Trys ateizmo klaidos

Pradėjo Teroras, gruodžio 03, 2013, 23:19:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  birželio 06, 2016, 14:11:07o tas 2 punktas, juokingas tuo, kad žmonės turi tokį isitikinimą iš emocijos, o ne iš racionalumo. Jie sako, "bla bla bla, mokslas, racionalumas, mokslas įrodė", o paskui yla išlenda iš maišo, "nekenčiu" (Dievo, bažnyčios, religijos, ir pan.)
Aha, kadangi niekas tikrai niekada dievu netiki iš emocijos....


paragraf 78

Na jei žmogus tiki iš emocijos tai jo tikėjimas taip ir neišėjo išėjo iš latentinės faazės :) sveikas tikėjimad nebūna grindžiamas emocija

Visažinis

O kas nustato ir kaip nustato koks tikėjimas sveikas, o koks ne?

Mekabciel

O kodel tikejimas nera is emocijos?

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  birželio 06, 2016, 15:13:07Aha, kadangi niekas tikrai niekada dievu netiki iš emocijos....
Visi būdai tikėti geri, visi akstinai, mintys ir emocijos, psichologinės būsenos, norai, ir t.t. Jeigu žmogus tiki iš sentimento, vis vien jis tiki, ir tai jam gerai, pradeda pažinti Beribę Esybę. Pradžia gali būti maža, bet tai pradžia. Giluminė priežastis yra būtyje, jo sieloje. Kaip šilumos negalima atskirti nuo ugnies, taip ryšio su Absoliutu neįmanoma ištrinti iš jokios gyvos būtybės.

Tuo tarpu materialistų problema, kad jie teigia norintys besiremti racionalumu, o poziciją užima iracionalią.

 


paragraf 78

Citata iš: Visažinis  birželio 06, 2016, 16:11:38O kas nustato ir kaip nustato koks tikėjimas sveikas, o koks ne?
Turiu firmą, jei nori už 100 eurų galiu nustatyti.

Citata iš: Mekabciel  birželio 06, 2016, 16:41:59O kodel tikejimas nera is emocijos?
O tu labai emocingai tiki, kad žemė nėra plokščia? :)

Visažinis

Matai, net atsikirsti normaliai nesugebi, nes pats supranti, kad teiginys iš kuriuo kilo mano klausimas, yra savaime absurdiškas.

Mekabciel

#22
birželio 06, 2016, 18:46:54 Redagavimas: birželio 06, 2016, 19:48:31 by Mekabciel
Citata iš: paragraf 78  birželio 06, 2016, 18:08:35O tu labai emocingai tiki, kad žemė nėra plokščia?
Emocingai tiket kad zeme plokscia nera poreikio. Su dievu kiek kitokia problema. Jo zmogus nejaucia pagal nutylejima, bet turi tam poreiki. :)

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  birželio 06, 2016, 16:47:50Visi būdai tikėti geri, visi akstinai, mintys ir emocijos, psichologinės būsenos, norai, ir t.t. Jeigu žmogus tiki iš sentimento, vis vien jis tiki, ir tai jam gerai, pradeda pažinti Beribę Esybę.
Po tiek metų, po šitiek metų ir vis dar sugebi savo argumentais, jų dvigubais standartais ir kitokio mąstymo nesuvokimu nustebinti :D


Citata iš: paragraf 78  birželio 06, 2016, 15:43:02Na jei žmogus tiki iš emocijos tai jo tikėjimas taip ir neišėjo išėjo iš latentinės faazės :) sveikas tikėjimad nebūna grindžiamas emocija
Na, tai aš tik norėjau sakyti, kad tokius pat standartus taikom visiems: jeigu emociškai prieitos išvados yra juokingos, tai tegul jos būna juokingos tiek kalbant apie teistus, tiek apie ateistus. Tačiau po pastarosios a.t.sielio žinutės apie tai kalbėti nebėra prasmės.

Tik dar noriu paklausti: jeigu tikėjimą grįsti emocija yra blogai - kodėl jis būtent emocija yra grindžiamas tikybos pamokose, bažnyčiose?

Nesu niekada bažnyčioje girdėjęs pamokslų apie "pirminį judintoją" ar ten kokį priežastingumą, ar kažką panašaus. Esu tik girdėjęs apie meilę, tuštumų ir gyvenimo prasmės užpildymą bei kalbas apie amžinas kančias ir jų vengimą ar panašius dalykus.

