Vyras, kuris per savo gyvenimą buvo ir žemaūgis, ir gigantas

Pradėjo Benamis, sausio 31, 2015, 14:29:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mokslų daktarė Lindsey Fitzharris dažnai rašo apie retus sveikatos sutrikimus, bet vienas atvejis toks neįprastas, kad medicinos istorijoje užfiksuotas vos vieną kartą, skelbia businessinsider.com.
Tai vyras, kuris per savo gyvenimą buvo ir žemaūgis, ir gigantas.

Adamas Raineris 1899 metais gimė Grace, Austrijoje - šeimoje, kurios visi nariai buvo vidutinio ūgio.



Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, A. Raineris mėgino įstoti į kariuomenę, bet buvo palaikytas per žemu ir silpnu - ūgis buvo 138 cm. Po metų A. Raineris pabandė dar kartą ir, nors paaugo visus 5 centimetrus, jo prašymas vėl buvo atmestas dėl ūgio.

Sulaukęs 19 metų, A. Raineris (tuomet jo ūgis siekė 143 cm) buvo laikomas nykštuku, nes jam trūko dar beveik 5 cm iki standartinio ūgio (147 cm).

Nors jis buvo mažo ūgio, to meto jo sveikatos byloje rašoma, kad A. Rainerio rankos ir pėdos buvo neįprastai didelės.

Kai pirmą kartą bandė įstoti į kariuomenę, jo batų dydis buvo US10 (43).

Po trejų metų jo pėdos išaugo dvigubai iki US20 (53), nors ūgis žymiai nepasikeitė. Kad būtų aiškiau: JAV krepšininko Shaquille'o O'Nealo batų dydis US23 (EU56).

Kai A. Raineriui sukako 21 metai, viskas pasikeitė. Jis staiga pradėjo augti neįtikėtinu greičiu.
Per dešimtmetį jo ūgis nuo 143 cm šokiruojančiai šoktelėjo iki 216 cm. Per šį laikotarpį A. Raineriui stipriai iškrypo stuburas.

Kokia buvo tikroji šio staigaus augimo priežastis?
1930-1931 metais A. Rainerio atvejį tyrė daktarai A. Mandlas ir F.Windholzas, kurie nustatė, kad jis serga akromegalija.

A.Rainerio atveju šią endokrininę ligą sukėlė auglys, esantis posmegeninėje liaukoje - jis sukėlė augimo hormonų perteklių. Tai buvo priežastis, kodėl A. Rainerio rankos ir pėdos buvo tokios neįtikėtinai didelės.

Jo kakta ir žandikaulis buvo atsikišę, storos lūpos dengė didelius dantis.

Auglys augo jau dešimtmetį, todėl sėkmingos operacijos galimybės buvo menkos, tačiau daktarai nusprendė operuoti. Praėjus porai mėnesių po operacijos, A. Rainerį vėl pamatavo. Jo ūgis stovint išliko toks pat, tačiau progresuojantis stuburo krypimas liudijo, kad jis vis dar auga - nors ir lėčiau.

A.Rainerio sveikata vis blogėjo. Jis apako dešine akimi ir apkurto kaire ausimi. Laikui bėgant, A. Rainerio stuburas taip iškrypo, kad vyras buvo prikaustytas prie lovos.

Jis mirė būdamas 51 metų ir 234 cm ūgio - nors kai kurie laikraščiai rašė, kad jis siekė net 239 cm. Jis vienintelis žmogus istorijoje, kuris buvo laikomas ir nykštuku, ir milžinu; o mokslininkams jis - žmogaus kūne slypinčių stebuklų įrodymas.

DELFI

Ezekiel

#1
sausio 31, 2015, 15:32:02 Redagavimas: sausio 31, 2015, 15:35:34 by Ezekiel
Keista, kad tiek paūgėjo nuo 21 metų, nes tuomet galūnių kaulų epifizinės plokštelės jau būna sukietėjusios. Nebent tiek išaugo stuburas...

Aukštyn