Kas finansuoja Lietuvos ziniasklaida?

Pradėjo Benamis, vasario 02, 2014, 21:30:59

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Priklausoma ir neobjektyvi ziniasklaidos priemone pavadinimu DELFI pateikia tokias naujienas kaip pvz. "Protestuodami prieš homofobišką įstatymą švedai užgiedojo rusiškai": http://www.delfi.lt/news/daily/world/protestuodami-pries-homofobiska-istatyma-svedai-uzgiedojo-rusiskai.d?id=63909312

Taciau "kazkodel" nutyli, kad butent siandien Prancuzijoje i gatves isejo puse milijono pilieciu, kurie protestuoja uz tradicine seimos vertybes ir pries tai, kad butu leista isivaikinti vaikus netradicines orientacijos seimoms.

Tokio tipo propaganda pastaruoju metu Lietuvoje labai paplito. Arba LT ziniasklaida apskritai neskelbia informacijos kuri priestarauja uzsakovu pasauleziurai, arba tiesiog tokios naujienos uzkisamos i tokias vietas, kur 99% skaitytoju ju nepastebi.

Daznai musu ziniasklaidos priemones kaltinamos tuom, kad tarnauja Rusijai. Taciau kazkodel man atrodo, kad tikrai ne rusai slypi uz kurtinos. Kaip manote, kas finansuoja Lietuvos ziniasklaida? O jeigu manote, kad ja niekas nefinansuoja ir yra objektyvi, kodel vyksta tokia masine propaganda tik vienos is 2 pusiu?

Primenu, kad tema ne apie homoseksualus, o apie musu ziniasklaida ;) Idomu butu paskaityti jusu mintis.

.L.U.T.H.O.R.

Aš tai sakyčiau, gal ir niekas nefinansuoja, bet ji tikrai nėra objektyvi. Tiesiog pastebėjau, kad nori susilaukt kuo daugiau dėmesio ir kuo tema sukelia visuomenėj daugiau diskusijų tuo geriau. Aišku, gali būt užpirkinėjami straipsniai visokie. Arba atvirkščiai mokami pinigai, kad nebūtų spausdinama vienas ar kitas dalykas, bet čia taip visur yra.

TinSoldier

Dar, jaučiu, dažnai neįkelia straipsnių apie protestus už vergiją ar rasizmą.
Tikriausiai negrai finansuoja lietuvos žiniasklaidą. Arba žydai. Taip, žydai.
Kas gi daugiau

Benamis

Citata iš: TinSoldier  vasario 02, 2014, 21:53:32
Dar, jaučiu, dažnai neįkelia straipsnių apie protestus už vergiją ar rasizmą.
Tikriausiai negrai finansuoja lietuvos žiniasklaidą. Arba žydai. Taip, žydai.
Kas gi daugiau


Tiesiog siek tiek keista kai raso apie 2000 zmoniu protesta, taciau neparaso, kai i gatves iseina 500000 gyventoju. Tavo pozicija zinau TinSoldieri, todel komentaras tikrai nenustebino ;)

TinSoldier

#4
vasario 02, 2014, 22:03:35 Redagavimas: vasario 02, 2014, 22:08:51 by TinSoldier
Citata iš: Benamis  vasario 02, 2014, 21:56:36
Tiesiog siek tiek keista kai raso apie 2000 zmoniu protesta, taciau neparaso, kai i gatves iseina 500000 gyventoju. Tavo pozicija zinau TinSoldieri, todel komentaras tikrai nenustebino ;)


Labai jau skubi. Kokiame reuters tik prieš valandą atsirado straipsnis apie tai: http://www.reuters.com/article/2014/02/02/us-france-protests-idUSBREA110AG20140202

Tiek delfis, tiek alfa, tiek 15min., tiek daugybė kitų portalų buvo parašę (arba bent paskelbę) apie senesius tokio tipo protestus Prancūzijoje.

http://www.delfi.lt/news/daily/world/paryziuje-neteiseti-protestai-del-homoseksualu-santuokos-iteisinimo.d?id=60985589

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/75-prancuzijos-miestuose-vyko-protestas-pries-tos-pacios-lyties-zmoniu-santuoku-iteisinima-57-279963

http://www.alfa.lt/straipsnis/15105200/Paryziuje..protestai.del.homoseksualu.santuokos.iteisinimo=2013-03-25_11-27/#.Uu6jquU81Uw

Vis dėl to, tikrai nėra pirmo svarbumo naujiena. O ta, su Rusija, daug labiau atitinka naujienos pirmumo kriterijus: tiek pagal atstumą, tiek pagal svarbumą ir t.t.
Olimpinės žaidynės ant nosies, kontraversiški įstatymai Rusijoje, o čia provokacijos, ir dar mūsų kaimyninėje šalyje.