Vien apeliacija į emociją: meilę, baimę ir pan. Racionalumo niekada nesu girdėjęs. O tu pats esi girdėjęs pamokslą, kuriame būtų nagrinėjamos racionalios tikėjimo priežastys?

a.t.sielis

#24
birželio 06, 2016, 20:38:01 Redagavimas: birželio 06, 2016, 21:06:14 by a.t.sielis
Citata iš: TinSoldier  birželio 06, 2016, 20:29:24tokius pat standartus taikom visiems: jeigu emociškai prieitos išvados yra juokingos, tai tegul jos būna juokingos tiek kalbant apie teistus, tiek apie ateistus. Tačiau po pastarosios a.t.sielio žinutės apie tai kalbėti nebėra prasmės.
Ne, kiekvieniems reikia taikyti jų pačių standartą. Pvz. jeigu materialistų standartas yra racionalumas, prašom, jų pačių pažiūroms pritaikom tą standartą. Tada pasidaro juokinga "I hate God".

Jeigu tikinčiųjų standartas yra visapusiškumas, tada taikom jiems jų standartą.

Taigi, viengubas standartas vertinant dvejopai - kiekvienos iš dviejų grupės standartą, taikant joms pačioms.

Tikėjimas iš emocijos yra surištas su aukštesniuoju racionalumu ir aukštesniąja sąmone, todėl yra geras bet kuriuo atveju. Ir nuoseklus savame standarte.

Netikėjimas, priešiškumas iš emocijos yra tiesiog tai, nes nesiriša su būties realybe.


paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  birželio 06, 2016, 20:29:24Na, tai aš tik norėjau sakyti, kad tokius pat standartus taikom visiems: jeigu emociškai prieitos išvados yra juokingos, tai tegul jos būna juokingos tiek kalbant apie teistus, tiek apie ateistus.
Sutinku :) kitas dar ginčytūsi :)

CitataTik dar noriu paklausti: jeigu tikėjimą grįsti emocija yra blogai - kodėl jis būtent emocija yra grindžiamas tikybos pamokose, bažnyčiose?
Nes visose srityse yra idiotų :)

CitataVien apeliacija į emociją: meilę, baimę ir pan. Racionalumo niekada nesu girdėjęs. O tu pats esi girdėjęs pamokslą, kuriame būtų nagrinėjamos racionalios tikėjimo priežastys?
Taip, labai dažnai tokius girdžiu kur einama per racionalumą, tačiau pirmuosius a la per baimę, kažkaip jau seniai begirdėjau, nors mišiose būnu kartais ir po kelis kart per savaitę.
Beje, jei emociją vertini kaip jausmą, tada ji ne daug ką bendra turi su krikščioniška meilės samprata. Mes tai suprantame kaip valios aktą, o ne kaip jausmą.

Citata iš: Visažinis  birželio 06, 2016, 18:27:44Matai, net atsikirsti normaliai nesugebi, nes pats supranti, kad teiginys iš kuriuo kilo mano klausimas, yra savaime absurdiškas.
Koks klausimas toks ir atsakymas :)


time

Manau, tik nedauguma turi tokį polėkį manyti, kad jokio Dievo nėra, nes dauguma ateistų ir toliau besilaiko bažnytinių dorybių ir vertybių. Pats gilimąsis ir kelio pasirinkimas neretai įtakojamas bažnytinio kelio idėjų. Dauguma ateistų teigia, kad ir be Dievo jie visvien "geri" ir "nepavojingi", bet toks jų požiūris begalo klaidingas. Net jei ir jie skaito save "gerais", reikia prisiminti, kad būtent jų gyvenimo kelias ir dorybės yra išmoktos iš kažkurio tikėjimo kelio. Ateizmas būtent yra jau stabdis viskam, nes vertybiu ir dorybių jis nebeskleidžia.

Ir man visai patiko pirminė mintis:

Citata iš: paragraf 78  birželio 06, 2016, 12:15:28Na manau, jei kažko nekenti, tada pripažįsti kad tai gali egzistuoti
Pati religijos pradžia, aišku sieju su (krikščioniškąja religija), davė mums visiems naudos, bent buvo sukurtas ir užtvirtintas bazinis dorybinių vertybių pakas, kurio visi laikosi iki šiol. Nors niekas nebebando peržengti ypatingosios ribos "Dievo paieškose", visi žinome, kad tam buvo duotas pagrindas ne veltui.

Manau, net neverta spėlioti, kokią įtaką padarė bažnyčios susikūrimas prieš 2000 metų atgal. Dabar visi gali vienas kitą peikti, bet niekas nieko geriau iki šiol nesukūrė ir neatrado. Tiek santykių srityje, tie šeimos, tiek draugystės ir pan srityje, kurios sudėtos krikščionybėje.

