Atrastas vienas iš seniausių Jėzaus Kristaus atvaizdų

Pradėjo Steiblys, spalio 06, 2014, 15:20:40

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Steiblys

Ispanų archeologai (http://www.elmundo.es/ciencia/2014/10/02/542c5234e2704ea0458b4582.html) aptiko seniausią Jėzaus Kristaus atvaizdą.





Jis išgraviruotas ant stiklinės plokštelės (datuojama IV a.) dviejų vyrų apsuptyje, ir kaip mano mokslininkai, kad tai yra apaštalai - Petras ir Paulius. Archeologų nuomone, šis atvaizdas stebina tuo, kad Jėzaus Kristaus atvaizdas gan ryškiai skiriasi nuo vėlesnių atvaizdų, nes šiame atvaizde Jėzus su trumpais, kiek garbanotais plaukais ir be barzdos.



Archeolginio projekto FORVM MMX (kuris atlikinėja kasinėjimus senovinio Kastulo miesto kasinėjimus, Analūzijoje, Ispanija) vadovas Marcelo Castro, El Mundo leidiniui duodamas interviu, teigė: "Šis radinys buvo aptiktas bažnyčios viduje, kuris buvo pastatyta IV amžiuje, ir jau kitame šimtmetyje šis religinis pastatas buvo sugriautas."
Mokslininkai pabrėžė, kad atrasta plokštė gali tapti ankstyvosios krikščionybės Ispanijoje chronologijos peržiūrėjimo priežastimi.

paragraf 78

Citata iš: Steiblys  spalio 06, 2014, 15:20:40
Archeologų nuomone, šis atvaizdas stebina tuo, kad Jėzaus Kristaus atvaizdas gan ryškiai skiriasi nuo vėlesnių atvaizdų, nes šiame atvaizde Jėzus su trumpais, kiek garbanotais plaukais ir be barzdos.


Čia jau ryškiai tas stebėjimasis labiau straipsnelio autoriaus nei mokslininkų, nes kaip žinia iki praktiškai IV a. Jėzus dažniausiais buvo vaizduojamas be barzdos ir trumpais garbanotais plaukais.

Steiblys

Citata iš: paragraf 78  spalio 06, 2014, 15:45:50

Čia jau ryškiai tas stebėjimasis labiau straipsnelio autoriaus nei mokslininkų, nes kaip žinia iki praktiškai IV a. Jėzus dažniausiais buvo vaizduojamas be barzdos ir trumpais garbanotais plaukais.
Įdomu, o iki IV a. ar yra išlikę Jėzaus atvaizdų?

paragraf 78

#3
spalio 06, 2014, 16:22:50 Redagavimas: spalio 06, 2014, 16:24:43 by paragraf 78
Taip, ir daug. Štai pora pavyzdėlių: Jėzus gerasis ganytojas




Kartais žurnalistai iš nieko ar iš savo nežinojimo o gal bandymo išlaužti sensaciją nesąmonių prirašo. Va delfis mane viename interviu profesoriumi pavadinęs buvo

.L.U.T.H.O.R.

O tai tu ne profesorius?  :o   :D


O tai kaip čia yra, kodėl vienur su barzda kitur be barzdos, o tiksliau kodėl ankstesniuose be barzdos, o jau vėliau barzdotas? :)

TinSoldier

O, įdomu, pagal ką nustatė, kad čia būtent Jėzus?

paragraf 78

CitataO tai kaip čia yra, kodėl vienur su barzda kitur be barzdos, o tiksliau kodėl ankstesniuose be barzdos, o jau vėliau barzdotas? :)


Nes krikščionybė iš esmės vystėsi graikakalbėse šalyse ir todėl jis pradžioje vaizduotas kaip graikas. Vėliau kai pasklido po kitus kraštus pasikeitė ir vaizdavimas. Viduramžiais išvis jis vaizduotas kaip koks transvestitas. Beje, nor Jėzus buvo žydas, vaizduojamajame mene dažniausiai tik Judas vaizduotas kaip žydas, kiti Naujojo Testamento veikėjai vaizduoti kaip europiečiai

Citata iš: Druwis  spalio 06, 2014, 16:29:32
O tai tu ne profesorius?  :o   :D


Na turiu daktaro laipsnį iš kriptozoologijos :) (čia rimtai, dabar rašysiu straipsnį kaip gaunami pseudomokslų daktaro laipsniai) :)

Citata iš: TinSoldier  spalio 06, 2014, 16:30:48
O, įdomu, pagal ką nustatė, kad čia būtent Jėzus?