Ir tai, abejoju, ar labai jau operatyviai apie tai buvo paskelbta.

Beje, neįsivaizduoju, iš kur ištraukei pusę milijono protestuotojų prancūzijoje. Didžiausią skaičių radau 100 000

EDIT: Pažiūrėjau tą straipsnį apie protestą Rusijoje, tai video įkeltas sausio 30, o delfis parašė tik vasario 2.

O tu tikiesi, kad apie homofobiškus protestus jau po minutės bus paskelbta. Nekantrauji kažko labai :)

Benamis

#5
vasario 02, 2014, 22:13:51 Redagavimas: vasario 02, 2014, 22:19:01 by Benamis
Citata iš: TinSoldier  vasario 02, 2014, 22:03:35
O tu tikiesi, kad apie homofobiškus protestus jau po minutės bus paskelbta. Nekantrauji kažko labai :)


Oj ne, gink Dieve :) As ir nesakiau, kad Lietuvoje ziniasklaida niekuomet neraso, as tik sakau, kad dazniausiai tokios naujienos yra (pasikartosiu):

Citataarba tiesiog tokios naujienos uzkisamos i tokias vietas, kur 99% skaitytoju ju nepastebi.


Arba, neraso :)

Tiesiog ta propaganda labai akivaizdi. Labai. Kadangi ji atitinka tavo poziuri, gal ji tau taip i akis nekrinta, taciau kai man norisi daugiau objektyvumo, nesaliskumo, lygybes - tai labai pastebima.

Citata iš: TinSoldier  vasario 02, 2014, 22:03:35
Didžiausią skaičių radau 100 000


Cia pagal policijos protokolus. Taciau daznai jie neatitinka realybes, todel ziniasklaidoje pateikiami ir kiti (alternatyvus) skaiciai :)

Teroras

Tikriausiai TinSoldieri jau komsomolke kokia idarbino, kad taip uzstoja ziniasklaidos priemones :) Visai neseniai, pats rasei, kad ji siuo klausimu yra neobjektyvi :)

Benamis

#7
vasario 02, 2014, 22:35:17 Redagavimas: vasario 02, 2014, 22:37:13 by Benamis
As tik pasikartosiu, kad tema tikrai nera vien tik apie homoseksualus. As cia apskritai sakau, kodel taip musu "ziniasklaida", "zurnalistai" (zinau, kad tai tavo profesija TinSoldieri, taciau man sunku ja Lietuvoje pripazinti, todel ir rasau kabutese, nepyk. Gal tu ateityje pakeisi mano nusistovejusia nuomone) dirba. Galime prisiminti ir Islandijos revoliucija apie kuria visa ziniasklaida nutylejo arba uzsimine keliai zodziais... Sie dalykai mane stebina, todel tikrai netikiu ir nepatikesiu, kad Lietuvoje sioje vietoje viskas skaidru. Tiesiog idomu nuo ko jie priklausomi?

TinSoldier

Negyniau lietuvos žiniasklaidos, ir dabar tikrai nesakau, kad ji yra tobulai objektyvi.
Ir nesakau, kad tikrai nėra tolerancijos skatinimo joje. Yra. Mano nuomone, per mažai (neturiu galvoje, kad per mažai straipsnių apie homikus. Bet tiesiog per mažai teigiamų vertybių, supratingumo ir užuojautos kitiems, žmogiškumo ir pan.).

Bet to skatinimo yra, ir visiškai suprantu, kodėl jums gali pasirodyti kaip propaganda.

Aš čia tik sakiau, kad yra visiškai objektyvių priežasčių šitokiai naujienų atrankai, ir be konspiracinių teorijų.

Pagal kažkokią tais politinės žiniasklaidos teorija, žiniasklaida politiką vertina ir kritikuoja iš tobulos pozicijos. Tai yra, turi tobulos vyriausybės, tobulos, neklystančios ir viską gerai darančios valdžios modelį kažkur 'debesyje'. Ir, jei realybė neatitinka to modelio, žiniasklaida valdžioje kritikuojama gana negailestingai - tarsi būtų įmanomas tas tobulasis variantas. (nors jis nėra įmanomas).

