Šis tas apie mistiškąjį „déjà vu“

„Déjà vu“– jausmo, kad dabartyje vykstantį momentą jau esi išgyvenęs anksčiau, suvokimas leidžia geriau suprasti, kaip dirba mūsų smegenys.

 

Pirmiausia derėtų prisiminti, ką apskritai reiškia šis, kiek romantiškai ir mistiškai skambantis prancūziškas žodžių junginys „déjà vu“. Verčiant pažodžiui, déjà reiškia jau, o vu – matyta. terminas vartojamas tada, kai norima apbūdintijausmą, kad viskas, kas vyksta esamu momentu, jau vyko anksčiau. Tarkime, pasijunti, kad esi jau lankęsis toje vietoje ar užsiėmęs tam tikra veikla, kai tikrai žinai, kad realybėje to negalėjo būti ir visa tai iš teisų vyksta pirmą kartą.

 

Panašiai „déjà vu“ reikšmę aiškina ir Anne M. Cleary, „déjà vu“ specialistė. Anot jos, šį jausmą patiria ne kiekvienas, tačiau tai atsitinka didesnei daliai žmonių. Kitos „déjà vu“ ekspertės Akiros O’Connor, tai studijuojančios St. Adrewso universitete Škotijoje, teigimu, dažniausiai šį jausmą linkę patirti paaugliai, nuovargio nualinti ir daug keliaujantys žmonės. Tuo tarpu vyresnio amžiaus žmonės, nors ir savo atminties stalčiukuose turi kur kas didesnę patirtį, tačiau jie „déjà vu“ pajunta rečiau, rašo msn.com.

 

Dažniausiai, pajutę šią „jau matyto“ patirtį, šiek tiek sutrinkame, linkstame manyti, kad tai kažkas keisto, turinčio mistinę prasmę, tačiau netrukus užsimirštame ir gyvename toliau. Kitiems gi tai nėra taip paprasta – jie kankinami jausmo, kad kažkada jau nugyveno savo gyvenimą.

 

„Nors tai skamba lyg pokštas – visai smagiai. Lyg gyvenimas „Švilpiko dienoje“ – garsiame filme, kur viskas kasdien kartojasi iš naujo, tačiau realybėje toks jausmas yra labai nejaukus, jis gali drastiškai pakeisti žmogaus elgesį“, – aiškina Akira O’Connor. „Dažniausiai „déjà vu“ pajuntamas, kai patiriama kas nors naujo, neįprasto. Tad jam įvykstant nejaukiai besijaučiantys žmonės ima tiesiog vengti naujų patirčių, taip siekdami apsisaugoti nuo nemalonaus pojūčio. Jie pasineria į be galo nuobodų gyvenimą, pavyzdžiui, nusprendę pažiūrėti filmą, jie renkasi vis tą patį, nes taip jie patiria mažesnį stresą ir jaudulį, kad vėl užklups „déjà vu“.

Junkitės prie mūsų Facebooke
ir
sekite mus Instagram @anomalija.lt

Aš jau Jus seku (uždaryti ir daugiau nerodyti)!

 

Tokiems žmonėms sunku pasiūlyti tinkamą gydymą. Dažnai tai susiję su atminties problemomis, kylančiomis senstant. Iš tikrųjų, toks jaudulys ir nejaukumas dėl „déjà vu“ nėra itin stebinantis – juk aiškaus paaiškinimo, kas sukelia „déjà vu“, nėra“ – pasakoja A. O’Connor.

Įdomu? Sudominkite ir kitus! Pasidalinkite ir tęskite skaitymą.
Dalintis

 

Kolorado universiteto mokslininkai galimomis „déjà vu“ patirties priežastimis įvardija tam tikras klaideles procese, kai smegenys apdoroja mus supantį pasaulį arba „trumpalaikę neurologinę disfunkciją, tokią kaip spontaniška smegenų veikla, sukelianti nepagrįstą familiarumo jausmą ar trumpą mini priepuolį“. Tikėtina, kad egzistuoja ir daugiau įvairių priežasčių ir visas jų spektras sukelia šį pojūtį.

 

Kaip teigia A. O’Connor, dabar mokslininkams svarbiausia išsiaiškinti, kas lemia atotrūkį tarp jausmo, kad kažkas jau yra jausta anksčiau ir žinojimo, kad taip tikrai negali būti.

