Meditacija

Pradėjo Teroras, liepos 21, 2012, 22:03:08

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Jupiteris

#90
vasario 24, 2014, 18:48:51 Redagavimas: vasario 24, 2014, 18:50:24 by Jupiteris
Citata iš: Benamis  vasario 24, 2014, 18:18:09
Citata iš: Jupiteris  vasario 24, 2014, 18:12:58
(viskas is patirties)


Kaip supratau pats medituoji, tai padek zmogui kuris tik ruosiasi ta daryti (na, jau gan seniai ruosiasi, bet vis kazkaip neprisiruosia).

1. Medituoji tiek minuciu kiek tau metu.
2. Demesi sutelki i kvepavima, visas mintis - salin.
3. Kaip sedeti? Ar butina ta keista "lotoso poza"?
4. Medituoti geriausia tyloje ar galima "ijungti" gamtos garsus?
5. Ka daryti jeigu kas nors pertraukia (katinas vazona sudauzo, ieina kas nors i kambari ir pan.)?

Dekui :)


1. Medituoju tiek kiek jauciu , kad man reikia, pirmus menesius budavo apie 20 minuciu, dabar tai uzsitesia iki valandos, tiesiog pats nejauciu kaip laikas prabega.
2. Demesi gali sutelkti kur nori, kvepavimas vienas is budu, gali sutelkti demesi i tau patinkancius dalykus, tarkim sokolado valgyma ar kita, cia meditacijos pradzia, demesi kazkur sutelkti reikia,kaip nori, kad tau isnyktu ikyrios mintys is galvos.
3. Sedeti taip , kad stuburas butu nesulinkes, prie lotoso pozos greit priprantama, bent jau man taip buvo, gali atsiremti i siena, ar kitur :) , bet ji nebutina, yra ir kitu pozu, tik reikia , kad stuburas butu tiesus.
4.Cia velgi kaip kam geriau, yra specialios meditacijos muzikos.. Gali pabandyti tyliai , poto su muzika, eigoje atrasi kas tau geriausia.
5.Nezinau, stenkis , kad tokiu dalyku nebutu, bet nieko baisaus jei kas nutrauke, susikaupk per nauja :)


Jupiteris

Beto, tokiems dalykams negailek laiko.. Busi izvalgesnis ir laimingesnis.. As meditacijai dabar skiriu apie valanda per diena, bet pajauciau kaip viskas aplinkui pagerejo.. Irgi galvojau neturiu laiko, neturiu laiko.. Bet po visko radau daug atsakymu, tiek su savo verslu, kurio kreive nesamoningai sove i virsu, tiek ir su santykiais su kitais zmonem kuriu kokybe tapo zymiai geresne..

Jupiteris

Citata iš: Bebras  vasario 24, 2014, 18:44:41
Na pasakyciau pagal mane meditacija yra tas minciu nebuvimas arklys tu ? :D Tai po kiek laiko jau pajautei butent tai :)


Dabar tiksliai nepasakysiu, gal antros, trecios savaites begyje pajutau pirmuosius stebuklus meditacijos ;D , kurie sokiravo mane ir uzsivedziau toliau tai daryti..

Benamis

Dekui uz patarimus :)

Vienas prasymas, nerasyk keliu pranesimu is eiles, nes tai draudziama. Naudyk "Keisti" funkcija ;)

Master

Oi pamenu savo pirmąją tuo pačiu ir paskutinę pavykusią meditaciją :D
Toks puikus jausmas buvo, kad išmeditavusi valandą ir pertrauktą dar ilgiau visais būdais bandžiau grįžti prie tos būsenos...
Jupiteri, o kodėl stuburas turi būti tiesus? Čia sąsajos su energijos tekėjimu?

Sleeping_angel

Aš taip pat turiu klausimą Jupiteriui. Kokiu paros laikotarpiu medituoji? Girdėjau, kad efektyviausia meditacija, vykstanti prieš Saulės patekėjimą.

.L.U.T.H.O.R.

