Turkijos mokyklos atsisako evoliucijos teorijos

Pradėjo Linas Esu, birželio 26, 2017, 20:14:18

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

birželio 26, 2017, 20:14:18 Redagavimas: birželio 26, 2017, 20:52:16 by Linas Esu
Turkijos Švietimo ministras Alpaslan Durmuş pareiškė apie evoliucijos teorijos pašalinimą iš šalies viduriniojo mokslo programų.

Nors alternatyvių koncepcijų yra, šiuolaikinis mokslas filogenezės supratimą grindžia Čarlzo Darvino teorija apie rūšių atsiradimą, kurią jis suformavo 1871 metais. Daugelyje šalių baziniai šios teorijos principai dėstomi vyresnėse bendrojo lavinimo mokyklų klasėse. Tuo pačiu jų mokymo programose neretai privalomas mokinių supažindinimas su religinėmis tradicijomis, taip pat ir kreacionizmu (idėja apie dievo sukurtą organinį pasaulį). Priklausomai nuo direktorato pozicijos ir valdžios politikos, tokiems kursams teikiamas prioritetas. Atitinkamai kinta ir evoliucijos teorijos statusas.

Dabar tokia sistema veikia ir Turkijos mokyklose. Nuo 2014 metų 9-12 klasės biologijos programos skyriuje „Gyvybės atsiradimas ir evoliucija" numatomi religinės kultūros ir etikos užsiėmimai po 1 valandą per savaitę. 2017 metų sausį šalies premjero pavaduotojas Numan Kurtulmuş, komentuodamas naują šalies mokyklinę programą, interviu CNN Türk pavadino Darvino koncepciją „archaiška ir paneigta". „Evoliucijos teorija -- vienas iš požiūrio taškų", -- pareiškė vyriausybės vadovo pavaduotojas. Birželį paaiškėjo, kad Aukščiausioji švietimo taryba pritarė rūšių atsiradimo teorijos pašalinimui iš 12 klasių mokymo programos.

Pataisų projektas visuomenės svarstymui buvo pateiktas metų pradžioje. Pagal šį dokumentą, „Gyvybės atsiradimą ir evoliuciją" pakeis skyrius „Gyvi organizmai ir aplinka": mokiniams bus pasakojama apie ekologinių faktorių įtaką genotipui. Religinės kultūros ir etikos užsiėmimų skaičius padidės iki dviejų valandų per savaitę, taip pat padaugės vaizduojamojo meno ir muzikos užsiėmimų, tuo tarpu užsienio kalbų kursą siūloma sumažinti. Pasak švietimo ministro Alpaslan Durmuş, rūšių atsiradimo teorijos dėstymo vyresnėse klasėse nutarta atsisakyti dėl temos sudėtingumo. „Manome, šios temos mokiniai suprasti negali", -- pareiškė ministras.



Šios disciplinos dėstymas bus tęsiamas aukštosiose mokyklose. Laukiama, kad galutinis nutarimas apie nacionalinės mokymo programos pakeitimus bus priimtas kitą savaitę, po musulmoniškos Eid al Adha (Aukojimo šventės). Tuo tarpu, Turkijos opozicijos požiūriu, pokyčius skatina islamizacijos politika, kurią vykdo prezidento R. T. Erdogano vyriausybė. Tai patvirtina ir valdžios ketinimas iš mokyklinio kurso pašalinti skyrių, skirtą Mustafa Kemaliui Atatiurkui -- pirmajam respublikos prezidentui. Be kitų socialinių ir kultūrinių reformų, jis 1928 metais įtvirtino religijos atskyrimą nuo valstybės.

Apie evoliucijos teorijos atsisakymą rašo The Guardian.

Škotijos valdžia anksčiau pasielgė priešingai, uždraudė kreacionizmo dėstymą mokyklose, o britų tyrėjai išsiaiškino, kad genetikos pagrindų supratimas nepadeda priimti Darvino koncepcijos.

D. Strigun


http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pasaulis/kaip_mes_gyvename/S-62423/straipsnis/Turkijos-mokyklos-atsisako-evoliucijos-teorijos

a.t.sielis

Šaunuoliai turkai, vienu žingsniu pralenkę visus. Teisingai pasakyta: "archaiška darvinistinė teorija", po kokių 20-30 metų visi taip kalbės, nes bus suprasta, iki kokio laipsnio informaciškai sudėtinga ir sisteminga yra gyvybė, bus suprasta, kad tai sukonstruota sistema.

Benamis

Idomiai, idomiai.

Linas Esu

#3
birželio 26, 2017, 21:25:46 Redagavimas: birželio 27, 2017, 01:36:29 by Linas Esu
Vargšai žmonės , neturi balso , galėjo būti bent kažkoks referendumas , nes tai prieštarauja 1928 priimtai valstybės konstitucijos reformai , dėl religijos askyrimo nuo valstybės .

Kažkokia paineva , teko būti Turkijoje , konkrečiai Stambule viename jaunimo projekte . Nieko blogo negaliu pasakyti apie juos . Bendravau su vietiniais , moterys gyvena laisvai , nėra prievartos religijoje . O dabar atrodo dėl besiritančios islamafobijos bangos iš artimųjų rytų , staiga keičiasi net tai kas buvo senai nusėdę šioje įvairialypėje islamo religijos formų valstybėje.

Toks pasiteisinimas , jauniems žmonėms per sunku suprasti Darwino teoriją , atrodo absurdiškiausia ką buvo galima sugalvoti . Svarbu ne klausytojas , o pasakotojas ( šiuo atveju mokytojas ) . Ir šiai dienai net suaugę žmonės negeba , nenori suprasti elementarių dalykų šia tematika , vaikai turi tikrai jautresnes ausis ,  ypatingai kas liečia naujas žinias .

Dėstomas kreacionizmas iškart priminė matytą būtent šią laidą , bijau net pagalvoti kas dėsis Turkijoje kai keisis kartos jeigu pasirinks tokį kelią .


O čia pats paprasčiausia pavyzdys , ko ir kaip vaikai mokomi islamo religinėse mokyklose pačioje vakarietikšo pasaulio panosėje , UK .


Linas Esu

Ką manote ?

1. Ar tai gręsia kai kurioms Europos valstybėms ?

2. Kaip  reaguos Europos Sąjungos valstybės į šį Turkijos švietimo akibrokštą ?

3. Ar norėtumėte , kad jūsų vaikas būtų mokamas kreacionizmo teorijos , dar nesusipažuns su evoliucijos teorija ?

Aukštyn