Technologijų žala

Pradėjo a.t.sielis, birželio 02, 2015, 11:13:01

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

birželio 02, 2015, 11:13:01 Redagavimas: birželio 02, 2015, 11:15:59 by a.t.sielis
CitataAr elektromagnetinė spinduliuotė - vis didesnis pavojus?

Grėsmė. „Tuo, kaip elektromagnetinė spinduliuotė veikia žmogaus organizmą ir kokią žalą jam daro, mokslininkai domisi daugiau nei pusšimtį metų. Tačiau visuomenei trūksta valios ir žinių, kaip apsaugoti save ir savo artimą aplinką", - teigia habilituotas fizikos mokslų daktaras, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, knygos „Ateitis jau atėjo" autorius Jonas Grigas.

VEIDAS: Naujausioje savo knygoje „Ateitis jau atėjo" parodote, kaip žmogaus gyvenimą pakeitė naujausios technologijos. Deja, ne vien į gerąją pusę…

J.G.: Mokslo išradimai pagerino žmogaus gyvenimo kokybę. Patikėkite, niekas nenorėtų gyventi taip, kaip aš gyvenau savo vaikystėje: be elektros, televizoriaus, mobiliųjų telefonų, interneto. Dėl naujųjų technologijų žmonijos gyvenimo kokybė pagerėjo neįsivaizduojamai, tačiau reikia nepamiršti, kad technologijomis būtina naudotis protingai. Turėtume suprasti: negalima gyventi mokslo ir technologijų amžiuje neturint mokslo žinių. Aš pats daugiau nei penkiasdešimt metų naudoju įvairaus dažnio bangas moksliniams tyrimams, žinau, kaip su jomis elgtis, todėl iki šiol vėžiu nesusirgau. Tačiau kai mokslinės veiklos pradžioje kūriau mikrobangų aparatūrą, tuometis mano vadovas prognozavo, kad ateityje visuomenei panašių prietaisų reikės vis daugiau ir žmonės vis dažniau mirs nuo vėžio. Po dvejų metų jis pats mirė nuo šios diagnozės, o šiandien pastebime vis daugiau onkologinių ligų protrūkių. Kol neišmoksime tinkamai elgtis su naujausiomis technologijomis, toliau sau kenksime.

VEIDAS: Ar galite nusakyti, kaip elektroninė spinduliuotė veikia žmogaus organizmą?

J.G.: Savo darbinę veiklą pradėjau daugiau kaip prieš 60 metų mikrobangų aparatūros kūrimu, taigi panašiai tiek laiko domiuosi, kaip elektroninė spinduliuotė veikia žmogaus organizmą. Panašūs dalykai iš mūsų reikalauja atitinkamo laiko ir įsigilinimo, tačiau daugelis numoja ranka ir toliau nešiojasi telefonus kelnių kišenėse. O juk vieša paslaptis, kad mikrobangų elektroninę aparatūrą kosminiams ryšiams kūrę žmonės masiškai sirgo kai kuriomis ligomis, įskaitant ir vėžį. Šiandien spaudoje matome tūkstančius mokslinių straipsnių, tačiau ne visi nori į tai įsigilinti, nes šie dalykai nematomi plika akimi. Asmeniškai aš pats per visą šį laiką supratau, kad elektromagnetinė spinduliuotė - vienas iš aplinkos taršos mechanizmų.

VEIDAS: Šiandien jau mažai kas įsivaizduoja savo gyvenimą be išmaniojo telefono ar belaidžio interneto, tačiau retas žino, kad tai gali pakenkti sveikatai. Ką turėtume žinoti apie šios technikos naudojimą?

J.G.: Šiandien būtina būti pačiam išmaniam: turėti laisvųjų rankų įrangą, nelaikyti telefono prispaudus prie ausies (rekomenduojam 2-3 cm nuo ausies), tuomet šių prietaisų daromas poveikis bus minimalus. Jei yra galimybė, visuomet labiau verta siųsti trumpąsias žinutes, o bendraujant telefonu reikėtų perduoti tik esminę informaciją (telefonas neskirtas kelių valandų pokalbiams). Taip pat nepatarčiau namie naudotis belaidžiu internetu ir maršrutizatoriumi (jis skleidžia į aplinką kelis šimtus milivatų ir yra labai pavojingas spinduliuotės šaltinis: kur kas pavojingesnis, nei esantieji ant gyvenamųjų namų bokštų ar stogų).