Efektyviausia meditacija, kai medituoji visada panašiu metu, tada pats organizmas pasiruošęs būna, bet aišku čia pradžioje, daugiau. O saulė teka skirtingai visą laiką :)

Jupiteris

Citata iš: Master  vasario 24, 2014, 19:03:38
Oi pamenu savo pirmąją tuo pačiu ir paskutinę pavykusią meditaciją :D
Toks puikus jausmas buvo, kad išmeditavusi valandą ir pertrauktą dar ilgiau visais būdais bandžiau grįžti prie tos būsenos...
Jupiteri, o kodėl stuburas turi būti tiesus? Čia sąsajos su energijos tekėjimu?

Taip :) ir dar bent jau man kaip buna sulinkes stuburas , po 15/30 min gadina visa meditacija, kunas negali pilnai atsipalaiduoti.
Citata iš: Sleeping_angel  vasario 24, 2014, 19:11:06
Aš taip pat turiu klausimą Jupiteriui. Kokiu paros laikotarpiu medituoji? Girdėjau, kad efektyviausia meditacija, vykstanti prieš Saulės patekėjimą.

Na, taip sakoma todel , kad tik atsibudus galva buna neapkrauta ir lengviau pravalyti savo mintis..
O tarkim vidury itemptos darbo dienos tai padaryti yra sunkiau :) Cia jau vienuoliai ivalde buna, kad bet kokiu momentu gali ieiti i tokias busenas, o tik pradejusiams praktikuotis geriausia, kad galva butu neapkrauta, tai yra rytas, arba vakaras kaip jau buni pailsejas.

Bebras

Ar kas nors meditavote gamtoje ? jei taip kokia vieta mazdaug isirinkote? del metu laiku tikriausiai kaip ir aisku :D

.L.U.T.H.O.R.

Meditavau kartą, Kaune, Santakoj kur susikerta dvi upės ant akmens tokio nemažo, kurio dabar nėra, tai atrodo galėjau sėdėt kad ir visą parą ten :D
O šiaip tai esu ir medyje užsiėmęs meditacija ir pievoje :D visur gerai :D Geriausia kuo toliau nuo miesto triukšmo. Bet čia kiekvienam asmeniškai manau, kitam parke/šile ant suoliuko gerai :) Ir gamta :D

Bebras

Kietai ! o kaip del gamtos triuksmo ?

.L.U.T.H.O.R.

Na gamtos garsų aš nelaikau triukšmu, natūralus fonas :D Kaip sakau kiekvienam skirtingai, kitam su muzika geriau, kitiems visiškoj tyloj, tretiems su gamtos garsais.

Bebras

Tu juos medituojant girdi ? ar moki juos "isjunkti" galvoje ?

TinSoldier

#103
vasario 25, 2014, 17:10:00 Redagavimas: vasario 25, 2014, 17:57:07 by TinSoldier
Citata iš: Bebras  vasario 25, 2014, 15:09:46
Tu juos medituojant girdi ? ar moki juos "isjunkti" galvoje ?


Aš nesu įgudęs medituotojas.
Jau kokius metus ar pan., mano meditacijos prasideda, irgana greitai baigiasi dėl nesugebėjimo susitvarkyti su laiku, dėl aptingimo, dėl dar kokių nors nesąmonių. Pabandau medituoti keleta/kelioliką dienų, po to pasiduodu. Po kiek laiko vėl pasirįžtu ir pradedu. Ir taip toliau.

Bet prieš kiekvieną eilinį pradėjimą medituoti, vis domiuosi tuo, skaitau ir pan. Tai parašysiu kelis dalykus, kurie man gal kiek padėjo. Gal irgi kam nors padės ir aiškumo įneš.

Jei kur nors nusišnekėsiu ir pan., tai tikrieji meditatoriai mane pataisys, tikiuosi :)

Pirmiausiai, nuo meditacijos mane nuolat atbaidydavo (na, ir atbaido) mintis, kad man nifiga niekas neišeina. Net, jei, atrodo, minčių lyg ir neturiu, susikaupęs, susikoncentravęs sėdžiu, vis tiek įlenda mintis: "o aš čia jau medituoju? bet, jei apie tai galvoju, reiškia nemedituoju..." ir vėl prasideda minčių karuselė. Žodžiu, per didelis dėmesys į tai, kas vyksta, per didelis noras pasiekti tą 'meditacinę būseną'.

Ir mane truputį nuramino kažkokio budistų vienuolio žodžiai: meditacija yra kelionė, o ne tikslas. Nors ta visiška bemintė būsena yra siekiamybė, tačiau nereikia jos taip sureikšminti. Atsisėdai, ir mėgaukis ramybe, savo kūno ir 'buvimo' suvokimu ir pan.

