Augalai jaučia, mato ir girdi

Po mokslinių tyrimų paaiškėjo, kad augalai galbūt turi sąmonę. Gal net ir sielą… Šiuolaikiniais itin jautriais prietaisais pavyko nustatyti, kad augalai skiria žmones, yra jautrūs muzikai, turi atmintį ir reaguoja į emocijas, tokias kaip neapykanta ir meilė. Taip pat manoma, kad augalai gali jausti skausmą, džiaugsmą, baimę.

 

Regėjimo receptorius

 

Augalai ne tik girdi. Daugybė tyrimų, atliktų įvairiose pasaulio laboratorijose, patvirtino: augalai – tai sudėtingi organizmai, turintys atmintį, raumenis, nervus ir klausą. Jie kenčia nuo peršalimo, blogo virškinimo ir netgi nuobodžiauja. Be to, augalai, galima sakyti, mato.

 

Grupei Tiubingeno universiteto mokslininkų kukurūzo ūglio galiuke pavyko rasti receptorių, analogišką žmogaus akies baltymui, kuris sugeria saulės šviesą. Būtent šios ”akies“ dėka augalai sugeba orientuotis į saulę. Jei ūglio galiuką uždengsi, augalas apaks ir nebesigręš į šviesą. Tokių receptorių yra ir kitų augalų viršūnėlėse.

 

Klasikai – taip, sunkiajam metalui – ne

 

Tyrimais nustatyta, kad augalai gana sentimentalūs – kone labiausiai jiems patinka indiška muzika; stiebai tiesiog tiesiasi garsiakalbių link, kai ją girdi.

 

Ne mažiau tarp augalų populiari klasika, tarkime, J. S. Bacho kūriniai vargonams… O štai roko muzikos gerbėjų, juolab sunkiojo metalo, tarp šios kategorijos „klausytojų“ nėra – daigai skursta, lapai traukiasi, o ūgliai svyra kiton pusėn. Be to, šiuo atveju augalai pasidaro reiklesni laistymui.

 

Daugiau nei prieš trisdešimt metų į Gineso rekordų knygą buvo įrašyta amerikiečių fermerio Dano Karlsono pavardė – jis išaugino net 180 cm aukščio purpurinę pasiflorą, kuri įprastai siekia vos pusmetrį. Kokia auginimo paslaptis? Ogi J. S. Bacho ir A. Vivaldžio muzika, kurios fermeris augalui leisdavo paklausyti kas dieną. Be to, kūrinius parinkdavo ne bet kokius – tik atliekamus smuiku. Dar šis fermeris eksperimentavo, naudodamas muziką su garsais, primenančiais paukščių balsus.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Kai tokia augalų reakcija į muziką buvo nustatyta, Kanadoje kukurūzų augintojai laukuose įtaisė daugybę garsiakalbių, iš kurių pavasariais sklisdavo klasikinė muzika…

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Jau mūsų dienomis amerikiečių tyrėjas D. Milsteinas išleido įrašų plokštelę „Muzika, skirta augalams auginti.“ Muziką reikia leisti po pusvalandį kas dieną, sakoma, derlius padidėja kone dešimčia procentų. Be to, pasėliai ypač neabejingi 5 kHz garsams, augalų atsakas – beveik dvigubai didesnis derlius.

 

Augalai įsimena blogus žmones

 

1966 m. Cleve‘as Backsteris prie augalo prijungė melo detektorių – norėdamas pasauliui įrodyti, kad egzistuoja biokomunikacija. Vienas jo padėjėjas ėmėsi kankintojo vaidmens, kitas – gydytojo. Pirmasis degino, laužė lapus, šakas, antrasis sužalojimus gydė, laistė dirvą, kalbėjo švelnius žodžius. Galiausiai augalas pradėjo žmones atpažinti ir skirti. Kai į kambarį įeidavo piktadarys, prietaisas fiksuodavo elektroninių impulsų šuolį – augalas tarytum krūptelėdavo, o kai tik į kambarį įeidavo gerasis, augalas nurimdavo, jo elektroninių impulsų aktyvumas sumažėdavo.

 

Be to, augalas reaguodavo net į tyrėjų mintis – kai tik žmogus pagalvodavo, kad tuoj degins lapus, poligrafinės mašinos užrašoma linija staiga šoktelėdavo. Vadinasi, augalai gali gaudyti elektromagnetinius impulsus ir net suprasti mūsų mintis.

 

Daugumos žmonių šie C. Backsterio tyrimai neįtikino. Tačiau pastaraisiais metais atlikti daugelio kitų šalių mokslininkų tyrimai patvirtino rezultatus. Tarkime, anglų biologo L. Voltono bandymai taip pat parodė, kad augalai geba atsiminti savo skriaudikus. Viename savo eksperimente L. Voltonas savo asistentui pasiūlė sulaužyti vieną iš dviejų vienodų augalų, pastatytų kambaryje. Prie sveiko augalo prijungė elektroninį įtaisą. Po to į kambarį iš eilės įeidavo visi šio eksperimento dalyviai. Kai tik įėjo „žudikas“, prietaiso rodyklė staiga nukrypo – augalas tarsi krūptelėjo iš baimės.

