NSO ir IQ: kodėl žmonės tiki ateiviais?

Pradėjo Linas Esu, liepos 04, 2017, 16:23:18

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

Akivaizdu, nors ir neįtikėtina: žmonės yra pakankamai protingi, kad sugebėtų kitoje planetoje nutupdyti automobilio dydžio marsaeigį, tačiau didžiulė žmonijos dalis nori tikėti neįtikėtinais (o gal ir neįmanomais) dalykais. Tačiau realybė - kitokia. Pasirodo, intelektas ir tikėjimas „beprotiškais dalykais" neturi nieko bendra.





Nacionalinė geografijos draugija (National Geographic Society, NGS) atliko apklausą, po kurios paaiškėjo, jog net 36 proc. amerikiečių (apie 80 mln. JAV gyventojų) tiki, jog NSO egzistuoja. Netikinčiųjų - tik 17 proc. Visi likusieji (beveik 50 proc.)- neapsisprendę.

Tikinčiųjų NSO egzistavimu skaičius atliepia anksčiau atliktų apklausų rezultatus. 2001 m. „Gallup Poll" tyrimas parodė, jog tikinčiųjų prakeiktais pastatais, dvasiomis ir demonų apsėdimu yra netgi šiek tiek daugiau, nei tikinčiųjų NSO. Nors išvysti kokį vaiduoklį ar naujausią egzorcizmo seansą TV žinių eteryje - tokių precedentų vargu ar kada būta.

Tarp kitko, vargu ar atsiras kada nors geresnė proga pastebėti, jog mokslo ir technologijų naujienų srauto eteryje retkarčiais pasirodančios naujienos apie paranormalius reiškinius būna nepaprastai populiarios ir mokslui bei technologijoms neabejingų žmonių suskaitomos praktiškai į skutus.

Tačiau grįžkime prie NGS apklausos rezultatų. Jei kada nors ateityje nežemiško proto signalų kosmose ieškanti SETI paskelbtų tokį signalą aptikusi, net 77 proc. amerikiečių tai nenustebintų - mat tokia dalis reprezentatyvios apklausos dalyvių įsitikinę, jog ateiviai Žemėje jau ir taip yra palikę savo vizito ženklų. Žinoma, tokie įsitikinimai gali būti susiję su mistinėmis tezėmis apie ankstyvųjų žmonijos civilizacijų (egiptiečių, actekų, majų ir t. t.) kontaktais su nežemiškos kilmės proto broliais ir tuo, jog būtent po tokių kontaktų Žemės paviršiuje iškilo Egipto piramidės ar atsirado Naskos slėnio piešiniai.

Įdomus ir dar vienas momentas. Jog ateiviai galėtų jiems pakenkti, baiminosi tik 13 proc. iš 1 114 apklausos dalyvių. Panašu, kad „Nepriklausomybės diena" ir panašūs „mokslinės fantastikos" filmai nusiteikimą nežemiško proto atžvilgiu į skeptiškąją pusę nepaveikė. Kaip ir kosmologo Stiveno Hokingo (Stephen Hawking) perspėjimai vengti kontaktų su nežemišku protu.

NGS apklausa metė triuškinantį viešųjų ryšių iššūkį NASA ir JAV karinėms žinyboms: pasirodo, net 80 proc. apklausos dalyvių mano, jog žinybos slepia tikrąją informaciją apie NSO. Beje, toks aukštas procentas - jokia naujiena. 2009 m. „CBS News" atliktos apklausos rezultatai byloja, jog 77 proc. JAV gyventojų tiki, esą vyriausybė slepia tikrąsias 1963 m. įvykdytos prezidento Džono Kenedžio (John F. Kennedy) žmogžudystės aplinkybes. Iš kitos pusės, skeptikų, įsitikinusių, jog „Apollo" misijų vizitai Mėnulyje tebuvo JAV žinybų sukurtas viešųjų ryšių muilo burbulas, per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo nuo 11 proc. iki 6 proc.





Tikėti „beprotiškais dalykais" yra tiesiog smagu?