Man kartais panašiai atrodo ir su žiniasklaidos vertinimu. Žmonės turi tobulos, visus, įvairiausius poreikius tenkinančios, žiniasklaidos modelį galvoje. Ir, kai to modelio realybė neatitinka - baisiausiai piktinasi ir ieško konspiracinių teorijų, kaltina straipsnių užsakinėjimu, pirkimu ir pan.

Žiniasklaidoje taip pat dirba žmonės, ne robotai. Pagal savo profesinį lygį, pagal išgales, pagal lėšas, pagal informacijos prieinamumą ir t.t. Tikrai tikrai tikrai nesakau, kad žiniasklaida yra švari ir skaidri, o visi įtartini dalykai - tik sutapimai ir pan. Iš pirmų lūpų esu girdėjęs, kas kai kur dedasi. Baisūs dalykai :)

Vis dėl to, ne viskas, kas kažkam nepatinka, yra aukštesnio plano dalis. Tiesiog kažkas kažkam visada nepatiks.

Teroras

#9
vasario 02, 2014, 23:01:09 Redagavimas: vasario 02, 2014, 23:03:50 by Teroras
Patinka TinSoldierio zinutes ;D Pamenu man karta policijos pareigunas panasiai pasake:

CitataJus turite teise to nedaryti, taciau privalote paklusti pareiguno isakymui.


Suprask kaip nori ;D

Panasiai ir TinSoldierio zinutes skamba:

As nesakau, kad yra konspiracines teorijos, bet yra konspiracines teorijos. Jeigu tik man taip suskambejo si TinSoldierio zinute, tai atsiprasau. Tiesiog rimtai taip atrodo (asmeniskai man, isgerusiam). :)

P.S. As suprantu, ka turejai omenyje: atseit nevisuomet yra taip, kaip gali atrodyti. Tiesiog dviprasmiskai visa tai skamba. O apie tai ka girdejai, galetum ir pasidalinti (nebent atsektu :D).

Chronos

#10
vasario 02, 2014, 23:29:25 Redagavimas: vasario 03, 2014, 00:44:19 by Chronos
Pamenu kažkur prieš pora metų skačiau/mačiau, kad Lietuvoje nėra žiniasklaidos, kuri vienaip ar kitaip nebutų paveikta išorinių veikėjų. Dauguma jų priklauso vienai ir tai pačiai grupei.  Pavyzdžiui Achemos grupei oficialiai priklauso „Radiocentras", „Zip FM", "Relax FM", "Classic Rock FM" ir "Russkoje Radio Baltija", taip pat neoficialiai pora internetinių portalų, kaip alfa.lt, pora laikrasčių ir dar tikriausiai keli kanalai kaip LNK (slapstosi jie po MG Baltic Media skraiste). Šiaip žaidžia čia trys stambūs žaidėjai (įskaitant didžiausią - Achemą) ir kažkūria prasme jie vieni su kitais susieti, turi panašius tikslus (nors gal ne visai gerai sutaria). Čia įeina beveik visi žiniasklaidos tipai, bet daugiausia paveikti TV, radijas ir laikrasčiai. Visų jų vadovai (arba vadovų vadovai) yra susieti su lobizmu lietuvos valdžioje. Ši informacija pasirodė taip greitai, kaip ir išnyko. Viskas buvo užtildyta (na bent jau man taip atrodė). Kai pagalvoji, jog seime sėdi žmonės atsiskaitantys nė lietuvos žmonėms o kažkokiam firmos direktoriui, kyla nemalonus jausmai.

Šiaip apie Achemos grupę galima sukurti atskirą temą, bet asmeniškai turiu per mažai informacijos šaltinių, kuriuos galėčiau panaudoti aprašyme.
P.S. Tam didžiajam trejetui priklauso kažkokia Švedų grupė. Dėl trečiojo žaidėjo nieko tiksliai pasakyti negaliu, nes nenoriu suklysti.

2Pacas

#11
vasario 03, 2014, 07:15:16 Redagavimas: vasario 03, 2014, 07:25:28 by 2Pacas
Delfis... :D Nezinau kaip save gerbiantis zmogus gali ji skaityt ten tokiu straipsniuku buna ideda kad naaa.O kas finansuoja tai manau kad vakarai..Juk rusai puola!!!!!!!