 

Vokiečių mokslininkai sukūrė įtaisą, kurio dėka galima girdėti, kaip augalai reiškia savo emocijas. Patirdami stresą jie aktyviai išskiria etileno dujas. Prietaisas skleidžia skirtingus garsus priklausomai nuo šių dujų koncentracijos. Žurnalistai, dalyvavę prietaiso pristatyme, pasakojo, kad kai orchidėjai būdavo nutraukiamas lapelis, iš garsiakalbių girdėdavosi, kaip ji bemaž cypia iš skausmo…

 

Pavyduoliai kaktusai

 

Augalai sugeba ir mylėti žmones. Vienoje laboratorijoje, kurioje buvo tiriamos augalų savybės, dirbo mergina, kurią įsimylėjo… kaktusas. Kai tik ji įeidavo į kambarį, augalėlis išgyvendavo emocinį blyksnį. Jei mergina prieidavo prie fikuso, prie kaktuso prijungto prietaiso ekrane sinusoidė imdavo drebėti. Panašiai kaktusas reagavo ir į merginos flirtą su kolega.

 

Mokslinėje literatūroje galima rasti dar vieną panašų atvejį: amerikietis P. Sovet iš Naujojo Džersio prijungė kaktusą prie melo detektoriaus ir labai jis nustebo sužinojęs, kad augalas… jo pavyduliauja moteriai, pas kurią šeimininkas reguliariai lankydavosi. Kaskart, kai tik vyriškis susiruošdavo į pasimatymą su savo mylimąja, kaktusas siaubingai išgyvendavo. Gerai, kad kaktusas nebuvo jautrioji mimoza, nes būtų galėjęs savo pro duris išeinančiu šeimininku manipuliuoti. Minėtoji gėlė, pajutusi grėsmę, moka nuvysti – apsimesti mirusia… Kai tik pavojus praeina, jis vėl atgauna buvusią formą.

 

Kolektyvinė savigyna

 

Pietų Afrikos zoologai, tyrinėdami žirafas ir antilopes, padarė išvadą, kad kai kurie augalai dalijasi informacija. Mokslininkai įrodė, kad akacijos išskiria daugiau metileno, kai gyvybiškai svarbu perduoti žinią – tarkim, kai artinasi pavojingas žvėris. Buvo pastebėta, kad žirafos gana išrankios ėdesiui, skabo tik atskirai viena nuo kitos augančias akacijas.

 

O antilopės ėda viską iš eilės, todėl neretai žūva nuo apsinuodijimo. Kodėl? Po tyrimų paaiškėjo, kad apgraužtas augalas į orą išskiria etileno dujų, informuodamos apie pavojų aplinkinius giminingus augalus. Tada perspėtų akacijų lapai pradeda gaminti nuodus – taniną, ardantį gyvūnų kepenis. Kas tai, jei ne kolektyvinė savigyna? Analogiški rezultatai buvo gauti tiriant ir kukurūzus, bruknes, kai kuriuos kitus augalus.

 

Ir dar vienas kolektyvinės savigynos pavyzdys. Virusu užkrėstas tabakas per lapus išskiria metilsalicilatą. Ši medžiaga oru juda šalia esančio augalo link, ten virsta salicilo rūgštimi, sukuriančia apsaugą nuo virusų.

 

Be to, augalai moka simuliuoti, kad yra apnikti kenkėjų, šito jiems reikia tam, kad nebūtų suėsti. Izraelio ekologai neseniai aptiko net šešis tokius augalus su keistais dariniais, primenančiais kiminus, skruzdes, amarus… Kai kurios imitacijos tokios puikios, kad net žmogų gali suklaidinti. Vabzdžiams, kurie ieško maisto ar vietos padėti kiaušiniams tokie „kenkėjai“ gali tapti ženklu, kad šis augalas jau užimtas. Netikri kenkėjai atbaido ir stambius žoliaėdžius, tarkime, elnius – augalas atrodo sergantis, netinkamas ėsti ar tiesiog neskanus…

 

Jie skaito mūsų mintis

 

Kai amerikiečių psichiatras Aristide‘as Eseris su fiziku Thomasu Etheriu apklausė vieną moterį, šalia stovėjo prie melo detektoriaus prijungtas filodendras. Paaiškėjo, kad augalas neklysdamas atpažindavo, kada kaltinamoji meluodavo, o kada sakydavo tiesą.

