Žmonės Mėnulyje: buvo ar ne?

Pradėjo vytra, vasario 07, 2018, 18:17:44

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

vytra

vasario 07, 2018, 18:17:44 Redagavimas: vasario 07, 2018, 18:27:04 by vytra
Citata iš: Šaulys  vasario 07, 2018, 15:31:28As tikiu kad Rusai turi dulkiu is kuriu daromi moksliniai eksperimentai.
- gerai, Rusai buvo Mėnulyje ir parvežė "dulkių", aš irgi to neneigiu. Dabar klausimas: kame esminis skirtumas tarp pilotuojamo ir nepilotuojamo skrydžio? Mano kuklia nuomone pilotuojamą įgyvendinti gerokai lengviau. Galima abejoti dėl svorio, bet "lunachodas" ne ką lengvesnis už astronautus.

p.s.
.. mažai žinomas istorinis faktas, kad Rusai irgi ruošėsi pasiųsti kosmonautą į Mėnulį, bet S.Koroliov varikliai sprogo bandymo metu, o vėliau jau buvo beprasmiška.


:(

Šaulys

Na visu pirma pradekim nuo to kad Menulis yra palyginus toil. Siandienos technologijom. As manau jei diskutuoti ta tema tai mes VISADA turim prisiminti kada buvo "nusileista". Taigi siom dienom 0.5 butelis vandens pakelti I Tarptautine kosmine stoti kainuoja nuo 9100 iki 43000 doleriu. Taigi jei galvojam ant menulio pavirsiaus nuleisti savo stoti, tai nusileidimo manevravimas bus ne pats svarbiausias dalykas.

1. Pakelti I kosmosa metalini irengini, optimizavus svori iki minimumo yra lengviau nei pakelti zmogu kuris tris dienas tures skristi I "ten" ir po to prabuves diena parskristi atgal. Valgis vanduo deguonis ir tualetas. Taigi jei 3 kosmonautai tai padauginkime be irangos kiek tai svers ir kiek reikia tada tureti degalu kad bent 2 is ju nuleisti I menuli ir paimti. as net girdziu spaudomu kalkuliatoriaus mygtuku garsa :-) . Rusai state realistine raketa kurios aukstis buvo 30 aukstu namas. As maciau raketos nuotraukas. Del ko ji sprogo dabar galim gincytis bet tiesos nebus arba visi bus teisus. Priezastis aiski - skubotumas. O kas - ar tie labiau paskubejo ar kiti - nesvarbu. Po to sprogimo vienintele aikstele kuri galetu atstoveto tokios raketos pakelima - Baikonuras - buvo sugadintas tiek, kad jokios lenktynes jau nerupejo. Taigi svoris. As pridesiu kelis linkus pasinagrineti svorius stociu Luna21 ir Appolo 11. Be to atrasit kad is tikruju link menulio skrido 3 Apollo moduliai, kurie  turejo buti paleisti is vienos raketos. galima butu paskaiciuoti bendra svori, taciau modulio kuriame kuras ir deguonies atsargos svoris nenurodytas,. O butu idomu sudeti viska. Tada paziureti kokia raketa galejo viska pakelti. Reiktu nepamirst detaliu kuriose visi vandens, kuro ir kitokiu atsatrgu rezervuarai yra pilni nes kitaip rizikuoji pasidaryti gedos pries visa pasauli.

http://www.russianspaceweb.com/luna24.html

https://airandspace.si.edu/exhibitions/apollo-to-the-moon/online/apollo-11/about-the-spacecraft.cfm

2. Rusai leido 22 raketas su tikslu pasiekti menuli. ir tik 23 karta pataike (sako).
Taigi amerikieciai 14 kartu leido raketas I Menuli ir jos net nepakilo. Oficialiais duomenim 5 raketos nuskrido link menulio. Pasirodo patekti I menuli ne taip lengva. net nevaldomais aparatais. Dabar as prasau prisiminti, kad mes kalbam apie 1960-1970 metus. Taigi kaip ir lektuve kilimo metu isdeginama dauguma kuro ir po to ne taip kaip filmuose - ijungiau varikliuka ir tik rankeneles tampau - trajektorija yra nuskayta labai tiksli ir pakilimo laikas, kitaip ... nepataikysi. Kokia tikimybe tais metais buvo nepataikyti? Galim prisiminti kokios skaiciavimo masinos buvo.

