Motinos Teresės kritikai: nebuvo ji jau tokia šventa

Pradėjo Linas Esu, liepos 02, 2017, 16:17:19

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

elteide

Citata iš: mcgyver  liepos 16, 2017, 20:48:24Afrikos zmones neagresyvus, nebent isis.
buvo, gal dar yra, bet prievarta islamas plinta greit ...

Linas Esu

Citata iš: elteide  liepos 16, 2017, 20:46:46maitink Afriką, poto is ten parėję skers mus kaip gyvulius ,traiškys vanais...
Kas čia per stereotipai ? :D

paragraf 78

O ką tai bendro turi su Motina Terese?

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  liepos 16, 2017, 19:05:20nežinau nei vieno paskelbto šventuoju kuris neturėtų kokių tai skeletų spintoje
Tai kad pas Motiną Teresę net ne skeletai spintoje, o tiesiog visa milžiniška spinta, skirta skeletams.
Man atrodo, kad neretai patys ateityje šventaisiais paskelbiami žmonės būna mirę kankinio mirtimi už savo tikėjimą. Skirtingai nuo Motinos Teresės, kuri visą savo gyvenimą paskyrė, kad kiti mirtų kankinio mirtimis (Viskas, ką ji padarė - tai subūrė mirštančius į bendras patalpas, kad galėtų kartu numirti. Neretai sparčiau ir skausmingiau nei būtų numirę be jokios "pagalbos")

Bet, aišku, jeigu tai daroma religijos vardan, tikriausiai, tai pasidaro nieko tokio *sarkazmas*



a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  liepos 18, 2017, 09:20:07(Viskas, ką ji padarė - tai subūrė mirštančius į bendras patalpas, kad galėtų kartu numirti. Neretai sparčiau ir skausmingiau nei būtų numirę be jokios "pagalbos")
Taip, tokia misija jai ir buvo duota Jėzaus, palydėti mirštančius, kad nemirtų gatvėje, kur tik praeiviai eina pro šalį.

Tai antro sakinio nesupratau, jeigu žmogus miršta jau gatvėje, kas ten sparčiau ir skausmingiau, jeigu jį paėmė į Teresės prieglaudą?

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  liepos 18, 2017, 09:26:48Tai antro sakinio nesupratau, jeigu žmogus miršta jau gatvėje, kas ten sparčiau ir skausmingiau, jeigu jį paėmė į Teresės prieglaudą?
Antisanitarinės sąlygos, visiškai neapmokytas, medicininio išsilavinimo ar praktikos neturintis personalas, atliekantis medicinines procedūras, užkrečiamų ligų, tokių kaip tuberkuliozė, platinimas, kraujo užkrėtimai. Buvę savanoriai, pvz, vienas iš jų - Hemley Gonzalez - pasakojo ir apie tai, kad netinkamai maitinami paralyžuoti žmonės springsta, miršta. Amputacijos atliekamos be nuskausminamųjų, be nieko. Tiesiog šnai ir viskas. Nuo užkrėtimų, netinkamai atliktų operacijų ir ligų paplatinimų, ten mirė daug žmonių, kurie nebūtų mirę (arba būtų mirę vėliau arba mažiau skausmingai).

Istorijų iš savanorių lūpų begalė apie "mirštančiųjų namus".
O Motina Terėse tik švaistėsi tokiais pareiškimais kaip "Kančia - tai Kristaus bučiniai". Ir pati teigė, jeigu kančios nebūtų jos įkurtuose namuose, "tai būtų tik socialinis darbas".

Jai ne tik reikėjo palydėti mirštančius, jai reikėjo, kad jie mirtų kančiose.

a.t.sielis

Na čia jūsų subjektyvūs vertinimai. Tie, kas žiūri negatyviai, viską piešia atitinkamai. Po tokių pasakojimų, faktus visada reikia antrą kartą tikrinti, kadangi viskas iškraipoma.