Bet akivaizdu kas valdo ziniasklaida tas valdo mases.

Marius

Kartais tupakai geriau nekalbėk apie tai ko visiškai neišmanai,nes eilinį syk apsijuoki.Ir niekuo nesiskiri nuo kaimo bobulės iš kurios sukčiai telefoniniai santaupas išvylioja.

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/rusijos-informacinis-karas-pries-lietuva-vykdomas-visomis-kryptimis.d?id=61790205

Beabejotai tavo taip nemėgiamas delfis. Bet čia tik mažytis pavizdys,kaip ''nepuola'' tie rusai.

Aišku jei tau autoritetai :Šustauskas,paksas,paleckis,uspaskychas ir kita velniava,tai nieks tavo nuomonės jau nebepakeis...žuves tai reikalas.

Beabejo yra pilna užsakytų straipsnių ir iš vakarų,tai dažniausia būna apie homoseksualistus,''švietejiski'' ir pan.straipsniai..
Ir nepamiršk tūpakai,kad mes ir esam tie VAKARAI.Oficialiai ir neginčyjamai. Bet yra kaimynų kuriems tai baisiai nepatinka,todėl pasitelkiamos visos priemonės jog abejotume europa ir savo naryste joje..Protingi žmonės tai supranta,o netokie susipratę mano jog ''vakarai bloooogis''

2Pacas

#13
vasario 03, 2014, 12:28:15 Redagavimas: vasario 03, 2014, 12:53:10 by 2Pacas
Oi Mariau mielas! Ir vel apsijuokimai,zuves reikalas,minusai..O jau buvau pagalvojes kad pradedu tau patikti,bet turbut apsirikau  :'( Ir cia turbut viskas del frazes rusai puola!!! Nebijok Mariau niekas taves nepuola,rusai yra tavo kaimynai o ne priesai.(Tevas buvo neseniai Rusijoi sako kam pasakydavau kad Lietuvis tai tikrai draugiskai nusitekia budavo kaikurie net sakydavo oo Litva brat...Tai kad nereikia tiket "purvasklaida" reali situacija yra visai kitokia.


Gerai gryztant prie temos tai,minejai daug "skambiu" pavardziu deja nuvilsiu tave su jokia nesieju savo paziuru...Gal galetum pasakyt sau "artimas" pavardes butu idomu? Gal tarp ju yra  "gerbiamo" Mazuronio pavarde?

Tada ir Dabar

Kuo toliau, tuo smarkesnis deja vu jausmas mane apima, kai pradedu landžioti po lietuvišką spaudą ar lietuvišką Facebook'ą. Skaitau straipsnius, skaitau komentarus po jais, seku žmonių diskusijas ir negaliu atsikratyti įspūdžio: visa tai jau seniai pažįstama. Nuo vaikystės ir ankstyvos jaunystės puikiausiai žinoma. Tik poliai pasikeitė - pliusas pavirto minusu, o minusas - pliusu.

Apskritai žmones pagal jų reakciją į aplinkinį pasaulį aš skirstau į tris grubias kategorijas. Pirmoji grupė - pasyvi minia, prisitaikanti prie bet kurios aplinkos ar santvarkos ir nesidominti ta aplinka daugiau nei reikia elementariausiems poreikiams patenkinti, o elementariausi poreikiai tai tiesiog paprasčiausi instinktai - turėti stogą virš galvos, būti sočiam, daugmaž saugiam ir seksualiai patenkintam. Tokie žmonės gyvena kiekvienas savo gyvenimą, apie tai, kas vyksta šalyje ir užsienyje informaciją semiasi iš laikraščių ir televizoriaus ir tos informacijos jiems visiškai pakanka, nes uždavinėti klausimų, gilintis, analizuoti jie neturi nei noro, nei laiko, nei, dažniausiai, sugebėjimų. Kalbėtis su tokiais žmonėmis žiauriai neįdomu. Nes man neįdomi jų buitis (ji pas visus daugmaž vienoda, tad kiek gi galima gromuluoti vis tas pačias problemas?), o jiems visiškai nesuprantamas mano noras pasikapstyti giliau ir atrasti kokios nors problemos esmę.

