M teorija ir kriptidų egzistavimas Žemėje

Pradėjo paragraf 78, rugpjūčio 12, 2014, 21:56:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

rugpjūčio 12, 2014, 21:56:02 Redagavimas: rugpjūčio 13, 2014, 09:54:33 by paragraf 78
Na va, pabandžiau padaryti nedidelę vienos, gana kontraversiškos, kriptozoologinės teorijos apžvalgėlę.

M teorija ir kriptidų egzistavimas Žemėje

Apie kriptidų egzistavimą daugiausia žinome iš liudytojų parodymų. Kartais tuos liudijimus bandoma grįsti ir vaizdine medžiaga, tačiau kaip taisyklė tokia medžiaga retai kada būna geros kokybės. Kriptozoologija tiria šiuos, oficialiam mokslui, nežinomus padarus, tokius kaip reliktinis humanoidas sniego žmogus, arba garsusis pleziozauras nesė ar mistiškoji čiupakabra. Tiesioginių įrodymų kolkas nėra rasta, tik pėdsakai, kailio dalelės, aukos, kurios tarsi liudija apie kriptidų realumą, tačiau, žinoma, oficialus gamtamokslis nepripažins jokio kriptido egzistavimo, kol nebus pristatytas kokios čiupakabros lavonas ar mokelės mbembė DNR. Norisi tikėti, jog bent dalis kriptidų kada nors bus atrasti kaip realiai egzistuojantys.

Šį kartą noriu jums papasakoti apie vieną gana kontraversišką kriptidų egzistavimo teoriją, kuri turi nemažai šalininkų tarp kriptozoologų. Šie kriptozoologai mistinių padarų egzistavimą grįsti vadinamąja M teorija.

M teorijos autoriumi laikomas fizikas Edvardas Vitenas. Kai Vitenas 1995 metais pristatė savo teoriją, jis pasirinko M teorijos pavadinimą. Pats jis nesiėmė aiškinti „M" reikšmės, nes nesijautė turįs teisę duoti pavadinimą teorijai kurios kolkas nesugeba iki galo aprašyti. Bandymas atspėti ką reiškia teorijos pavadinimas „M" galima sakyti tapo savotišku, fizikų teoretikų, žaidimu. Būta įvairių bandymų paaiškinti M teorijos pavadinimą: mistinė, magiška, motiniška; iš rimtesnių pavadinimų buvo iškelti tokie kaip matricinė ir membraninė; kiti mano jog „M" reiškia Trūkstamoji (angl. Missing) arba Miglotoji (angl. Murky). Pati M teorija yra teorinės fizikos dalis, kuri sujungia ir apibendrina penkias superstygų teorijas. Iki M teorijos atsiradimo, buvo manoma, jog egzistuoja tik viena fundamentinė visatos sudedamoji dalis vadinamoji styga, tad ši teorija prie jau egzistavusios stygų teorijos dėmenų pridėjo dar vieną dalį, pavadintą branos arba kitaip dvidimensinės branos vardu. Remiantis M teorijos skaičiavimais ervėlaikį sudaro 11 matmenų. Tad, M teorijos dėsniai mums pateikia paralelinių visatų egzistavimo galimybę. Tos visatos gali būti pačios įvairiausios, jos gali būti panašios į mūsiškę arba priešingai, kardinaliai skirtingos. Pati teorija vis dar yra formavimosi stadijoje, tačiau ja jau bando naudotis ir kitų sričių specialistai, tame tarpe ir kriptozoologai.

Taigi grįžkime prie kriptidų. Kas gi yra bendro tarp visų kriptidų?
a)   Apie kriptidus pasakoja liudytojai, kurie teigia juos matę ar net užfiksavę jų pasirodymus fotoaparatais ar vaizdo kameromis;
b)   Kriptidai pasirodo tose vietose kurios yra pakankamai gerai ištirtos ir, rodos, jokių paslapčių tose vietose neturėtų būti, tačiau liudytojai pasakoja, jog matė tose vietose vieną ar kitą kriptidą;
c)   Kriptidai paprastai išnyksta nepalikdami pėdsakų, nors tiesa kartais jie palieka kokius nors gyvybinės veiklos pėdsakus;
d)   Bandymai rasti kriptidus paprastai būna bevaisiai.

