Privalomoji Karo tarnyba

Pradėjo Jimas, vasario 24, 2015, 16:31:22

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Jimas

Taigi, kaip jau tikriausiai perskaitėte internetinėje spaudoje, VGT nori grąžinti privalomąja karo tarnybą. Norėčiau išgirsti jūsų nuomonę apie tai. Mano nuomone tai yra geras dalykas kadangi aš nuo vaikystės domiuosi karo menu, ypatingai patinka knyga Sun Tzu - The Art Of War kaip aš suprantu svarbu įgyti visas žinias, išmokt naudotis ginklu ir panašiai. Norėčiau išgirsti tiek oponentų komentarų, tiek padiskutuoti su bendraminčiais :)

paragraf 78

Manau, kad bazinius kario apmokymus turėtų praeiti kiekvienas, o jau tada kas nori tęsti tarnybą eitu į normalią kariuomenę laisvu noru.
Dabar dar klausimas kiek laiko truktų ta privaloma tarnyba.
Aš pats negalėjau praeiti tarnybos dėl sveikatos manęs neėmė, kad tą kompensuočiau N metų buvau skautu

.L.U.T.H.O.R.

Aš nuo vaikystės nesidomiu karu, todėl manau, kad tai yra nei šis, nei tas :D


O jei rimčiau, tai jau vien ką sako "privalomoji", tai reiškia, kad tu ar turi motyvacijos tam ar neturi ar net nenori, vistiek turėsi dalyvauti. Tai kas iš tokių nemotyvuotų, nenorinčių ten būti "karių". Kad ir padvigubins Lietuva savo kariuomenę, tipo tikis kad pora valandų atsilaikys ilgiau jei puls Rusija :D Ne tie laikai kad reikia ruošt "patrankų mėsą". Nes kiek suprantu nori grąžinti, tik dėl geopolitinės situacijos ir penkeriems metams.

Benamis

Manau laimetu daugiau jeigu butu profesionalu kariuomene kurioje moketu padorias algas ir eitu ten kaip Druwis minejo patys to norintys. XXI amzius: ne kiekybe, o kokybe svarbu.

Jimas

Čia šiaip primena teleloto, iš 200000 atrinks 3500, įdomu koks jausmas būtų patekus į tuos 3500 :D

mangirdas.bu

#5
vasario 24, 2015, 19:29:00 Redagavimas: vasario 24, 2015, 20:22:37 by mangirdas.bu
Benamis:
Ismok reikstis, tada zinutes nebus trinamos.
asddasdadsads

Vytautas

Savo laiku teko atpilti 2m rusų kariuomenėje. Gerai kad tarnyba buvo lengva. Prasmės tame aišku nulis. Du prarasti gyvenimo metai. Po kariuomenės baigus aukštąjį dar gavau karininko laipsnį. Mėtosi kažkur karinis bilietas su vyr leitenanto laipsniu. Prasmės tame taip pat absoliutus nulis. Šiaip net anais laikais buvo galimybė neimti ginklo į rankas. Tiesiog tikėjimas ar įsitikinimai neleidžia imti ginklo į rankas ir taškas. Tarnauji kokioje virtuvėje ir vargo nematai. Buvo pas mus toks babtistas. Apie kažkokią vyriškumo mokyklą tai tik pasakos. Tegul tarnauja norintys. Ir nereikia gadinti žmonėms gyvenimo. Iš viso jei vyktų rimtas konfliktas mūsų žemėje tai galimi du variantai: arba akimirksniu čia viskas virstų degančia žeme, arba ramiu veidu rusai per kelias valandas užimtų visą teritoriją o NATO nesiimtų jokių veiksmų nenorėdama sukelti tikro III pasaulinio karo. Žodžiu visiškai pakanka samdinių kad imituoti pasipriešinimą. Iš kitos pusės dėl ko čia reikia kovoti? Ginti milijonierius? Ginti savo mažiausią atlyginimą ES? Ginti politikierius? Dėl tokių dalykų tikrai neverta aukoti savo gyvybės. Užims kažkas. Na ir kas. Buvom 50m užimti ir nieko. Vis dar kalbam lietuviškai ir bendrai čia kaip niekad daug lietuvių po tokio užėmimo. Kur kas blogesnis dabartinis užėmimas, nes lietuvių Lietuvoje mažėja. Lietuviškumas viduje o ne kažkokioje išorėje. Išorėje gali būti kas tik nori. Nuo to man nei šilta nei šalta. Aš bet kuriuo atveju esu lietuvis.  :) Lietuvis lavonas yra niekas nepriklausomai su kokia intencija tai nutiko.  :)

snofru

#7
vasario 24, 2015, 19:51:59 Redagavimas: vasario 24, 2015, 19:57:44 by snofru
o tai su tais kurie išvykę iš šalies kažin ką jie darys? pagal idėją- tai jei esi Lietuvos pilietis tai būk nors Antarktidoje, pašaukė - privalai prisistatyt.
šiaip tai naujiena visai nenustebino, prognozuojamas dalykas.

