Genijai = psichiniai ligoniai?

Pradėjo Teroras, gruodžio 11, 2011, 21:24:00

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Teroras

Prireike nemazai tyrimu nustatyti tam, kad zmones genialiais pasaulyje laiko mazdaug 400 zmoniu. Tarp ju - Sokratas, Seneka, Aleksandras Makedonietis, Leonardo da Vinci, Einsteinas, Goethe ir dar daug daug kitu zinomu rasytoju, dailininku, mokslininku, politiku. Ne paslaptis, kad visi jie buvo savotiskai isproteje.

Dar ismintingasis Aristotelis pastebejo, kad visi garsieji politikai, poetai ir dailininkai  - arba melancholikai, arba lengvai isproteje, arba mizantropai. Zinomas italu psichiatras Cesare Lombroso savo tyrinejimuose genialius zmones taip pat lygino su siek tiek „trinkteletais".

Tai patvirtino ir amerikieciu mokslininku grupe, istyrusi visu laiku genijus ji nustate, kad is 78 garsiausiu zmonijos istorijoje zmoniu tik 11 buvo „normalus". Likusieji sirgo ivairiomis psichopatijomis ir psichikos ligomis.

Visa tai aiskinama tuo, kad genialus zmones psichologiskai yra gerokai jautresni uz savo amzininkus, ir tai, ko paprastas zmogus nepastebi, genijui gali buti tikras isbandymas arba smugis. Matyt, neatsitiktinai Biblija, Finikijos ir Kartaginos gyventojai, kalbedami apie pranasa, isprotejusi asmeni ir nusikalteli, vartojo ta pati zodi. Galu gale ir musu, lietuviu, posakiai „kalbasi su dvasiomis" arba „snekasi su dievais" yra toli grazu ne vienareiksmiai.

Juk niekam ne paslaptis, kad istisus Biblijos ir Korano puslapius juos rasiusiems pranasams padiktavo pats Dievas. O ir paciu genialiuju kureju darbuose galima rasti gausybe prisipazinimu apie kankinancius bandymus suvokti, kas vyksta ju viduje per paslaptingus dvasios skrydzius ir nusvitima. Pavyzdziui, Martinas Lutheris rase, kad neretai prabusdavo vidurnakti ir diskutuodavo su setonu, o veliau ne karta yra pasinaudojes kai kuriais nelabojo argumentais. Svedu filosofas Svedenborgas tvirtino, kad jis istisomis dienomis bendrauja su dvasiomis. Rasytojui Johannui Wolfgangui Goethe jaunasis Verteris diktavo naktimis savo kancias. Jeanui Jacques'ui Rousseau rasyti padejo jo antrininkas. Tokius pagalbininkus-antrininkus taip pat mini Jackas Londonas, Aleksandras Blokas, Michailas Lermontovas, Ludwigas Feuerbachas.

„Genijaus patologijos" teorija perkelia visa atsakomybe uz si reta reiskini atsitiktinumui, del kurio vienas ar kitas isrinktasis gauna valdyti „teisinga kryptimi pazeista" organizma. Remiantis sia teorija, „psichikos sutrikimai" yra labai naudingi. Pavyzdziui, George'as Byronas ta busena, kuri ji apimdavo rasant eiles, lygindavo su lunatiku klejojimu.

Daugelis genialiu zmoniu, panasiai kaip ir kiti psichikos ligoniai, kentejo nuo meslungisko raumenu trukciojimo. Pavyzdziui, imperatoriui Napoleonui nuolatos trukciodavo desinysis petys ir lupos, o carui Petrui I - veido raumenys.

Dar senoves graikai atkreipe demesi, kad zmones tampa poetais ir pranasais, kai jiems „kraujas plusteli i galva". Galbut tai susije su tuo, kad daug geniju, tokiu kaip Caezaris, Seneka, Sokratas, Avicena, piktnaudziavo alkoholiu.

Kad pasinertu i kita, nerealu, pasauli, Anatolijus Fransas buvo iprates pries sesdamas rasyti pasistatyti salia grafina vyno ir ji gerdavo, kol dirbdavo. Niekam ne paslaptis, kad garsusis Romainas Rolandas „Kola Brenjona" taip pat parase veikiamas sio laipsniu turincio gerimo.
Beje, geniju alkoholiku sarasas yra is tiesu gana ilgas ir ispudingas. Tarp ju - Aleksandras Makedonietis, Rembrandt'as, Hoffmanas, Edgaras Poe, Alfredas de Musset, Paulis Verlaine'as, Ludwigas van Beethovenas, Musorgskis, Jeseninas ir t.t.

Ar lengva buti genijumi, matyt, galima spresti is to, kad nemazai ju baige savo gyvenima savizudybe. Sis sarasas taip pat yra gana ilgas. Prisiminkime kad ir Nerona, Van Gogha, Majakovski, Jesenina, Zweiga, Londona, Dunajevski, Fadejeva, Cvetajeva.

Kartu su savo isprotejimu didieji pasaulio protai issiskiria polinkiu i netvarka, visisku nesugebejimu prisitaikyti prie gyvenimo, todel dazniausiai buna vienisi ir abejingi seimai. Nemazai geniju visa gyvenima buvo viengungiai: Heraklitas, Pitagoras, Solonas, Michelangelo, Lenardo da Vinci, Platonas, Vergilijus, Galilejus, Spinoza, Kantas, Leibnitzas, Beethovenas, Schubertas, Brahmsas, Nietzsche, Schopenhaueris, Dekartas, Niutonas ir kiti. O Sokrato, Shakespeare'o, Dante, Byrono vedybos buvo nesekmingos.