Minėtasias savybes turi praktiškai visi kriptidai. Juos kas nors matė, o kur dingo pats kriptidas taip ir lieka neaišku. Jie kartais palieka šiokius tokius gyvybinės veiklos pėdsakus, nors visos ekspedicijos bandant surasti bent vieną kriptidą būdavo bevaisės. Tad kai kurie kriptozoolai mano jog šias problemas galėtų puikiai paaiškinti M teorija.

Manant, jog egzistuoja 11 matavimų, su juose egzistuojančiomis paralelinėmis visatomis, labai tikėtina, jog kriptidai yra ne kas kita, kaip ateiviai iš kitų visatų arba matavimų. Žinoma, niekas neapsiima konkečiai paaiškinti kaip kriptidai iš savo visatos patenka mūsiškę, tačiau teigiama, jog gyvų, oficialiam mokslui nežinomų padarų pasirodymas Žemėje, liudija apie tai, jog tarp mūsų ir kitų visatų egzistuoja savotiški portalai, kuriais kriptidai greičiausiai ir patenka į mūsų visatą. Negana to, teigiama, jog kriptidų pasirodymai Žemėje, taip pat įrodo kitų visatų ir matavimų egzistavimą, su savomis planetomis, kuriose veikiausiai atmosfera ar net gyvybė yra panaši į mūsų planetos ekosistemą.

Taip pat M teorija bandoma grįsti ir tai, kodėl visi vaizdiniai kriptidų užfiksavimai yra tokie neryškūs. Manoma, jog tai gali būti dėl dviejų priežasčių: ateiviai iš paralelinių visatų skleidžia kažkokias mums nežinomas bangas ar vibracijas, kurios daro įtaką mūsų vaizdo įrašymo priemonėms; arba kriptidai tuo pačiu metu randasi skirtingose visatose ar matavimuose, todėl jų negeba fiksuoti fotoaparatai ir kitos vaizdo įrašymo priemonės.

Taip pat, kriptozoologinės M teorijos šalininkai, kelia klausimą ir apie atgalinį ryšį tarp visatų. Juk jei kriptidai geba patekti į Žemę, tai veikiausiai ir žmonės sugeba kažkokiu būdu patekti į paralelines visatas. Teigiama, jog pastarąjį teiginį patvirtina riminalinės statistikos duomenys apie kasmet be žinios dingstančius dešimtis tūkstančių žmonių, manoma, jog dalis šių pradingėlių tiesiog atsiranda kitose visatose, todėl jų niekada ir nesuranda policija. Šiai minčiai patvirtinti net pateikiamas apytikslis skaičius, aprastai tai būna 3% visų dingusių be žinios atvejų. Čia natūraliai gali kilti klausimas: kodėl gi šie žmonės negrįžta atgal, kaip kad tai daro kriptidai? Manoma, jog greičiausiai šie žmonės negrįžta, todėl, kad neturi įgimtų sugebėjimų ir žinių šiam atgaliniam procesui įgyvendinti, kuriuos greičiausiai turi mūsų visatoje pasirodantys kriptidai.

Panašiai remdamiesi M teorija mintija ir kai kurie ufologai, teigdami, jog visi NSO pasirodymai, skraidymai keistais zigzagais ir gebėjimas staiga dingti iš stebėtojo akiračio yra ne kas kito, kaip akivaizdus M teorijos įrodymas. Manoma, jog ufonautai iš tiesų nėra ateiviai iš mūsų kosmoso, o iš kokios nors paralelinės visatos.