Daugelis, matyt, primiršo, kad dar 2009 m. keturiolikos šalių mokslininkai, atlikę nepriklausomą tyrimą „Mobilieji telefonai ir smegenų vėžys", nurodė keletą priežasčių, dėl ko reikėtų riboti naudojimąsi mobiliaisiais telefonais. Tąkart jie ir padarė išvadą, kad mobiliųjų telefonų skleidžiama spinduliuotė sukelia smegenų auglius. Apie tai, kad naudojimasis mobiliųjų ryšių priemonėmis (telefonais ir bazinių stočių antenomis) be apribojimų yra dvejopo standarto beprotybė, kalba ir mokslininkas Chrisas Woollamsas, žurnalo „Integrated Cancer and Oncology News" („Jungtinės vėžio ir onkologijos naujienos") redaktorius, savo dukters netekęs dėl smegenų vėžio. Jis stebisi, kodėl pasaulyje, kuriame negalima platinti vaistų, neįrodžius jų saugumo, galima be jokių apribojimų naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis.

VEIDAS: Mokslinėje literatūroje minima, kad kiekvienas telefonas į aplinką spinduliuoja skirtingą kiekį radiacijos. Kas lemia šį skirtumą?

J.G.: JAV nevalstybinė organizacija EWG (Environmental Working Group), stebinti daugiau nei 1300 modelių mobiliųjų telefonų SAR (specifinis sugerties santykis)  reikšmę, pabrėžia, kad tikrąjį gaunamos radiacijos lygį, be paties telefono, lemia keli papildomi veiksniai. Pirmiausia - atstumas, esantis iki mobiliojo ryšio tinklo bazinės stoties: jei atstumas didelis, telefonas turi generuoti stipresnį signalą, kad užtikrintų gerą ryšį. Radiacijos lygis priklauso ir nuo mobiliojo ryšio tinklo tipo, naudojamo dažnio ir netgi nuo vartotojo amžiaus. Taigi vertėtų žinoti, kad tas pats telefonas vaikus ir paauglius apšvitins stipriau nei suaugusiuosius, nes jų organizmas dar tik besiformuojantis, jautresnis. Dėl šios priežasties daugelyje šalių (Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje, Belgijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje) vaikams draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais mokykloje. Kai kuriose šalyse draudimas galioja iki 12, kitose - iki 16 metų.

Kiekvieno mobiliojo telefono aprašyme nurodoma jo skleidžiama galia. Lietuvoje šis santykis svyruoja nuo 1,5 iki 1,8 vato kilogramui. Taigi kuo SAR didesnis, tuo žalingo poveikio rizika labiau tikėtina (silpnėja atmintis, vystosi silpnaprotystė, kitos neurologinės ligos, ardomos DNR jungtys). Žinoma, perkant mobilųjį telefoną niekas jums to nepasakys. Tačiau mokslininkų tyrimai rodo, kad net ir vidutinės galios telefonas veikia 12 mikrovatų į kvadratinį centimetrą, o juk leidžiama norma tesiekia  10 mikrovatų į kvadratinį centimetrą.

VEIDAS: Vadinasi, norint išvengti pavojaus sveikatai geriau planuoti savo gyvenimą be mobiliojo telefono?

J.G.: Mobiliojo ryšio telefonas pats savaime nėra žalingas. Anaiptol - tai vienas puikiausių fizikų išradimų, tačiau žmonės pamiršta jo funkciją: jis sukurtas esminei informacijai perduoti, o ne ilgiems pokalbiams. Bėdų kyla, kai įrenginys naudojamas ne pagal paskirtį ir nesilaikant nurodytų saugumo reikalavimų. O jei dar pridėsime mobiliojo ryšio bazinių stočių spinduliuotės poveikį, pamatysime, kad maudomės elektroninės spinduliuotės jūroje. Tai paaiškina daugelį šiandien kylančių ligų. Tarkime, po 10 metų naudojimosi mobiliuoju telefonu 30 proc. sumažėja vyrų spermos kiekis, kasmet diagnozuojama nuo 40 tūkst. iki 50 tūkst. naujų smegenų auglių ir akių vėžio atvejų, daugelis neranda atsakymo, kas sumažina organizmo energiją ir sukelia nuovargį, o mokslininkai šiuo „nuopelnus" jau kurį laiką linkę priskirti mobiliųjų telefonų spinduliuotei.

VEIDAS: Galėtumėte išskirti, kas patenka į elektroninės spinduliuotės rizikos grupes?