3. Pagaliau nusileidimas. Ir vel svoris - milziniskas faktorius, nors menulyje trauka yra 1.622m/s2, vistiek tai ne lengva uzduotis kalbant apie tai kokiu greiciu tu artesi prie menulio pavirsiaus iskaitant  orbuitini greiti. Zodziu kuro isnaudojimas kad zmones liktu gyvi nusileidus yra nezinomas. Tuo tarpu nevaldomam is moduleio skridime visos problemos issprendziamos lengviau. Varikliai, po to apsauginis balionas. Viskas. svarbu laiku isijunge ir issiskleide. gali kelis kartus bandyti ir neuzmusti "liudininku" - juk jie tokie svarbus :-)
Stai video kaip jie treniravosi ant zemes. Be kita ko taip ir nepavyko ismokti. To aisku nemini.

https://www.youtube.com/watch?v=rbdJPuq08Wc

Tikiuosi atsakiau.


vytra

#2
vasario 07, 2018, 21:27:19 Redagavimas: vasario 07, 2018, 21:35:51 by vytra
Citata iš: Šaulys  vasario 07, 2018, 19:58:56Pakelti I kosmosa metalini irengini, optimizavus svori iki minimumo yra lengviau nei pakelti zmogu kuris tris dienas tures skristi I "ten" ir po to prabuves diena parskristi atgal.
- tikrai taip, bet tas "lengviau" susiveda vien į raketos-nešėjos galią. USA tą galią pavyko pasiekti, S.Koroliov biurui tuomet nepavyko. Tik toks skirtumas.

Citata iš: Šaulys  vasario 07, 2018, 19:58:56Valgis vanduo deguonis ir tualetas.
- deguonis imant kilogramais nėra tiek daug, vanduo į dieną pakanka 200 gr., valgyti užtenka ir 50 gr. į dieną, tualetams jie naudojo tik plastikinius maišiukus.

Citata iš: Šaulys  vasario 07, 2018, 19:58:56Galim prisiminti, kokios skaičiavimo mašinos buvo.
- daugelis nustemba, kad jau tuomet buvo 64 bitų CPU IBM/360, ką žalias jaunimėlis dar tik dabar audringai perka su 64 bitų IPhonais.. :)

Citata iš: Šaulys  vasario 07, 2018, 19:58:56Pagaliau nusileidimas. Ir vėl svoris - milžiniškas faktorius.
- Nusileidimui Mėnulyje reikalinga gera atstumo lokacija ir gera analoginė dif. lygčių mašina, kas tuomet jau buvo pilnai išvystyta.


Šaulys

1. Kadangi raketos galia nuskristi i Menuli yra nezinoma. Nelabai zinau is kur tas "turejo"/ "neturejo". Kazkokia raketos galia buvo pas amerikiecius kazkokia pas rusus. Kiek as tuose varikliuose susigaudau - rusu buvo viasda geresni. ir amerikieciai niekada ju nepavijo (tarp kitko ir nepaveja iki siolei net karinej aviacijoj. 10 m Su 27 yra greitesnis (2500km/h) uz naujausia US F35(1930 km/h su milijonu defektu ir pasiruoses koviniam skrydziui 14%). Tai mano ne profesionalios zinios kurios bet kuriam zemes zmogui prieinamos. Saltinis - Google.

Toliau is ten pat kai kurie zmoniskai suprantami duomenys: Rusu Proton - K Luna21 ekspedicija i menuli su visureigiu (kai kas sako taip pat neimanoma misija) - Naudojo 6 variklius RD-253-14D48. Raketos matmenys: Aukstis 50m, Diametras 7.4m. Keliamasis svoris (kuris laimingai nuskrido i Menuli) 19760kg - tegu 20T.
Apolo 11 - Raketa Saturn 110.6m aukstis, 10.1 m plotis 29707T svoris 5V5 varikliai (nors internetas taip ir nesutaria kas nese Saturna? - vienur raso 5V5 varikliai ir nuotrauka su stovinciu Von Braunu, o kitur 5 Rocketdyne F-1 varikliai - pirma pakopa).

Pries kalbant toliau atsikvepsim ir pries varikliu ir galiu pamatavima paziurim ar verta toliau gilintis? Aisku galim taciau jau dabar matom su paprasta matematika, svorio skirtuma 20T ir 29707T. Pakelti raketa i kosmosa amerikieciams reikejo 1485 kartais galingesnio variklio. Nebent Amerikieciai leido raketa ne nuo zemes pavirsiaus.

