Paneigė A.Einšteino teoriją?

Pradėjo paragraf 78, rugsėjo 23, 2011, 19:12:52

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Ką manot?

Paneigė A.Einšteino teoriją?

Vienas iš pagrindinių fizikos ir A. Einšteino reliatyvumo teorijos ramsčių - teiginys, kad niekas negali viršyti šviesos greičio - ketvirtadienį gerokai susvyravo, mokslininkams aptikus kai ką sensacingo, praneša „Associated Press".

Europos tyrėjai sako užfiksavę subatominę dalelę, vadinamą neutrinu, kuri judėjo didesniu nei 299 792 km/s greičiu. Ilgą laiką buvo manoma, jog šios greičio ribos niekas negali viršyti.

Teiginys buvo sutiktas skeptiškai, vienas fizikas net palygino jį su pasakymu, kad pavyko išrasti skraidantį kilimą. Tiesą sakant, patys mokslininkai nesiryžta skelbti rezultatų ir prašo fizikų patvirtinti arba paneigti jų atradimą.

„Daugelis mano, kad to paprasčiausiai negali būti, jog kažkur įsivėlė klaida", - sakė Jamesas Gilliesas, Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos (CERN) atstovas.

Remiantis A. Einšteino 1905 m. paskelbta specialiąja reliatyvumo teorija ir garsiąja formule E = mc2, joks kūnas negali viršyti šviesos greičio. Tačiau niekas dar neskuba perrašyti fizikos vadovėlių.

„Jei atradimas pasirodys besąs tikras, tai bus tikras perversmas fizikoje", - sakė Indianos universiteto fizikas Alanas Kosteleckis.

Netoli Čikagos įsikūrusios „Fermilab" tyrimų laboratorijos vyriausiasis teoretikas Stephenas Parke'as tyrime nedalyvavo, tačiau savo nuomonę išsakė: „Tai sukrečianti žinia. Jei tai tiesa, turėsime daug problemų."

Net jei atradimas pasitvirtins, jis nepakeis mūsų gyvenimo ar pasaulio, nes ir anksčiau buvo daroma prielaida, kad šios dalelės yra ypač greitos. Tačiau šis atradimas kardinaliai pakeis mūsų supratimą apie visatą, mano fizikai.

„A. Einšteino specialioji reliatyvumo teorija, kurioje teigiama, jog energija lygi masės ir šviesos greičio kvadrato sandaugai, taikoma praktiškai visose šiuolaikinės fizikos srityse", - sakė Johnas Ellis, dirbantis CERN, tačiau nedalyvavęs eksperimente. „Kol kas teorija veikė puikiai".

CERN atlikto bandymo metu bendradarbiavo Prancūzijos nacionalinio branduolinės ir dalelių fizikos tyrimų instituto bei Italijos Grans Sasso nacionalinės laboratorijos mokslininkai.

Buvo užfiksuota, kad iš dalelių greitintuvo netoli Ženevos į laboratoriją, esančią už 730 km Italijoje, iššautas neutrinų spindulys nukeliavo 60 nanosekundžių greičiau nei šviesa. Mokslininkai nustatė, kad paklaida tebuvo 10 nanosekundžių.

Žinodami, kokį šurmulį sukels atradimas, mokslininkai ištisus mėnesius tikrino rezultatus ir ieškojo klaidų.

„Fermilab" tyrėjai 2007 m. taip pat buvo gavę panašių rezultatų, tačiau didelė paklaida sumenkino jų svarbą.

Jei kas nors ir gali sudrebinti A. Einšteino teorijas, tai tik keistosios dalelės neutrinai, jau beveik 80 metų gluminantys fizikus.

(paimta iš http://mokslas.delfi.lt/science/paneige-aeinsteino-teorija.d?id=49946290)

Aukštyn