Greičiausiai iš motyvo kuris primena vadinamąjį pontekrator

Synkas

Citata iš: paragraf 78  spalio 06, 2014, 16:35:04
Nes krikščionybė iš esmės vystėsi graikakalbėse šalyse ir todėl jis pradžioje vaizduotas kaip graikas. Vėliau kai pasklido po kitus kraštus pasikeitė ir vaizdavimas. Viduramžiais išvis jis vaizduotas kaip koks transvestitas.

tai kaip jis is viso atrode tuomet, jeigu vienur vienaip kitur kitaip? gal zinai, kartais gal turi kokios info. ar pan. apie tai?? :)

paragraf 78

#8
spalio 06, 2014, 18:46:18 Redagavimas: spalio 06, 2014, 18:48:36 by paragraf 78
O niekas nežino kaip jis tiksliai atrodė, gal buvo gražus pupuliukas, o gal persikreipęs diedas didele nosimi :)
Visi ankstyvieji vaizdavimai buvo labai helenizuoti, vėlesni romantizuoti ir t.t. O koks iš tiesų jis buvo... na kai numirsime sužinosime... turbūt :)
Taip kad jokios konkrečios informacijos apie JK išvaizdą nėra. Beje, kai pasiautėjo ikonoklastai teigę kad yra nuodėmė vaizduoti Jėzų (nes biblija tipo draudžia vaizduoti Dievo atvaizdus), tai vienas iš argumentų prieš juos buvo tas, kad niekas nežino kaip JK atrodė, tai iš esmės vaizdavimas bus simbolinis.
Taip kad vissi Jėzaus atvaizdai tėra simbolinis pavaizdavimas ir tiek.

Tiesa, vienas numanomas dalykas yra tas, kad Jėzus galėjo būti žydraakis ar mėlynakis (kas labai reta tarp žydų), nes jis kilęs iš Dovydo giminės, o ta giminė pasižymėjo būtent mėlynomis ar žydromis akimis. Na bet čia vėlgi tik spėjimas

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  spalio 06, 2014, 18:46:18
O koks iš tiesų jis buvo... na kai numirsime sužinosime... turbūt :)
Taip kad jokios konkrečios informacijos apie JK išvaizdą nėra.


Na, bet juk didelė dalis krikščionių tiki Turino drobulės autentiškumu, ar ne? Tai, teoriškai, kaip ir turėtų būti žinoma jo išvaizda? Na, jei bent jau oficialiai drobulės autentiškumas Vatikano yra priimtas..

paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  spalio 06, 2014, 20:27:22
Na, bet juk didelė dalis krikščionių tiki Turino drobulės autentiškumu, ar ne? Tai, teoriškai, kaip ir turėtų būti žinoma jo išvaizda? Na, jei bent jau oficialiai drobulės autentiškumas Vatikano yra priimtas..


Na taip dalis tiki. Vatikanas leidžia pamaldumą į Turino drobulę, bet neteigia kad ji tikrai yra ta kurion buvo suvyniotas Jėzaus kūnas. Ta prasme daroma tik prielaida.
Panašiai yra ir su pamaldumu į Šventąjį Graalį, nes jie yra trys (ta prasme kad yra trys skirtingos taurės trijose skirtingose vietovėse). Vėlgi, nesakoma kad tai tikrai tas gralis iš kurio gėrė JK, tiesiog leidžiamas pamaldumas. Taip pat yra ir su Švento Kryžiaus relikvijomis, kurių dalelių gali rasti praktiškai kiekvienoje bažnyije. Realiai paėmus tai iš tų dalelių galėtum pora neblogų gyvenamųjų namų paskatyti, nekalbant  jau apie nukryžiavimmo kryžių.
Tai veikiau simbolinė prieiga, nei faktinė. Tisiog viskas remiasi į simbolinį ir mitinį mąstymą.

Taigi, Bažnyčios oficiali pozicija yra tokia, kad ji netvirtina kad Turino drobulėje tikrai yra JK atvaizdas.
Per tokius dalykus įsitikinu kaskart, kad Vatikane ne dundukai sėdi, jie kol visko neišsiaiškina iki smulkmenų, tl neskelbia kas yra tikra o kas ne. Na tai iš esmės paneigia Šarikovo tvirtinimą kad visi tikintieji atitrūkę nuo realybės dundukai :) Žodžiu, kas dėl turino drobulės, tai kol moksliškai nebus įrodyta kad tai neabejotinai JK drobulė, tol Vatikanas ir nesakys, kad ten tikrai JK atvaizdas, o jei kas nori tuo tikėti tai prašom, čia jau jūsų pačių atsakomybė

Steiblys

Citata iš: paragraf 78  spalio 06, 2014, 16:22:50
Taip, ir daug. Štai pora pavyzdėlių: Jėzus gerasis ganytojas




Kartais žurnalistai iš nieko ar iš savo nežinojimo o gal bandymo išlaužti sensaciją nesąmonių prirašo. Va delfis mane viename interviu profesoriumi pavadinęs buvo

Bet tai nėra Jėzus Kristus, nes gerasis ganytojas yra metafora, pats Jėzus pagal savo gyvenimo būdą nebuvo piemuo. Pvz., jei pavaizduosime ar rasime atvaizduotus vartus, vynmedžio šaką ar duoną, ir sakysime štai čia Jėzus, tai bus netikslu. Tuo tarpu ant kryžiaus tai bandymas atvaizduoti būtent tą patį Jėzų Kristų, o ne metaforą.