Antroji grupė - energingi aktyvistai. Šitie ne tik prisitaiko prie egzistuojančios sistemos, bet ir aktyviai ją propaguoja. Pakankamai įdomūs žmonės, jie bent jau turi savo pažiūras ir mėgina netgi kartais diskutuoti, jei tik nėra visiški dogmatikai ir fanatikai. Tačiau sistemos propaganda jie tiki (nuoširdžiai ar karjeros sumetimais) 100% ir viską, kas tos propagandos neatitinka, laiko erezijomis, o tokių erezijų šaltinius - arba priešais, arba tiesiog nepatikimais, dėmesio nevertais šaltiniais.

Trečioji grupė - mąstantys žmogėnai. Ganėtinai marga publika - nuo aršių sistemos priešininkų disidentų, iki sąmokslo teorijų apie tai, kad mus okupavo driežažmogiai, šalininkų. Per vidurį, kaip ir būna gamtoje - normalūs, mąstantys, problemų ir įvykių esmę norintys išsiaiškinti žmonės. Jiems sunku gyventi pasaulyje, kai nesupranta, kas aplinkui vyksta. Ir jie ima aiškintis, baisiai erzindami šituo savo užsiėmimu ir noru pasidalinti atradimais pasyvios minios atstovus, kuriems į viską nusispjauti, ir energinguosius aktyvistus, kuriuos siutina jau pats mėginimas kritiškai nagrinėti jų propaguojamas dogmas.

Ne viskas, žinoma, taip paprasta ir primityvu, pasaulis gerokai margesnis, ir kiekviena ši grupė turi begales pogrupių, o tarp grupių yra dar įvairiausių pereinamų stadijų, bet tai jau kita tema.

Tai štai. Sovietų laikais irgi būta šių trijų grupių, kaip ir bet kokioje šalyje, bet kokioje santvarkoje.

Energingi aktyvistai tada taip ir buvo vadinami - aktyvistais. Komunistų partijos arba komjaunimo nariai, ar šiaip prijaučiantys, kurių pasaulio vaizdą formavo iš viršaus nuleidžiamos propagandinės instrukcijos, laikraštis „Tiesa", teorinis leidinys „Komunistas" ir TV laida „Vremia". Tiesa, čia įmanomi įvairūs niuansai. Žmogus galėjo formaliai būti komjaunuolis, bet priklausyti trečiai - mąstančių ir abejojančių žmonių grupei ir panašiai, bet tai, kaip jau sakiau, detalesnio nagrinėjimo vertas dalykas, o čia aš kalbu apie kitką.

Tuo tarpu mąstantys žmogėnai analizuodavo tos pačios „Vremia" pranešimus, ar „Tiesos" straipsnius, beanalizuodami aptikdavo visokių netikslumų, nelogiškumų ar net akivaizdžių melagysčių, pradėdavo uždavinėti sau įvairius ereziškus klausimus, mėgindavo išsiaiškinti, kaip viskas iš tikrųjų pasaulyje ir Tarybų Sąjungoje klostosi. Čia jiems į pagalbą paslaugiai ateidavo „Amerikos balsas" ar koks „Vatikano radijas". Kai kurie aršesni prisidomėdavo net iki lagerių, bet Brežnevo epochoje, visgi, jau nebebuvo masinio teroro, ir kad atsidurtum Sibire, reikėjo gerokai prisidirbti. Priešingai negu dabar galvoja dauguma mano šnekinto jaunimėlio, kuriems stalinizmas ir brežnevizmas niekuo vienas nuo kito nesiskiria.

Žodžiu, trys tarybinės Brežnevo epochos Lietuvos gyventojų grupės, imant labai grubiai. Pasyvi minia, kuriai terūpėjo gauti ko nors skaniau pagraužti ir paskyrą „Žiguliukui", aktyvūs partijos linijos ir tarybinės propagandos skleidėjai bei šiaip šalininkai, ir - mąstantys žmonės, kurie kartais tiek prisimąstydavo, kad tapdavo disidentais ir susilaukdavo valdžios sankcijų ar net represijų.

