Trijų tėvų kūdikiai gali atsirasti jau po dvejų metų

Pradėjo Benamis, birželio 09, 2014, 15:39:07

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Anglija gali tapti pirma pasaulyje šalimi, kurioje bus įstatymais leidžiama vykdyti ekstrakorporalinio apvaisinimo procedūrą, sumaišant trijų žmonių genus.

Metodo esmė yra ta, kad embrionui žymiai sumažės genetinių susirgimų rizika. Iš motinos kiaušialąstės bus dirbtinai pašalinti defektyvūs mitochondriniai DNR, o apvaisintas branduolys bus perkeltas į branduolio neturinčią moters-donorės kiaušialąstę. Tokiu būdu mažylis gaus ne tik tėvo ir motinos, bet ir donoro genus. Šis metodas leis susilaukti vaikų tiems tėvams, kurie negali jų turėti dėl pas abu esančių defektų genetiniame kode.

Reikia pažymėti, kad dauguma paveldėjimo keliu perduodamų genetinių defektų yra paveldimi būtent iš motinos, jeigu ji turi defektų mitochondrinėje DNR. Tarp jų yra tokių susirgimų, kaip aklumas, diabetas, kepenų nepakankamumas, raumenų distrofija, taip pat vaikas gali gimti su neišgydomais širdies susirgimais ir smegenų vystymosi ydomis, juk "negyvos" mitochondrijos neaprūpina ląstelių energija reikiamais kiekiais.

Maždaug vienas iš 6000 kūdikių gimsta ligotais dėl defektų motinos mitochondrinėje DNR. Naujas ekstrakorporalinio apvaisinimo metodas leis jeigu ne išvengti visų tų ligų, tai bent jau sumažinti riziką.

Atitinkamas įstatymas gali būti priimtas Anglijoje jau sekantį rudenį, o pirmieji vaikai su trimis genetiniais tėvais gims jau 2015 metais.

Tokia praktika kelia visą eilę etinių problemų. Pavyzdžiui, įstatymas nenumato, kad vaikas žinos vardą moters, kuri paaukojo jo tėvams sveiką kiaušialąstę, juk oficialiai ji nebus laikoma motina. Tačiau vaikas turės jos genus, kuriuos perduos, drauge su savais, ir savo vaikams.

Be to, visa eilė trigubos tėvystės priešininkų teigia, kad mainais už "pašalintas" genetines mutacijas vaikas gali gauti kitų, susijusių su defektais moters-donorės genetiniame kode.

Viena aršiausių aprašomo metodo šalininkių yra Šeron Bernardi. Dėl defektų savo DNR, moteris palaidojo jau 7 vaikus ir kol įstatymas nebus priimtas, ji neturi vilties susilaukti sveiko kūdikio. Tokių motinų Anglijoje ir visame pasaulyje yra pakankamai daug, kad vyriausybės ryžtųsi patvirtinti minėtą įstatymą.

Cia dar siek tiek: http://it.lrytas.lt/laboratorija/triju-tevu-kudikiai-gali-atsirasti-jau-po-dveju-metu.htm#.U5WqqYYqddg

versijos.com

Aukštyn