Anomalija.lt

Paranormalūs reiškiniai => Kosmoso paslaptys => Kitos kosmoso paslaptys => Temą pradėjo: Benamis sausio 03, 2015, 22:13:17

Antraštė: Mūsų galaktikoje aptiko seniausią Žemės dydžio planetą
Parašė: Benamis sausio 03, 2015, 22:13:17
Grupė mokslininkų paskelbė aptikę tai, kas, jų manymu, yra seniausia Žemės dydžio planeta Paukščių tako galaktikoje. Ji sukasi apie žvaigždę, nuo mūsų nutolusią 117 šviesmečių atstumu, rašo sciencealert.com.

(http://gs.delfi.lt/images/pix/alien-planetsjpeg-0e104-61723637.jpg)


Žvaigždę, pavadintą KOI-3158, stebėjo JAV kosmoso agentūrai NASA priklausantis teleskopas „Kepler". Nustatyta, kad šios žvaigždės sistemoje yra penkios planetos, savo dydžiu panašios į Žemę. Planeta K3158.05 yra panašiausia į mūsų pasaulį.

Įdomu tai, kad, astronomų vertinimais, šios žvaigždžių sistemos amžius yra apie 11,2 mlrd. metų (± 900 mln. metų). Tai reiškia, jog astronomai užfiksavo seniausią mums žinomą žvaigždės su planetomis sistemą mūsų galaktikoje. O taip pat tai suteikia pagrindo teigti, kad Žemės dydžio planetos kūrėsi visą Visatos egzistavimo laiką.

Palyginimui, mūsų Saulės sistema yra „tik" maždaug 5 mlrd. metų amžiaus.

Labiausiai mokslininkus sudomino tai, kad KOI-3158 sistemoje mažai geležies. Tai stebina dėl to, kad daugumoje žvaigždžių, aplink kurias sukasi mažos, Žemės dydžio planetos, būna gausu metalų. Iki šiol manyta, kad metalų gausa žvaigždėje - tai reikalavimas, būtinas gyvybei tinkamų planetų formavimuisi.
„Atradimas reiškia, kad Žemės dydžio planetos galėjo nesunkiai formuotis ir ankstesnėse Visatos egzistavimo epochose, kai metalai buvo gerokai retesni", - sakė tyrimo vadovas, Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) asteroseismologas Tiago Campante.

„KOI-3158, sistema su Žemės dydžio planetomis, susiformavo tada, kai Visatos amžius nesiekė net 20 proc. jos dabartinio amžiaus, o tai leidžia teigti, kad Žemės dydžio planetos galėjo formuotis didžiąją Visatos istorijos dalį. Tai padidina gyvybės egzistavimo galaktikoje tikimybę", - tikino mokslininkas.

Nors planetos, besisukančios KOI-3158 sistemoje, dydžiu primena mūsų Saulės sistemos kūnus (jų dydis svyruoja nuo Merkurijaus iki Veneros dydžių), pati planetų sistema yra labai glaudi: artimiausia žvaigždei planeta orbitą aplink šviesulį apsuka vos per 10 dienų.

Žemiau pateiktoje diagramoje - palyginimas, kaip KOI-3158 sistema atrodytų greta Saulės sistemos ir kitų „Kepler" teleskopo stebėtų sistemų.

(http://g3.dcdn.lt/images/pix/planetu-sistemu-palyginimo-diagrama-t-campante-iliustr-66800990.jpg)
Planetų sistemų palyginimo diagrama (T. Campante iliustr.)


DELFI