LSD - daugiau naudos, nei žalos?

Pradėjo Benamis, rugsėjo 17, 2013, 18:38:03

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Kadangi pats mazdaug pries menesi pabandziau LSD, su malonumu perskaiciau straipsni ir nutariau pasidalinti :)

Psichologas, vienas žymiausių psichodelinių narkotikų gynėjų, Timothy Leary, tikriausiai, šauktų, jog tai žinojo visą laiką. Tačiau atlikę nuodugnų tyrimą, Norvegijos mokslininkų komanda paskelbė išvadas, jog psichodelinis „hipių eros" narkotikas LSD gali būti naudingas.

Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai Pal-Orjan Johansen ir Teri Krebs išanalizavo 2001- 2004 metais JAV atliktas apklausas. Jose iš viso dalyvavo 130 000 amerikiečių, iš kurių 22 000 bent kartą gyvenime yra vartoję tokių narkotinių medžiagų, kaip LSD.

Recenzuojamajame mokslo žurnale „PLOS One" skelbiamose išvadose P. Johansen ir T. Krebs rašo: „Nėra jokio pastebimo ryšio tarp LSD ar kitų haliucinogenų vartojimo ir psichinės sveikatos sutrikimų. Atvirkščiai, kai kuriais atvejais psichodelinių narkotikų vartojimas buvo susietas su mažesnėmis psichinės sveikatos problemomis."

Tyrimo išvados toli gražu nereiškia, jog LSD galėtų tapti pasaulį išgelbėsiančia medžiaga, vis dėl to, neigia įsitvirtinusius stereotipus, jog pavartojus tokių narkotikų, neišvengiamai prasideda nevaldomi paranojos priepuoliai ir kyla neapsakomas nors nušokti nuo stogo.

Per interviu, duotą anglakalbiam Norvegijos naujienų tinklalapiui „The Local", P. Johansen teigė, jog moksliniai tyrimai, siekę išsiaiškinti, ar tokie psichodeliniai narkotikai, kaip LSD, meskalinas, ar „magiškieji grybukai" yra kenksmingi, neatskleidė, jog šių medžiagų vartojimą galima būtų susieti su chroniškomis sveikatos problemomis.

„Viskas gali būti rizikinga. Psichodelinės medžiagos gali sukelti laikinus nerimo ar sutrikimo pojūčius. Tai gali privesti prie nelaimingų atsitikimų, tačiau tokie įvykiai yra ypatingai reti." - teigė T. Krebs. „Per praėjusius 50 metų dešimtys milijonų žmonių vartojo haliucinogenus. Tačiau nėra beveik jokių įrodymų, jog tai sukelia ilgalaikes problemas."

Pasak duomenis analizavusių mokslininkų, teorija, jog LSD ir kiti haliucinogenai sukelia psichinės sveikatos problemas, kilo iš gana nedidelio skaičiaus atvejų, kuomet nukentėdavo pacientai, jau prieš tai turėję vienokių ar kitokių psichinių sutrikimų.

Taip pat teigiama, jog ryšio iliuzija, tarp haliucinogenų ir sveikatos problemų, atsiranda dėl to, jog šios medžiagos įprastai pradedamos vartoti vėlyvoje paauglystėje. Būtent šiuo laikotarpiu gali labiausiai išryškėti ir psichinės sveikatos problemos. Bet šios problemos nebūtinai kyla dėl psichodelinių medžiagų vartojimo.

Šie mokslininkai 2012 metais Britanijos leidinyje „Journal of Psychopharmacology" buvo paskelbę savo atradimą, jog vienkartinė LSD dozė gali efektyviai prisidėti prie alkoholizmo gydymo. P. Johansen ir T. Krebs rekomendavo nuo alkoholio kenčiantiems pacientams reguliariai skirti LSD, kuris, pasak jų, ne mažiau veiksmingas, nei kiti alkoholizmo gydymui vartojami medikamentai.

