"Homeopatijos" terminas

Pradėjo puodukas, kovo 25, 2015, 10:08:41

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

puodukas

 Pats kol nesidomėjau homeopatija, buvau įsitikines, kad tai liaudiški gydimo metodai žolelėmis. O kai pradėjau domėtis pasirodė, kad tą patį pavadinimą naudoja ir vaistų industrija pardavinėjanti vandenį, ir privačios klinikos teikiančios sveikatingumo paslaugas: masažus, akupunktūrą... , ir žolelėmis gydantys.
Oficialiai "homeopatijos" pavadinimas lyg ir priklausytų vaistų industrijai, bet daugumai tai asocijuojasi su natūraliu gydymu.
Klausimas būtu: kaip išvengti painiavos su tuo pavadinimo naudojimu, ir kodėl taip noriai privačios klinikos "prisiklijuoja" sau homeopatinės pavadinimą, jei su oficialia homeopatija mažai bendro teturi.
p.s. tik nerašykit apie tai veikia ar ne homeopatija.

TinSoldier

Citata iš: puodukas  kovo 25, 2015, 10:08:41
<...>bet daugumai tai asocijuojasi su natūraliu gydymu.


Šiaip gydymas žolelėmis ir pan., vadinamas fitoterapija.
Kažkada rašiau straipsnį apie homeopatiją ir kalbinau įvairius medikus/homeopatus ir t.t.

Įdomu tai, kad, pvz, šeimos klinikoje dirbanti gydytoja irgi buvo visiškai įsitikinusi, kad homeopatija yra paprasčiausias gydymas žolelėmis. Taip pat manė ir daugybė tradicinių vaistininkų. Perkantieji tuos vaistus - irgi. Pačios homeopatijos vaistinės darbuotojai, susidarė įspūdis, nelabai suvokė ką pardavinėja. Vienas iš pirmosios homeopatijos vaistinės įkurėjų Lietuvoj nors ir suvokė, bet, atrodė, tiesiog piktybiškai melavo dėl jos. VVKT, kai ir norėjau plačiau paklausinėt apie homeopatinių preparatų statymą ir registravimą vienoj eilėj su veiksmingumo įrodymus turinčiais, klinikinius tyrimus praėjusiais fitoterapiniais ar šiuolaikiniais tradiciniais vaistais - tiesiog išvarė velniop.

Žodžiu, problema su ta homeopatija ir maišalyne susijusia su ja :)

.L.U.T.H.O.R.

Dėl to, kad homeopatija ant bangos :) Tai visiems paranku, prisiklijuoti tokią etiketę. Kaip panašiai ir "Ekologiška".

gidas

Praktiškai kiekvienje tradicinio vaisto pakuotėje yra pateikimas galimų vaisto pašalinių-nepageidaujamų-kenksmingų reakcijų aprašas, ir šis aprašas sudaro kone 3/4 viso informacinio lapelio turinio. Gi apie homeopatinius vaistus retai ką panašaus rasi. Tai gali bent iš dalies paaiškinti išaugusį homeopatijos populiarumą. 

Jei pasakysi doram tradiciniam gydytojui, kad geri vieną ar kitą homeopatinį vaistą, jis paprastai per daug ir nesispardys - gerk ir toliau tuos savo lašiukus kaip nurodė homeopatas, bet pridėk dar vieną ar kitą tradicinį vaistą. Taip jis patars, jei matys, kad sergi rimčiau. O je tik  "mėgsti" sirgti ir ieškai nebūtos ligos - tepasiūlys ir toliau tęsti savo homeopatinius lašiukus kiek piniginė leidžia. Čia Idealus variantas - jei tradicinis gydytojas nėra užsimaskavęs homeopatas ar kitų panacėjų specas. :)

Aprašomas homeopatinių vaistų veikimo mechanizmas, kurio pagrindu ir gaminami minėti vaistai, praktiškai eliminuoja tiek pašalinį, tiek gydomąjį pastarųjų poveikį. :(

TinSoldier

Citata iš: gidas  kovo 25, 2015, 21:52:53
Aprašomas homeopatinių vaistų veikimo mechanizmas, kurio pagrindu ir gaminami minėti vaistai, praktiškai eliminuoja tiek pašalinį, tiek gydomąjį pastarųjų poveikį. :(


Tiems, kurie tikėtų visokiomis vandenų atmintimis (o tokių juk būtų masės) - saviįtaigos poveikis nelabai pasikeistų. Gal net sustiprėtų, kadangi tai yra "alternatyva", o ne "dar vienas eilinis niekuo nepadedantis tradicinis vaistas".

Bet, kai 90 proc. žmonių, besigydančių homeopatija, net nesuvokia kas tai yra, tai čia jau vieno iš esminių medicinos etikos principų pažeidimas - laisvo ir gerai informuoto sutikimo.

Kuklaus užrašiuko "Indikacijos pagrįstos tik homeopatijos principais" informaciniame lapelyje tikrai nepakanka, kad pacientas gerai žinotų, ką vartoja. Tuo labiau, kai ir gydytojai, skiriantis tuos vaistus, nieko nepaaiškina. Ir, apskritai, kiek aš susidūriau, labai dažnai net ir patys nežino, ką skiria.

Visiškai prie tinkamo informacijos skleidimo neprisideda ir galybė straipsnių viešojoj erdvėj, kuriuose homeopatų gydytojų autoritetas statomas į lygią vietą su medicinos mokslų daktarų, o kartais dar net ir į aukštesnę vietą.

Jeigu aš sąmoningai esu nusprendęs, kad nenoriu gydytis alternatyva, tai, manau, kiek nesąžininga, jeigu per visą eilę: gydytojas - vaistininkas - informacinis lapelis - informacija viešoj erdvėj, niekur nesusiduriu su info, ką aš vartoju. Ir net atvirkščiai, kuriamas įspūdis, jog homeopatija yra lygi tradicinei medicinai.

gidas

CitataVisiškai prie tinkamo informacijos skleidimo neprisideda ir galybė straipsnių viešojoj erdvėj, kuriuose homeopatų gydytojų autoritetas statomas į lygią vietą su medicinos mokslų daktarų, o kartais dar net ir į aukštesnę vietą.


Panašu su skiepais (lyg ir buvo tokia tema) - gausybė įvairaus plauko "žinovų" informuoja apie skiepų "žalą", kas iš esmės tėra skiedalas, ir šioje nesąmonių jūroje paskendę pavieniai rimtų imunologų pasisakymai. Negali teigti, kad šiandienos farmacijos pramonė tikrai yra šventa karvė, bet pakanka  nors pradėgom susipažinti su vakcinacijos istorija, kad kiekvienam sveikai mąstančiam taptų aišku, kas yra kas.

Kiek pamenu, atradęs peniciliną, A Flemingas  jo neužpatentavo. Faktas iškalbingas - medicinoje ne vien žulikai susibūrę. :)

Aukštyn