Nauja tikrovė: trijų biologinių tėvų vaikai

Pradėjo Benamis, spalio 27, 2012, 12:08:38

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

JAV mokslininkams pavyko sukurti žmogaus embrioną su vieno vyro ir dviejų moterų genais. Toks pasiekimas ateityje gali ne tik užkirsti kelią sunkioms paveldimoms ligoms, bet ir pakeisti šiuolaikinės visuomenės socialinę sandarą.



Kasmet Jungtinėse Valstijose gimsta apie 4 000 vaikų su DNR mutacijomis, lemiančiomis jų mitochondrijų - pagrindinių ląstelių energijos gamintojų - pakitimus, skelbia „New Scientist". Jie sukelia nepagydomas ir kartais mirtinas ligas, dažnai paveikiančias smegenis ir raumenis.

Tačiau kadangi pakitusi mitochondrinė DNR yra ne kiaušialąstės branduolyje, bet jį supančioje medžiagoje, atsiranda teorinė galimybė pakeisti ją sveika, sakoma pranešime. Kad galėtų padėti tokią sveikatos problemą turinčioms moterims, mokslininkai galėtų paimti branduolį iš būsimos motinos kiaušialąstės ir persodinti jį į donorės kiaušialąstę su sveikomis mitochondrijomis, bet su išimtu branduoliu, sakoma pranešime.

Ši technika 2009 m. pirmą kartą buvo išbandyta su beždžionėmis. Visos keturios eksperimente dalyvavusios beždžionių patelės sėkmingai atsivedė sveikus jauniklius. Jokių rimtesnių jų sveikatos sutrikimų nėra pastebėta.

Dabar pirmą kartą JAV mokslininkams pavyko tokiu būdu sukurti žmogaus embrionus, sakoma pranešime. Nacionalinio primatų tyrimų centro Bivertone (Oregono valstija) mokslininkai, vadovaujami Shoukhrato Mitalipovo, pasinaudoję donorių suteiktomis kiaušialąstėmis iš jų išėmė branduolius ir pakeitė juos kitų moterų kiaušinėlių branduoliais. Vėliau visos kiaušialąstės buvo apvaisintos ir išaugintos iki vadinamųjų blastocistų, iš maždaug 100 ląstelių susidedančių žmogaus gemalų.

Pranešama, kad iš 65 apvaisintų kiaušialąsčių 48 proc. išaugo į sveikatai atrodančias blastocistas. Jų raida buvo panaši į eksperimente naudotų 33 nepakeistų apvaisintų kiaušialąsčių raidą. Pasak mokslininkų, po tokios procedūros gimę kūdikiai būtų genetiškai susiję ne tik su tėvu ir moterimi, padovanojusia savo kiaušialąstės branduolį, bet ir turėtų nedidelį antrosios moters genetinės medžiagos kiekį.

Tokie medicinos pasiekimai veikiausiai privers teisiškai apibrėžti naują trijų biologinių tėvų socialinį fenomeną ir galbūt įteisinti šeimas su trim tėvais, mano ekspertai. Kai kuriose šalyse, tarp jų JAV (Kalifornija) ir Brazilijoje, jau keičiami įstatymai, kad būtų galima įteisinti tokias šeimas. Svarbiausias tokių iniciatyvų argumentas - paruošti teisinį pagrindą naujiems sunkių genetinių ligų gydymo būdams.

Balsas.lt info.

OKULTISTE

Hm... Manau, kad aš labai pykčiau, jei Lietuvoje imtų taip keitinėti įstatymus...

Aukštyn