmas klausimas: kas priskyrė bahajų religiją prie sektų?

Antras klausimas: manai psichologai nepadeda krikščionybės fanatiškai "apsėstėms" žmonėms? Tad gal čia ne religijoje problema, o žmonėse?

paragraf 78

Religijų tyrėjai ir priskyrė :) sektos turi tam tikrus konkrečius bruožus.
O kad bet kurioje religijoje atsiranda, kaip pats sakai fanatiškai apsėstų žmonių, tai čia taip, tai tų žmonių problema, jei nesuprato savosios religijos. Tradicinės religijos turi tūkstantmečių patirtį ir jei žmogus ja nesivadovauja jam tikrai gali pavažiuoti stogas. Deja sektose toks pavažiavimas yra labai dažnas. Jei tradicinėse religijose tokių pavažiavimų pasitaiko labai nedaug, tai sektose tokių nepavažiavusių yra labai nedaug. Taip sakant atvirkštinė proporcija.
Matydami gausą tokių pavažiavimų galime sakyti, kad su ta religija kažkas negerai. Teko man su Lietuvos bahajais pabendrauti. Nu "kosmonautai" jie :) smegenėlės susuktos neblogai.

Visažinis

Teko man ir su ufonautais-krikščioniais pabendraut. Irgi kai kurių smegenėlės susuktos neblogai :)

Aukštyn