Kaip meldžiatės?

Pradėjo paragraf 78, vasario 09, 2015, 20:40:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

#15
rugpjūčio 23, 2015, 11:10:30 Redagavimas: rugpjūčio 23, 2015, 11:59:56 by TinSoldier
CitataMeditacija yra viena iš maldos formų.


Manau, kad nebent atvirkščiai galėtų būti: malda yra viena iš meditacijos formų.

Malda grynai žodyniškai:

Citatamalda bažn. tam tikras kalbamas ar skaitomas tekstas, kuriuo kreipiamasi į Dievą ar šventąjį; tokio teksto kalbėjimas ar skaitymas.


Malda gali turėti panašių meditacinių poveikių žmogui, bet kontekstas yra visiškai skirtingas. Malda, pati iš savęs, jau yra konkretesnis veiklos apibūdinimas, kuriame iš karto atsiranda ryšys su kažkokiu kūrėju, dievu ir pan.

Net, jeigu maldoje neprašai nieko, net nesikreipi tiesiogiai į kažką ar pan., tačiau, jeigu jau laikai save besibeldžiančiu, tai iš karto reiškia santykio kūrimą su aukštesne jėga, kuri gali tai "išklausyti" ir tam tikra prasme duoti atgalinį ryšį.

Jeigu kuri santykį tik su savimi ir savo aplinka, to nebėra prasmės vadinti malda. Ir meditaciją malda vadinti yra gerokai didesnė klaida nei maldą pavadinti meditacija.

Citatameditãcija  apmąstymas, pasinėrimas į savo mintis, didelio susikaupimo būsena.

Vytautas

#16
rugpjūčio 23, 2015, 13:57:56 Redagavimas: rugpjūčio 23, 2015, 14:14:43 by Vytautas
Na malda kaip savitaigos priemonė gal ir reikalinga silpniems save padrąsinti. Daugiau tame prasmės visiškas nulis. Nepastebėjau kad kas melstųsi savo žemiškiems  tėvams. Elementari pagarba be žodžių ir nieko daugiau. Kiti ir tai pamiršta. Kitas momentas kiek nesimelsi bus taip kaip bus, nes niekas niekaip neįtakoja šio pasaulio ar žmonių. Kai žmonėms buvo pasiekiam tik kelių dešimčių kilometrų informaija aplink juos buvo galima prisigalvoti kad kitiems padeda dievas. Bet kaip dabar matom bendrą chaosą visam pasaulyje tai akivaizdu kad jokio "reguliatoriaus" nėra ir jokie prašymai jam nepadės. Gyvenimas yra toks koks yra be pagražinimų. Išlieka stipriausi sunaikindami silpnuosius.  :) Pasaulis pilnas religijų bet jos "neveiksnios" ir neturi galimybės parodyti konkrečius savo veiklos rezultatus. Tik tušti žodžiai ir nieko daugiau.  :)
Aišku tai tikinčių asmeninis reikalas malda. Man nuo to nei šilta nei šalta. Man tai niekaip netrukdo. Va nuvežiau tėvus "ant mišių" pats po miestelį pablūdijau, gamta pasigrožėjau.  :) Jie tuo tarpu atbambėjo milijoninį kartą kažkokias maldeles. Šiaip ne iš didelio tikėjimo o iš tradicijos. Visi taip daro. Jaunimas į tai reaguoja racionaliau. Jei man tai ne prie ko tai kam tai daryti.  :)

paragraf 78

Citata iš: TinSoldier  rugpjūčio 23, 2015, 11:10:30
CitataMeditacija yra viena iš maldos formų.

Manau, kad nebent atvirkščiai galėtų būti: malda yra viena iš meditacijos formų.


Bežodė malda, t.y. meditacija arba kontempliacija yra aukštesnės maldos pakopos.
Paradoksalu aišku kad pas mus visi bando nuo meditacijos pradėti :)

CitataMalda grynai žodyniškai:

Citatamalda bažn. tam tikras kalbamas ar skaitomas tekstas, kuriuo kreipiamasi į Dievą ar šventąjį; tokio teksto kalbėjimas ar skaitymas.


Iš kur čia cituoji? :O toks maldos susiaurinimas parodo, kad tas kas rašė šią definiciją nieko apie maldą neišmano.
Teologinėse studijose (nekalbu tik apie saviškes, o apskritai) būna ištisi kursai apie maldą ir jos formas, o čia paimta pati paprasčiausia jos forma ir suabsoliutinta.
Na čia panašiai kaip pasakytum, jog šokis tai yra toks dalykas kai paaugliai diskotekoje juda mindžiukuodami nuo vienos kojos ant kitos ir šiek tiek judindami rankas :)
Iš esmės ne melas, bet subanalinimas negalėjimo :)

Citatameditãcija  apmąstymas, pasinėrimas į savo mintis, didelio susikaupimo būsena.


Sušaudyti tą kuris tai rašė :)
Meditacijos formų irgi yra galybės, nuo apmąstymo iki visiško minčių išvalymo. Didelio susikaupimo būsena irgi nebūtinai bus meditacija.
Blemba, kaip knisa kaip žodynus sudarinėja idiotai nelabai suprantantys apie ką kalba eina.
Reikia ir man kokį tai kvantinės fizikos žodyną sudaryti :)

Owldies666

Nepaminėjau, kad aš visada meldžiuosi mintyse. Turbūt galima tai priskirti mąstymo formai. Kaip supratau, yra trys pagrindinės krikščioniškos maldos formos - žodinė malda, mąstymas (meditacija) ir kontempliatyvi malda. Tik man nelabai aišku, kaip meditacinės maldos forma gali būti pripažįstama krikščionybėje... O apie pačias meditacijos formas iš viso reikėtų padaryti atskirą temą, jei jos dar nėra.

paragraf 78

Citata iš: Owldies666  rugpjūčio 24, 2015, 13:05:13
Tik man nelabai aišku, kaip meditacinės maldos forma gali būti pripažįstama krikščionybėje...


Kaip jau sakiau, tų maldos formų ir būdų yra begalės. Be to krikščionybė yra atvira visokioms religingumo praktikoms kurios nesipjauna su krikščionybe. Tai vadinama įkultūrinimu. Todėl krikščionybė ir plito lengvai, kad ji paimdavo vietinius papročius ir juos įdėdavo į savo lobyną, neprarasdama identiteto.
Pvz. prancūzijoje yra iezuitų centras kur praktikuojama zen meditacija, indijoje per mišias greta biblijos tekstų skaitomos itraukos iš vedų ir t.t.
Krikščionys, na bent jau katalikai (nekalbu apie fundamentalistus) lengvai priima visas gėrio siekiančias religingumo praktikas

Aukštyn