Atrasta planeta, kurios egzistencija laikyta neįmanoma

Pradėjo Benamis, birželio 03, 2014, 17:27:07

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mokslininkai atrado planetą, kurios masė yra 17 kartų didesnė nei Žemės. Minėtą planetą jie vadina „Mega Žeme".

Kaip skelbia portalas „Business Insider", mokslininkai visuomet manė, kad „Mega Žemės" egzistavimas negalimas. Taip pat jie manė, kad tokio dydžio planeta gali būti padengta tik storu dujų sluoksniu. Vis dėlto jų nuostabai iš tiesų ši planeta yra uolėta.

„Mega Žemė" dar vadinama „Kepler-10c" yra 2,3 karto didesnė už Žemę. „Kepler-10c" astronomai buvo pastebėję jau anksčiau ir buvo praminę ją „mini Neptūnu".

Planeta yra 560 šviesmečių nuo Žemės. Metai joje trunka vos 45 dienas. Planeta yra du kartus vyresnė nei Žemė - mat ji gimė maždaug prieš tris mlrd. metų po Didžiojo Sprogimo.

15min.lt

Teroras

Mokslininkams deretu isisaminti viena dalyka, kad laikyti kazka neimanomu tame tarpe kuris nera net 0.00...01% isnagrinetas yra siek tiek kvaila.

dzabas

Tema sena, bet pridėsiu ir savo trigrašį. Greičiausiai mokslininkai neturėjo požiūrio, ar tokios masės ir dydžio planeta gali egzistuoti, ar ne. Čia greičiau yra žurnalistų pučiamas burbulas ar atskirų kelių mokslininkų mintys, kurie galbūt kažkiek primiršo tikimybių teoriją. Abiem atvejais toks teiginys negali būti vertinamas rimtai, nes laikyti neįmanoma = įrodyti neįmanomumą remiantis esamais fizikos dėsniais matematiškai. Deja, iki šiol tas nepadaryta, todėl teigti, kad tai neįmanoma yra klaidinga. Geriau teigti, kad mažai tikėtina, tačiau mažai tikėtina dar nereiškia, kad neįmanoma. Juo labiau, netgi nulinė tikimybė dar neindikuoja, kad įvykis negalimas. Štai pavyzdys. Tarkime, turime kvadratą ir tašką, esantį jame. Kokia tikimybė, kad atsitiktinai bus pasirinktas tas taškas? Žinoma, tikimybė nulinė, nes taškų kvadrate kiekis diverguoja į begalybę, dėl ko tikimybė parinkti konkretų tašką ir tampa nulinė (paprasčiausia ribos sąvoka). Tačiau, kas įdomiausia? Nors tikimybė nulinė, bet įvykis vis tiek yra galimas! Tik štai šiuo atveju įvykis ne tik galimas, bet ir jo tikimybė kiek didesnė nei nulis. Tad galime drąsiai tikėtis sulaukti ir dar įdomesnių dangaus kūnų visatoje, kurie "neįmanomi". :)

klajoklis 3000

O sakykit, kaip mokslininkai mato 560 šviesmečių į tolį? Man nesuvokiama, aš nesigaudau astronomijoj. Kaip tą masę nustato, konsistensiją?

dzabas

Citata iš: klajoklis 3000  spalio 07, 2014, 23:20:59
O sakykit, kaip mokslininkai mato 560 šviesmečių į tolį? Man nesuvokiama, aš nesigaudau astronomijoj. Kaip tą masę nustato, konsistensiją?

Manau, tau padės šis straipsnis suprasti, kaip matoma daug šviesmečių: http://en.wikipedia.org/wiki/Methods_of_detecting_exoplanets . Tačiau taipogi verta paminėti, kad visi šie naudojami metodai yra probabilistiniai, t.y. egzistuoja tikimybė, kad kažkas kito ten yra, o ne tikra planeta. Nors priešingo dalyko tikimybės gan mažos bet kuriuo atveju, bet, jeigu mokslininkai atras milijonus egzoplanetų, tai tikėtina, kad dalis jų tikrai nebus planetos. :)

klajoklis 3000

O, dėkui. beje ar tiesa, kad nemažai žvaigždžių gali būti seniai išnykusios ar užgęsusios,  bet dėl šviesos atsilikimo mes dar jas matome kaip veikiančias vis dar?

Supera

Citata iš: klajoklis 3000  spalio 07, 2014, 23:32:49
O, dėkui. beje ar tiesa, kad nemažai žvaigždžių gali būti seniai išnykusios ar užgęsusios,  bet dėl šviesos atsilikimo mes dar jas matome kaip veikiančias vis dar?


Tiesa, nes atstumai yra labai dideli ir kol šviesa ateina iki mūsų mes matom vaizdą, kuris realiai buvo tarkim prieš milijoną metų (priklausomai nuo atstumo).

Aukštyn