Matyt, nereikia stebetis, kad tarp geniju buvo ir psichikos ligoniu, o tarp isprotejusiuju pasitaiko geniju. Butu klaidinga juos sutapatinti, taciau akivaizdu, kad riba tarp siu dvieju proto anomaliju yra labai isplaukusi. Galbut butent tai ir yra raktas i zmogaus genialumo paslapti.

Parengta pagal "Respublikos" prieda "Pastoge"

--------

Pagala sia teorija, galime tik spelioti kiek geniju, visuomene uzdare i psichiatrines ligonines.

Gal vis delto tai ne jie nesupranta pasaulio, o mes nesuprantame jo?

Jusu pamastymai sia tema.

unco

Ką galiu bepridurti... Kaip ant žymiojo Munch'o "Klyksmo" parašyta : "Could only have been painted by a madman"   :)

TinSoldier

Gana įdomus interviu su žmogumi, kuris parašė(atrodo) knygą apie psichus ir gyvenimą beprotnamyje. Knyga, spėju, bus ne pati geriausia, kadangi autorius ne super. (Nors, kiek teko bendrauti, žmogus labai protingas) Bet interviu - visai įdomus ir, manau, į temą.

http://www.anarchija.lt/component/content/article/80-kontrkultura/38117-vilis-normanas-daugelis-psichiniu-ligoniu-yra-protingi-zmones-kuriems-nuobodu-normaliai-gyventi.html

Linas Esu

Citata iš: TinSoldier  gruodžio 11, 2011, 21:42:33Gana įdomus interviu su žmogumi, kuris parašė(atrodo) knygą apie psichus ir gyvenimą beprotnamyje. Knyga, spėju, bus ne pati geriausia, kadangi autorius ne super. (Nors, kiek teko bendrauti, žmogus labai protingas) Bet interviu - visai įdomus ir, manau, į temą.

http://www.anarchija.lt/component/content/article/80-kontrkultura/38117-vilis-normanas-daugelis-psichiniu-ligoniu-yra-protingi-zmones-kuriems-nuobodu-normaliai-gyventi.html
Skaitėte šią knygą ?

idenmeyou

Daug asmenybių turintis ypatingus gabumus savo srityse turi labai siaurą mąstymą kitoje srityje. Tai dažnas savo srities specialistų bruožas, kuomet žmogus idealiai atlieka savo darbą, bet tarkim turi visiškai tragiškus socialinius įgūdžius.

vytra

Citata iš: idenmeyou  sausio 02, 2018, 18:48:45.. žmogus idealiai atlieka savo darbą, bet turi tragiškus socialinius įgūdžius.
- pasirodo tai ne visuomenės neįgalumas o specialisto? jis privalo eiti pas bosą ir "socialiai įgudusiai" jam laižyti?

p.s.
.. kas liečia genijus, tai man patiko labai labai sena mintis: "genijaus vienatvė nėra prakeiksmas, genijaus vienatvė yra Gamtos rūpestis".


:(

San IL

Socialiai užimtas žmogus tiesiog neturi kada būti genijumi.

Belekasnu

Ir taip aisku kad jei protingas tai turi but isprotejas siektiek :D

Kar

Manau, ne tik daug genijų buvo uždaryta psichiatrinėse ligoninėse, bet tuo pačiu ir "normalių" žmonių, kurie buvo prieš sistemą ir neįtiko/ trugdė aukštesniųjų planams..

Žmogus yra sociali būtybė, kuri nori pritapti (nes seniau gentyse tai buvo gyvybės ar mirties klausimas). N. Neumann yra sukūrusi "Schweigespirale" (tylos spiralės)-teoriją. Ji teigia, kad asmens noras išreikšti savo nuomonę priklauso nuo kitų nuomonių vyravimo. Jeigu jo nuomonė nesutampa su jo akimis vyraujančia nuomone, šis žmogus savosios neišreikš ir už ją nepastovės. "Pagrindinę" nuomonę šiais laikais labai įtakoja bei skleidžia žiniasklaida. Žiniasklaidos būdu vyraujanti nuomonė pasiekia ir vis daugiau jos priešininkų, kurie tiesiog nutyla, manydami, jog jie sudaro mažumą. Kuo daugiau kitos nuomonės turėtujų tyli - tuo labiau jie nutildo ir kitus bei stiprina vyraujančią nuomonę, kurios šalininkų iš tiesų gal net nėra tiek daug kaip atrodo.
Ką aš tuo noriu pasakyti - kas yra "normalu" sukūrė žmonės, tad mano akimis "normalu" yra labai subjektyvus žodis.

Atpirkėjas

Patys pagalvokit, jei nebūtų tų vadinamųjų šioje temoje ,,psichų", gal ir dabar dar pagrindinis mokslinis vadovėlis būtų Biblija. Tie žmonės išėjo iš savo komforto zonos, padarė, ko niekas iki to nebuvo nė sapnavęs. Jei iki šiandien tokie žmonės nebūtų pasireiškę, manau nebendrautume čia

Aukštyn