Atėjo mokslo pabaiga?

Pradėjo Benamis, rugsėjo 28, 2015, 12:02:14

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  spalio 01, 2015, 17:15:05Tipo, kuo daugiau darbo, tuo geriau? :D

O kad kažkam mano mirtis į naudą, manęs visai nenuramina, aš gal norėčiau gyventi, o ne mirti.
Maža ko kas gali norėti, nereiškia, jog tai yra problemos, kurias reikia spręsti :)
Jeigu tai tavo asmeninė problema, tu asmeniškai ir spręsk :)

Supera

#16
spalio 01, 2015, 17:34:24 Redagavimas: spalio 01, 2015, 17:36:52 by Supera
CitataNa, man mirtis yra problema, va reikia dirbti, valgyti, kad nemirčiau :) O taip būtų relaxas.
Tarkim rastas būdas pasiekti nemirtingumą, bet mum vistiek reikės gauti maisto medžiagų, kad palaikytum organizmo funkcijas, tai ateina tooookia nediduė problema: jei visi pasidaro nemirtingi ir toliau daugunasi tai jau ir taip senkantys ištekliai (vandens) išnyks visai o tada badausim? Nebent žinoma nemirtingumą interpretuot galima kaip pačio sąmonės perkėlimą į sistemą ar robotą :)

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  spalio 01, 2015, 17:24:35Maža ko kas gali norėti, nereiškia, jog tai yra problemos, kurias reikia spręsti :)
Jeigu tai tavo asmeninė problema, tu asmeniškai ir spręsk :)
:o  ;D

Dauguma žmonių nenori mirti, mirtis - universali žmonijos problema. Mirtis nutraukia asmeninius santykius ir bet kokius užsiėmimus. Visas gyvenimas Žemėje vyksta mirties baimės šešėlyje ir kovoje už būvį.

Supera

Bet kita vertus, mirtis yra žemiško ciklo pabaiga. Galima sakyt, kad taip išlaikoma pusiausvyra ir geriausi to pavyzdžiai yra gamtoje. Kai padaugėja vienos kurios rūšies gyvūnų suyra pusiausvyra.

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  spalio 01, 2015, 17:37:23Dauguma žmonių nenori mirti, mirtis - universali žmonijos problema. Mirtis nutraukia asmeninius santykius ir bet kokius užsiėmimus. Visas gyvenimas Žemėje vyksta mirties baimės šešėlyje ir kovoje už būvį.
Be mirties nebūtų jokių naujų asmeninių santykių ir bet kokių naujų užsiemimų - būtų tik akligatvis ir resursu (tuo pačiu ir planetos) alinimas, kaip minėjo Supera. Tai, kad žmonės kažko bijo, tai, kad žmonėms kažkas nemalonu, nereiškia, jog to pašalinimas būtų geras ir teisingas sprendimas.

Esu įsitikinęs, kad ir pats tai supranti :)

Na, bet jeigu žinai, kaip įgyvendinti nemirtingumą, nesukeliant globalinių katastrofų ir neužkertant kelio žmonijos ir, apskritai, gyvybės vystymuisi - tai viskas ok.


a.t.sielis

#20
spalio 01, 2015, 17:54:33 Redagavimas: spalio 01, 2015, 17:56:26 by a.t.sielis
Jeigu nebūtų mirties, reikalo dirbti ir valgyti kad išgyventum, vietos Žemėje kol kas pakanka.

O apskritai, kitos sąlygos visai neapsprendžia mirties kaip ne-problemos, greičiau ją apsunkina. Ta prasme, ne tik mirtis, kaip kliūtis ar riba yra problema, bet ir kiti sąlygotumai - ribotas gyvenamas plotas ir t.t. Ko mokslas taip pat niekaip neišsprendė.

Taip pat, tai iškelia papildomą problemą į klasikinį problemų ketvertą: gimimas, ligos, senatvė, mirtis. Kaip matome, dauginimasis iš karto įvardijamas kaip dar viena problema, net jeigu nebūtų mirties.