Tačiau matau tendencija engti krikčionybės ir tapti ateistu, dėl neaiškios priežasties. Pats argumentas "kad Dievas neegzistuoja" nieko nepasako, tai greičiau radikalių požiūrų įsitikinimas. Net jei ir kūrėjo pavadinimas ne Dievas ir bažnyčiaslepia pavadinimą tikrojo Dievą atliekačio funciją kūrėjo, tai nereiškia kad jo tikrai nėra. Ir aš tikrai randu, kad krikščionybėje susikūrė visos tradicijos, kurias mes dabar sekame ir perduodame kitiems.

O ateistai vistiek nepamiršta bažnytinio kelio idėjų... netgi bando atrasti kompromisus, seka pavyzdžius ir nieko savo nesukuria originalaus.

TinSoldier

#27
birželio 07, 2016, 09:23:48 Redagavimas: birželio 07, 2016, 09:49:07 by TinSoldier
Citata iš: time  birželio 07, 2016, 02:07:12Dauguma ateistų teigia, kad ir be Dievo jie visvien "geri" ir "nepavojingi", bet toks jų požiūris begalo klaidingas. Net jei ir jie skaito save "gerais", reikia prisiminti, kad būtent jų gyvenimo kelias ir dorybės yra išmoktos iš kažkurio tikėjimo kelio. Ateizmas būtent yra jau stabdis viskam, nes vertybiu ir dorybių jis nebeskleidžia.
Taip rašyti gali tik visiškas totalus sociopatas, neturintis nė kruopelės asmeninės patirties apie žmogiškuosius jausmus ir empatiją. Jeigu nuoširdžiai būtum moralus žmogus, tokių briedų nerašinėtum. Tavo dievas tavimi nusivylęs.

P.S. Ateizmas ir neturi skleisti jokių vertybių ir dorybių. Jis nieko neturi skleisti. Tai tik plikas pareiškimas apie savo požiūrį į tam tikro dalyko egzistavimą. Tas pats, kas pasakyti: "šokoladinių ledų nemėgimas yra stabdis viskam, kadangi neskleidžia jokių vertybių ir dorybių". Apskritai, nesuvoki ne tik žmogiškųjų jausmų, bet dar ir tiesiog sausose sąvokose nesigaudai.

paragraf 78

Niekada nesupratau to, kad ateistai laikomi amoraliais žmonėmis  :o

Citata iš: TinSoldier  birželio 07, 2016, 09:23:48P.S. Ateizmas ir neturi skleisti jokių vertybių ir dorybių. Jis nieko neturi skleisti. Tai tik plikas pareiškimas apie savo požiūrį į tam tikro dalyko egzistavimą.
Idealiame pasaulyje turbūt taip ir būtų, bet kad jau gyvename mūsiškame, tai deja, bet taip jau yra, kad ateizmo šalininkai skleidžia savo idėjas ir gana dažnai labai agresyviai. Na ir dalis tikinčiųjų taip daro. Bet čia primenu prieš tai įmestą paveikslėlį.
Būtų idealu, jei tikintysis gerbtų ateisto pasaulėžiūrą, o ateistas tikinčiojo. Kad jie vienas iš kito semtųsi išminties ir nematytų vienas kitame priešo. Bendrystė ir draugiškumas duotų daug daugiau naudos nei kad beprasmis kariavimas už tai kieno idėja ilgesnė :)

time

#29
birželio 07, 2016, 10:48:19 Redagavimas: birželio 07, 2016, 10:52:46 by time
Citata iš: TinSoldier  birželio 07, 2016, 09:23:48P.S. Ateizmas ir neturi skleisti jokių vertybių ir dorybių. Jis nieko neturi skleisti. Tai tik plikas pareiškimas apie savo požiūrį į tam tikro dalyko egzistavimą. Tas pats, kas pasakyti: "šokoladinių ledų nemėgimas yra stabdis viskam, kadangi neskleidžia jokių vertybių ir dorybių". Apskritai, nesuvoki ne tik žmogiškųjų jausmų, bet dar ir tiesiog sausose sąvokose nesigaudai.
Kad aš netokia mintį užkabinau.

Aš bandžiau užkabinti mintį, kad betkokia religinė patirtis išlieka net po tapimo visišku ateistu. Bet tos išmoktos patirties dorovinės ir moralinės vertybės jau vienos atmetamos, kitos pridedamos. Ateistai dar daugiau renkasi kuom tikėti nei paprasti vienakrypčiai religininkai.


Aukštyn