Kas yra kriptozoologija?

Pradėjo paragraf 78, vasario 12, 2013, 19:46:52

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Kriptozoologija (gr. κρυπτός 'paslėptas') - pseudomokslas, kurio objektas - gyvūnų, kurių egzistavimas nepatvirtintas, paieškos. Šie gyvūnai vadinami kriptidais. Žinomiausi kriptidų pavyzdžiai: sniego žmogus ir Lochneso pabaisa.
Kriptozoologija apima dvi paieškų kryptis:
Gyvūnų, žinomų iš fosilijų ir laikomų išnykusiais, paieškos.
Gyvūnų, žinomų iš mitų, įrodymais nepatvirtintų mačiusiųjų liudijimų ir kitų nepatikimų šaltinių, paieškos.
Kadangi kriptozoologai dažnai nesivadovauja moksliniais metodais, o jų tyrimo objektas, daugelio mokslininkų nuomone, vargu ar egzistuoja, kriptozoologija vertinama skeptiškai ir laikoma pseudomokslu.

Istorija

Terminas kriptozoologija greičiausiai priklauso zoologui Bernard Heuvelmans, nors jis pats teigia, kad terminą sugalvojo škotų keliautojas Ivan T. Sanderson. Heuvelmans 1955 m. išleista knyga On the Track of Unknown Animal (Nežinomų gyvūnų pėdsakais) atpasakoja šios disciplinos istoriją iki Anthonie Cornelis Oudeman 1892 m. studijos The Great Sea Serpent (Didžioji jūros gyvatė). Joje jis teigė, kad kriptozoologija turėtų būti vertinama ne moksliškai tiksliai, bet, turint plačias pažiūras, kaip tarpdisciplininis dalykas. Taip pat jis pabrėžė, kad pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į vietinius, folkloro šaltinius, kurie apibūdina nežinomus padarus, nes, nepaisant juose aprašomų fantastinių įvykių, juose gali glūdėti tiesos grūdas, padėsiantis atrasti naujas rūšis.
Kita verta paminėti knyga yra Willy Ley 1959 m. leidinys Exotic Zoology (Egzotiška zoologija). Ley buvo geriausiai žinomas kaip knygų apie raketų technologijas autorius, tačiau jis buvo kvalifikuotas paleontologas ir taip pat rašė apie gyvūnus. Šioje knygoje jis aptaria sniego žmogų, jūros gyvatę bei dinozaurų reliktus. Knygoje jis iškelia hipotezę, kad kai kurie mitologiniai padarai, pvz., kiklopas arba vienaragis gali būti paaiškinami tikrų padarų egzistavimu.
Daug šiai disciplinai davė britų zoologas ir kriptozoologas Karl Shuker, nuo 1980 m. šia tema išleidęs dvylika knygų ir begalę straipsnių.

Kritika

Kriptozoologija dažnai kritikuojama dėl jos rėmimosi nepatikimais, pavieniais pasakojimais ir dėl to, kad dauguma kriptozoologų nesilaiko mokslinės metodikos, bei įdeda didžiules pastangas surasti gyvūnams, kurie daugelio mokslininkų laikomi neegzistuojančiais.
Istorikas Mike Dash pažymi, kad joks mokslininkas neabejoja, jog yra pilna nežinomų gyvūnų rūšių, ypač bestuburių, kurie tik ir laukia būti atrasti, tačiau kriptozoologai nesidomi naujai atrastų skruzdėlių ar vabalų katalogavimu; vietoj to jie paaukoja dešimtmečius darbo, stengdamiesi įrodyti kokio nors nesugaunamo padaro egzistavimą. Labiausiai kritikuojama itin didelių kriptidų, tokių kaip didžiapėdis, sniego žmogus ar Lochneso pabaisa, kurie dažnai pasirodo populiarioje spaudoje, tačiau neturi visai jokio mokslinio pagrindimo, paieškos. Anot skeptikų, dideli kriptidai negali egzistuoti pakankamai gausiais daugintis ir išgyventi kiekiais, ir būti neatrasti. Antropologas David Daegling teigia, kad tikėjimas didžiapėdžiu susideda iš folkloro, pramanų ir neteisingo faktų interpretavimo.

