Tinklaraštis: Paranormalūs reiškiniai trumpai

Pradėjo paragraf 78, gruodžio 14, 2013, 14:01:27

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Pakūriau asmeninį tinklaraštį skirtą paranormaliems reiškiniams. Jame bus kalbama apie paranormalių reiškinių įdomybes trumpai.
Jei ką nors domina kviečiu sekti mano pranešimus tinklaraštyje: http://paranormaleco.blogspot.com/
arba facebooke: https://www.facebook.com/paranormalu

tinklaraštis dar bus tvarkomas, tai į išvaizdą nekreipkite dėmesio :)

paragraf 78

Pagalvojau, kad pamėtysiu nuorodas į mano tinklaraštį, gal iš kokios nuorodos išsivystys kokia diskusija.
Taigi pirmoji nuoroda:
"Grafas Kaliostras - apsišaukėlis ar didis burtininkas?"
http://paranormaleco.blogspot.com/2013/12/grafas-kaliostras-apsisaukelis-ar-didis.html

paragraf 78


paragraf 78


a.t.sielis

#4
sausio 09, 2014, 12:59:56 Redagavimas: sausio 09, 2014, 13:01:32 by a.t.sielis
Citata iš: paragraf 78  sausio 09, 2014, 12:49:52
Mano pamąstymai, kodėl žmonės tiki mistika


Plius, todėl kad dažnai susiduria. Paskutiniu metu čia buvo daug post'ų, kur močiutė papasakojo, arba bute/name kokiam gyveno, kur vaidenasi.

TinSoldier

#5
sausio 09, 2014, 13:22:37 Redagavimas: sausio 09, 2014, 13:24:45 by TinSoldier
Citata iš: a.t.sielis  sausio 09, 2014, 12:59:56
Plius, todėl kad dažnai susiduria. Paskutiniu metu čia buvo daug post'ų, kur močiutė papasakojo, arba bute/name kokiam gyveno, kur vaidenasi.


Tai susiduria su kažkuo ale keistu visi žmonės.
Klausimas, kodėl vieni žmonės linkę tiems įvykiems priskirti mistiškus/paranormalius paaiškinimus, o kiti - racionalius.

Paragraf, fainas tekstukas :)

Ir didelis pliusas už, atrodo, kritišką požiūrį ir į religiją. Be dvigubų standartų šį kartą :)

paragraf 78

Kaip viename interviu pasakė McGratas: diskusijos su Dawkinsu viešoje erdvėje yra šou, o štai privačiose diskusijose, mes randame daug bendrų taškų, dėl kurių viešai paprastai vyksta aršios diskusijos ir nesutariame (na čia aš savais žodžiais persakiau).
Tie "dvigubi standartai" juk ir kyla dėl šou, kaip kad Dawkinso atveju.
Šiaip mėgstu draugus užknisti su religijos ir Bažnyčios kritika. Kiekvienoje terpėje mes užimame kažkokią poziciją ir taip jau gavosi, kad čia aš užėmęs religijos gynėjo poziciją, tad ir tenka diskutuojant ją ginti :)

a.t.sielis

Citata iš: TinSoldier  sausio 09, 2014, 13:22:37
Klausimas, kodėl vieni žmonės linkę tiems įvykiems priskirti mistiškus/paranormalius paaiškinimus, o kiti - racionalius.


Na, šiaip, aš tai sakyčiau, žmonės susiduria ir tiesiog tiki. Be didelių teorijų. Arba nei tiki, nei netiki. Ir tai gerai, žmonės - ne kvailiai. Sugeba patys įvertinti.

Racionalūs paaiškinimai - aišku, visų pirma juos reikia pragroti savo prote susidūrus su kažkuo neįprasta. Bet jeigu nieko neišeina paaiškinti racionaliai, tai nėra reikalo ir bandyti realybę įsprausti į savo žaidimo taisykles. Perdėtas noras kažką trūks plyš racionaliai paaiškinti pradeda panašėti į racionalizacijų reiškinį - kas yra kartais (o galbūt ir dažnai?) negatyvi priemonė. Pvz. narkomanas, kuris vagia, racionalizuoja: "va, tas daiktas guli netinkamai padėtas, jeigu ne aš jį paimsiu, vis vien kažkas kitas jį paims". Apskritai, dažnai, kai blogai elgiamės, bandome savo elgesį racionalizuoti ir prieš save pasiteisinti. Tai laikau, žmoguje turi būti pusiausvyra tarp "meniško" ir "racionalaus" suvokimų. Kraštutinumai į gerą neveda.

crystal

Citata iš: a.t.sielis  sausio 09, 2014, 19:29:25
Racionalūs paaiškinimai - aišku, visų pirma juos reikia pragroti savo prote susidūrus su kažkuo neįprasta. Bet jeigu nieko neišeina paaiškinti racionaliai, tai nėra reikalo ir bandyti realybę įsprausti į savo žaidimo taisykles.

O aš tai manau, kad jei negebi racionaliai paaiškint, belieka tik pripažint, kad dar tiesiog kažko nežinai, o ne daryti kažkokią „pusiausvyrą" tarp racionalaus ir savo prifantazuoto mistinio paaiškinimo, kuriuo imi ir pats tikėti, o ir kitiem skleisti.

a.t.sielis

crystal, na, pagrinde taip visi ir darom. Pripažįstam, kad nežinom. Žmonės nefantazuoja, o remiasi sukaupta žmonijos patirtimi ir žiniomis. Pvz. kad ir vaiduokliai. Ne iš piršto išlaužė žmonės apie vaiduoklius. Liaudies išmintis, taip sakant, jau nusistovėjusi, kad būna tokių dalykų.

paragraf 78

na liaudies išmintis sakė, kad ir vienaragiai egzistuoja, tai nepasakyčiau kad liaudies išmintimi verta visu 100 proc. pasikliauti

crystal

Citata iš: a.t.sielis  sausio 09, 2014, 20:44:50
Žmonės nefantazuoja, o remiasi sukaupta žmonijos patirtimi ir žiniomis.

Fantazuoti ir klysti gali tiek vienas žmogus, tiek žmonija, nuo didesnio tikinčiųjų skaičiaus fantazija netampa tikresnė. Ne Dzeusas svaido žaibus, o Žemė ne Visatos centras.Tas pats yra ir su „vaiduokliškais" reiškiniais. Jei kažko nežinom, nereiškia kad yra taip, kaip sako senosios žmonijos „žinios".

a.t.sielis

Aš irgi nemanau, kad visais atvejais verta liaudies ar žmonijos išmintimi pasikliauti, bet pats principas, kad tai, kas perimama iš kitų, nėra tavo paties sufantazuota.

O ar tai, ką randi žmonijos patirtyje, yra fantazijos ar ne, čia jau pagal kriterijus reikia bandyti skirti. Na, tam naudojamos pilnos žmogaus jėgos, visų rūšių, ir po viso to, kažkas va kažkuo tiki, kiti tiki kitaip. Racionalistai irgi yra tikintieji savo racionalistinėm teorijom. Tai visi gaunasi tikintieji. O kurie prisifantazavo? Gal racionalistai irgi prisifantazavo. Taigi, galutinio "kaltinimo" kažkam iškelti neišeina :D


paragraf 78


Aukštyn