Timothy Leary - vienas žinomiausių LSD advokatų, prezidento Niksono paskelbtas „pavojingiausiu Amerikos vyru", panašias išvadas buvo paskelbęs dar šeštame dešimtmetyje, kuomet tyrė šį narkotiką, dirbdamas Harvardo universitete. T. Leary mirė 1995 metais.

Norvegijos mokslininkai teigė, jog išvadas apie LSD ir alkoholizmą, rėmė apklausomis, atliktomis 6-8 dešimtmečiuose. Iš viso, buvo aptiktos 6 studijos, atitikusios moksliškumo kriterijus. Remdamiesi jomis, tyrėjai nurodė, jog 59 procentai alkoholikų, gavę vienkartinę dozę LSD, arba visiškai nustojo gerti, arba sumažino alkoholio vartojimą.

Inf. technologijos.lt

Strategas

  Nelabai supratau, paaiškink sąvoką "pabandžiau" .... Smalsu, ką turėjai omeny :)

Benamis

Na, nezinau ko cia nesuprasti :) Pabandziau LSD, t.y. pakisau viena LSD marke po liezuviu, tokiu budu patiriau taip vadinama "tripa". Neisivaizduoju kaip galeciau detaliau paaiskinti zodi "pabandziau" :)

Ezekiel

Ar ne Tymothy Leary yra pasakęs: "LSD is a psychedelic drug which occasionally caUses psychotic behavior in people who have NOT taken it.", išversiu "LSD yra psichotropinė medžiaga kuri kartais sukelia psichozę žmonėms, kurie nevartojo LSD"  :D
Šiaip nepaisant to, kad bandoma įtikinti, kad LSD kenkia psichikai faktas yra tas, kad šį medžiaga yra nootropas ir padidina intelektinius gebėjimus. Taip pat JAV idėjo daug pastangų tyriant ir kariuomenė atlikinėjo eksperimentus su kareiviais duodant jiems LSD.

Kaip buvo tripas? Pats niekad nebandžiau, bet kiek žinau LSD tikrų kaip psilocibinas ar DMT haliucinacijų nesukelia tik iškraipo regimą vaizdą, ar ne?

Strategas

     Nemaniau, kad taip šviesiai tiesiai parašysi, manau supranti kodėl... Aišku, kad pakišai po liežuviu, o ne į klyną įsidėjai.
Papasakok apie "tripą".

Benamis

Gal geriau apie patirtis perkelkime diskusija cia: http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=2281 ;)

lietuvis002

Nuo to viskas ir prasideda, nepatarčiau daryt tokių nesamonių, kaip tabako ar narkotikų vartojimas. Žinau vieną narkomaną, biški pabandė ir ABSOLIUČIAI viską prarado: namus, žmoną, pinigus.. :p

Ezekiel

#7
rugsėjo 17, 2013, 20:34:32 Redagavimas: rugsėjo 17, 2013, 23:25:47 by Ezekiel
Citata iš: lietuvis002  rugsėjo 17, 2013, 20:16:36
Nuo to viskas ir prasideda, nepatarčiau daryt tokių nesamonių, kaip tabako ar narkotikų vartojimas. Žinau vieną narkomaną, biški pabandė ir ABSOLIUČIAI viską prarado: namus, žmoną, pinigus.. :p


Galiu pasakyti, kad vakarų ir mūsų visuomenėje beveik nėra žmonių, kurie nebūtų narkomanai, nes priklausomi nuo daug dalykų, kurie žalingesnį už LSD - tik mūsų kultūroje tai normalu. Žmonės vartojantis alternatyvius svaigalus priešingai net mažiau yra priklausomi net tik nuo narkotikų, bet ir daiktų, garbės ir dominavimo; neretai jie padidina kūrybinį potencialą, skatina taikius ir liberalistinius judėjimus. Žinoma nereikėtų prasidėti pvz. su heroinu, nes sukelia labai stiprią priklausomybę sukelia nors ir jį naudoja medicinoje tik ne gatvės. Deja dėl valdžios draudimų žmonės vartoja visokį lengviau prieinamą brūdą. Va pavyzdžiui legalus narkotikai alkoholis, cukrus ir tabakas vis tiek prieinami, bet kurioje parduotuvėje.
Narkotikai yra skirtingi savo savybėmis, vieni pavojingi kiti net gali būti nuostabus vaistai.

