Kas yra "šventasis" bedievio akimis?

Pradėjo vytra, liepos 02, 2017, 17:52:46

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Citata iš: gidas  rugpjūčio 10, 2017, 17:38:20ta daėdusi iki gyvo kaulo "laikrodininko" analogija (šiandien smarkiai užsimaskavusi)
Niekas nesimaskuoja. Klasikinė fundamentali įžvalga nesensta ir niekur nedings. Kadangi yra teisinga ir apibūdina realybę, nuolat atsikartos. Nuo realybės nepabėgsi. Čia tas pats kas "saulė šviečia". Saulė šviečia, nuobodu, nieko naujo, bet realybė.

elteide

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 10, 2017, 22:15:46Niekas nesimaskuoja. Klasikinė fundamentali įžvalga nesensta ir niekur nedings. Kadangi yra teisinga ir apibūdina realybę, nuolat atsikartos. Nuo realybės nepabėgsi. Čia tas pats kas "saulė šviečia". Saulė šviečia, nuobodu, nieko naujo, bet realybė.
kad saulė šviečia argi nuobodu?:)

a.t.sielis

Citata iš: elteide  rugpjūčio 10, 2017, 22:55:24kad saulė šviečia argi nuobodu?:)
Man ne, bet gal gidui nuobodu, "daėdę iki gyvo kaulo" :D

TinSoldier

O čia šita taisyklė - jeigu įžvalga išsilaiko labai ilgai ir atsikartoja, tai ji teisinga - galioja visur be išimčių? Ar galioja tik tose srityse, kur sutampa su tavo pasaulėžiūra? Ar yra kokie nors kitokie šitos taisyklės rėmai?

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  rugpjūčio 11, 2017, 09:46:07jeigu įžvalga išsilaiko labai ilgai ir atsikartoja, tai ji teisinga
Apvertei aukštyn kojom. Ne jeigu išsilaiko ir atsikartoja yra teisinga, o jeigu yra teisinga, išsilaiko ir atsikartoja. Ir tai ne taisyklė, nes ir kvailystės gali išsilaikyti ir atsikartoti :) kaip kad pvz. Darvino idėja.

TinSoldier

Tuomet, tikiuosi, supranti, kad viskas, ką pasakei yra tuščia, nieko nereiškianti skylė? :)

Jeigu įžvalga teisinga, tai ji išsilaiko ir atsikartoja.
Bet, jeigu įžvalga išsilaikė ir atsikartojo, tai nereiškia, kad ji teisinga.

Išvada: atsikartoti ir išsilaikyti gali tiek teisingos, tiek neteisingos įžvalgos.

Taip išeina, jog šitais post'ais neperteikei jokios idėjos, tiesiog pažongliravai žodžiais ir priėjai prie išvados, kuri nieko nereiškia.

Bet vis tiek kažkaip sugebėjai tuo bandyti argumentuoti savo teiginius ir nuskambėti protingai.
Šita tavo savybe negalima nesižavėti: net, kai neturi visiškai jokio pagrindo argumentui, vis tiek sugebi taip išdėstyti ir išvedžioti mintis, kad nuskambėtum protingai ir susidarytų įspūdis, kad kažką pagrindei.

a.t.sielis

Matai, mintys kurios turi pagrindą realybėje, skamba protingai, kadangi yra protingos. Formalus loginis nepriekaištingumas nėra teisingumo matas.

gidas

Na va - ir vėl tipiški, scholastinės dvasios parsmelkti samprotavimai.  Deja, ir tie ne itin, bet nieko - vyras užsispyręs, išmoksi. :)

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 11, 2017, 11:20:38Formalus loginis nepriekaištingumas nėra teisingumo matas.
Teisingas pastebėjimas, bet - gal užmiršai, nes žinai per akis  - Aristotelio formalios logikos nepriekaištingumas yra privalomas scholastikai, nes tai  vienintelis scholastų instrumentas,  suteikiantis  galimybę pasakyti nors šį tą bent kiek vertą dėmesio. Įsidėmėk tai, nes kils problemų kaip ši :)

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 11, 2017, 10:21:20Ne jeigu išsilaiko ir atsikartoja yra teisinga, o jeigu yra teisinga, išsilaiko ir atsikartoja.
Priminsiu,  kad šiuo atveju kalba vis dar sukasi apie  atsieit "fundamentalią"  įžvalgą - laikrodininką. Buvo pastebėta, kad šie silogistiniai samprotavimai kontekste kertasi su logika, ir tai berods  buvo pripažinta. Sveikinu - tai svarbus žingsnelis pirmyn. :)

Dabar pažvelkime į šį silogizmų dupletą iš laiko perspektyvos ir plačiau, ne tik laikrodiniko aspektu. Pasirodo, kad tai yra sąžiningai pripažintas  scholastinio samprotavimo motto : pirmasis silogizmas neigia  kelią nuo sukauptų faktų prie juos apibendrinačių, o antrasis, atvirkščias, teigia šio atvirkščio, scholastinio kelio "įgalumą". Grynaveislė scholastika, ne kitaip. :)

 scholãstika [gr. scholastikos -- mokyklinis]:
1. vid. amžių krikščioniškos filosofijos kryptis, kuriai būdinga rel. dogmų grindimas, rėmimasis autoritetais, kaip svarbiausiu tiesos kriterijumi, abstraktus, spekuliatyvus rel. problemų svarstymas; 2*. dogmatiškas filosofavimas, rėmimasis autoritetais, formalūs, bergždi ieškojimai.

