Nuodemiu atleidimas

Pradėjo Teroras, gruodžio 28, 2011, 13:59:24

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Jau seniai negaliu suprasti vieno dalyko. Kodel man Dievas gali atleisti nuodemes tik su kunigo pagalba? Kodel as turiu eiti pas kuniga, sakyti jam savo nuodemes, o jis tarsi butu isskirtinis asmuo, Dievo vardu man jas atleidzia? Tie patys vaikai eina pas kuniga su baimes pilnomis kelnemis ir kalba ten net ne is sirdies. Kodel man Dievas negali atleisti jeigu as pvz. atsiklaupciau pries kryziu namie, ir mintyse nuosirdziai atgailauciau? Ar gi tai ne geriau?

Nesuprantama man tai yra.

paragraf 78

Nuodęmių išpažinimas yra tik viena iš penkių atgailos dalių. Jos yra tokios:
1. Prisiminti
2. Gailėtis
3. Išpažinti
4. Atitaisyti padarytą žalą
5. Pasirįžti daugiau nebenusidėti

Kunigo vaidmuo čia toks labiau kaip notaro, kuris uždeda antspaudą ir pasako kad tau nuodėmės tikrai atleistos.
Vis tik pagrindinis dalykas čia yra ne kunigas, o tavo gailestis už nuodėmes. Jei tu nesigaili, tai kunigo duodamas išrišimas neveiksnus.
Įdomu tai jog Jungas, pastebėjo jog, praktikuojantys katalikai mažiau linkę į neurozes ir psichinius sutrikimus, nei protestantai ir žmonės nepriklausantys katalikų bažnyčiai. Jei žmogus reguliariai eina išpažinties jis gauna savotišką psichologinę konsultaciją, tad kaip ir vyksta gydymas. Taip pat Jungas pastebėjo jog, protestantai neturintys išpažinties sakramento, niekada nėra iki galo užtikrinti, kad Dievas jiems jau atleido.
Kas dėl kunigo vaidmens, tai praktiškai visose religijose (kalbu apie archajines religijas, neliesdamas postmoderno konstruktų) yra tarpininkas kuris nuvalo tautos ar žmogaus nuodėmes, nes tikėta kad žmogus pats negali jų nusivalyti, tai gali padaryti tik kažkas kitas.

Teroras

Citata iš: insomnia  gruodžio 28, 2011, 18:46:52
Jei žmogus reguliariai eina išpažinties jis gauna savotišką psichologinę konsultaciją


Aha, tikrai ja gaudavau, ypac kai anksciau eidavau ispazinties. Vos tik pradedavau sakyti savo nuodemes, girdejau kazka panasaus:

"Matau dideliu nuodemiu neturi, gali eiti."

Tikrai man tai buvo didele konsultacija ir tikrai po tokio silto kunigu sutikimo "jauciausi dvasiskai svarus".

paragraf 78

Kunigai raginami pagelbėti žmogui, kad jis atėjęs pas jį gautų dvasinę paguodą.
Žinoma visokių pasitaiko. Aš kartą ant tokio pataikiau kad per pusę išpažinties pasakiau "Ačiū, susirasiu kitą kunigą" ir nuėjau nuo klausyklos. Tačiau daugumoj geri kunigai būna, kurie tikrai padeda

coliuke

Bet juk eidamas ispazinties kunigui nepasakojam visos istorijos..ejau ten ir ten ir pamelavau tam ir anam...tiesiog pasako - melavau, pykausi...( ar cia tik as taip)  ::) Kaip reikia? Gal jus per ilgai pasakojat ir atsako kad atleista greitai ;)? ar yra kokios normos ispazinties sakymo?

paragraf 78

Kuo daugiau praktikuoji išpažinties sakramentą, tuo daugiau turi ką pasakyti. Aš laiks nuo laiko einu išpažinties taip sakant privačiai, tai kartais išpažintis užtrunka ir pusantros valandos.

Teroras

1,5 val? :O Nieko sau. Daznai vaikstai?

Ok, tada dar vienas klausimas: kas yra nuodeme? Vieni pvz. masturbacija (;D) laiko nuodeme, kiti ne. Tai kas tada? Nemanau, kad yra sukurtas kazkoks magiskas sarasas dalyku kurie priskiriami yra nuodemei ???

paragraf 78

Nuodėme laikomas toks blogas poelgis, kuris turi du kriterijus: laisva valia ir svarbiame dalyke. Nuodėmių sąrašas yra dekaloge (10 Dievo įsakymų).
Jei kuris nors jų, ar išplaukiančių iš jų dalykų daromi laisva valia ir svarbiame dalyke, tada jis yra nuodėmingas veiksmas. Jei kurio nors kriterijaus nėra, tai nuodėmė lengva.

Kas dėl masturbacijos, tai ko gero visose religijose, netvarkingas seksualumas yra laikomas nuodėmingu.

Citata1,5 val? :O Nieko sau. Daznai vaikstai?


Stengiuosi išpažinties nueiti kartą per mėnesį. Rimtos, ilgos išpažinties bandau eiti bent du kartus metuose.

unco

Aš išpažinties einu kartą į metus dėl tam tikros progos, visuomet į tapačią bažnyčią.... Ir nors kasmet sakau skirtingus dalykus, atsakymą gaunų tokį patį, vos ne žodis žodin  ;D

Benamis

Citata iš: unco  gruodžio 29, 2011, 22:43:43
Aš išpažinties einu kartą į metus dėl tam tikros progos, visuomet į tapačią bažnyčią.... Ir nors kasmet sakau skirtingus dalykus, atsakymą gaunų tokį patį, vos ne žodis žodin  ;D


Iskali viena ir ta pacia fraze, ir kartoji visiems paeiliui ;D

2012

Citata iš: unco  gruodžio 29, 2011, 22:43:43
Aš išpažinties einu kartą į metus dėl tam tikros progos, visuomet į tapačią bažnyčią.... Ir nors kasmet sakau skirtingus dalykus, atsakymą gaunų tokį patį, vos ne žodis žodin  ;D


Ka ten naujo isgalvosi  :D

paragraf 78

Citata iš: 2012  gruodžio 31, 2011, 14:03:58
Ka ten naujo isgalvosi  :D


Kuo daugiau praktikuoji, kuo daugiau save seki, tai tuo daugiau turi ką pasakyti.

2012

Paistalai, zmones eina ispazinti nuodemiu nes jiems reikia issikalbeti. Atitikmuo butu psihologas, siu laiku netikincioje visuomeneje

paragraf 78

Pasakė žmogus kuris nepraktikuoja šio sakramento.
Visų pirma išsikalbėjimui per mažai laiko. Standartinė išpažintis trunka 5 minutes.
Visų antra, kalbu iš asmeninės patirties: niekada nėjau išpažinties dėl noro išsikalbėti. Einu išpažinti savo nuodėmes, o kartais paklausti patarimo kaip su viena ar kita nuodėme kovoti.

Teroras

Labiausiai tai mane stebina, kad kunigai moko poras, kaip jos turetu gyventi, kai patys seimyninio gyvenimo negali net "paragauti" :-\ Kur logika?

Aukštyn