Išmanieji telefonai keičia mūsų smegenis

Pradėjo idenmeyou, sausio 04, 2015, 22:17:21

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

idenmeyou


Nuolatinis išmaniųjų telefonų su sensoriniais ekranais naudojimas keičia sąveiką tarp žmogaus smegenų ir jo pirštų, byloja naujausias tyrimas, apie kurį pranešė žurnalas Current Biology.

Kiekvieną dieną išmaniųjų telefonų savininkai atlikdavo vienus ir tuos pačius judesius. Kadangi visus su telefonu atliekamus gestus galima sekti, specialistai gavo daugybę duomenų

Pasitelkę elektroencefalografiją, mokslininkai palygino atliekamus veiksmus su smegenų aktyvumu, lygindami išmaniųjų telefonų savininkų rezultatus su paprastų mobilių telefonų turėtojais. Ypatingas dėmesys buvo sutelktas į didįjį, vidurinį ir rodomąjį pirštą.

Tyrimo rezultatai parodė, jog išmaniųjų telefonų savininkų smegenų aktyvumas, naudojant visus tris pirštus, buvo padidėjęs. Smegenų žievės aktyvumo lygis buvo proporcingas išmaniojo telefono naudojimo intensyvumui.

Ypatingai dideliu jautrumu pasižymėjo didysis pirštas: kuo trumpesnis laikotarpis tarp išmaniojo telefono naudojimo atvejų, tuo didesnis smegenų aktyvumas buvo stebimas, naudojant didįjį pirštą.

Mokslininkai padarė išvadą, kad išmaniųjų telefonų naudojimas keičia procesą, kaip smegenys apdoroja sensorinius duomenis. Šiuolaikinio žmogaus smegenys keičiasi, nes joms didelę įtaką daro skaitmeninės technologijos, tačiau nuo jų pasirodymo praėjo per mažai laiko, jog suprastume, kaip tai įtakos smegenis ilgalaikėje perspektyvoje.




time

Manau veikia, nes laikas pradeda eiti greičiau, o aktyvumas gali padidėti dėl susidomėjimo veikla. Ne tik su išmaniaisiais taip vyksta, bet ir su kitomis technologijomis (Kompiuteriais, televizoriumi, plančete). Žiūrint ir lyginant su tikru laiku, nepastebima, kaip laikas greitai pradeda bėgti. O praleidžiama prie jų labai daug laiko, grubiai sakant. Bet kokia iš to nauda. Kažkokios materialios naudos negalima ižvelgti. Galbūt, galima naudą gauti emocinę, dvasinę.

Kada vartojama visko perdaug ir nėra saiko, smegenų aktyvumas ženkliai padidėja. Aišku, didelis smegenų aktyvumas negerai, sukelia problemas. Vėliau atsiranda nemiega, stresas, pyktis ir t.t. Tai labai prilygsta persidirbimui. Tačiau technologijos, neretai prilaiko ir užtušuoja pervargimą, kuris jaučiamas tik nebūnant prie technologijų ilgesniam laikui.

Gali būti, kad esant padidėjus smegenų veiklai, gaminasi interestų padidėjimo, susidomėjimo veikla (ląsteles), kurios apsaugo, nuo pervargimo, bet tik tam laikui, kol yra interakcija su technologija. Šiaip visas šis reikalas nealina ir priteikia jėgų.

Tie kurie nusiteikę prieš technologijas iš jų atiima energiją. Galbūt, viską lemia įsitikinimas. Susidarę EM laukai technologijų sferoje kažką daro ir niekas to nežino. Tačiau, nereikia pergyventi ir nėra jau taip blogai, kaip atrodo. Nes tas EM laukas nustatytas, kaip saugiu būti. Bet emociškai technologijos yra nesaugios naudojimui. Jeigu per emocijas galima paveikti kiekvieną, vadinasi tai nesaugu naudoti. Bet dėl EM laukų dar saugu.


Aukštyn