„Priešingai nei sakytų sveika nuovoka, panašu, jog žmonėms tiesiog smagu tikėti „beprotiškais dalykais" - nepriklausomai nuo žmonių išsilavinimo ir intelekto, - tvirtina Maiklas Šermeris (Michael Shermer) iš "Skeptical Inquirer". Jis rašo, jog žmonės yra linkę ieškoti požymių, patvirtinančių turimus įsitikinimus ir ignoruoti tokius požymius, kurie jų įsitikinimams prieštarauja. Kaip ir tie „kreacionistai-mokslininkai", griežtai atmetantys ir klaidingai interpretuojantys geologinius, biologinius ar astronominius duomenis - kad išlaikytų biblijiniais argumentais grįstą savo tikėjimą, jog mūsų visata egzistuoja maždaug apie 8 tūkst. metų.

Ta pati tendencija nesvetima ir mokslui. Klasikinis pavyzdys: 1903 m. atrasti „N-spinduliai", apie kuriuos kaip apie naują spinduliuotės rūšį paskelbė Prosperas-Renė Blondlo (Prosper-René Blondlot). Tuo metu tuzinai kitų mokslininkų patvirtino „N-spinduliuotės" egzistavimą - argumentuodami savose laboratorijose atliktų tyrimų rezultatais. Vis dėlto vėlesni eksperimentai atskleidė, jog „N-spinduliai" neegzistuoja.

Kaip tiek daug mokslininkų galėjo apsirikti? Tiesiog jie buvo linkę manyti, jog savo tyrimų rezultatuose kažką atrado, nors iš esmės ten nieko nebuvo. Kita vertus, ne iš kitokio kirvio rimtą mokslo košę XX a. pradžioje pavyko išvirti Vilhelmui Rentgenui (Wilhelm Rontgen) ir Polui Ulrichui Vilardui (Paul Ulrich Villard) - rentgeno ir gama spindulių atradėjams: juk prieš šiuos atradimus gyvavo išankstinis įsitikinimas, jog visatoje turėtų būti dar nežinomų spinduliuotės formų.

Tas pats ir su ryškia dėme vakariniame danguje: vienam stebėtojui tai - Venera, kitam - mįslingas kosminis aparatas, „vairuojamas" ateivių… Taip, lėktuvų pilotai ir teisėsaugininkai danguje kartais mato išties keistų dalykų. Tačiau jie dažniausiai būna keisti tik tuo, jog nepatenka į jų žinių lauką - ypač kai kalba eina apie kai kuriuos astronominius reiškinius tam tikromis neįprastomis sąlygomis.

Apskritai NSO istorijos yra mokslinės fantastikos inspiruota projekcija, iliustruojanti, kaip mes įsivaizduojame svečių iš kosmoso išvaizdą ir elgesį. Nepaisant to, jog ateivių egzistavimo „ženklų" viešojoje erdvėje nestinga jau gerus 60 metų, rimtų mokslinių argumentų jų paaiškinimui dar nerasta. Ko gero, prieš savaitę Marse nusileidęs „Curiosity" Raudonosios planetos paviršiuje paliko daugiau fizinių požymių nei tūkstančiai įtariamų „skraidančių lėkščių", stebėtų per pastaruosius dešimtmečius Žemėje.

Kodėl žmonės tiki tokiais dalykais? Galbūt visi mes ieškome visatos ir mūsų santykio su ja prasmės, t. y., ateiviams ir skraidančioms lėkštėms mes atrodome svarbūs, jie sunerimę dėl mūsų piktavališkumo (argi būtų kita priežastis NSO kyboti greta branduolinių jėgainių?) ir galbūt nori mums padėti pasiekti aukštesnį išsivystymo lygmenį. Tiesa, visa tai yra ne kas kita, o istorijų apie angelus, demonus ir kitas įsivaizduojamas dvasias postindustrinė versija.

Kai kurie mokslo pasaulio žmonės SETI pastangas aptikti nežemišką protą vertina kaip tuščias ir nemoksliškas, grįstas iš piršto laužta prielaida ir mūsų įsivaizdavimu, jog ateiviai intelektualiai yra panašūs į mus pačius: tokie pat smalsūs, kuriantys lazerius, radijo teleskopus, ne mažiau motyvuoti visatoje aptikti proto brolius.