Strategas

#8
rugsėjo 17, 2013, 20:51:56 Redagavimas: rugsėjo 17, 2013, 20:54:41 by Strategas
    Norėčiau prisidėti šiomis mintimis: alkoholis žudo smegenis labiausiai (neidamas į kraštutinumus, nekalbu apie heroiną ar kitus intraveninius destruktorius), tačiau jis pigiausias ir pats paprasčiausias vartoti. Visuomenėje išgėrinėjantis asmuo nelaikomas alkoholiku, jei jis nedegraduoja, kai tuo tarpu nors kartą narkotikų vartojęs asmuo iškart įvardijamas kaip "narkomanas". Medikai alkoholikais vadinas bet kurį, nors kartą išgėrusį asmenį ir tai teisinga, tačiau įvairūs smegenų veiklos katalizatoriai laikomi TABU, nes pasauliui nereikia mąstančių.
   Psilocibinas - tai dar vienas stiprus produktas, kuris gali atverti naujas idėjas, pažvelgti į mus supantį pasaulį kitaip (kontroliuojant save). Teko girdėti, kad Apple genijus S. Jobsas vartojo grybus. Tiesa tai ar melas, žino tik jis. Kodėl jis nelegalus in LTU? Nes svaigintis alko tapo "norma". Mums dažnai pateikiami "Rusijos" girtųjų perliukai, kai toli žvelgti nereikia, prie bet kurios parduotuvės bet kur rasite po standartu tapusį "-holiką"...

lietuvis002

Na ir pavarot vyrai su reputacijos taškais. Nemaniau, kad aš tik vienas laikausi toliau nuo jų. :P

ponaitis

Ne,ne tu vienas,bet tu vienas bandai kitiems įkišti savo nuomuone  :)

Samanasss

Visiskai legalus preparatas europoje, manau ir Lietuvoje 1P Lsd cia galima parsisiusti https://chemicalstory.com/index.php/page/2/?wpam_id=51
Gal kas nors yra bande?

.L.U.T.H.O.R.

Rašo, kad neskirta vartojimui, o tik tyrimams. Bet čia tik dėl akių? Bet juk legalu :D

Ezekiel

Steve Jobs ir Silicio Slėnio išradėjai buvo inspiruoti LSD. Tiesa jie mikrodozavo kiekiais turinčiais tik nootropinį efektą: http://www.inc.com/will-yakowicz/entrepreneurs-use-lsd-psilocybin-to-boost-creativity.html

TinSoldier

Citata iš: Samanasss  gruodžio 13, 2015, 21:33:26Visiskai legalus preparatas europoje, manau ir Lietuvoje 1P Lsd cia galima parsisiusti https://chemicalstory.com/index.php/page/2/?wpam_id=51
Gal kas nors yra bande?
Aš tikrai ne ekspertas, bet statyčiau už tai, kad šitie dalykai vis tiek nėra legalūs Lietuvoj.
Pagrindas tų visų medžiagų vis tiek tas pats. Pavyzdžiui, ir tas 1P LSD priklauso lizergo rūgšties amidams (1P-LSD is a molecule of the lysergamide family.)

O šita medžiaga yra draudžiamų preparatų sąraše Lietuvoje:
Citata47. Lizergidas, lizergo rūgšties amidas, izolizergo rūgšties amidas ir analogai
Tas pats ir su sintetiniais kanabinoidais ir pan. Pagrindas vis tiek tas pats turėtų būti. O pagrindas draudžiamas.

Tai pernelyg daug vilčių nedėčiau :) Bet, jeigu kas nors chemijoj ir teisėj nusimanantis mane pataisys, tai būsiu dėkingas :)

Aukštyn