Gali būti, kad ten trūksta kvalifikuotų specialistų. Tai kodėl sakykim, tie, kurie kritikuoja, patys nepaima tų žmonių ir jais nepasirūpina. Sakykim, koks nors gydytojas apžiūri tą Teresės įstaigą ir kritikuoja, kad ten trūksta kvalifikuotos pagalbos. Tai kodėl jis pats, toks kietas, nieko tiems žmonėms už dyką nedaro? Todėl, kad uždirbinėja pinigus ir neturi tam laiko. Man taip atrodo.

Čia panašu būtų kritikuoti labdaros valgyklą, kad ji nepanaši į restoraną. Taip, ten bomžai renkasi, nekvepia visai, ir valgis nėra toks kaip prabangiame restorane. Ateina restorano šefas, ir sako: "kokie prasti valgiai labdaros valgykloje, pasityčiojimas iš žmonių". Bet varguolių pats tai jis nemaitins, nei gerais valgiais, nei prastais valgiais.

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  liepos 18, 2017, 09:44:30Gali būti, kad ten trūksta kvalifikuotų specialistų. Tai kodėl sakykim, tie, kurie kritikuoja, patys nepaima tų žmonių ir jais nepasirūpina. Sakykim, koks nors gydytojas apžiūri tą Teresės įstaigą ir kritikuoja, kad ten trūksta kvalifikuotos pagalbos. Tai kodėl jis pats, toks kietas, nieko tiems žmonėms už dyką nedaro? Todėl, kad uždirbinėja pinigus ir neturi tam laiko. Man taip atrodo.
Įdomus dalykas ir tai, jog medicininės įrangos, medikamentų ir pan. dalykų, galėjusių palengvinti darbą, jį pacientams padaryti saugesniu ir pan. - būdavo tiesiog atsisakoma. Dar paminėčiau tai, jog Motinos Teresės labdarai būdavo suaukojamos milžiniškos sumos, tačiau jos nebūdavo naudojamos sąlygų pagerinimui. Už žmonių suaukotus pinigus net duonos nebūdavo perkama. Tiesiog laukiama, kol dar daugiau žmonių paaukos pačios duonos. Bet žinau, kad tai parašęs sulauksiu atsakymo: "tai pats ir nupirk jiems visą įrangą, jų pinigų neskaičiavęs".

Yra daugybė, daugybė, daugybė priežasčių manyti, jog Motina Teresė ir jos labdara buvo tiesiog religinio fanatizmo kultas, toli gražu nei suteikiama pagalba, nei skaidrumu neprilygstantis beveik nė vienai pasaulyje egzistuojančiai labdarai. Kiek aš susidariau įspūdį iš domėjimosi apie ją, tai visą "geradarės" aurą suformavo kito religinio fanatiko, BBC žurnalisto sukurtas dokumentinis filmas apie ją. Kuriame ji nupiešta kaip nereali šventoji (čia dar Motinai Teresei gyvai būnant).

Realus jos gyvenimas ir veikla buvo mažų mažiausiai abejotina ir labiausiai rėmėsi kančios kulto propagavimu. Jeigu Vatikanui toks "šventumas" priimtinas - tiesiog keista.

paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  liepos 18, 2017, 09:57:50Realus jos gyvenimas ir veikla buvo mažų mažiausiai abejotina ir labiausiai rėmėsi kančios kulto propagavimu. Jeigu Vatikanui toks "šventumas" priimtinas - tiesiog keista.
Šakėm ant vandens? :)

TinSoldier

Citata iš: paragraf 78  liepos 18, 2017, 10:38:41Šakėm ant vandens? :)
Vėl sakysi, kažką panašaus į tai, jog, jeigu nevažiuoju į Vatikaną pakalbėti su aukščiausiais hierarchais, bent pamėginti jų perkalbėti dėl oficialaus požiūrio į Motiną Teresę, tol negaliu reikšti savo nuomonės ir kritikuoti, nes tai nieko nepakeičia? :)


Teroras

Nors man paciam motina Terese irgi ganetinai priestaringa asmenybe, bet jau vaizduoti ja kaip visiska blogi irgi absurdiska.