 

Taigi jei norime, kad augalai namuose gerai augtų, turime ne tik jais tinkamai rūpintis, kartas nuo karto tarti švelnų žodį, bet ir šiukštu nekalbėti apie juos blogai, net kai esame už jūrų marių – pasak kai kurių tyrėjų, augalai mūsų mintis gali perskaityti iš labai toli. Keli tūkstančiai kilometrų augalams, matyt, yra vieni juokai, mat mokslininkų įrodyta, kad augalai geba priimti impulsus net iš kosmoso. Viskas, kas šioje žemėje gyva, tarpusavyje yra susiję ir sudaro subalansuotą visumą. Ne vienas mokslininkas, atlikęs daugybę tyrimų, akivaizdžiai įrodė, kad augalų sėja, sodinimas, priežiūra net labai susiję su Mėnulio padėtimi zodiake.

 

Vokiečių mokslininkė Maria Tun ridikėlius, morkas ir kitas daržoves kasmet sėdavo diena iš dienos ir įsitikino, kad augalai, pasėti, kai Mėnulis būna vandens Vėžio, Skorpiono, Žuvų ženkluose, užaugina gerus lapus, kai Avine, Liūte, Šaulyje – gerus vaisius, kai Dvyniuose, Svarstyklėse, Vandenyje – žiedus, o kai atsiduria Jautyje, Mergelėje ir Ožiaragyje – šaknis. Galima tuo ir netikėti, tačiau dažnas daržininkas, atėjus sėjos metui, žvelgia į Mėnulio kalendorių.

 

Edita

Rekomenduojami video:


2500
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
McBay

In your face vegetarai :D. Man irgi patinka sunki muzika, nes ji yra kazkuria prasme graži. O šiaip šis straipsnis man priminė knygą “Trifidu dienos”.

to aš

Tai čia tas pats reikalauti logiško paaiškininmo, kodėl žmonės domini nelaimėmis, kraupiais įvykiais ir taip toliau, jeigu tai yra neigiama. Tiesiog jie linkę į tai. Tas pats ir su metalu. Jiems (tau) patinka destruktyvi muzika.

lolita

Dabar sakoma ne orchideju siltnamiai, o orchideju fermos.

Vokietux

Sveicarijoje gyvenanti aiskiarege Anouk Claes paraleliniame pasaulyje gali netgi bendrauti su augalais!!!

inkognito

Inkognito-citrinai
Panašiai kaip mano pažįstamas ūkininkas gyrėsi kaip iš trijų karvių kasdien priduoda po du bidonus pieno,kai nepatikėjęs paklausiau ir kaip gi jis taip sugeba padaryti jis papasakojo:
Nagi kiekvieną rytą keliuosi su saule ir atidaręs tvarto duris klausiu:
-Tai ką šiandien duosite ?-pieną? Ar mėsą?

citrina

Turiu senpauliją,kuri du metus nežydėjo,Vieną dieną supykau ant jos ir pasakiau,kad išmesiu jei po savaitės nepražydės.Kaip manote? Pražydo? Ir dar kaip.. Nuo to laiko su visom savo gėlėm kiekvieną rytą pasikalbu.Bujoja jos pas mane visų kaimynių nuostabai

inkognito

Taip išeina kad negalėsiu savo miške medžius malkoms pjauti? Dabar jų gaila pjauti,o kaip žinosiu kad jiems ir skauda bus dvigubai sunkiau ant dūšios,tai daryti. O daryti teks nori nenori bent jau tam kad miškas būtų išvalytas ir sukultūrintas ir likę medžiai geriau augtų.
O ką daryti vegetarams kurie tokie buvo jog nenorėjo žudyti keturkojų?

Mindaugas

O jūs patys pabandykit padaryti eksperimentą labai paprastą paiimkite du augalus vienam sakykit nuvysk augalėli, o kitą girkit koks tu gražus ir pnš. Aš pabandęs tokį eksperimentą ir negalėjau patikėti kad augalėlis vyto tiesiog akyse pagailo pradėjau girti kaip ir pirmąjį labai sunkiai bet atsigavo, tai dariau smalsumo vedamas kadangi esu agronomas norėjau geriau pažinti augalus.

Esu skaičius apie panašius roko vs klasikos eksperimentus su karvių duodama pieno kiekiu, snaigių formomis (čia gal ir realu – garsas tai vibracija, o vanduo šaldamas dėl vandenilinių ryšių irgi sukuria vibraciją, todėl ledo tankis gaunas mažesnis negu vandens. Jei tos vibracijos kažkaip rezonuoja tai gal ir įmanoma. Karvės pieno galbūt mažiau duodavo dėl streso ar pan) Bet jeigu metalas toks jau blogis, ar yra nors vienas loginis paaiškinimas kodėl kai kurie žmonės ( aš pvz) jį mėgsta? (Ir tik nereikia pezėt apie psichologines traumas. Visi turim praeitį, net ta nabagė orchidėja kuriai lapus skabė.)

Loreta

tai taip išeina kad Annoying Orange siužetas ne visai iš piršto laužtas :D

Taip pat skaitykite