Mūsų galaktikoje aptiko seniausią Žemės dydžio planetą

Pradėjo Benamis, sausio 03, 2015, 22:13:17

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Grupė mokslininkų paskelbė aptikę tai, kas, jų manymu, yra seniausia Žemės dydžio planeta Paukščių tako galaktikoje. Ji sukasi apie žvaigždę, nuo mūsų nutolusią 117 šviesmečių atstumu, rašo sciencealert.com.



Žvaigždę, pavadintą KOI-3158, stebėjo JAV kosmoso agentūrai NASA priklausantis teleskopas „Kepler". Nustatyta, kad šios žvaigždės sistemoje yra penkios planetos, savo dydžiu panašios į Žemę. Planeta K3158.05 yra panašiausia į mūsų pasaulį.

Įdomu tai, kad, astronomų vertinimais, šios žvaigždžių sistemos amžius yra apie 11,2 mlrd. metų (± 900 mln. metų). Tai reiškia, jog astronomai užfiksavo seniausią mums žinomą žvaigždės su planetomis sistemą mūsų galaktikoje. O taip pat tai suteikia pagrindo teigti, kad Žemės dydžio planetos kūrėsi visą Visatos egzistavimo laiką.

Palyginimui, mūsų Saulės sistema yra „tik" maždaug 5 mlrd. metų amžiaus.

Labiausiai mokslininkus sudomino tai, kad KOI-3158 sistemoje mažai geležies. Tai stebina dėl to, kad daugumoje žvaigždžių, aplink kurias sukasi mažos, Žemės dydžio planetos, būna gausu metalų. Iki šiol manyta, kad metalų gausa žvaigždėje - tai reikalavimas, būtinas gyvybei tinkamų planetų formavimuisi.
„Atradimas reiškia, kad Žemės dydžio planetos galėjo nesunkiai formuotis ir ankstesnėse Visatos egzistavimo epochose, kai metalai buvo gerokai retesni", - sakė tyrimo vadovas, Birmingemo universiteto (Jungtinė Karalystė) asteroseismologas Tiago Campante.

„KOI-3158, sistema su Žemės dydžio planetomis, susiformavo tada, kai Visatos amžius nesiekė net 20 proc. jos dabartinio amžiaus, o tai leidžia teigti, kad Žemės dydžio planetos galėjo formuotis didžiąją Visatos istorijos dalį. Tai padidina gyvybės egzistavimo galaktikoje tikimybę", - tikino mokslininkas.

Nors planetos, besisukančios KOI-3158 sistemoje, dydžiu primena mūsų Saulės sistemos kūnus (jų dydis svyruoja nuo Merkurijaus iki Veneros dydžių), pati planetų sistema yra labai glaudi: artimiausia žvaigždei planeta orbitą aplink šviesulį apsuka vos per 10 dienų.

Žemiau pateiktoje diagramoje - palyginimas, kaip KOI-3158 sistema atrodytų greta Saulės sistemos ir kitų „Kepler" teleskopo stebėtų sistemų.


Planetų sistemų palyginimo diagrama (T. Campante iliustr.)


DELFI

Aukštyn