Vien tai, kad zmogus pasisvente visa gyvenima tarnauti tiems, kurie nieko neturi ir greitai mirs - tikrai daug ka reiskia. Juk kai viska pradejo, ji net nesitikejo, kad ja kazkas rems.

Kazkodel didieji kritikai net prisiliesti prie puvancio zmogaus bijojo, o ji ne tik liete bet ir slauge juos iki mirties.

Jeigu net ir nebuvo jiems vaistu, tai bent jau tie zmones jautesi kazkam reikalingi savo paskutinemis gyvenimo akimirkomis. Kitu atveju tiesiog mirtu tuose paciuose kanciuose, tik gatveje vienui vieni kaip sunys.

Nesakau, kad jos namai turejo auksciausia medicinos lygi, taciau is kitos puses ji dare zymiai daugiau negu tie, kurie ja kritikavo.

Taip pat matau ir padarytas klaidas is Vatikano puses. Galbut reikejo daugiau isikisti i jos veikla, apsviesti, rasti tinkamo personalo... Bet jau cia tiek purvo pilti, lyg zmogus konclagerio stovyklas tik dare irgi nederetu.

a.t.sielis

#26
liepos 18, 2017, 12:11:20 Redagavimas: liepos 18, 2017, 13:12:46 by a.t.sielis
Citata iš: TinSoldier  liepos 18, 2017, 09:57:50Dar paminėčiau tai, jog Motinos Teresės labdarai būdavo suaukojamos milžiniškos sumos, tačiau jos nebūdavo naudojamos sąlygų pagerinimui. Už žmonių suaukotus pinigus net duonos nebūdavo perkama. Tiesiog laukiama, kol dar daugiau žmonių paaukos pačios duonos. Bet žinau, kad tai parašęs sulauksiu atsakymo: "tai pats ir nupirk jiems visą įrangą, jų pinigų neskaičiavęs".
Ne, aš tai sakau, jeigu kam nepatinka, kaip Teresės įstaiga rūpinasi gatvėse mirštančiais nelaimėliais, kodėl jie to kitaip nedaro, taip kaip jiems atrodo geriau? Kažkam ta įstaiga ir jos darbo metodai nepatinka. Tai tegu steigia kitą įstaigą, ir surenka visus gatvės nelaimėlius taip, kad Teresės įstaigai nieko neliktų. Yra viena tokia įstaiga, kažką daro, o kiti tik kritikuoja, ir nieko nesiruošia daryti.

Tai ir gaunasi, kad mirštantys bomžai vis vien niekam nerūpi, rūpi kažką pakritikuoti. O Jėzaus Teresei duota misija ir buvo rūpintis tais, kurie visai niekam nerūpi, kuo žmonės bjaurisi ir bodisi.

Dėl to, kaip Teresė naudojo pinigus, čia vėl subjektyvus vertinimas. Teresė gal norėjo išplėsti tinklą po visą pasaulį, nes tokių nelaimėlių daug, o įstaigų mažai. Vietoje to, kad turėti vieną įstaigą, ji atidarinėjo naujas įstaigas ir tam naudojo pinigus. Jeigu nori turėt didelio masto tinklą, tam reikia daug pinigų, taip jie ir susinaudoja. O ne tam, kad vienoje vietoje palaikyti prabangias sąlygas. Dar kartą reiktų priminti, kad tai mirštančiųjų globos įstaiga. Mirčiai prabangos nereikia. Kas kita būtų su sergančiais, kurie nėra mirštantys, kuriuos galima išgydyti. Jeigu įrodytumėte, kad vidutiniškai sunkiai sergantys buvo laikomi Teresės įstaigoje, kai jiems buvo prieinama geresnė pagalba kažkur kitur, tada ir galima būtų pagalvoti, ar ten viskas gerai ir nefanatiškai buvo daroma.

Bet vėlgi, visa tai aiškina labai subjektyvūs kritikai, kurių intensyvus interesas yra pakritikuoti religiją, RKB sampratas ir pan.