Supera

Dėl vietos žemėje irgi sudėtinga. Juk yra kampelių, kurie per daug atšiaurūs kad būtų malonu juose gyventi. Priedo migrantų krizė Europoje kaip tik demonstruoja, kad būtų ir socialinių problemų. Nes nemanau, kad visi nemirtingieji rinktūsi gyventi ten kur jiems yra nepatogu, galų gale imsi ieškoti vietos, kaip sakoma, su visais patogumais. Tad, jei visi bursis ten kur gyvent geriausia vietos galų gale ims ir pritruks.

tadasas99

#22
spalio 01, 2015, 18:07:33 Redagavimas: spalio 01, 2015, 18:10:59 by tadasas99
@TinSoldier  paprasta, netgi neesu isitikines ar tai nera ymanoma, as ne mokslininkas, bet nu yra hormonas atsakingas uz organizmo senejima, blokuojam liauka, yra hormonas atsakingas uz lasteliu regeneracija, stimuliuojam, toliau asmenine organizmo diagnozavimo programele ismaniajame laikrodyje del medziagu balanco jau manau ilgiau istemptume, o gimstamuma galim kontroliuoti, naujagimiu sterilizacija, dauginimasis tik su vyriausybes leidimu ;D
 o jei rimtai tai nemirtingumas nelabai zavi, nu yra gamtoje gerio blogio balancas, gautume nemirtinguma tai kokia kaina tektu sumoketi, kazin ar tas nemirtingas gyvenimas toks jau saldus butu, ne tik del aplinkybiu bet ir del asmeniniu priezasciu

a.t.sielis

Citata iš: Supera  spalio 01, 2015, 18:03:00Dėl vietos žemėje irgi sudėtinga.
Todėl dauginimasis ir yra problema.

Supera

Tai ką ir sakau :D.

@tadasas99 kažkaip tik man tas dauginimasis su vyriausybės leidimu toks įtartinas atrodo :D? Taip Orwell 1984 primena, atsirastų totali gyvenimo kontrolė, tada kokia esmė iš nemirtingumo, kurio siekis ateina ir iš noro turėti laisvę?

a.t.sielis

#25
spalio 01, 2015, 18:48:33 Redagavimas: spalio 01, 2015, 18:50:59 by a.t.sielis
Reziumuojant: mokslas neturi sprendimų esminėms problemoms, kurias įvardijome.

Kalbant apie gyvenimo trukmės padidėjimą, visa tai o.k., nors klausimas kiek tai pasaulinis reiškinys, o kiek europinis. Turint galvoje, technikos ir pramonės revoliuciją, iki to, Europoje buvo prasta higiena, daug karų ir socialinės netvarkos, neišsivysčiusi medicina. Pagerėjus higienai, medicinai ir socialinei bei karinei situacijai, gyvenimas natūraliai ilgėja. Iš kitos pusės, pramonės sukeltas gamtos teršimas trumpina gyvenimą ir sukelia ligų paūmėjimą (kancerogenai, smogas, etc.)

Turiu galvoje, kad pažanga nebūtinai yra techninė-pramoninė. Know-how gali turėti didesnę reikšmę, pvz. pradėjus užauginti daugiau žirnių ir pupų, gyventojų masė galėjo geriau išsimaitinti ir būtent dėl to prasidėjo Europos miestų augimas. Tam nereikėjo išrasti garo mašinos ir pan.

Vytautas

#26
spalio 01, 2015, 21:12:01 Redagavimas: spalio 01, 2015, 21:23:17 by Vytautas
Gal kiek į šoną nuo temos bet gyventojų kiekis ir mokslo pažanga atrodo pakankamai susijusi. Čia video kuriame vienas rusas su elementaria excel skaičiuokle labai logiškai ir praktiškai įrodo kad žmonija atsirado geriausiu atveju prieš 2000m.  :) Skamba keistai bet matematiškai taip gaunasi. Pradeda nuo to kad pradžioje buvo 3 šeimos. Čia asociacija Nojus ir trys jo sūnūs su žmonomis. Viena karta produktyviai gyvena 40m ir kiekviena šeima padidėja 4 vaikais. Gimsta suprantama daugiau bet nurašoma į visokius "nuostolius". Rezultate gaunasi kad iki 7 milijardų reikia apie 2000m. Ten dar siūlo pažaisti su kartos intervalu bei vaikų skaičiumi. Pasidauginimo trukmė kitais atvejais tik trumpėja. Šiaip grynai matematinis požiūris. Pats tokios idėjos autorius bankų specialistas. https://www.youtube.com/watch?v=sSAh6T9i4eI ;
Ir dar. Dabar kreivė jau kyla beprotišku greičiu. Perspektyvos gan kraupios. Nors praeityje tai buvo tik tiesinis judėjimas. Normaliai gamtoje taip kažkodėl nebūna. Vieni suvalgo kitus ir lieka pusiausvyra. 

gidas

Citata iš: a.t.sielis  spalio 01, 2015, 18:48:33Reziumuojant: mokslas neturi sprendimų esminėms problemoms, kurias įvardijome.
Viena iš esminių problemų - kodėl žmonės vis dar mirtingi. o ne atvirkščiai?  :)  Mažiausiai keistas ir išties juokingas priekaištas mokslui. Galiausiai,  jei mokslas  neturi sprendimų, tai kas juos turi?