J.G.: Švedijos ir Izraelio mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad didžiausia žala daroma besivystantiems individams, šiuo atveju vaikams iki ketvirtos klasės, kurių smegenys dar nesusiformavusios (penkerių metų vaiko smegenys sugeria bent dukart daugiau spinduliuotės, kurią skleidžia mobilieji telefonai) ir besilaukiančioms mamoms (didėja vaisiaus apsigimimo rizika). Šiandien jau neabejojama, kad elektromagnetinė spinduliuotė labiausiai veikia nervų sistemą ir lytines liaukas, todėl blogiausia, ką gali padaryti besilaukianti moteris, - naudotis belaidžiu internetu (švitinti dar besivystantį kūdikį).

Pasaulyje jau kuris laikas prie išmaniųjų telefonų pridedamos Federalinės komunikacijų komisijos (angl. FCC) sudarytos saugumo rekomendacijos, kaip arti kūno galima laikyti išmaniąsias ir belaides priemones. Daugumą jų rekomenduojama laikyti 5-25 mm nuo kūno, kad radiacijos spinduliavimas neviršytų saugios ribos. Bet šie įspėjimai dažniausiai rašomi prie įrenginio pridedamoje popierinėje naudojimo instrukcijoje arba internete skelbiamoje instrukcijoje, tad dauguma pirkėjų nė nežino, kad jie egzistuoja.

http://www.veidas.lt/ar-elektromagnetine-spinduliuote---vis-didesnis-pavojus


Taip pagalvojus, daug kalbama apie progresą, paremtą technologijų vystymu. Bet ar nebus taip, kad technologijų žala viršys jų naudą? Kiek visokios spinduliuotės keičia žmonių smegenų veiklą?

Jeigu gyveni daugiabutyje, tai ten tų wi-fi tinklų kažin kiek. Ar nesam kaip pelytės narve, švitinamos visokioms bangom, ir nuo to išprotėjančios?

Mekabciel

Citata iš: a.t.sielis  birželio 02, 2015, 11:13:01

Taip pagalvojus, daug kalbama apie progresą, paremtą technologijų vystymu. Bet ar nebus taip, kad technologijų žala viršys jų naudą? Kiek visokios spinduliuotės keičia žmonių smegenų veiklą?

Jeigu gyveni daugiabutyje, tai ten tų wi-fi tinklų kažin kiek. Ar nesam kaip pelytės narve, švitinamos visokioms bangom, ir nuo to išprotėjančios?

Ne technologiju zala virsija nauda, o zmogaus tikslingai neisnaudotas ego, virsija jo sveika relizacija.
Visos sitos problemos yra grynai blogu zmoniu tarpusavio santykiu ir aplinkos rezultatas. Onkologines, neonkologines ligos, neturi reiksmes. Niekur nuo spinduliuotes, sistemos nepasislepi ir nereik nuo jos sleptis. Santykius normalius tik sutvarkyt reikia, o visa kita savaime susitvarkys.
Galima ant vandens butelio uzsirasyt - "uznuodita" ir gert ta vandeni. Ir dar papildomai mastyt apie tai. Momentaliai sveikata prades bloget, o gal net ir kojas pakratys. Tas pats ir su maistu. Nera nesveiko, geresnio ar blogesnio maisto, zmoniu santykiai nesveiki, o to rezultastas atsispindi per ligas, nelaimes ir t.t. O poto kai zmogus negeba suvest, savo blogo santykio i zmones ir pasauli, priveda prie to, jog telefono spinduliuote zudo. Ne spinduliuote zudo. Zmogaus egocentriniai ketinimai ir noras savo poreikiams isnaudot aplinka - zudo. O per visus tuos vezius zmogus pradeda kentet ir uzsiduoda klausima, kodel su manim taip atsitiko? Kodel as tiek daug snekejau su telefonu... Kodel dievas sukure tokias aplinkybes ir taip viskas evoliucionavo, kad zmones sukure toki spinduliuojanti telefona, kuris mus zudo. Tai cia dievas mus zudo taip iseina! Ar zmogus? Ar as pats?...

time

#2
vasario 09, 2016, 23:36:40 Redagavimas: vasario 10, 2016, 00:24:52 by time
Tai ne pačių technologijų žala, bet nejonizuojančios spinduliuotės žala (radijo dažniai, micro bangos, žemo dažnio spinduliuotės).

