Dėl padidėjusio Ramiojo vandenyno rūgštingumo tirpsta krabai?

0
50

Ramiajame vandenyne anglies dioksido lygis palaipsniui didėja. Dėl šios priežasties vanduo tapo toks rūgštus, kad krabų kiautai jame lengvai tirpsta, praneša „WWW.PLANETANOVOSTI.COM“.

 

Mokslininkai atliko dar vieną tyrimą, kurio rezultatai buvo paskelbti žurnale „Science of the Total Environment“. Jis pagrįstas Vašingtono, Britų Kolumbijos ir Oregono pakrančių vandenų apžvalga 2016 metams. Mokslininkai ištyrė krabų lervas, gyvenančias pačiame vandenyno dugne prie Šiaurės Amerikos krantų. Jie nustatė, kad dėl per žemo pH krabų išorinį šarvą pradeda veikti gana greita korozija.

 

Deginant iškastinį kurą atmosferoje didėja anglies dioksido kiekis, mažėja vandenyno pH ir padidėja rūgštingumas. Tai tiesioginė grėsmė jūrų gyvūnijai. Vandenyne esantis rūgščių lygis greitai ištirpina kalcio karbonatą, iš kurio susidaryti daugumos vandenyje gyvenančių organizmų „kaulai“.

 

Tyrimo metu nustatyta, kad buvo paveikti ne tik krabų šarvai, bet ir į plaukus panašios struktūros, veikiančios kaip jutimo receptoriai. Netolimoje ateityje tai gali daugybės šių gyvūnų mirties priežastimi. Taip pat pavojus kyla kitiems jūrų gyventojams, turintiems panašius egzoskeletus.

 

Šaltinis: www.planetanovosti.com

2500