Tačiau gana realu, jog žmonės visais „beprotiškais dalykais" tiki todėl, kad tai paprasčiausiai smagu. Juk tikrasis fizikos, astronomijos ar biologijos pasaulis su savo skaičiais ir formulėmis net ir daugeliui paskutinio kurso studentų atrodo gana nuobodūs.

„Galbūt taip yra todėl, jog moksleiviai ir studentai dažnai yra mokomi „ką galvoti", o ne „kaip galvoti", - samprotauja 2001 m. su kolegomis panašią apklausą atlikęs Ričardas Volkeris (Richard Walker). - Mokslinis žinojimas nėra veiksmingas skiepas nuo pesudomokslinių tauškalų."

http://www.technologijos.lt/n/pasaulio_paslaptys/S-27652/straipsnis/NSO-ir-IQ:-kodel-zmones-tiki-ateiviais?

Linas Esu

Temas klausimas :

1. Kaip manote , dėl ko žmonės tiki ateiviais , skraidančiomis lėkštėmis , pagrobimais ?


Skeletonas

Citata iš: Linas Esu  liepos 17, 2017, 14:36:49Temas klausimas :

1. Kaip manote , dėl ko žmonės tiki ateiviais , skraidančiomis lėkštėmis , pagrobimais ?


Žmonės limke timėti nepaaiškinamais dalykais: Pvz: Dievais, ateiviais.. Mes esam patiklios butybės ir atrodo jai kiti taip sako tai kaip tai gali nebuti. Kas isitikine kad tu dalyku nera.tai ir netiki ir atvirkčiai.

Linas Esu

#3
liepos 17, 2017, 23:00:41 Redagavimas: liepos 17, 2017, 23:07:31 by Linas Esu
Citata iš: Skeletonas  liepos 17, 2017, 22:56:29Žmonės limke timėti nepaaiškinamais dalykais: Pvz: Dievais, ateiviais.. Mes esam patiklios butybės ir atrodo jai kiti taip sako tai kaip tai gali nebuti. Kas isitikine kad tu dalyku nera.tai ir netiki ir atvirkčiai.
NA pvz aš asmeniškai netikiu jog mus ateiviai lanko žemėje , arba grobia žmones . Kita vertus to neatmetu ir neneigiu jog taip negali būti . Pvz daugybės žmonių liudijimai duoda peno fantazuoti . Ir pats esu matęs NSO , bet negaliu niekaip įrodyti jog tai ką mačiau buvo skraidanti lėkštė . Kaip ir apsiriboja viskas ties tikėjimu .

Sutinku ir su mintimi iš dalies dėl Dievo .

elteide

tai galėjo būti pvz. JAV , Rusijos lėkštė

Linas Esu

Citata iš: elteide  liepos 17, 2017, 23:07:12tai galėjo būti pvz. JAV , Rusijos lėkštė
Galėjo . Taip pat galėjo būti vaizduotės padarinys .

Skeletonas

Citata iš: elteide  liepos 17, 2017, 23:07:12tai galėjo būti pvz. JAV , Rusijos lėkštė
Apie ka tu?
Didžiausias klausimas ir yra ar tikra ar ne ar gali but ar ne. Man galva neisnesa as apsikraunu ta mintim bet reikia pamiršt :D

gidas

Pasitaisysiu čia, nes kažkur nepamenu kur apie nso leptelėjau nesąmonę - idiotiškai perfrazavau Richard Feynman.
Turėtų būt maždaug taip - nso yra greičiau žinomo žmonių iracionalumo nei nežinomo ateivių racionalumo  produktas. :)

Linas Esu

Citata iš: gidas  liepos 29, 2017, 15:37:43Pasitaisysiu čia, nes kažkur nepamenu kur apie nso leptelėjau nesąmonę - idiotiškai perfrazavau Richard Feynman.
Turėtų būt maždaug taip - nso yra greičiau žinomo žmonių iracionalumo nei nežinomo ateivių racionalumo  produktas. :)
Ką jis daugiau kalba apie NSO ? Citata iš kokio nors teksto ?