Tai labai jau senai kalbama, Tele2 GSM ryšio bokšteliai statomi kaimuose, dėl geresnio ryšio, bet su jų atsiradimu, viskas pradėjo vykti, kitaip, wifi ryšys irgi kenksmingas kaikuriems žmonėms, jis sukelia galvos skausmus, nuovargį, depresiją.

Pačios elektros perdavimo linijos irgi spinduliuoja radiaciją, jei gyvenama šalia jų.



Labiausia veikia senyvo ir jauno amžiaus žmones. Jų žala nėra skelbiama viešai, vien dėl to, kad tai vienintelis būdas, naudoti belaidžio ryšio įrenginius, nenorima prarasti vartotojų.

Kad elektromagnetinės bangos nejonizuojančiosios spinduliuotės yra kensmingos, neretai būna kaltininkas smegenų vėžio, alzheimerio, epilepsijos priežastys, galite pasiskaityti:

http://www.safespaceprotection.com/harmful-effects-electromagnetic-fields.aspx
Fake info:
http://www.emfandhealth.com/

Daug kas slepiama nuo žmonių.

Ezekiel

Man įdomu ar WIFI bei mobilus ryšys, kuris intensyvus miestuose šiais laikais gali sukelti nemiga? Moksliškai žinoma, kad EM bangos mikrobangų dažnyje absorbuojasi vandenyje ir išskirią šilumą. Net teko girdėti, kad jei spinduliuoti į galvą mikrobangas galima girdėti garsus (nežinau ar tai neišgalvota aišku)

kiskis

Negali, nes visi sirgtu nemiga, ieskok kitur.

time

#5
vasario 10, 2016, 00:06:35 Redagavimas: vasario 10, 2016, 00:20:27 by time
Citata iš: Ezekiel  vasario 09, 2016, 23:53:29Man įdomu ar WIFI bei mobilus ryšys, kuris intensyvus miestuose šiais laikais gali sukelti nemiga?
Gali, bet kaip sakau, viskas slepiama ypač Lietuvoje, mažai kalbama, JAV daugiau apie tai kalbama. Bet tuo pat metu, ribojama informacija.

Visi mobilūs įrenginiai veikia EM radiacijos principu, EM pagrindinis vaidmuo ir interneto ir tel. ryšiui ir wifi ir kitiems...

Man pačiam būna nemiga, nes kaimynai turi wifi routeri už sienos. Kartais būna, kad skauda galva ir neaišku dėl ko, bet pasirodo ir EM netoks ir nekaltas yra.

Jonas Grigas tik trupinėlį apkalbėjo, viskas yra kur kas sudėtingiau. Visi prisibijo kalbėti.

Ir Gamintojai nenori prarasti vartotojų vartojančių su wifi ryšio įrenginius (plančetes, išmaniuosius telefonus ir kt.). Niekas to nesako, kad yra žala, viskas slepiama.



Pats panaikinau wifi routeri, kai sužinojau. Grįžau prie laidinio interneto.

kiskis

Citata iš: time  vasario 10, 2016, 00:06:35Man pačiam būna nemiga, nes kaimynai turi wifi routeri už sienos. Kartais būna, kad skauda galva ir neaišku dėl ko, bet pasirodo ir EM netoks ir nekaltas yra.
Pats panaikinau wifi routeri, kai sužinojau. Grįžau prie laidinio interneto.
Ir dabar miegi kaip kudykelis? As ir kaip kudykelis, nors pas mane wifi routeris ir aplinkuj pas kiekviena kaimyna (gaudo apie 10 routeriu bute) ir visi seimos nariai kaip kudykeliai miega, ieskok kitur.

.L.U.T.H.O.R.

Tai kad @time antroj nuorodoj kaip tik sako, kad nėra pavojinga :)
@Ezekiel , jei po galva nelaikai pasidėjęs router'io ar telefono visą laiką, tai tikrai nesukelia. Ar bent jau taip tyrimai rodo.

kiskis

Citata iš: Legionas  vasario 10, 2016, 00:16:12jei po galva nelaikai pasidėjęs router'io ar telefono visą laiką, tai tikrai nesukelia. Ar bent jau taip tyrimai rodo.
Kam jam po galva routeris?????

time

Citata iš: Legionas  vasario 10, 2016, 00:16:12Tai kad @time antroj nuorodoj kaip tik sako, kad nėra pavojinga 
Įkeliau pažiurėti, kaip maskuojama info. Čia papirkti portalai.