Jimas

Visiškai sutinku su jumis, kas norės tas eis į armiją, juk ne visi to nori, čia jau priklauso nuo žmogaus, kuo jis domisi, kas jam patinka ir panašiai, per prievartą gero kario nepadarys.

.L.U.T.H.O.R.

@snofru , kiekvieno šauktinio atvejį žada nagrinėti individualiai. Tai jei esi antarktidoje, tai gal ir atleis nuo to. Bet čia neaišku ar dar seimas priims vieningą sprendimą dėl privalomosios karo tarnybos grąžinimo.

czech-kuolis

Citata iš: Vytautas  vasario 24, 2015, 19:38:43
Iš kitos pusės dėl ko čia reikia kovoti? Ginti milijonierius? Ginti savo mažiausią atlyginimą ES? Ginti politikierius? Dėl tokių dalykų tikrai neverta aukoti savo gyvybės. Užims kažkas. Na ir kas. Buvom 50m užimti ir nieko. Vis dar kalbam lietuviškai ir bendrai čia kaip niekad daug lietuvių po tokio užėmimo.

Stipru. Ta prasme, priminsiu, kad tas "nieko" yra tūkstančiai jau po karo žuvusių gyventojų išvežtų į įvairias Rusijos vietas ir ten žuvusių, o kai kurie ten net nenuvažiavo. Šaudymai į galvas NKVD kalėjimuose etc. Va čia tas Jūsų "nieko". Čia tas pats, kas matyti prievartaujamą artimą moterį ir garsiai sakyti "ai, tai čia nieko, ir iki šiol ne vienas p&so ir nieko neatsitiko". Visąlaik atrodo paimsi, palauksi ir bus "nieko" - tik kažkodėl įsivaizduojame save pačioje geriausioje situacijoje, o ne tokioje, kai į galvą bus įremtas šautuvas ar reikės kažką apginti. "Lietuvis lavonas yra niekas nepriklausomai su kokia intencija tai nutiko". Būtent.

Taip pat lietuviška alga nėra mažiausia ES. Dėl lietuvių procento yra įdomi jo priklausomybė pokario partizanų veiklos (kitaip tariant, tų kurie paėmė ginklą), bet kadangi  negaliu greitai rasti šaltinio, nesiplėsiu.

Kas dėl temos - aš sutinku su paragraf, kad mokėti orientuotis netradicinėje situacijoje ir mokėti šaudyti (!) yra naudinga bet kokiu atveju. Nežinau ar tikrai reikia 9 mėnesių tam (kiek skaičiau žiniasklaidoje, numato būtent tiek), bet noriu kai kuriems priminti, kad tokios žinios išgyvenimui yra kur kas naudingesnės nei, tarkime, mokėjimas pasileisti dainą iš kompiuterio ir tuo metu dainuoti filmuojant save. Vyrų gyvenimo trukmė Lietuvoje yra apie 70 metų, tad teoriškai kiekvienas turim dar kelis gyvenimo dešimtmečius, per kuriuos nežinia kas nutiks. Aišku, jei kas tvirtai žino apie ateitį, gal gali man į PM iki šiandienos lošimo pradžios (21:29) parašyti šio vakaro Jėga-2 skaičiukus?

Tikrai nesiūlau džiaugtis šita tvarka ar panašiai, jei kam pasirodė, tik labai keista girdėti sakant, kad tai nenaudinga. Taip, gal tai gali atrodyti neaktualu, pasenę, per ilga, per nuobodu, bet išmokti nenudusti pavojingos situacijos akivaizdoje yra dar ir kaip naudinga.


Vytautas

Citata iš: czech-kuolis  vasario 24, 2015, 20:50:21
Stipru. Ta prasme, priminsiu, kad tas "nieko" yra tūkstančiai jau po karo žuvusių gyventojų išvežtų į įvairias Rusijos vietas ir ten žuvusių, o kai kurie ten net nenuvažiavo. Šaudymai į galvas NKVD kalėjimuose etc. Va čia tas Jūsų "nieko".