gidas

Nežinau kur ar kokiomis aplinkybėmis R Fainmanas  taip yra pareiškęs -  greičiausiai ne specialiame tekste,  o kokioje nors diskusijoje (apie nso?).  Ir pačią citatą išgirdau, kai ji buvo panaudota norint paprastai paaiškinti, kokius kriterijus turi atitikti  faktai ar teorijos, kad būtų verti dėmesio. Čia (gal jau ir buvo pateikta anomalijoje, nežinau, nes pats nelendu į nso temą - nuobodu) apskritai tą patį išdėsto N D Taisonas  -  sau būdingu stiliumi  :)

https://www.youtube.com/watch?v=NSJElZwEI8o

Tepridursiu, kad nieko įžeisti nenorėjau - atsiprašau dėl viso pikto. :)

Linas Esu

#10
liepos 31, 2017, 20:41:46 Redagavimas: liepos 31, 2017, 20:46:07 by Linas Esu
Citata iš: gidas  liepos 31, 2017, 20:27:57Nežinau kur ar kokiomis aplinkybėmis R Fainmanas  taip yra pareiškęs -  greičiausiai ne specialiame tekste,  o kokioje nors diskusijoje (apie nso?).  Ir pačią citatą išgirdau, kai ji buvo panaudota norint paprastai paaiškinti, kokius kriterijus turi atitikti  faktai ar teorijos, kad būtų verti dėmesio. Čia (gal jau ir buvo pateikta anomalijoje, nežinau, nes pats nelendu į nso temą - nuobodu) apskritai tą patį išdėsto N D Taisonas  -  sau būdingu stiliumi  :)

https://www.youtube.com/watch?v=NSJElZwEI8o

Tepridursiu, kad nieko įžeisti nenorėjau - atsiprašau dėl viso pikto. :)
Neil , gerą poziciją priima nuo pradžių . NSO tai neatpažitas skraidantis objektas , tačiau daugelis dosponuoja jog tai gali būti ateiviai iš kosmoso . Čia ir problema , iš kurios gimsta didžiausios istorijos . Kita vertus , psichologija nepaaiškina visko , ir negali visko paaiškinti , nes neturime pakankamai tam žinių . O kiekvienas individas yra skirtingas , geriausiu atveju prisikasama prie probemos priežasties . Labai sudėtinga tema NSO , bandant aiškinti psichologiniais aspektais , viens iš pagrindinių faktorių , tačiau gali būti nebūtinai lemiamas . Gi egzistuoja meterologiiai dariniai , bei skraido lėktuvai . Labai daug kintamūjų . O moksliniai įrodymai NSO fenomene , kaip " pagrobimai " , " gyvūnų išdarinėjimai " yra niekiniai .

Žiūrėjau nesenai jo podcast su joe rogan apie moon hoax , jis viską bando paaiškinti mokslinėmis paradigmomis , bet neatsako konkrečiai į klausimus nes nežino tikslių atsakymų . Kaip savo srities specialistas bei žinių maišas jis didelis asmuo , tačiau kai kuriose temose pasiklysta .

Dėl ko atsiprašinėjate ?


gidas

Pats dabar nesuprantu kodėl. :)  Gal kad neseniai forume kažkoks mandagus lankytojas teigė buvęs pagrobtas ir prašė patarimo. Gavęs padėkojo. Žodžiu, labai korektiškas vyrukas.

O kad kažkas su nso nėra aišku, ir Taisonas kai kada pasako nei šį, nei tą, nematau problemos - beveik viskas yra aišku, o Taisonas tik retkarčiais gal kur ir prašauna pro šalį. Panašiose temose paprastai duodu žodį išmanantiems reikalą, nes pats nesugebu (todėl ir tingiu) kurpti tą pat raštu.  :)

Nso klausimas kaip pelkė - įtraukė ir jau neišsikapstysi. Va dabar tas nelaimėlis inkognito  tapo virtualios erdvės super žvaigžde. Maniau, kad jau seniai čia visiems viskas aišku - pasirodo ne :) 