kiskis

Citata iš: time  vasario 10, 2016, 00:23:15Įkeliau pažiurėti, kaip maskuojama info. Čia papirkti portalai.
Zvake laikei, ar pats papirkai? :D

time

#11
vasario 10, 2016, 00:40:34 Redagavimas: vasario 10, 2016, 01:15:37 by time
Citata iš: kiskis  vasario 10, 2016, 00:29:55Zvake laikei, ar pats papirkai?
Aš neliepiu tikėti, tik pasiūlau susirūpinti. Kai žmonės pradės dažniau sirgti vėžiu, bus atsižvelgta, į tai kad uždelsta, per ilgai naudota žalinga technologija, lengvinti gyvenimą.

Patys geriausi profesoriai būna papirkti, niekada negalima pasitikėti jais. Visada reikia turėti savo nuomonę, o nuomonė gali būti priešinga.

Nereikia bijoti kitaip mąstyti, bet perdaug skelbtis irgi.

Šiais laikais teigti, jog EM žalingas, prilygtu tokiam pat faktui, kaip praeito amžiaus žmonių tikėjimą pasveikti geriant radioaktyvų vandenį ir visada buvo "gerų atsiliepimų", kad tikrai jis gydo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Radium_Ore_Revigator

Ir buvo daugiau radioaktyvių produktų, kuriuos siūlė rinka ir teigė, kad jie nekenksmingi:

http://io9.gizmodo.com/seriously-scary-radioactive-consumer-products-from-the-498044380



Buvo surinta bedarbių moterų grupė, kuri dažė laikrodžius ir dalis moterų susirgo žandikauliu vėžiu, daugelis mirė.



Nerandu, dabar, bet buvo mokslininkas, kuris skleidė propoganda, vedė paskaitas, kaip radioaktyvus vanduo apsaugo nuo vėžio.

Dabar vyksta panašūs dalykai, viskas kartojasi, bet jau kitokiomis formomis naikinami žmonės.

.L.U.T.H.O.R.

@time 99proc pasaulio mokslininkų papirkta?

time

#13
vasario 10, 2016, 01:11:49 Redagavimas: vasario 10, 2016, 01:18:44 by time
Citata iš: Legionas  vasario 10, 2016, 00:59:5999proc pasaulio mokslininkų papirkta?
Čia reikia pačiam mokėti atsirinkti informaciją, kuri tavo nuožiūra yra tikra. Bet siūlau pasimokyti iš 20 amžiaus mokslininkų propogandų, melo, išbandymo ant žmonių radiacijos poveikį. 20 amžiaus mokslininkai buvo papirkti skelbti, kokią naudą duoda "radioaktyvūs produktai", jų naudota visur, medicinoje, kosmetikoje, maiste - iškart kai buvo atrasta.

Niekas nesakė, negalėjo pasakyti nei žodžio, kad radioaktyvūs produktai žalingi. Tik su laiku visi ėmė suprasti, kad jie žalingi, kad jie kenksmingi.

Dabar vyksta panašūs dalykai. Tik atsiranda EM ryšio technologija, tuoj pat išbandoma žmonių tarpe, niekas nekalba apie žalą, niekas prieš tai neišbando. Išbando jau tiesiogiai, nežinodami ar ji pasitvirtins ar ne. Viskas paleidžiama atsitiktiniu būdu, niekam nerūpi ateitis, svarbu pati idėja, pats gyvenimo palengvinimas, net jei ir žalingas.

Mokslininkai, neišduoda paslapčių, jie engia skelbti, nes juos paperka. Atsiranda pavienių mokslininkų, kurie atranda vis dėlto žalą, bet jais niekas nebetiki, nes didžioji informacijos dalis yra apie naudą, o ne apie žalą.

Kaip sakau, mulkinimas vyko 20 amžiuje su radioaktyviais produktais, tas pats ir su EM bangomis, viskas kartojasi, mes esam išbandomi.

Dar dokumentinis (ilgesnis) filmas apie radiacinių laikrodžių dažytojas anglu kalba:

.L.U.T.H.O.R.

#14
vasario 10, 2016, 01:52:02 Redagavimas: vasario 10, 2016, 02:04:27 by Legionas
Gali nurodyti, bent vieną šaltinį/tyrimą kur mokslininkai skelbia? Nes aš matau, tik kur prekybininkai darosi sau verslą, kol dar nebuvo pilnai ištirtas/suvoktas radiacijos poveikis.

Aukštyn