 

Rekomenduojami video:


2500
11 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Naujausius Seniausius Geriausius
Taigi

Dejavu nutinka dėl to,kad kartais ką pamatome nedaeina iki smegenų ir iš karto neapdorojama.Kai smegenys pavėluotai apdoroja ,tada tas obą,aš tai kažkur mačiau.

rutuke

o kaip vadinamas reiškinys, kai būdama 18 metų, naktį prieš laikydama fizikos egzaminą, susapnavau, kad išsitraukiau 11 bilietą (gerai, kad atsikėlusi ryte jį išsamiai peržvelgiau). Nuėjau laikyti egzo ir…. išsitraukiau 11 bileitą :-D …. tai kaip čia vadinamas toks reiškinys??? :-D

astu

tingėjimas mokintis

Ingute

Pamenu viena karta sapnavau keista sapna,buvo daug zmoniu, ivairiu tautu… ir staiga pakeliau galva ir pradejau ziureti i zibinta,o jis is raudono stiklo,ir staiga… mane kazkas patrauke uz kairios rankos. ir as nubudau,pamaniau tas sapnas nieko nereiskia tai ir uzmirsau apie ji. taigi,sia vasara keliavau i Italija su seima ir mamos drauges seima,vaiksciojom po senamiesti… buvo taip karsta…. gal apie 40 laipsniu,gal truputuka maziau. nu zodziu,norejom eiti i apzvalgos boksta,o eile tokia didele, saulute kaitina, ir staiga paziurejau i zibinta,ta pati zibinta su raudonais stiklais kaip is mano sapno, as i ji ziurejau kaip uzburta, negalejau atitraukt akiu… kai eile… Skaityti daugiau »

opc

apturejau is as keleta deja vu, o vieno is ju metu net neleidau zmogui pasakyt frazes, kuria jis jau buvo sakes “praeita syki”, tik paklausiau kodel jis butent tai norejo pasakyti :) idomu poto buvo stebeti to zmogiuko veida :D

MSt

mane kartais tas deja vu pasireiskimas glumina, nervina, bet kartais is jo nusijuoki. Labai keitas tas deja vu nes taip galima nuspati ateiti, turiu omenyje viena zodi, man taip yra buve. ,,Mano pussbrolis vaziavo nupirkti kompiurerui laiku ir mama klausia ar rado ir ar nupirkot? pussbrolis sako: sako buvo du pasirinkimai, mama klausia kuri nupirko, ir tada pussbrolis jau norejo sakyti kad du, bet as pasakiau, nes tai man buvo deja vu ir as zinojau, kad taip bus. Keista vis dar. . .

Reja

Kelis metus is eiles sapnuodavau ta pati sapna-stoviu prie juros,zvelgiu i toli.Salia tiltas,einantis i jura,kairej balta siena,akmenys,o ne smelis pakrantej.Prabundu ir galvoju-Palanga?Tik kas per siena?Kodel ne smelis,o akmenys?Ir ka as ten veikiu?Pasisuku atgal,o ten, prie isilgai einancios tvoros,man moja kazkas.Galiu pasakyti tik tiek,kad gyvenu salia juros.Yra svyturys(kairej),yra tiltelis i jura,pakrante akmenuota.Yra kanalas,isilgai kurio,eina tvora.O mojo man po keliu metu,atvyke artimieji(norejo nufotografuoti prie mano sapno,pavirtusio tikrove)

Tomas

Atsakovui. Esu beveik visiškai įsitikinęs, kad nebuvo tokio jau ir neįtikėtino sutapimo. Susapnuoti žaidžiančius vaikus – nėra kažkas labai keisto.. manau.. Ilgiau pabuvus daugiabučio, kuriame yra vaikų, laiptinėje labai sunku nepamatyti žaidžiančių vaikų. O visos detalės: veidai, judesiai ir pan. atsirado ne sapne, bet bandant prisiminti sapną. Tu savo sapno negalėjai labai ryškiai atsiminti, ypač, jei nelabai atkreipei į jį dėmėsį. Kai pamatei gyvus žaidžiančius vaikus, smegenys užpildė atminties spragas pagal pamatytą vaizdą, ir sukūrė iliuziją, kad būtent tai ir sapnavai.

Atsakovas

Dar šis tas. Veidai sapne, ir tikrovėje sutapo

Atsakovas

Dejavu sapnais tikiu. Nors ,tik kartą jaučiau tokį. Sapnavau mergaitę besipešančia su broliu dėl maišiuko (juokinga,bet juk jie vaikai). Po sapno pagalvojau,jog beprasmis sapnas. Einu iki draugo , ‘stumam’ laiką laiptinėj, staiga viskas pasikartoja ,kaip sapne-bet visas veiksmas realybėje. Arba tiesiog tai neįtikėtinai retas atsitiktinumas :j

sas

Tai ne sapnas…

algis

Man gyvenime daug kartu buvo toks lyg jau karta isgyventos akimirkos jausmas, ir visai tau,hmm, pritariu,kad tai tiesiog maloni busena….

Taip pat skaitykite