Dabar pažiūrėkim, kaip klostosi reikalai kapitalistinėje ir taip vadinamoje laisvoje Lietuvoje. Sakau „taip vadinamoje" ne todėl, kad būčiau koks nostalgijos kamuojamas exkomunistas, o todėl, kad mano akyse, vos per kokį dešimtmetį šalis išsivadavo iš vienos totalitarinės imperijos ir čia pat buvo įkišta, net žmonių neatsiklausus, į kitą - dar baisesnę, kuri, kaip ir komunistai, vadina save „demokratija", o realybėje vis labiau primena totalią tironiją, reguliuojančią ir reglamentuojančią kone kiekvieną „laisvo" piliečio judesį.

Pasyvi minia visur vienoda - ir Hitlerio Vokietijoje, ir Stalino Rusijoje, ir Obamos Amerikoje pasyvūs žmogeliai nori to paties (žr. aukščiau). Skirtumas tik detalėse. Jei tarybiniais laikais svajonių viršūnė buvo „Žiguliukas" ar net „Volga", tai dabar svajones riboja tik pinigų kiekis, gali net į kosmosą nuskristi kaip turistas, jei sumokėsi rusams keliasdešimt milijonų.

Komjaunuolių ir komunistų vietą užėmė gerokai margesnė minia. Čia ir įvairaus plauko liberalai, ir „naujoji kairė", ir įvairiausių teisių bei laisvių gynėjai ir dar dievai žino kokių vyriausybinių bei nevyriausybinių organizacijų nariai, tačiau visoje šioje įvairovėje pastabesniam žmogui nėra sunku įžvelgti aiškią ir konkrečią politinę bei ideologinę liniją, kurią toji publika varo. Kas anksčiau buvo gerai, dabar tapo blogiu ir atvirkščiai. „Tiesą" pakeitė „Lietuvos rytas", programą „Vremia" - TV žinios per pagrindinius kanalus, visi kalbantys apie tas pačias dienos naujienas beveik tais pačiais žodžiais. Atsirado, tiesa, internetinių oficiozų, tokių kaip „Delfis", pavyzdžiui. Ir naujieji aktyvistai šventai tiki, kad viskas, ką tie oficiozai rašo, spausdina ir rodo, yra gryniausia teisybė. O šaltinius, kurie pareiškia kitokią nuomonę ar bando kritiškai analizuoti aktyvistų išpažįstamą liberalizmo religiją, išvadina priešo propagandos ruporais ar „sąmokslo teoretikais".

Kaip ir tarybiniais laikais, atsirado šventų, neliečiamų temų, kurių neliečiamumą budriai saugo visi tie aktyvistai. Tarybiniais laikais negalima buvo kritiškai vertinti visko, kas susiję su revoliucija, II Pasauliniu karu, partijos lyderiais, būta tam tikrų Lietuvos istorijos epizodų, apie kuriuos geriau buvo nešnekėti, arba šnekėti tik neigiamai. Dabar gi taip pat yra temų, kurių geriau nenagrinėti, jei nenori susilaukti nemalonumų. Negalima abejoti holokaustu, pavyzdžiui. Tiesa, į VSD neiškvies, bet kompiuterį atims ir dar baudą įpaišys. Ir iš darbo išmes, kaip tą vargšą žurnalistą praėjusiais metais. Arba nebandyk abejoti sausio 13 aukų didvyriškumu. Tarybiniais laikais, viešai suabejojęs 1917 metų revoliucijos dalyvių herojiškumu galėjai susilaukti šaukimo pasikalbėjimui į KGB būstinę. O visai neseniai Facebook'e buvau liudininkas, kaip internautų patriotinių fundamentalistų minia virtualiai susidorojo su moterimi, kuri drįso pasamprotauti savo „sienoje" apie sausio 13 aukas, ar tikrai visi tie žmonės buvo didvyriai iš pašaukimo, o gal tiesiog aplinkybės taip susiklostė ir panašiai. Pats stovėjau sausio 13 prie Parlamento, bet nieko šventvagiško tuose jos pastebėjimuose neįžvelgiau. Dėl to su didele nuostaba stebėjau tą vis didėjantį tulžingų komentarų ir koneveikimo srautą, o akyse - mokyklos aktų salė, komjaunimo susirinkimas, aktyvistai koneveikia kažkokius niekadėjus, drįsusius suabejoti tarybų valdžia ir jos didvyriais. Dežaviu…

