Mes girdim jūsų mintis

Pradėjo mzicka, rugsėjo 29, 2016, 19:20:23

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

mzicka

Panašų pareiškimą jau dabar gali padaryti Jutos ir Vašingtono universitetų mokslininkai,pastaruoju metu nagrinėjantys galimybę nuskaityti vaizdinius ir mintis tiesiogiai iš žmogaus smegenų.

Smegenų kepurė

Nežiūrint į paginančią perspektyvą atsirasti taip vadinamai «minčių policijai», mokslininkai (bent jau šiuo metu) siekia visiškai humaniškų tikslų: padėti bendrauti su supančiu pasauliu tiems žmonėms, kurie visiškai neturi galimybės judėti ir kurie dažnai į tai, kas vyksta aplinkui, sugeba reaguoti tik akių judesiais.
Žinoma, nekalbama apie «minčių skaitymą» per atstumą. Norint suprasti, o tiksliau - atspėti, ką galvoja žmogus, reikia sudėtingų prietaisų, kartais - operacijos, o pirmiausia - pačio žmogaus sutikimo. Savanoriškas sutikimas bendradarbiauti - pats svarbiausias faktorius. Juk mokslininkai kol kas tik sudarinėja «minčių» žodyną, sulygindami bandomajam žmogui parodytus vaizdus su jo galvos smegenų žievės signalais.
Pats paprasčiausias (tačiau ir nelabai patikimas) būdas - panaudoti taip vadinamą «smegenų kepurę» - prietaisą, užrašantį elektroencefalogramą ir gautus signalus perduodantį į kompiuterį. Prieš keletą metų tokio prietaiso pagalba Sauthemptono (Didžioji Britanija) universiteto mokslininkai pabandė sujungti paralyžuoto žmogaus smegenis su procesoriumi, valdančiu invalido vežimėlį, ir net su kito žmogaus smegenimis.
Tačiau visa tai lieka tik bandymų stadijoje. Viena iš šios technologijos panaudojimo problemų - elektrinis triukšmas. Smegenų ląstelių sukuriami signalai yra mikrovoltų lygio ir todėl juos lengvai užgožia daugybė trikdžių. Kita problema - elektrodų išdėstymo reikiamuose taškuose tikslumas. Naudojant «smegenų kepurę», labai svarbus yra ir visiškai mažas poslinkis, nes tai iškreipia gaunamus signalus.

Elektrodai kaukolėje


Ne taip seniai amerikiečių mokslininkams atsirado galimybė gauti žymiai tikslesnius smegenų signalus, įauginant elektrodus tiesiogiai į žmogaus galvą.
Vienas savanoris sutiko, kad mokslininkai atliktu su juo bandymą. Žmogus sirgo sunkia epilepsijos forma, jam galėjo padėti tik chirurginė operacija. Jau buvo atlikta kraniotomija (kaukolės atvėrimas).
Tačau prieš operaciją buvo būtina išsiaiškinti, kurios smegenų sritys atsakingos už epilepsijos priepuolius. Pasinaudodami ta proga, mokslininkai nusprendė ištirti, kaip žmogaus galvoje gimsta konkretūs žodžiai ir vaizdai.

Iš galvos į kompiuterį

Tiesiai ant ligonio smegenų paviršiaus buvo pritvirtinti 32 mikroelektrodai. Keletą sekančių dienų su juo buvo atliekami užsiėmimai: pacientas pasakydavo mokslininkų nurodytus žodžius, o specialistai fiksuodavo iš elektrodų gaunamus signalus. Išstudijavę impulsų rinkinius, eksperimentatoriai nustatė kiekvieno žodžio charakteringą signalą. Po bandymo Bredlis Gregeris iš Jutos universiteto, bioinžinerijos specialistas ir vienas šio eksperimento autorių, taip pasakė: «Mes gavome įrodymų - smegenų skleidžiamus signalus galima paversti žodžiai. Tačiau tai nereiškia, kad problema visiškai išspręsta. Įsitikinę, kad technologija veikia, mes dabar turime padaryti taip, kad patys fiziškai silpniausi pacientai galėtų realiai bendrauti su aplinkiniu pasauliu».
Visiškai galimas dalykas, kad greitu laiku atsiras mikroschemos, kurioms nereikės jokių laidų ir kurios galės greitai, neskausmingai ir maksimaliai tiksliai «perpumpuoti» tiesiogiai į kompiuterį tai, kas pas žmogų yra slapčiausia - jo mintis.

Mįslės ir faktai

.L.U.T.H.O.R.

Mes "girdim" jūsų "mintis" tiksliau :)

Aukštyn