Seniai kaip ir įrodyta, kad scholastinio filosofavimo maniera yra logiškai nepagrįsta, nes bendrieji principai kaip prielaidos yra iš esmės tuščiaviduriai, ir šiandien tai išrodo mažiausiai nesolidžiai.  Tai būtinai įsidėmėk, :)  nes kitaip kaip mat atsivers kelias vaikškom loginėm klaidom :   

Citata iš: a.t.sielis  rugpjūčio 11, 2017, 11:20:38mintys < > skamba protingai, kadangi yra protingos.
Kad viskas būtų kaip ant delno, sąmoningai  praleidžiu minčių " pagrindą realybėje" - scholastikoje tas pagrindas žinomas kaip 2x2. Nu ir kas čia "skamba"? :) 

"Smotri nieperieputaj, Kutuzov" - ši frazė iš senos rusiškos komedijos turbūt girdėta, bet pakartosiu  pabaigai. Ir pridursiu liaudies išmintį - žodis žvirbliu išskrenda, o jaučiu sugrįžta. Neskubėk, kaip įkirptas, ir viskas bus gerai.

 Sėkmės. :)


a.t.sielis

Be reikalo man primetinėji scholastiką :)

nuorytojaus

Youtubėje išgirdau gerą mintį, lyg ir daugumai žinomą, bet aiškiai suformuotą:
Jei žmogus mano, kad kitas žmogus, kuris atitinka visus šventojo kriterijus , viską žino, viską gali patarti, atsakyti ir t.t., taip priskirdamas jam Dievo sąvybes, susikuria sau stabą, ir tampa stabų garbintoju.

boba

 @nuorytojaus, na paskui visados galima grįžti į realybę...Žmonės net šventieji toli gražu niekuo nėra panašūs į Dievą. Dievas žmogų sukūrė pagal savo Dieviškąjį atvaizdą. O kas tas atvaizdas yra? Kas jį atspindėjo? ir t.t. :)

nuorytojaus

CitataŽmonės net šventieji toli gražu niekuo nėra panašūs į Dievą  
Čia jau kitas kraštutinumas, o kraštutinumai dažniausia tarp savęs sueina.

vytra

Citata iš: nuorytojaus  spalio 19, 2018, 10:03:07Jei žmogus mano, kad kitas žmogus, kuris atitinka visus šventojo kriterijus, viską žino, viską gali patarti, atsakyti ir t.t., taip priskirdamas jam Dievo sąvybes, susikuria sau stabą.
- Taip, stabų garbinimas tebėra aktuali religinio fanatizmo ir religinio biurokratizmo apraiška.

Pastaba: tačiau tai nėra pačių "stabų problema", tai stabų garbintojų psichinis defektas, panašus į aukojimus Dievui, kai Dievui absoliučiai nereikia jokių aukų! Tiesiog vėl "defektas", mėginimas įkišti kyšį ir gauti privilegijų.

:(


boba

#88
spalio 19, 2018, 15:44:12 Redagavimas: spalio 19, 2018, 16:07:16 by boba
Žinoma kad kraštutinumai sueina. Tuneliu. Ar girdėjai kad mirštantieji visados kartoja, kad tunelio gale yra matę šviesą. Cha. Gal tai ir yra Petro vartai.
Dėl kyšio. Tai tegul normalų kyšį kiša, o ne kažkokią tai auką. Tegul savo žmoną pamyli ilgiau ir dažniau. Ir dar po viso to padaro, jai
 padaro masažą. Va ir bus tada kyšis Dievui. Cha. Dievas nepriima jokių kyšių. O žmona priima. O per žmoną tai pasieks ir Dievą. Nes žemė tai yra moters planeta ir vyrai irgi yra iš moters. Tik kažkur yra Dievo dvasia. Vyrai su ta Dievo Tėvo dvasia susipažinti nori, bet negali, nes žemėje viską reguliuoja moteris.

vytra

Citata iš: boba  spalio 19, 2018, 15:44:12Žemėje viską reguliuoja moteris.
- Pirmiausia, tai nėra tokio gyvio kaip "moteris"! Yra tik žmogus, o žmogus gali turėti vyrišką lytį arba moterišką lytį (kartais abi lytis arba jokios).

Pastaba: tačiau tamstos pastaba teisinga ta prasme, kad kiaušinėlis turi visą pagrindinę informaciją, o vyriškas "spermatozoidas" yra tik mažytis "starteris", viso labo tik 8MB informacijos (1000 kartų mažiau už 8GB atmintuką).

:)

Aukštyn