Citata iš: TinSoldier  liepos 18, 2017, 09:57:50Yra daugybė, daugybė, daugybė priežasčių manyti, jog Motina Teresė ir jos labdara buvo tiesiog religinio fanatizmo kultas,
Bet gi jums jokių priežasčių taip manyti ir nereikia, nes jums religija iš esmės ir yra fanatizmas. Ar ne? Kai nuostata jau yra, tada argumentų ir kur prisikabinti galima rasti tūkstančius.

Kad suprasti Teresę, reikia įsigilinti, taip pat ir dvasiškai įsijausti. Religija yra akibrokštų ir paradoksų erdvė, ten turime reikalą su kitokia, apvalyta ir transformuota sąmone. Tikintieji veikia pagal kitą logiką, negu visas pasaulis, kuris rūpinasi tik fiziniu kūnu ir jo interesais.

---

Papildyta:

Prieš kritikuodami, perskaitykite straipsnį apie paliatyviąją slaugą "Trečio pasaulio" šalyse.

http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC1295230/pdf/jrsocmed00069-0007.pdf

CitataIf palliative care is to become available to all patients, their families will need to be empowered to care. Initiatives such as the Vasana Rural Centre, Ahmedebad, India, where family members are trained to deliver care, must be encouraged 1. The WHO are producing a simple booklet to help family members to care for a dying relative (Hockey J, Personal Communication). Individual initiatives feature strongly in the present phase of palliative care in developing countries. Cancer Relief India (CRI) is a charity started by a nurse specialist in palliative care to foster educational initiatives11 ,32. British Aid for Hospices Abroad (BAHA) is a multi-professional hospice group, which aims to raise awareness of the needs of patients in the Third World (O'Neill J, Personal Communication). Recently, criticism has been levelled at Mother Theresa for not attaining the standards of care in Calcutta that might be expected in a UK hospice 33. Such criticism is destructive and fails to appreciate the difficulties and frustrations faced by individuals striving to provide some basic compassionate care with little or no resources 34.

Linas Esu

Spaudoje pasirodė vieša kritika, kurios taikinyje atsidūrė visame pasaulyje garsi altruistė, įvairių labdaros organizacijų steigėja Motina Teresė. Mokslininkai suabejojo šios moters sąžinės skaidrumu, kai perskaitė kai kuriuos dokumentus. Anapilin jau išėjusiai vienuolei metami kaltinimai „abejotinu rūpinimusi ligoniais, keistų politinių kontaktų turėjimu ir įtartinu milžiniškų pinigų sumų valdymu, kurie buvo jai patikėti", - rašo „The Daily Mail".

Žurnalistai Serge Larive ir Genevieve Chenard išstudijavo tris šimtus dokumentų apie šios vienuolės gyvenimą ir priėjo prie išvados, kad nemažai klausimų dėl kokios nors priežasties iki šiol nebuvo atsakyti.

Per savo gyvenimą Motina Teresė organizavo 517 misijų, kurių metu turėjo rūpintis ligoniais ir neturtingaisiais daugiau nei 100 šalių. Tyrimo apžvalgoje teigiama, kad daugelis įstaigų, kuriose dirbo vienuolė yra kažkas panašaus į „mirties namus", mat iš gydytojų, kurie lankėsi Kalkutoje gautais duomenimis, tose įstaigose trūko darbuotojų, buvo baisios higienos sąlygos ir trūko medikamentų.

Tyrėjų teigimu, tokia situacija susiklostė ne dėl lėšų trukumo, o todėl, kad dalis suaukotų pinigų misijoms iškeliavo į paslaptingas bankų sąskaitas.

Dokumentus tyrinėję žurnalistai teigia, kad esama įrodymų, kad po daugelio stichinių nelaimių Indijoje, vietoje tiesioginės materialinės pagalbos, motina Teresė pasiūlė maldas į Mergelę Mariją.

Motina Teresė buvo apdovanota Nobelio taikos premija 1979 m., o 2003 metais Vatikano paskelbta palaimintąja. Tai įvyko praėjus šešeriems metams po jos mirties.

a.t.sielis

#28
liepos 18, 2017, 13:38:21 Redagavimas: liepos 18, 2017, 13:46:39 by a.t.sielis
Ta kritika daugiau mažiau yra ateistų kliedesiai, trolizmai.

