Britų pora klonavo savo mirusį šunį

Pradėjo Benamis, gruodžio 29, 2015, 10:21:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Britų pora artimiausiu metu turėtų gauti du šuniukus, kurie bus prieš pusmetį mirusio jų augintinio bokserio klonais, rašo „The Guardian".

Britų pora iš Jorkšyro Laura Jacques ir Richardas Remde tapo pirmaisiais šūnų klonavimo paslaugas teikiančios įmonės „Sooam Biotech Research Foundation" klientais. Mylimo augintinio prikėlimas naujam gyvenimui „dviejuose asmenyse" (klonai yra identiškos gyvūno kopijos) jiems kainavo apie 100 tūkst. dolerių.

Jų bokseris Dylanas mirė birželio mėnesį ir sukrėtė L.Jacques, kuri augino Dylaną nuo tada, kai jis buvo tik mažas šuniukas. Apie šunų klonavimą ji sužinojo iš dokumentinio filmo apie „Sooam" bendrovės surengtą konkursą, kurio laimėtojas galėtų klonuoti savo augintinį nemokamai.

„Sooam" yra lyderiaujanti laboratorija šunų klonavimo srityje ir per visą savo veiklos laikotarpį jau yra klonavusi daugiau nei 700 šunų savo klientams. Klonavimo technologija labai paprasta - į „tuščią" šuns kiaušialąstę, iš kurio pašalintas branduolys yra implantuojama mirusio augintinio ląstelės branduolys. Tada kiaušialąstė yra paveikiama elektros srove, kad ji pradėtų dalintis ir yra implantuojama surogatinei motinai - šuns patelei.

Du per Kalėdas gimsiantys šuniukai turės identišką DNR kaip ir miręs bokseris Dylanas - tai reiškia, kad jie bus visiškai tokie patys kaip jis, taip pat tikėtina, kad turės panašų charakterį. „Sooam" laboratorijos mokslininkas Davidas Kimas su nekantrumu laukia šuniukų gimimo, nes jie padės nustatyti tam tikrą rekordą - ląstelės, reikalingos klonavimui buvo paimtos praėjus 12 dienų po Dylano mirties. „Tai bus pirmas atvejis, kai ląstelės klonavimui buvo paimtos praėjus tokiam ilgam laikotarpiui po mirties," - sako D.Kimas. Mokslininkas tikisi, kad jei pavyks, šis eksperimentas leis surasti metodus, kaip prailginti šį laiką.

Šiandien augintinių klonavimas nėra reguliuojamas ar draudžiamas, nors rugpjūtį Europos parlamentas uždraudė fermose auginamų gyvūnų klonavimą. Žmogaus klonavimas yra visiškai uždraustas.

Vienas svarbiausių tyrėjų „Sooam" laboratorijoje Woo-Suk Hwangas yra laikomas kontroversišku klonavimo srities pionieriumi. 2004-aisiais jis paskelbė mokslinį straipsnį, kuriame teigė kartu su Seulo universiteto kolegomis klonavęs žmogaus embrioną. Vėliau nepriklausomo mokslininkų komiteto atliktas tyrimas nerado jokių įrodymų apie tokį eksperimentą ir „Science" žurnalas atšaukė W.S.Hwango straipsnį.

Karališkosios žiauraus elgesio su gyvūnais prevencijos draugijos (RSPCA) atstovas teigė, kad gyvūnų klonavimas neturėtų būti legalus, nes jo procedūros yra skausmingos, kelia stresą ir turi didelį mirtingumo laipsnį. Pasak Helen Wallace iš organizacijos „Genewatch", prižiūrinčios genetikos technologijų vystymąsi ir su tuo susijusius etinius klausimus sako, kad žinduolių klonavimas įprastai nėra sėkmingas procesas ir kad tuo komerciškai užsiimančios bendrovės naudojasi augintinių netekusių žmonių silpnumu.

Nepaisant to, L.Jacques ir R.Remde netveria džiaugsmu ir jau išskrido į Pietų Korėją, kur laukia dviejų mažų bokseriukų gimimo. Jei viskas pasiseks, šiems žmonėms mažiausiai rūpės etiniai klonavimo klausimai.

DELFI

Aukštyn