Lietuvybės prasme nepriklausomybės metai kur kas "nuostolingesni". Išvykusių skaičius kelis kartus viršija pokario nuostolius. Be to pokario metu pagrinde vieni kitus išsižudėm patys kaip durniai kovodami vieni prieš kitus. Normaliai  bet kokiam okupantui reikalingi vergai. Grynai techninis klausimas kaip juos naudoti. Vienus per prievartą vežė į Sibirą ten dirbti, kiti tipo savo noru kuria gerovę ES senbuviams. Esmė ir vienu ir kitu atveju praradimai Lietuvai.

Ezekiel

Citata iš: Jimas  vasario 24, 2015, 16:31:22
Taigi, kaip jau tikriausiai perskaitėte internetinėje spaudoje, VGT nori grąžinti privalomąja karo tarnybą. Norėčiau išgirsti jūsų nuomonę apie tai.


Aš prieš, bet kokį "privalau" ir prievartą. Lyg tais už laisvę ir kovojama. Žinoma jei reikia gintis tai reikia pasiruošti ir apsiginkluoti, žinios armijoje praverstų ir pats karta norėjau dalyvauti karininko mokymose. Tačiau tarnyba neturėtų būti privaloma.

Mano nuomone efektyviau būtų naudotis ne šauktiniais ar net profesionaliąją armija (nes jų palyginus nedaug ir brangu išlaikyti), o kurti civilinę armiją. Remtis Šveicarijos sėkmingu pavyzdžiu ir leisti civiliams laikyti karinius automatus. Priedo suteikti mokymus ir duoti šovinių treniruotėms.
Nereikėtų prievartos kadangi jaunimui gal net būtų įdomus užsiėmimas ir šiems nereikėtų mokėti didelių algų. Turėtų atbaidyti kaip reikalas okupantus ir tironus. Beto kaip rodo Šveicarijos pavyzdys labai sumažėtų nusikalstamumas.

snofru

Citata iš: Druwis  vasario 24, 2015, 20:42:05
@snofru , kiekvieno šauktinio atvejį žada nagrinėti individualiai. Tai jei esi antarktidoje, tai gal ir atleis nuo to. Bet čia neaišku ar dar seimas priims vieningą sprendimą dėl privalomosios karo tarnybos grąžinimo.
ai ne, kareivukus aš jau pažaidžiau pakankamai, dabar tik paskelbus mobilizaciją. šiaip va gryn įdomu, nes žmonės tai garantuotai nebus baisiai patenkinti jei patvirtins tuos planus. didelė dalis, ko gero, mėgins pūst vakarop. na bent man taip atrodo, nes nematau variantų, tarkim žmogui kuris nesimoko ar neturi mažamečių vaikų, sveikatos problemų ir panašiai. na lauksim žinių iš seimo. 

czech-kuolis

Citata iš: Vytautas  vasario 24, 2015, 21:17:00
Lietuvybės prasme nepriklausomybės metai kur kas "nuostolingesni". Išvykusių skaičius kelis kartus viršija pokario nuostolius. Be to pokario metu pagrinde vieni kitus išsižudėm patys kaip durniai kovodami vieni prieš kitus. Normaliai  bet kokiam okupantui reikalingi vergai. Grynai techninis klausimas kaip juos naudoti. Vienus per prievartą vežė į Sibirą ten dirbti, kiti tipo savo noru kuria gerovę ES senbuviams. Esmė ir vienu ir kitu atveju praradimai Lietuvai.

Nežinau, ar čia stengtis kažką įrodinėt, gal kas turės daugiau kantrybės, bet jeigu skaičiuojam ir išvykusius, tai prisiminkim, kad žmonės ~ 1944 masiškai emigravo į vakarus - bėgo nuo SSRS (dipukai). Tai irgi pokario nuostoliai, nežinau, gal galima ir karo nuostoliams priskirti, bet bėgo bijodami to, kas bus vėliau. 1940 ~ 2,9 mln žmonių, 1962 (!) ~ 2,8 mln. Mažokai. Svarbiausias dalykas, kad ilgalaikė okupacija ir yra viena giluminių priežasčių, dėl ko gyventojai bėgo ir tebebėga į kitas šalis - užspaustos šlangos principas.

Bet geriausia vieta apie "praradimus Lietuvai", materiali šįsyk, - 2014 metais lietuviai, "tipo savo noru" gyvenantys užsienyje, pervedė sumą lygią 5 mlrd + litų! Norisi paklausti kuo prie Lietuvos gerovės prisidėjo Sibire pūvantis lavonas?

Aukštyn