Mokslininkų rakštys: 10 paslapčių, kurių jie nesugeba atskleisti

Pradėjo Benamis, vasario 02, 2016, 14:38:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

klajunas

#90
vasario 12, 2016, 05:11:45 Redagavimas: vasario 12, 2016, 06:02:43 by klajunas
Citata iš: xsistemax  vasario 11, 2016, 21:27:12Mokslinės sąvokos yra realybės elementų atvaizdis simbolių aibėje,iš esmės-tai pati realybė,tik užrašyta kita kalba.Kuo operuojate jūs, @klajunas ir @time ?Jūsų naudojamos sąvokos neturi jokio atvaizdžio realybės elementų aibėje ir iš esmės-tik fantazija.
Čia galima tik pakartoti, ką jau sakiau - aksiomos neįrodinėjamos, jų pagrindas - sąmonės vidinis užtikrintumas. Bet pradedant nuo neeuklidinės geometrijos, šis užtikrintumas arba įsitikinimas neprivalomas. Terminas fantazijos bent pusiau mokslinėje diskusijoje netinkamas. Daugumos algebrų aksiomos yra fantazijos, bet geriau vartoti filosofinį terminą spekuliacijos arba dar paprasčiau proto konstruktas (kuris iš esmės yra kognityvinė fantazija visuose moksluose). Aš naudojau kitą pavyzdį, ne dviejų aibių atvaizdis, bet sankirta, kuri atitinka "patirtį". Atvaizdis yra ne į realybę, bet į realybės modelį, kurį sukuria smegenys, nes kokia yra realybė - žmogus nežino. Kai nėra informacinės sankirtos arba atvaizdis neperduoda morfizmų galima tik spekuliacija arba perkėlimas pagal analogiją. Kai nežinai, geriausia ką gali padaryti - perkelti iš kitos srities, kurią žinai ir tikrinti.

Reikia neužmiršti apie aukštesnę patirtį. Kad nepatyrimas yra absoliuti sąvoka - iliuzija, jis atsiranda ne dėl natūralaus bet dėl dirbtinio apribojimo ir gali būti išplėstas. Galima gauti informaciją iš savo anapusinių dalių, kurios susietos su didesnio masto realybe. Kad kažkas asmeniškai neturi sankirtos arba atvaizdžio, tai nereiškia, kad apribojimas galioja visiems.

Aš visatos paslapčių neįminiau, bet mane veda kažkokia vidinė jėga, kuri neatskleidžia visko todėl, kad iš manęs (mūsų) informaciją norima pavogti, todėl įjungta natūrali proto apsauga. mano tikslas nėra viską paaiškinti, aš tik bandau užvesti ant teisingo kelio. Tolesniame paveikslėlyje parodyta, kaip naudoju modelio išplėtimą per spekuliaciją ir analogiją. Nors savo hipotezėse visada apsiribojau sąmonės/sielos klausimu.


time

Citata iš: klajunas  vasario 12, 2016, 05:11:45Aš visatos paslapčių neįminiau, bet mane veda kažkokia vidinė jėga, kuri neatskleidžia visko todėl, kad iš manęs (mūsų) informaciją norima pavogti, todėl įjungta natūrali proto apsauga. mano tikslas nėra viską paaiškinti, aš tik bandau užvesti ant teisingo kelio.
Citata iš: klajunas  vasario 12, 2016, 05:11:45iš manęs (mūsų) informaciją norima pavogti, todėl įjungta natūrali proto apsauga
@klajunas Ne, nenenorima, nebūtų išmąstyta, tokie faktai, kaip įtarinėjimas realybės tikroviškumo (nebent tik tokiu atvėju, jei tavo faktai netikri, dėl to ir gali juos suprasti, niekas neriboja netikrų faktų žinojimo). Jeigu būtų užribotas gebėjimas suvokti pasaulį, būtų nesuvoktina, dėl ko egzistuotina. Mes tokioje situacijoje būtume kaip auto funkcija, užvesta, prijungta (simuliuojama) ir anapus.