O mąstančių žmonių gyvenimas taip ir nepasikeitė. Jie vėl aptinka propagandos sraute įvairiausių neatitikimų, nelogiškumų ar net akivaizdžių melagysčių, vėl bando aiškintis, kas dedasi iš tikrųjų, ir juos vėlgi „gesina". Jeigu anksčiau neoficialios informacijos galima buvo pasisemti užsienio balsuose, tai dabar - internetiniuose alternatyvininkų resursuose. Jei tada užsienio balsus slopino fiziškai - radijo trikdžiais, tai alternatyvininkus slopina psichologiškai - įkalant piliečiams į galvas dogmą, jog visa „alternatyva" yra „sąmokslo teorijos", o iš pastarųjų privaloma šaipytis ir juoktis, kitaip tave patį priskirs prie „teoretikų" ir tada jau iš tavęs bus privaloma šaipytis ir juoktis. Šitaip užkertamas kelias bet kokiam mėginimui tokią „teoriją" paanalizuoti savarankiškai. Ir taip įkalė šitą mėginimo pamąstyti stabdį žmonėms į galvas, kad net pakankamai protingi asmenys, užuot paanalizavę ir patys nusprendę, teorija tai ar „teorija", paklusniai šaiposi ir juokiasi, kaip jiems kažkas ir liepė - kažkas, kas anksčiau už juos perskaitė tą naujieną ir paskelbė ją „sąmokslo teorija". Juokinga, žinoma, kai lyg ir protingi žmonės paklūsta etiketes informacijai klijuojantiems anonimams (šiuolaikinei cenzūrai) ir pareigingai liaujasi mąstyti apie tai, apie ką toji cenzūra uždraudė mąstyti, bet tokia jau nūdienos realybė. Mąstantis žmogus nebūtinai būna savarankiškai mąstantis.

Tarybų laikais, pasakęs, kad „imperialistinė Amerika" galbūt nėra tokia baisi blogio imperija, kaip ją vaizduoja „Tiesa", galėjai susilaukti nemalonumų ir tave visi laikytų imperializmo agentu, nė vienas rimtas žmogus su tavim daugiau nebendrautų, bent jau viešai ir oficialiai. Dabar pabandykit pasakyti, kad Rusija - nėra jau tokia „blogio imperija", kaip teigia „Delfis", ir visi tave pradės vadinti Putino agentu, o tai reiškia, kad esi demokratijos priešas, o tai reiškia, kad nuo tokio tipo kaip tu geriau laikytis kuo toliau. Pasakykit tarybų laikais, kad socializmas - nėra pati geriausia visų laikmečių ir tautų sugalvota santvarka ir susilauksite nemenkų nemalonumų. Pasakykite šiandien, kad demokratija - ne pati geriausia pasaulyje santvarka, kad, galbūt, kitos santvarkos irgi nėra tokios baisios, kaip jas vaizduoja „Delfis" - ir būsit iškoneveiktas, o jeigu taip teigtų valstybės vadovas, tai jį dar ir subombarduotų. Pasakykite tarybų laikais, kad Maskva engia Lietuvą, kad komunistinė ideologija daro žalą lietuvybei - oi, kokių nemalonumų galėjot susilaukti… Pasakykite šiandien, kad liberalizmas, tolerancija, politinis korektiškumas ir feminizmas naikina lietuvybę, griauna visuomenę, žlugdo šeimą - būsit išvadintas naciu, fašistu, galbūt vėlgi kokiu nors Putino agentu ir daugiau jums nebeleis viešai reikštis, jei iki tol buvote viešas asmuo - jūsų paprasčiausiai niekas nebekvies spausdintis ar kalbėti. Ir šitą vardinimą bei dviejų tironijų lyginimą galima tęsti be pabaigos…

Tai kuo gi skiriasi tarybinė Lietuva, nuo „laisvos"? Ogi niekuo. Kaip gyvenome tironijoje, taip ir tebegyvename, tik vėliavos pasikeitė. Kaip kvailino paprastus nemąstančius žmogelius, taip ir tebekvailina, tik žiniasklaidos priemonių pavadinimai pasikeitė. Kaip siautėjo ideologiniai aktyvistai, taip tebesiautėja, tik ideologija pasikeitė, vieną "-izmą" pakeitė kitas. Kaip vargo mąstantys žmonės, mėgindami sužinoti teisybę, taip tebevargsta, tik alternatyvios informacijos šaltiniai pasikeitė. Ir represijos prieš juos dabar kitokios.

Dežaviu, kad jį kur perkūnas, šitą jausmą…

Aukštyn