 

Linas Esu

#12
rugpjūčio 01, 2017, 12:15:39 Redagavimas: rugpjūčio 01, 2017, 20:08:40 by Linas Esu
Turite omenyje būtent šią temą ? http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=4798.0

Skaičiau ir aš , įdomi istorija . Kaip viskas pasibaigs jei apsilankys pas specialistus , štai kur klausimas .
Dėl inkogito , nenoriu šioje temoje kalbėti ir taip daug dėmesio sulaukia kitoje vietoje iš manęs :D
Su tikrais NSO ar ateiviais jo istorija nieko bendro neturi , esu tikras....

Neil'as mldc , jis vienas iš tų mokslo srities žmonių , kurie moka sudominti . Net kalbėdamas apie kvantinę fiziką , kuri nieko neišmanančiam yra nuobodi juodoji skylė .... jo aistra pažinti visatą užkrečianti , nuobodžias temas paverčia įdomiu nuotykiu į nežinomą pasaulį .
Ne daug tokių mokslininkų mainstream'e . Kaip - Micko Kaku , Lauren Krauss , Hawking , Bill Nye, , Dawkins . Visi geba reikšti mintis artikuliuotai ir vaizdžiai nupasakoti .

@gidas , kaip jūs pats savo žodžiais aiškinate NSO fenomeną ? Skraidančias lėkštes , ateivius , žmonių pagrobimų istorijas ?

gidas

Taip, Linai, turėjau omeny @Tadpole . Ten kažkas liuks pastebėjo, kad jam labai nuskilo, kad gavo tokią žmoną.  :)

Man irgi patinka tavo išvardintieji. Na yra tam tikrų išlygų, bet jos neesminės. Kažkada pasiūliau @a.t.sielis parašyt tiesiai Dawkinsui, užduot vieną-kitą klausimą apie evoliuciją - žiūrėk, gal ir ras bendrą kalbą. O tada jau atsargiai ir apie ID... Kai D kartą susilaukė rimto klausimo iš salės, supyko ant uždavusiojo, bet vėliau pasirodė, kad klausė Krauzas - ir gavosi kaip yra. :)

O apie nso šiandien apsiriboju R Feinmano pastebėjimu, nes nematau rimtesnio pagrindo tuo domėtis - tas pat per tą patį, ... (periode). :)   


Linas Esu

#14
rugpjūčio 01, 2017, 21:17:04 Redagavimas: rugpjūčio 01, 2017, 21:44:35 by Linas Esu
Citata iš: gidas  rugpjūčio 01, 2017, 20:59:35Taip, Linai, turėjau omeny @Tadpole . Ten kažkas liuks pastebėjo, kad jam labai nuskilo, kad gavo tokią žmoną.  :)

Man irgi patinka tavo išvardintieji. Na yra tam tikrų išlygų, bet jos neesminės. Kažkada pasiūliau @a.t.sielis parašyt tiesiai Dawkinsui, užduot vieną-kitą klausimą apie evoliuciją - žiūrėk, gal ir ras bendrą kalbą. O tada jau atsargiai ir apie ID... Kai D kartą susilaukė rimto klausimo iš salės, supyko ant uždavusiojo, bet vėliau pasirodė, kad klausė Krauzas - ir gavosi kaip yra. :)

O apie nso šiandien apsiriboju R Feinmano pastebėjimu, nes nematau rimtesnio pagrindo tuo domėtis - tas pat per tą patį, ... (periode). :)   


Tikrai abejoju ar ką pakeistų jo atsakymas . Per daug diskusijų , Q and A  mačiau internete ta tema .... tokių kaip minimas forumo dalyvis begalė . Ir tikrai esu nustebintas , kaip tiek metų R.D ar Hitchens ( tiesa , pastartojo nebėra jau ) geba su jais diskutuoti , neprarasdamas kantrybės . Vat ten tikrai tas pats per tą patį tik kitas žodžiais .

Pasakojate konkrečią situaciją su Krauss , nelabai pagaunu kampą . Kas ten įvyko ?

Kas liečia NSO , supratau jūsų poziciją .

Aukštyn