Nereikia kelti anomališkų idėjų, nes tikrovė kurią mes gebame suvokti. Gal nėra nieko čia, o yra kažkas kas yra, bet ne čia yra tas, kas yra, nežinioje jis yra, bet yra ir čia.

klajunas

Citata iš: time  vasario 12, 2016, 14:56:55Ne, nenenorima, nebūtų išmąstyta, tokie faktai, kaip įtarinėjimas realybės tikroviškumo (nebent tik tokiu atvėju, jei tavo faktai netikri, dėl to ir gali juos suprasti, niekas neriboja netikrų faktų žinojimo).
Tai, kad čia ne aš įtarinėju realybės tikroviškumą, jis įtarinėjamas nuo pat žmonijos pradžios. Tai darė visos didžiosios kultūros ir civilizacijos. Savo "faktų" absoliutumu tiki tik kokia Niutono fizika, kuri aprašinėja masės stumdymus ir įsivaizduoja, kad taip galima paaiškinti realybę.

time

#93
vasario 12, 2016, 15:30:46 Redagavimas: vasario 12, 2016, 15:38:31 by time
Citata iš: klajunas  vasario 12, 2016, 15:14:37Tai darė visos didžiosios kultūros ir civilizacijos.
Parodymas, kad kiekvienas civilizietis yra civilizuotas bendros nuomonės apie tą patį, priėjimas, prie vieno tikėjimo, parodo - naivų pasitikėjimą tikrove.

Tikrovė reali tik tokiu atvėju, kaip ir pats pastebėjai, bet neužtvirtinai, kada yra nežinoma tiesos. Kada žinomas vienas ar kitas faktas, vadinasi - tai netikrovė. Tikrovės suvokimas yra ribotinas, nepažinotinas iki galo.

Laikas yra stambus vienetas (visiems bendrai suvokiamas reiškinys) - apibudinatis judėjimą, leidžiantis suvokti, kad viskas tolsta, artėja, nestovi vietoje. Tai yra tikėjimas mokslu, realiatyvumas, kaip realybės funkcija parodanti tikrą judėjimo vyksmą.

Niekas nepasikeistų, jei reliatyvumas būtų suvoktas atvirkščiai. Jeigu realiatyvi būtu realybė, mes būtume absoliutus taškas. Realybė judėtų, mes fiksuojame realybės gebėjimą susileti su kūno pozicija, jaučiamas koordinavimas, garsai, skonis, matomi objektai - viskas tas pats.

Viskas gali būti ir atvirkščiai.

Atvirkštinis reliatyvumas įrodytu, žmogaus gebėjimą suvokti pusiausvyrą, bet ar tai tik nebūtų, mokslo pučiama migla?

gidas

#94
vasario 12, 2016, 22:25:28 Redagavimas: vasario 12, 2016, 22:31:41 by Benamis
Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53tai reiškia, kad čia nėra jokia visuotinė tiesa. Tavo stilius nelabai atitinka tikrą vidinę būseną, nes per mažai naudoji "manau", "įsivaizduoju", "spėju", "nujaučiu", "darau prielaidą, kad galbūt...".
Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53aš tokius žmones ne vienoje vietoje vadinu "tikrovininkais",
Koks tas stilius yra , toks ir liks - jei tau netinka, ką darysi.  Ir tikrai nemanau(!), kad daugiau "visuotinumo" jam suteiktų dauguma tavo išvardintų veiksmažodžių, greičiau, jei ir buvo kažkas tokio, tai ir to neliktų nė kvapo.  O apie savo vidines būsenas - jei jau prireiktų - kalbėčiau daleiskim su psichologu, bet nėra poreikio. Trumpai tariant, esu ko gero "tikrovininkas" su tam tikrom išlygom. Pavadinai ir gerai padarei.

Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53esu rašęs ir apie žinojimo logiką, kurioje pagrindas yra tikrovės ir patirties sankirta.
Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53nežinojimas yra įrodytas neesama bendra sankirta ir patirtimi.
Tradicinė logika (nežnau kokia yra tavo "žinojimo logika" - sorry) irgi radosi tikrovės ir patirties sankirtoje ir apibrėžta 5-kiajusline patirtimi ir "išorine" tikrove. Ta pat proga - nesuprantama, kodėl taip užsipuolei matematiką : praktiškai viskas, ką sakei,  yra tiesa, tik berods užmiršai, kad matematikos šaknys irgi  yra tikrovės ir patirties sankirtoje (turi  pirštus, danguje įdomios formos Mėnulis ir t.t.). O matematika iš tikro ne daugiau, kaip dirbtinai, pragmatiniais tikslais abstrahuota tikrovė, kuri šiandien apie tai seniai užmiršo ir dabar nemažai dėmesio skiria savo pačios problemoms spręsti.
Nežinojimą gal ir įrodei, bet spėju, kad  įrodymų pagrindas tėra tavo asmeninė patirtis, o tai įrodymą automatiškai paverčia "įrodymu".

Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53Suprantu, kad tai žmogui prigimta, kai pamato kad kažkas nuėjo toliau ar užlipo aukščiau, norisi nutraukti už kojos ir pastatyti į vietą.
Man vienodai, kur pats nuėjai ar užlipai. Visa bėda - galybė iš piršto laužtų (kitaip nepavadinsi, nes be jokio įtikinamo pagrindimo) teiginių. Va ir norisi tokius nuleisti - bent laikinai - ant žemės, kad nors pabandytų senamadiškai/žemiškai kažką visiems dundukams įrodyti. Susidaro įspūdis, kad tingi arba nežinai kaip, o tai reiškia, kad arba esi labai pasikėlęs arba meluoji. Šios savybės irgi būdingos prigimčiai. Galiausiai, jei atkasei, kas ėda žmogaus sąmonę, kodėl neatskleisti tiesos kas/kur/kodėl?  Visi per amžius liks pačiam skolingi/dėkingi. Vardan žmonjos galėtum ir pasiaukoti.

Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53Kodėl aš kalbu apie sąmokslą?
Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53Tai kai kurių žmonių elgesyje - nupilta nuo tų instrukcijų vienas prie vieno.
Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53o čia pasirodo kažkokia užsilikusi paskutinė iliuzijos oazė - tikra energetinė anomalija. Siūlau besilankantiems patyrinėti, kas šitai anomalijai tiekia energiją
Na va - ir anomalija.lt užkliuvo. Nuplėšk nors nuo jos šydą - dėl tokio menkniekio vargu ar kas tavimi rimtai užsiims.

Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53Galite būti tikri - manęs nesumalsite.
O aš tau garantuoju, kad niekas ir nesiruošia malti. Čia visi savi - tik savaip mąsto.

Citata iš: klajunas  vasario 11, 2016, 02:23:53Kad akiniai gali būti nenukritę vaikui, tai kai ir suprantama, bet kai sutinki tokį suaugusį žmogų, pradedi suprasti, kad su juo kažkas ne taip...
Asmeniškai turiu tokį šiandien neįmanomą norą : pamatyti pasaulį kūdikio/vaiko akimis ar kad tokią patirtį galėčiau kaip nors atsiminti - juk tai yra pasislėpę kažkur sąmonės gelmėse. Ši patirtis būtų tikrai neįkainojama, ir manyčiau, kad  tavajai iki jos būtų labai toli.

P.S. Viskas - baigiu disputą su klajunu ("offtopą"?). Tepridursiu, kad išmąstė ir įdomių dalykų.

time

#95
vasario 12, 2016, 23:33:15 Redagavimas: vasario 13, 2016, 00:39:57 by time
Vienas tikėjimas turėtų būti ne mokslas.

Aukštyn