Seniai aišku, kad patį jaudina ne mokslo "neįgalumas," o  dalykai, į kuriuos atsakyti yra ne mokslo galioje.  Manyčiau, kad šis faktas tave smarkiai  nuvylė ir sukėlė  apmaudą, panašų į negavusio saldainio vaiko pyktį  - kaip ir buvai scientistas, o dabar... Iš kitos pusės, po šiai dienai nežinau, ar pats esi tikintis. Iš to, ką esi sakęs ir ką pamenu, spėčiau kad ne. Taigi, blaškaisi ieškodamas atsakymų kažkur tarp mokslo ir tikėjimo. O klausimai tie patys, kaip ir prieš 3000m. - žr."kas yra filosofija" (bet kur).

Ieškojimas kaip toks yra pozityvus procesas, suteikiantis bent minimalią menamos egzistencinės prasmės iliuziją (idiotiškas išsireiškimas - "iliuzijos iliuzija"). Galiu spėti, kad kažką kaip ir  turėtum  atrasti, bet atrasti tik sau. Ką gi, ir tai yra puiku. :)

a.t.sielis

Ir vėl ad hominem "argumentai"? :D bent jau tiek, turit tikėjimo asmeniškumu, kas yra gerai.

O kol čia tuščiai malamės internetuose, pažiūrėkit ką žmogus išmoko daryti be didelio mokslo, vien tik know-how technologija:

https://primitivetechnology.wordpress.com/



Likau be žodžių... Idealas realybėje. Čia tai suprantu pažangą, o tai "mokslas, mokslas, mokslas", vis važiavimas į Vilnių iš Kauno per Niujorką.

illuminati

#29
spalio 03, 2015, 17:13:48 Redagavimas: spalio 03, 2015, 17:21:35 by illuminati
o kokia yra pacio mokslo prasme? ziniu siekiamybe neateina pati is saves, turi buti kazkoks logiskas ir realus pagrindas vykt tobulejimo procesui. galime dar tiek kalbet apie idealus, bet realiai zmogus yra vartotojiskas padaras viska daras savo buties patogumo pagerinimui. nuo paciu seniausiu laiku kada vaikesi mamutus ir elnius, kaulinius ir paprastus akmens irankius eme keist tobulesniais bronziniais. ir tai tikrai dare ne is idejos, o elementariai, siame pavyzdyje, medziokles kokybei ir asmeniniam patogumui pagerinti. aisku dar svarbus ir toki veiksniai, kaip asmeniniai principai - juk zmogus tikrai gan emocionali butybe siekianti patenkinti savo ego, tarpusavio varzymasisi - kas ipac plito kapitalzimo vystymosi laikotarpiu. taigi mokslas pats is saves netobuleja, tam turi buti kazkokoks priezastingumas. ir racionaliai mastant - taip, jis gali sustoti, pasiekus ta taska, kai butis taps visiskai patogi ir kuomet nebeliks zmogu spaudzianciu aplinkybiu.

nemirtingumas, kita vertus tera butinybe sustabdyti zmogaus kuno susidevejima, priversti ji regeneruotis greiciau ir nenutrukstamai. o cia jau i pagalba ateina nano ir biomedicina, teoriskai beveik viskas zmogaus kune gali buti pakeista, isskyrus aisku smegenis. smegenys ir yra tas taskas kuriame sustojam, juk atejus tam tikram amziui kunas ima leciau gyti, lasteles stoja atsinaujinusios. taigi trupai tariant - neleiskit smegenims susideveti ir nemirtingumas jusu.

bet cia velgi kalusimas, ar naudingas ir kam naudingas nemirtingumas? individui - taip. zmonems kaip rusiai nelabai, jei kalbesim apie naturalia evoliucija. jei apie zmogaus rankom kurta, tada velgi taip -  naudinga, bet tik is dalies, juk zmoniu neribotu laikas.
kita vertus laikas ir pati miris ir yra tie elementai kurie vercia zmogu judeti i prieki, juk zinant, jog turi vasa pasaulio laika tikrai taip neskubetum gyventi. o dabar jei taip mastys 7milijardai?
zmonija apimtu visuotinis sastingis.gimstamumo problema taip pat atsirastu, beja ji ir pats nemirtingumas, aprasoma Dmitry Glukhovsky romane Futu.re

reziumuojant - viskas priklauso nuo aplinkybiu, o tuo paciu ir nuo musu, kaip vartotojiskos visuomenes dalies. kol mes rodysim preiki vartojimui kazkurioje srityje, tol ta sritis ir bus pletojama

Aukštyn