Interneto nematęs Afrikos vaikas nustebino pasaulį savo išradimu

Pradėjo paragraf 78, kovo 15, 2015, 19:30:59

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Atrodo, kas čia ypatinga, bet istorija sužavėjo

Interneto nematęs Afrikos vaikas nustebino pasaulį savo išradimu

Keturiolikos metų Williamas Kamkwamba iš Malavio negalėjo baigti mokyklos. Jo tėvai neturėjo 75 eurų (261 lito), kurių reikia vieniems mokslo metams. Berniukas iš miesto grįžo į nedidelį tėvų kaimą. Jo ateitis nieko gero nežadėjo, rašo bbc.co.uk.

Paauglys svajojo į savo kaimą atvesti elektrą ir vandentiekį. Jo norą dar labiau sustiprino 2002 metais kraštą ištikusi sausra, dėl kurios jo šeima buvo priversta badauti.

Negalėdamas lankyti mokyklos, Williamas žinių sėmėsi vietos bibliotekoje. Jį sužavėjo mokslas, o gyvenimą pakeitė viename apiplyšusiame vadovėlyje pamatytas vėjo malūno paveikslėlis.

„Man pasirodė įdomu, kad vėjo malūnas gali gaminti elektrą ir pumpuoti vandenį. Taip galima išvengti bado. Aš turėčiau pasidaryti tokį ir sau", - svarstė jaunuolis.

Jis ėmėsi darbo. Maždaug 200 žmonių kaimo bendruomenė, įskaitant ir jo motiną, manė, kad jis pakvaišo. „Žmonės manė, kad rūkau marihuaną", - prisiminė vaikinas.

Kelis mėnesius jis rentė vėjo malūną iš jau netinkamų naudoti detalių - traktoriaus ventiliatoriaus, amortizatoriaus, vamzdžių, dviračio rėmo ir seno dviračio energijos generatoriaus. Sumontuotą variklį pritvirtino prie 5 metrų medinio bokštelio.

Kai statinys buvo baigtas, teliko jį išmėginti. Berniuko nuostabai, papūtus vėjui lemputė, pritaisyta prie „elektrinės", užsidegė. Iš pradžių viena, paskui keturios su jungikliu ir saugikliu sujungtos lemputės įsižiebė jo namuose. Greitai šis dvylikos vatų stiprumo įrenginys pumpavo elektrą į jo tėvų ūkį.

Kita mašina pumpuoja vandenį dirvai drėkinti.

Eilės žmonių rikiuodavosi prie jo namo, kad galėtų įkrauti mobiliuosius telefonus.

Berniuko istoriją netrukus išgirdo žurnalistai. Geradariai išradėjui padovanojo saulės energija varomą mechaninį siurblį. Jo užtenka, kad visas regionas aplink kaimą galėtų pumpuoti vandenį.

Vėliau jis modernizavo vėjo malūną - jis galėjo pagaminti iki 48 voltų įtampos elektros energiją. Kai termitai sugraužė medinį bokštelį, vaikinas savo išradimą pritvirtino prie betoninio.

Kai 2007 metais jis buvo pakviestas į TED („Technology, Entertainment, Design" -  Technologijų, pramogų, dizaino) renginį papasakoti apie save, vaikinas pirmą kartą naudojosi internetu. „Kai paguglinau apie vėjo malūnus, radau tiek daug informacijos!" - susižavėjo vaikinas iš Malavio.

Šiuo metu 22-ejų vaikinas mokosi prestižinėje Afrikos lyderystės akademijoje Pietų Afrikos Respublikoje. Baigęs mokslus W.Kamkwamba tikisi grįžti namo. „Noriu padėti savo šaliai, pritaikyti žinias, kurias čia įgyju. Dar daug ką ten turiu nuveikti", - aiškino jaunuolis.

Jis norėtų ne tik savo kaimą, bet ir visą šalį aprūpinti elektra. Dabar Malavyje tik 2 proc. gyventojų turi elektros.

Šaltinis: http://it.lrytas.lt/laboratorija/interneto-nemates-afrikos-vaikas-nustebino-pasauli-savo-isradimu.htm?p=1






Jimas

#1
kovo 16, 2015, 23:41:36 Redagavimas: kovo 16, 2015, 23:43:27 by Jimas
Vargo vaikas :( Pakilo karjeroje, nujaučiu naujas Jobsas auga.

mzicka

Man tai neatrodo ,kad tas vaikas butu protingesnis. Tiesiog gal labiau iniciatyvus, kas beabejo pagirtina,bet vistiek statistiskai juodu iq apie 85,bet tiesiog kiti juodziai tinginiai ,nesirupina elektra ir pan.

lietuvis002

Ką tu čia nusišneki? Tikrai "juodžiai" nėra tinginiai, dirbą visą savo laiką tik tam, kad pragyventų. Iš kur ištraukei jo IQ?

Spėju nesi pasiekęs net 1% per visą savo gvenimą, ką jis pasiekė su tuo išradimu.

idenmeyou

Citata iš: lietuvis002  kovo 17, 2015, 21:11:41
Ką tu čia nusišneki? Tikrai "juodžiai" nėra tinginiai, dirbą visą savo laiką tik tam, kad pragyventų. Iš kur ištraukei jo IQ?

Spėju nesi pasiekęs net 1% per visą savo gvenimą, ką jis pasiekė su tuo išradimu.


Žiūrint į JAV, Prancūzijos juodaodžius, kurie atvyko kaip emigrantai ir įsitvirtino, tai jie nelabai pasižymi darbštumu. Nori gauti socialines paramas, gerai gyventi ir nieko nedirbti. Tarp kitko Prancūzijoje prieš kelerius metus buvo daug problemų dėl visų tų juodaodžių emigrantų problemų.

Supera

Nesiginčykit jūs dėl to IQ ar darbštumo. Kiek baltųjų tinginių yra, begalės. Esmė čia, kad vaikas nepatingėjo, pasidomėjo ir padarė. Ir šaunu :D

Aukštyn