Žmogaus proto įvertinti neįmanoma

Pradėjo Teroras, liepos 18, 2013, 10:34:00

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Jau daugiau kaip 60 metų visame pasaulyje taikomas intelekto testas, kurį sugalvojo britų psichologas Hansas Jurgenas Aizenkas (Hans Jurgen Eysenck). Atliekant testo užduotis reikia spręsti logikos uždavinius, mokėti manipuliuoti raidėmis ir spręsti abstrakčias šaradas. Visąlaik buvo manoma: tik šie galvosūkiai padeda nustatyti, kurių žmonių intelektas yra menkas (mažiau kaip 80 balų), vidutiniškas (nuo 90 iki 115) ir aukštas (didesnis kaip 120). Ir negailestingai juos suskirsto į kvailius ir genijus. Tik praėjusio amžiaus pabaigoje buvo suabejota H.Aizenko nuosprendžio patikimumu.

Testai nėra teisingi

Specialistai staiga pastebėjo paradoksalių prieštaravimų. Paaiškėjo: tie, kurie uždavinius gliaudė kaip riešutus, gyvenime buvo laikomi kvailokais. Ir priešingai: tie, kurie neįveikdavo ir dviejų populiarių testų užduočių, kitomis aplinkybėmis demonstruodavo sumanumo stebuklus. Garsiausi pavyzdžiai - Džordžas Bušas jaunesnysis (George Bush), surinkęs 120 balų, ir Madona (Madonna), surinkusi 140, kuriuos vargu ar galima pavadinti proto galiūnais. O kitokių pavyzdžių - vienetai. Pavyzdžiui, milijardierius Bilas Geitsas (Bill Gates), kurio įvertinimas neginčytinas - 160, ir boksininkas Mohamedas Ali, kurio koeficientas lygus 78.

Šiandien specialistai jau gali moksliškai įrodyti, kad testai nėra teisingi. Vakarų Ontarijo (Kanada) ir Londono mokslo muziejaus mokslininkai atliko plataus masto eksperimentą, kuriame dalyvavo daugiau kaip 100 tūkst. savanorių. Kiekvienas galėjo atlikti seriją testų, vertinančių įvairius pažintinių gebėjimų aspektus, tokius kaip atmintis, dėmesingumas ir planavimas. Dar 16 savanorių tuos pačius testus atliko stebimi tomografu: mokslininkai stebėjo jų smegenų zonų aktyvumą sprendžiant užduotis. Išanalizavę abiejų eksperimentų rezultatus, mokslininkai padarė išvadą, kad sprendžiant įvairius uždavinius suaktyvėja ne viena, o įvairios smegenų zonos. Vadinasi, žmogaus intelektas nėra vienalytis, jį formuoja daugybė komponentų. Intelekto rodikliai pirmiausia priklauso nuo trumpalaikės atminties, gebėjimo logiškai mąstyti ir iškalbingumo. Ir dar dešimties funkcijų.

Taigi intelektas - tai nepriklausomų ir įvairių mąstymo gebėjimų rinkinys. Žmogus gali pasižymėti vienoje srityje, bet atsilikti kitose. Todėl bandymai intelekto lygį vertinti kaip bendrą rodiklį - didžiausia klaida. Vienas iš mokslininkų dr. Rodžeris Haifildas (Roger Highfield) prisipažino: "Man visada atrodydavo keista, kad žmogaus smegenis vadiname sudėtingiausiu objektu visatoje, o norime išmatuoti jų funkcijas išsprendę kelias šaradas".

Tai kuo gi matuoti protą? Psichologijos profesorius iš Harvardo Hovardas Gardneris (Howard Gardner) siūlo vertinti "daugybinį intelektą", susidedantį iš atskirų intelektų ir priklausantį nuo mąstysenos tipų.

Protingiausi pasaulio žmonės

O tarptautinė organizacija "Super Scholar", kurios specializacija yra besimokančiųjų protinių gebėjimų vertinimas, paskelbė 10 protingiausių pasaulio žmonių pavardes.

1. Terensas Tao (Terence Tao). IQ - 230. Būdamas dvejų, jau mokėjo pagrindinius aritmetikos veiksmus, 9-erių jau lankė universiteto lygio matematikos kursus, o 20 metų įgijo Prinstono universiteto daktaro laipsnį. 24 metų tapo jauniausiu Kalifornijos universiteto (Los Andželas) profesoriumi.

2. Kristoferis Hirata (Christopher Hirata). IQ - 225. 14-metis įstojo į Kalifornijos technologijos universitetą, 16 metų jau dirbo NASA, vykdydamas projektus, susijusius su Marso kolonizavimu. 22 metų tapo astrofizikos mokslų daktaru.

3. Kim Ung Jongas (Kim Ung Yong). IQ - 210. Būdamas dvejų, šis korėjietis laisvai kalbėjo 2 kalbomis, o ketverių jau sprendė sudėtingus matematikos uždavinius. 8 metų jį NASA pakvietė mokytis JAV. Šiuo metu dėsto Korėjos nacionaliniame universitete.

4. Rikas Rosneris (Rick Rosner). IQ - 192. Paprasčiausias žmogus protingųjų kompanijoje. Dirbo striptizo šokėju, padavėju su ratukinėmis pačiūžomis, pozuotoju, dabar jis - televizijos prodiuseris.

5. Garis Kasparovas. Šachmatų pasaulio čempionas šį titulą pelnė būdamas 22-ejų. Jis ilgiausiai iš visų geriausių pasaulio šachmatininkų išlaikė šį titulą.

6. Džeimsas Vudsas (James Woods). IQ - 180. Iš pradžių jis įstojo į prestižinį Kalifornijos universitetą studijuoti algebros, paskui buvo priimtas į Masačusetso technologijos institutą. Bet staiga nutarė tapti aktoriumi. Jo sąskaitoje - trys "Emmy" premijos ir dvi "Oskaro" nominacijos.

7. Polas Alenas (Paul Allen). IQ - 170. Vienas iš bendrovės "Microsoft" steigėjų. Milijardierius užima 48 vietą turtingiausių pasaulio žmonių sąraše, jam priklauso daug įvairių firmų ir sporto komandų.

8. Seras Endriu Vailsas (Andrew Wiles). IQ - 170. Jis įrodė Didžiąją Ferma teoremą, kuri buvo laikoma sudėtingiausiu matematikos uždaviniu. Pelnė 15 matematikos ir kitų mokslo šakų apdovanojimų.

9. Judit Polgar. IQ - 170. Vengrė šachmatininkė 15 metų tapo jauniausia pasaulio didmeistre, mėnesiu viršydama Bobio Fišerio (Bobby Fisher) rekordą.

10. Stivenas Hokingas (Stephen Hawking). IQ - 160. Legendinis fizikas teoretikas ir kosmologas iš Kembridžo universiteto įminė beveik visas visatos mįsles, taip pat juodųjų skylių.

Parengta pagal "Laisvalaikis"

Aukštyn