Gynyba

Kriptozoologai prieštarauja skeptikams, kad netgi dideli gyvūnai nėra visi aprašyti. Pvz., dideli jūrų gyvūnai vis dar atrandami, todėl galima tikėtis, kad jie bus atrasti ir vėliau.
Taip pat kriptozoologai teigia, kad ir anksčiau yra buvę, jog gyvūnas, visų mokslininkų paskelbtas neegzistuojančiu ir prasimanytu, vėliau buvo atrastas, kaip, pvz., okapija.

Šaltinis: http://lt.wikipedia.org/wiki/Kriptozoologija

Kriptobotanika - botanikos šaka tirianti augalus, kurių egzistencija moksliškai neįrodyta. Apie šiuos augalus žinoma iš tautosakos, senoviių fantastinių kūrinių arba nepatvirtintų parodymų. Tokie augalai vadinami kriptidais.
Kriptobotanika yra labai prieštaringas mokslas, neturintis nei tikslaus savo kriptidų sąrašo, nei mokslinės klasifikacijos. Dauguma augalų iki šių dienų yra neatrasti.
Kriptobotanika dažniausiai tiria mitologinius/fantastinius augalus, kurie, kaip manoma, turėjo kontaktų su žmonėmis. Didžiąją dalį augalų kriptidų sudaro medžiai žmogėdros.
Yra manoma, kad daugumą augalų kriptidų yra paplitę Pietų Amerikos bei Centrinės Afrikos džiunglėse. Manoma, kad tokių augalų atsiradimą fikcijoje galėjo nulemti vabzdžiaėdžiai augalai. Vis dėlto, vis dar esame parodymų, kad įvairiose pasaulio vietose, o ypač Lotynų Amerikoje, žmogui sunkiai pasiekiamose tankmėse egzistuoja dideli plėšrieji augalai, galintys užmušti žmogų. Apie šiuos augalus rašoma britų kriptozoologo Karlo Šukerio knygoje The Beasts That Hide From Man (2003).

http://lt.wikipedia.org/wiki/Kriptobotanika

Tai gi, klausimas, kiek tai tikrai moksliška disciplina? Kiek tai pseudomokslas? Kokie padarai jau esantys šioje skiltyje išties yra kriptidai, o kurie ne. Va aš pavyzdžiui manau jog slender man nėra kriptidas, o kažkas kito.

snofru

slendermaną drąsiai galima braukti iš kriptidų sąrašo, nors abejoju ar kam buvo kilus mintis jį tokiu aplamai skaityti. kiek pamenu jis sugalvotas kažkokiam forume, interneto folkloras žodžiu :)

paragraf 78

Na jei pažvelgtum į sąrašą straipsnių mūsų kriptozoologijos skiltyje, tai rastum ten ir slendermeną :)
Šiaip apskirtai, jis juk ne gyvūnas, tai ar gali būti laikomas kriptidu? Net jei ir yra internetinis folkloras.

snofru

straipsniai puslapyje ko gero?
tarkim jei tas slendermanas nebūtu išgalvotas internautų, ji ko gero labiau tiktu patalpint į ufologijos lentyną, nei kriptozoologijos?

paragraf 78

Vat aš ir galvoju kur jį geriausia būtų patalpinti. O legendos sako kad jis ufonautas? Nes nelabai šiuo reiškiniu domėjausi

snofru

na aš ir nelabai juo domėjaus, taip tik, permečiau kelis straipsnius akimis. kiek pamenu, slendermano ištakos neva sena vokiečių legenda apie padarą vadinama "Der Grosmann", kuris priskiriamas fėjų ir elfų pasauliui, o pagal Ž. Vale (Passport to Magonia: From Folklore to Flying Saucers) dabartiniai ufonautai ir legendiniai elfai, fėjos ir t.t. yra tie patys veikėjai, tada gaunasi, kad taip - ufonautas :)

paragraf 78

Na neskubėčiau visų fėjų ir elfų priskirti prie ufonautų :)

paragraf 78

Kiek iš forume esančių domisi kriptozoologija? Ar aš čia tik vienas tam polinkį turiu? :D

Aukštyn