Codex Gigas arba Šėtono knyga

Pradėjo Teroras, vasario 19, 2012, 11:41:50

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Codex Gigas - tai didžiulis žinių sąvadas, parašytas 1230 metais. Legenda byloja, kad jį parašė skriptorius (vienuolis, kuris perrašinėjo rankraštines knygas). Vienuolis, prasikaltęs, pasižadėjo per vieną naktį parašyti ir išdailinti miniatiūromis knygą,  kuri išgarsins vienuolyno vardą, nes joje bus surinkta visa žmonijos išmintis.

Aštuntuoju pasaulio stebuklu vadinamas rankraštis yra pagamintas iš 160 asilų odos ir sveria 75 kilogramus. Rankraštį sudaro 640 puslapių, iš kurių 624 iki šių dienų išliko puikios būklės. Knygos storis 22 cm, o svoris - 75 kg.

Pasak legendos, „Codex Gigą", padedant šėtonui, surašė viename Čekijos miestelyje gyvenęs, Benediktinų vienuolynui priklausęs vienuolis. Įvykdęs baisų nusikaltimą ir siekdamas išpirkti savo nuodėmę, vienuolis prisiekė per vieną naktį parašyti ir apipavidalinti knygą, kurioje bus visi žmogaus pasiekimai ir kuri išgarsins vienuolyną visame pasaulyje. Visgi apie vidurnaktį vienuolis suprato, kad vienas nepajėgs išpildyti duoto pažado, todėl už pažadėtą pagalbą pardavė savo sielą velniui, kurį iš atvaizdavo viename šios knygos puslapių.

XIII a. lotynų kalba užrašytame rankraštyje yra Naujasis Testamentas, Izidoriaus Seviliečio „Etimologija", Juozapo Flavijaus „Žydų karas", traktatai įvairiomis temomis, kalendorius ir daugelis kitų to meto Benediktinų vienuolyno žinias atspindėjusių kūrinių.






Benamis

Wow :O Idomi informacija :) Bent jau man tai knyga atrodo tikrai storesne nei 22cm :-\

Nurduras

Oho! Labai idomu. Man asmeniskai irgi knyga pasirode storesne, bet kaip sakoma viskas atrodo per objektyva tai placiau, tai siauriau :)

OKULTISTE

Padedant Šėtonui, parašė Naująjį Testamentą... Na gerai, kad ne velniui...

Aukštyn