2. Nasa duomenimis kosmonautas kad islikt funkcionuojanciu zmogumi naudoja 0.83kg per viena valgi. +120g pakuote valgoma 3 kartus per diena. ir dienai su visu vandens regeneravimu kurio Appolo neturejo jis naudoja vidutiniskai tik 11l vandens per diena (na aisku mes nuskriausim Appolo narius ir duosim jiems 5 kartus maziau -2 litrus). Apacioje prisegu duomenis is NASA saito:
https://www.nasa.gov/vision/earth/everydaylife/jamestown-needs-fs.html

3. Apie nusileidima pokalbis tikrai hipotetinis. Net nemanau kalbeti. nes jo nebuvo. NA gerai jis buvo ir kosmonautai sake kad varikliai dirbo labai garsiai. Tiesa beorej erdvej garsas nesklinda, bet tai niekai.

pridesiu kad apie Van Aleno ziedus niekas jiems nieko nesake tai jie ir nezinojo kad juos kirto. Smulkmena kokia.


vytra

Citata iš: Šaulys  vasario 11, 2018, 00:50:263. Apie nusileidima pokalbis tikrai hipotetinis. Net nemanau kalbeti. nes jo nebuvo. NA gerai jis buvo ir kosmonautai sake kad varikliai dirbo labai garsiai. Tiesa beorej erdvej garsas nesklinda, bet tai niekai.
- kažkodėl Rusijos čukčų "Lunachodas" galėjo nusileisti, o Amerikos indėnų "Apollo" negalėjo?

p.s.
.. "garsas vakuume"? turiu priminti, kad astronautų kabinoje nebuvo vakuumo.

p.s.2
.. kad "Apollo" nuskrido iki Mėnulio orbitos ginčytis kvaila, kosminė radijo lokacija buvo ne tik pas USA ir USSR, maksimum sukčiavimas - jie galėjo apsukę keletą ratų sugrįžti, tokiu būdu sutaupydami keletą tonų kuro nusileidimui/pakilimui nuo paviršiaus.

:(

San IL

#5
vasario 12, 2018, 12:02:49 Redagavimas: vasario 12, 2018, 12:05:38 by San IL
Laidoje "Mitų griovėjai" (Mythbusters) buvo gana neblogas epizodas, debunkinantis šitus visus debunkerius. Jie paėmė populiariausias konspiracijos teorijas ir jų argumentus dėl mėnulio ir gan moksliškai įrodė, kodėl jos yra nesąmoningos, bei atkartojo daug bandymų patys. Atsimenu, kad rodė apie tas nuotraukas ir šešėlius, viskas ten gerai, apie plevėsuojančią vėliavą, bato įspaudą mėnulio grunte, bei astronautų eiseną.

Kas netingit susiraskit ir pažiūrėkit. Ir kitiems papasakokit.

 O į temą - taip, oficialiai S. Hawkingas serga ALS (Amiotrofine lateraline sklerozė, kitaip žinoma kaip motorinių neuronų liga, kitaip žinoma kaip Lu Gerigo liga). Ir taip, jis vienas registruotas sergantis šia liga ir nemiręs po 2-3 metų. Kažkas rašydamas apie 10 metų čia gerokai perlenkė. 1.5-3 metai yra realybė (po diagnozės).

 Bet jis nebūtinai yra konspiracija. Niekas tiksliai nežino kokia ALS patogenezė, kas ten tiksliai vyksta su tais neuronais, gal tik dabar mokslas vos vos pradeda gaudytis. Nėra patikimo diagnostinio testo jai nustatyti, todėl ji diagnozuojama atmetimo būdu. Tai reiškia, kad S. Hawkingas gali sirgti visai ne ta liga, arba kita jos forma, kurios mes dar nemokam atskirti. Antras variantas, mažiau tikėtinas, kad galbūt jo smegenų kamieninės ląstelės atgamina naujus neuronus ir taip stabdo ligos progresą ARBA toksinės degeneravusių baltymų sankaupos kokiu nors būdu iš jų išsivalo.

 Jeigu mes nežinom kas tai per liga, iš kur mes galime teigti kad jis būtent ja serga ir būti tuo tikri? Ir dar leisti sau kurti konspiracijos teorijas apie tai??

 O kad sergant ALS nedegraduoja mąstymas galiu patvirtinti. Teko bendrauti su mirštančiu nuo ALS pacientu ir matyti visą procesą apie 2 metus - nuo laiko kai tik tik pradėjo trikti kalba iki mirties. Diagnozė buvo padaryta maždaug po gero pusmečio. Mąstymas iki paskutinės minutės buvo normalus, intelektas nesutrikęs. Amžiną jam atilsį.

SPACE

Eni beni silosa kiek kainuoja kilbosa 2 rublius it 2 kapeikas tavo pilvas nebesveikas

Aukštyn