Mokslininkai atskleidė, kodėl žmonės tiki Dievą

Pradėjo Linas Esu, birželio 30, 2017, 11:48:07

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

birželio 30, 2017, 11:48:07 Redagavimas: birželio 30, 2017, 11:57:54 by Linas Esu
Religija tėra būdas patenkinti pagrindinius žmogiškuosius poreikius, kurie yra būdingi mums visiems. Tai pareiškė Ohajo universiteto (JAV) psichologas Stevenas Reissas, kuris teigia išsiaiškinęs, kodėl žmonės tiki Dievą.



Anot jo, neįmanoma religinio tikėjimo paaiškinti vienu motyvu, o tam, kad taptų populiari, religija privalo atsižvelgti į įvairius žmonių poreikius ir siekius. Tai gali paaiškinti, kodėl svarbiausiose pasaulio religijose apstu prieštaravimų.

„Nesvarbu, ar Dievas egzistuoja, ar ne, kadangi religijos tikslas yra patenkinti mūsų bazinius žmogiškuosius poreikius. Jei norite sukurti religiją, kuri turės daug pasekėjų, turite vienaip ar kitaip atsižvelgti į visus žmonių troškimus.

„Jei teigsite, kad vienintelis būdas pasiekti Dievą yra meditacija ir įsigilinimas, tuomet ekstravertai jos vengs, tačiau jei mokysite priešingai - atstumsite intravertus. Turite sukurti religiją, kuri atsižvelgs į visų žmonių vertybes", - teigė S.Reissas.

Jo nuomone, ankstesni bandymai paaiškinti religinį tikėjimą psichologiniu aspektu buvo pernelyg siauri - atsižvelgta tik į religijos gebėjimą suteikti moralinį palengvėjimą, pagalbą susitaikant su mirtimi.

S.Reissas pastebi, kad didžiosios religijos atsižvelgia į visus pagrindinius žmogiškuosius poreikius. Jų mokslininkas išskiria 16: smalsumas, susitaikymas, šeima, garbė, idealizmas, nepriklausomybė, tvarka, fizinis aktyvumas, galia, romantika, taupumas, socialiniai ryšiai, maistas, statusas, ramybė ir atlygis.

Nors šie poreikiai būdingi visiems, žmonės juos vertina skirtingai: vieniems svarbesni vieni, kitiems - kiti. Tokias išvadas jis priėjo atlikęs tyrimą su 100 tūkst. žmonių.

„Mes atsižvelgėme į maždaug 270 skirtingų religinių tikėjimų ir praktikų bei kaip jie yra susiję su esminiais žmonių troškimais. Mano manymu, praktiškai viskas religijoje yra kurio nors iš tų 16 poreikių išraiška arba jų kombinacija.

Pavyzdžiui, jei esi ypač ambicingas, pasiekimus vertinsi labiau nei kiti žmonės. Dievas yra matomas kaip Visatos kūrėjas, o tai yra didžiausias įmanomas pasiekimas - tad jus tai žavės.

Jei esate atgailaujantis žmogus, tuomet Biblijoje aprašomas Dievo įtūžis jums turės didelę vertę. Tačiau jei, priešingai, siekiate taikos - Dievo įtūžiu bodėsitės. Užtat jie turi Dievą, kuris atsuka kitą žandą.

Religijose apstu priešingybių - tokiu būdu siekiama patraukti skirtingus žmones", - aiškina S.Reissas.

Skirtingi asmenybių būdo bruožai gali lemti, kokią religiją žmogus pasirinks ar net apskritai bus netikintis. Pavyzdžiui, Katalikų bažnyčios mokymai ir suteikiamas bendrumo jausmas traukia tuos, kuriems svarbi šeima.

Tuo metu tie, kuriems ypač svarbu nepriklausomumas, nenori kliautis kitais, todėl dažniau tampa ateistais.

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/idomusis_mokslas/S-50713/straipsnis/Mokslininkai-atskleide-kodel-zmones-tiki-Dieva

Linas Esu

Ar prieštaraujate , ar sutinkate su Stevenas Reiss'o nuomone ?

tadasas99

Atsakysiu kitaip.
 Kodel sitiek laiko neturime konkretaus atsakymo kodel tikime i dieva, ar ne juokinga, turime atsakyma kodel suo kartais eda zole bet neturim atsakymo kodel patys tikime i dieva.
 Ne taip jau ir juokinga, atsakymas paprastas, nesugebame vertinti saves, mums lengva vertinti kita, bet sunku gauti mus zeminanti atsakyma kad mes esame naivus.
 
 Cia gal tiksliau atsakiau kodel straipsnyje minetos priezastys visuotinai nera priimtinos, ir sitas atsakymas zmonijai netinkamas ir igoruojamas.

Linas Esu

Citata iš: tadasas99  liepos 07, 2017, 19:56:48Atsakysiu kitaip.
 Kodel sitiek laiko neturime konkretaus atsakymo kodel tikime i dieva, ar ne juokinga, turime atsakyma kodel suo kartais eda zole bet neturim atsakymo kodel patys tikime i dieva.
 Ne taip jau ir juokinga, atsakymas paprastas, nesugebame vertinti saves, mums lengva vertinti kita, bet sunku gauti mus zeminanti atsakyma kad mes esame naivus.
 
 Cia gal tiksliau atsakiau kodel straipsnyje minetos priezastys visuotinai nera priimtinos, ir sitas atsakymas zmonijai netinkamas ir igoruojamas.
Perskaičiau visą tekstą ir jūsų komentarą .

Nėra jokio reikalo lyginti šuns ėdimo manierų su tikijėmu į dievą , tai neprilyginami dalykai .

Mes jau žinome , dėl ko kartais šuo valgo žolę .

Žmogaus smegenys toks pats sudėtingas dalykas kaip ir pati visata . Ir tai ne tik mano nuomonė . Apie tai kalba mokslininkai , filosofai .

Nėra taisyklės , dėl ko protas mąsto būtent ta linkme " tikėjimas į dievą " . Priežastys gali būti iš dalies paaiškinamos , bei nesuprantamos .

Yra begalės hipotezių . BEGALĖS . Manau tai yra fonomenalu . Mes neesame robotai , eame veikiami aplinkos , tai įtakoja mūsų pasirinkimus , patirtis . Religijos egzistuoja tūkstančius metų . Net įtakoja gyvenimo būdus ..................................

 Nėra kur skubėti , laikas pateiks atsakymus . Jeiu būsime atsidavę ieškojimams o ne religinėms doktrinoms .


Cerber

as neargumentuotai nesutinku su ta nuomone

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: Linas Esu  liepos 07, 2017, 19:41:01Ar prieštaraujate , ar sutinkate su Stevenas Reiss'o nuomone ?
Temos pavadinimas kaip iš delfio :D Sutinku su tyrimu. Žmonės renkasi vieną ar kitą religiją, kad patenkintų vidinius poreikius.

Linas Esu

Temos klausimai :

1. Kaip manote , dėl ko pasaulis turi tiek daug religijų ?

2. Kas yra būtina religijoje norint jai tapti populiaria ?

3. Ar kada susimastėte , dėl ko išpažįstate būtent krikščionybę , o ne pvz budizmą , islamą , ar kitą skirtingą religiją ? ( gali būti ir atvirkšičiai , krikščionybė tik pavyzdys ) .

Aukštyn