Žmogus kuris sugriovė visas mokslininkų teorijas apie sąmonę

Pradėjo Benamis, rugsėjo 07, 2016, 13:20:28

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

2007 metais Prancūzijoje 40-metis vyras atėjo į kliniką dėl kojos skausmo. Kadangi jis dar vaikystėje turėjo problemų su smegenų skysčiais, gydytojai nusprendė nuskenuoti vyro galvą. Medikų nuostabai, jo smegenų skilveliai buvo tokie ištinę, kad teko pašalinti beveik visą jų masę, paliekant tik ploną neuronų sluoksnį žievėje.

Po sudėtingos operacijos, vyras buvo ne tik visiškai sąmoningas, bet gyveno turtingą, visiškai įprastą gyvenimą. Šiuo metu jis dirba valstybės tarnautoju ir buitimi dalinasi su žmona bei dviem vaikais.

Tai, kad vyras gali normaliai gyventi be gyvybiškai svarbių smegenų dalių, kelia daug klausimų apie mūsų sąmonę bei smegenų veikimą.

Pavyzdžiui, neurologai visada tvirtino, kad smegenų gumburas, kuris perduoda jutimo signalus į smegenų žievę, yra būtinas sąmonei. Taip buvo manoma po to, kai tyrimų rezultatai parodė, jog gumburo pažeidimai dažnai sukelia komą.

O viena mokslininkų komanda net sugebėjo „išjungti" epilepsija sergančio paciento sąmonę, elektra stimuliuojant šią sritį.

Taigi faktas, kad vyras gali išlikti sąmoningas tik su smegenų žieve, sugriauna daugumą neurologų teorijų. Tačiau tai taip pat patvirtina tų kelių medikų nuomonę, kurie teigia, jog smegenų anatomija nedaro didelės įtakos mūsų sąmonei. Ji priklauso nuo to, kaip neuronai kontaktuoja tarpusavyje.

Pavyzdžiui, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad neuronai retai siunčia signalus tarpusavyje tiesiausiu keliu - vietoje to, jie randa kiekvieną galimą ryšį bei kanalą, sukurdami sudėtingesnius impulsus.

Tai suteikia pagrindo Axelio Cleeremanso iškeltai „Radikalaus plastiškumo teorijai", kurioje teigiama, jog sąmonė atsiranda, kaip smegenų „mokymosi" ir siekio tapti savarankiškomis rezultatas.

Be abejo, dar yra daugybė neatsakytų klausimų ir niekas tiksliai nežino, kaip vyrui be didžiosios dalies smegenų pavyksta gyventi visiškai normalų gyvenimą, tačiau šis įvykis paskatins mokslininkus atlikti daugiau tyrimų ir nuodugniau pažvelgti į mūsų sąmonę.

technologijos.lt

xsistemax

#1
rugsėjo 07, 2016, 22:05:13 Redagavimas: rugsėjo 07, 2016, 22:28:33 by xsistemax
Kuo toliau tyrinėjami smegenys-tuo aiškiau darosi,jog jie tik transiveris tarp biologinės ir informacijos tvarkymo struktūros(intelekto),kurio nėra trimatėje erdvėje.Smegenų pažeidimai sutrikdo šitą ryšį,bet kartais(yra dar vienas geras pavyzdys,kaip nelaimingo atsitikimo metu smegenys buvo perverti plieniniu strypu ir praktiškai sunaikinti,bet jokių pasekmių žmogui šitas sužalojimas nesukėlė)ryšys išlieka,smegenims jame nedalyvaujant.

kiskis

#2
rugsėjo 07, 2016, 22:37:53 Redagavimas: rugsėjo 07, 2016, 22:47:27 by kiskis
Citata iš: xsistemax  rugsėjo 07, 2016, 22:05:13Kuo toliau tyrinėjami smegenys-tuo aiškiau darosi,jog jie tik transiveris tarp biologinės ir informacijos tvarkymo struktūros(intelekto)
Nu vo o religijos tai senai zinojo ir vadino intelekta-siela :D . Taigi zmogus ne smegenys, o siela kuri vairuoja per smegenis.


xsistemax

#3
rugsėjo 07, 2016, 22:55:14 Redagavimas: rugsėjo 07, 2016, 23:11:44 by xsistemax
Žmogus yra trys būtybės viename.Šventoji trejybė,jei nori.
Tres faciunt collegium, kaip sakė romėnai(trys-jau kvorumas).Tik todėl mes galime priimti sprendimus,dauguma laimi.Fundamentali demokratija. :)

kiskis

Kas tie trys?

xsistemax

#5
rugsėjo 07, 2016, 23:33:45 Redagavimas: rugsėjo 07, 2016, 23:42:52 by xsistemax
Sąmonė,pasąmonė ir kūnas.Protas,jausmai ir kūnas.Kaip tik nori.
Sprendimas priimamas bent dviems dalims norint to paties.Demokratija-ne visuomenės išradimas.Kitaip sprendimo priimti tiesiog neįmanoma.
Dėl to žmogus yra nuolatinėje kovoje pats su savimi.
Dar papildysiu dėl aiškumo:jei visų trijų norai sutampa-jauti vidinę harmoniją.

klajunas

Pagal mano įsivaizdavimą sąmonę sudaro panaši struktūra į srovės 4-vektorių, kur yra trys srovės komponentai ir vienas krūvių tankis. Tiesiogiai šis vektorius netinka, nes sąmonė tai ne fizikinė bet kibernetinė sistema. Vadinasi reikalinga ne proporcinė, bet loginė formulė. Taip pat paprastas lagranžianas netinka, nes čia sąveika ne jėgų, bet informacinė. Todėl turi būti sugalvota kažkas panašaus į informacinį lagranžianą.

Logika maždaug tokia {L, J, L^J}. L - luksorinų tankis, kuris formuoja suvokimo pagrindą; J - informacinės srovės, sistemoje receptorius-neuronas; ir L^J - sąveikos komponentas, kurio dėka atsiranda sąmonės kapsulė. Iš to, kas parašyta pranešime apie didelės dalies smegenų pašalinimą, reiškia, kad informacinių srovių sistema J liko nepažeista ir tai neturėjo įtakos nei L, nei L^J sistemoms.

Imant fenomenologiškai, sąmonė yra sudėtinga struktūra, kurią sudaro stebėtojas (L), minties sąmonė (L^J) ir juslinio daikto sąmonė (L^J).

Aukštyn