Kaip ten bebūtų, ši kriptozoologinė M teorijos dalis gana įdomi, nors ir turi labai daug „jeigu", bet kas čia žino, gal ir teisūs šie M teorijos taikytojai kriptozoologai. Belieka tikėtis, jog ateities tyrimai atskleis šią paslapties skraistę ir mes sužinosime visą tiesą apie kriptidus ir jų atsiradimo Žemėje ypatumus.

Gabrielius E. Klimenka

Supera

Kaip tik galvojau apie portalus į kitus matavimus pradėjus skaityt :). Ir visko gali būt, esu kažkur skaičius, kaip žmonės tiesiog eidami gatve dingsta, atsiranda keistoj, nepažystamoj aplinkoj, kokia Žemėj kaip ir neegzistuoja ir vėliau atsiranda kelių kilometrų paklaida nuo savo dingimo vietos. Tai galbūt tikrai egzistuoja portalai jungiantys paralelines visatas visai čia pat.

paragraf 78

Ką čia gali žinoti, gal ir egzistuoja :)

Lapino šešėlis

Vos prieš porą dienų antrą kartą baigiau skaityt "Didijį projektą", kuriame aprašomi fundamentalūs kvantinės fizikos principai ir M teorija, kitaip vadinamoji "visko" teorija.

Taigi įdomus pastebėjimas, jog tuos 11 matavimų reikia suvokti, ne kaip kažkokias skirtingas Visatos būsenas, o kaip išskirtinį būtent mūsų Visatos bruožą. (paralelinės visatos gali turėti, po 20, 50 ir milijoną matavimų).

Mes suvokiame keturis matavimus, o likusieji 7, tai ne kokios nors Visatos kišenės kuriose gali slėptis padarai, o tiesiog erdvės iškraipymai, kurių mes nematome, dėl galbūt pernelyg mažo tų iškraipymų dydžio. Tai yra jie neatsiranda ir išnyksta kada panorėjus, bet egzistuoja šiuo metu, tik mes to nematome (galbūt matome, bet nesuvokiame). 11 matavimų atsirado tik todėl, kad toks skaičius geba matematiškai išpildyti tam tikrus M teorijos reikalavimus.

Dar banaliau paaiškinant, mes gyvename, ne 4 matavimų, o 11 matavimų Visatoje. Jei tie padarai, gyvena mūsų Visatoje, tai jie negali gyventi vieną akimirką 5, kitą 9, o kitą 11 matavimų. Jie arba gyvena 11 matavimų (mūsų Visatoje), arba kokioje nors kitoje(tokia prialaida iš dalies pateisinama). Tai toks pastebėjimas apie matavimus.

Dėl paralelinių Visatų, įvairiausių scenarijų yra begalės ir visi jie yra iš tikrųjų įmanomi. Bet išdėstydamas savo požiūrį į tai galėčiau pasakyti taip:

Egzistuoja tiek skirtingų Visatų, kiek yra įmanomų galimybių. Darydami pasirinkimus, mes kiekvieną akimirką gyvename vis skirtingoje visatoje, toje, kurioje mūsų pasirinkimas egzistuoja. Jei mes pasirenkame valgyti sumuštinį su kumpiu, mes patenkame į visatą, kurioje tai darome, o jei pasirenkame valgyti sumuštinį su sūriu, keliaujame į tokią visatą.

Egzistuoja ir tokios visatos, kuriose mūsų visos svajonės yra išsipildžiusios (galbūt mūsų mintys tai tik iš tolimų paralelinių realybių atėję aidai?). Jei galvosime apie savo tikslus, kaip apie isšipildžiusius, pateksime į tokią Visatą kurioje tai ir yra išsipildę. Išsiplėsti galima ilgam. Neužsiminiau apie kriptozoologiją, bet akį labiau patraukė M teorija, tad norėjosi pasidalinti įžvalgomis.

Aukštyn