Ne visi meditacijos seansai privalo būti tobuli, ne visada gali pavykti pasiekti minčių nebuvimą ir pan. Pasieksi - labai puiku. Nepasieksi - na ir kas? Nes meditacija - tai kelionė, o ne tikslas. Jei tik stengiesi tvarkytis su mintimis, jei tik stengiesi, iškuopti bardaką galvoje, jei tik suteiki sau kažkiek laiko nieko, visiškai nieko neveikti - tai yra labai gerai ir naudinga. Nereikia sau kelti visiškai bereikšmių reikalavimų.

Taip pat, tikrai nebūtina 'išjungti' garsus galvoje. Medituojant jie gali natūraliai užsitildyti - tiesiog nustoji kreipti į tuos garsus dėmesį, kadangi visas dėmesys "į vidų". Bet esmė: tiesiog nekeliauti kartu su tais garsais. Jei išgirsti, kaip važiuoja mašina, nereikia nervuotis dėl miesto triukšmo ar taršos, kaip neleidžia jums ramiai pamedituoti. Ir nereikia kartu su ta mašina mintimis nuvažiuoti. Tiesiog suvokti save, atsidurti esamojoje akimirkoje ir aplinkoje (negalvojant iš kur ta mašina atvažiavo, ar nuvažiuos, ir niekur jos nepasiunčiant nuvažiuoti....) ir išgirdus tiesiog...išgirsti. Bet nesuteikti tam garsui tiek vertės, kad reiktų apie jį galvoti, ar į jį atkreipti dėmesį.

Be to, yra ir skirtingos meditacijos. Pavyzdžiui, holivudo žvaigždių pamėgta ir David'o Lynch'o išpopuliarinta transcedentinė meditacija - kuomet mintyse nuolat kartojama mantra. Kai koncentruojamasi į žodį, ir visas dėmesys į jį. Taip gal ir lengviau, nei kreipti dėmesį į kvepavima, kadangi smegenys turi užsiemimą kažkokį rimtesnį :D Bet irgi per daug reikšmės tam kartojimui nesuteikiant. Jei nustojama mintyse kartoti - ok. Jei labai lėtai kartojama - ok. Jei nukrypo mintys ne ten, po truputį grįžti prie mantros, nes viskas ok.

Arba "mindfulness" meditacija, kuomet stebi savo mintis. Kai atsitrauki, ir iš šalies, visiškai be jokio smerkimo, savigraužos ar pykčio pažvelgi į tai, kas vyksta tavo galvoje. Kai mintys tampa daugiau analizės objektais, o ne kažkuo, kas sukelia emocijas ar veikia organizmą ir būseną. Tiesiog nusiramini ir chaotiškas mintis, chaotišką suvokimą perorganizuoji į harmoningą. Vietoje to, kad viena mintis lenktyniautų su kita, viena kitą pertraukinėtų ir pan., - mintis ateina, ją suvoki, paleidi. Mintis ateina, ją suvoki, paleidi. Minčių nėra - mėgaujiesi ramybe.



Kokias klaidas aš darau, ką noriu nustoti daryti, ir ką noriu paskatinti kitus nustoti daryti, - tai prisikurti sau visokių keistų perdėtų reikalavimų meditacijai (ypač ten visokių dvasinių meditacijų, kai atsiveria trečios akys, matomi burbulai priskiriami astraliniams kūnams, ir laikoma, kad skraidžioji dvasiniame pasaulyje). Nėra tokio dalyko, kaip nepavykusi meditacija. Nėra blogai, jei išgirsti kokius garsus, ar ateina kokia mintis. Visas tas "valymasis" ir bandymas "valytis" - procesas, kuris yra naudingas.

2Pacas

O vat man buna probelmos daznai.....Tesiok kartais lovoje bandau pamedituot atsipalaiduot.. Guledamas, zinau kad reikia sedint bet vistiek.Zodziu atsigulu ir pradedu visa procesa,ir staiga man pradeda niestiet kure nors kuno dali ir noriu pasikasyt pasikasau,ir vel..Ziauriai uzknisa.. Isblasko

Aukštyn