Citata iš: Linas Esu  liepos 18, 2017, 13:32:13Tyrimo apžvalgoje teigiama, kad daugelis įstaigų, kuriose dirbo vienuolė yra kažkas panašaus į „mirties namus", mat iš gydytojų, kurie lankėsi Kalkutoje gautais duomenimis, tose įstaigose trūko darbuotojų, buvo baisios higienos sąlygos ir trūko medikamentų.
Tai ir buvo "mirties namai". O dėl gydytojų tai čia kliedesiai, pirma pateikite pirminį šaltinį, kurie ten gydytojai lankėsi, ir ką konkrečiai jie pasakė. Nes įtariu, niekas to gydytojų straipsnio "Lancet" žurnale net neskaitė, tik pliurpia apie jį, nežinodami, kas ten parašyta.

Dėl higienos sąlygų niekas nedarydavo priekaištų. Jeigu trūko darbuotojų ir medikamentų - tai tikrai ne ligoninės JAV ar UK, tai įstaigos labai skurdžiose šalyse, kur yra gyventojų perteklius. Tokiems žmonių srautams personalo reikia daug.

CitataDokumentus tyrinėję žurnalistai teigia, kad esama įrodymų, kad po daugelio stichinių nelaimių Indijoje, vietoje tiesioginės materialinės pagalbos, motina Teresė pasiūlė maldas į Mergelę Mariją.
Jie bent suvokia, ką jie šneka? Po stichinių nelaimių reikia milijardinės pagalbos, tuo turi užsiimti valstybė, o ne savo apibrėžtą misiją turinčios mirštančiųjų globos įstaigos. Kad pasiūlė maldas, tai teisingai, kadangi gamta ir spaudžia stichinėmis nelaimėmis, kai žmonės masiškai pamiršę Kūrėją ir eina prie Jo nustatytus gyvenimo dėsnius. Į ką gali kreiptis, kai yra force majeure? Į tą, kas galingesnis už force majeure, į Kūrėją.

TinSoldier

Nebesiginčysiu, nes vis tiek tuoj paragrafas ateis ir lieps arba sukurti didesnę ir geresnę labdaros organizaciją, arba nieko nerašyti.

Tik tiek, jog, esu įsitinęs, jeigu Motina Teresė nebūtų susijusi su religija, o jos veikla būtų totaliai sekuliari ir vertinama objektyviai, be jokių religinių sentimentų ir pan., - apie ją mažai kas gerai kalbėtų.

Ir aš nekalbu apie Motiną Teresę kaip konclagerio stovyklų kurėją. Ji tikėjo, kad daro gerą. Ji norėjo padėti ir daryti gerą. Jinai pas save per prievartą sergančių žmonių negabeno - jie patys ateidavo. Tikrai nevadinu jos piktavale demone.

Bet, kaip, pavyzdžiui, ir koks Mindaugas Jonušas su savo "Nebūk naivus kelyje". Nepaisant gero noro padėti žmonėms ir pan., objektyviai vertinant, iš to gavosi kažkoks bizpridielas, apipintas nešvariais, abejotinais, neskaidriais dalykais. Bizpridielas gavosi ir Motinai Teresei. Ir reikia tą pripažinti. Nemanau, kad vien geri norai žmogų padaro šventuoju - gal biški svarbu ir tai, kaip to siekiama.

P.S. Mano paminėtas buvęs savanoris Hemley Gonzalez, kurio įspūdžiais nemažai remiuosi, ir yra sukūręs alternatyvią labdaros organizaciją, į kurią pereina nemažai kitų savanorių, kurie pamato, kokios yra tikrosios sąlygos Motinos Teresės labdaroje. Šita organizacija kažkaip sugeba net ir Kalkutos sąlygomis, su daugybę kartų mažesniais ištekliais, suteikti daug daug  kokybiškesnę pagalbą. https://www.responsiblecharity.org/about-us/

Aukštyn