paragraf 78

#12
spalio 07, 2014, 07:49:30 Redagavimas: spalio 07, 2014, 09:05:57 by paragraf 78
Gerasis ganytojas nėra metafora, tai veikiau titulas iš esmės reiškiantis mesiją mirusį už žmoniją. Net ir žodis išganymas kyla nuo žodžio ganyti, o vyskupas vadinamas ganytoju. Galų gale pats Jėzus save taip vadino:

Aš - gerasis ganytojas.
Geras ganytojas už avis guldo gyvybę. Samdinys, ne ganytojas, kuriam avys ne savos, pamatęs sėlinantį vilką, palieka avis ir pabėga, o vilkas puola jas ir išvaiko. Samdinys pabėga, nes jis samdinys, jam avys nerūpi. Aš - gerasis ganytojas: aš pažįstu savąsias, ir manosios pažįsta mane, kaip mane pažįsta Tėvas ir aš pažįstu Tėvą. Už avis aš guldau savo gyvybę. (Jn 10,11-15)

Čia nėra metaforinis kalbėjimas, o simbolinis. Pasiimk bet kokią litaniją ir pamatysi kiek titulų ir simbolių išreiškiama kalbant apie JK, Mariją ar šventuosius.
Mene begalė dalykų vaizduojami simboliais, tad ir pats JK dažnai perteikiamas simboliškai ar pagal titulus.
O gerojo ganytojo motyvas nuo pirmųjų amžių iki mūsų laikų yra populiarus. O tai kad jis ten be visokių nimbų ir kryžių pavaizduotas, tai toks vaizdavimas kokį mes pažįstame vėlyvas pakankamai yra.
O ir nukryžiuoto JK vaizdavimas kiek žinau irgi gana vėlyvas, pradžioje jo nevaizdavo nukryžiuoto, o vaizdavo kaip gerąjį ganytoją, kaip prisikėlusįį ir t.t. O dar dažniau primaisiais amžiais tiesiog piešdavo žuvį kaip Kristaus simbolį, nes graikiškas žodis ΙΧΘΥΣ (žuvis) yra anagrama Ίησοῦς Χριστός, Θεοῦ Υἱός, Σωτήρ (Jezus Kristus Dievo Sūnus Išganytoja)s

Steiblys

Na taip, bet grįžtant į temą, kiekvienas suprantame, kad Jėzus neganė tiesiogiai avių, o tame atvaizde jaunuolis (maksimum 15-os metų) su avimi. Kai Jėzus pradėjo skelbti evangeliją, Jam buvo apie 30 metų. Ir manau, kad savo tarnystės metu Jis neatrodė toks silpnutis jaunuolis (kaip dažnai Jis buvo atvaizduojamas religiniuose ir meniniuose kūriniuose), nes juk Jis buvo dailidės sūnus, turėjo stiprias ir darbu išlavintas rankas.
Biblijoje, Jėzus dar vadinamas Dievo Avinėliu. Ir yra nemažai išlikę senovinių atvaizdų su avinėliais. Kiekvienas suprasime, kad tai atvaizdas, kaip metafora.

paragraf 78

Citata iš: Steiblys  spalio 07, 2014, 10:28:58
Na taip, bet grįžtant į temą, kiekvienas suprantame, kad Jėzus neganė tiesiogiai avių, o tame atvaizde jaunuolis (maksimum 15-os metų) su avimi.


Na taip, jis gal ir neganė avių (nors tas irgi nėra žinoma, tai gal ir ganė?). Tačiau pirminėje krikščionybėje Gerojo ganytojo įvaizdis buvo labai svarbus. Jėzus kaip piemuo (ganytojas) ir dabar taip vaizduojamas. Tiesiog įvesk į google "gerasis ganytojas" ir pamatysi begalę tokio motyvo paveikslų. Va vienas iš ne tokių senų:


CitataKai Jėzus pradėjo skelbti evangeliją, Jam buvo apie 30 metų.


Šis amžius yra labiau iš tradicijos, o ne iš realaus Jėzaus amžiaus. Egzegetai mano kad labai tikėtina jog jis savo skelbimą pradėjo tarp 23 ir 25 metų

CitataIr manau, kad savo tarnystės metu Jis neatrodė toks silpnutis jaunuolis (kaip dažnai Jis buvo atvaizduojamas religiniuose ir meniniuose kūriniuose), nes juk Jis buvo dailidės sūnus, turėjo stiprias ir darbu išlavintas rankas.


Tai irgi labiau iš tradicijos kilęs įvaizdis, nes visiškai neaišku ar Jėzus užsiėmė dailidės amatu

CitataBiblijoje, Jėzus dar vadinamas Dievo Avinėliu. Ir yra nemažai išlikę senovinių atvaizdų su avinėliais. Kiekvienas suprasime, kad tai atvaizdas, kaip metafora.


Čia irgi labiau titulas nei metafora. Čia simbolinis suvokimas, to kaip žydai aukojo Dievui avinėlius už nuodėmes. Tad Jėzus suvokiamas kaip tobula auka žmonijos nuodėmes

Aukštyn