Astronomai atrado mirštančią žvaigždę su keista ugnies spirale

Pradėjo Skunk, spalio 15, 2012, 19:25:09

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Skunk

spalio 15, 2012, 19:25:09 Redagavimas: spalio 15, 2012, 19:27:27 by Benamis
ALMA teleskopu dirbantys astronomai atrado seną, mirštančią žvaigždę, kurią supa neįprasta spiralė, rašo „Popsci.com". Tai yra pirmas sykis, kai dangaus skliaute aptinkama tokia neįprasta struktūra, tvirtina astronomai.

Skulptoriaus R žvaigždė įvardyta kaip asimptotinės sekos žvaigždė. Tokio tipo dariniais gali virsti žvaigždės, kurių dydis ne mažesnis už Saulę ir ne didesnis nei 8 Saulės. Beje, tokios sekos žvaigžde savo egzistencijos pabaigoje virs ir mūsų Saulė. Mokslininkai mano, kad plazmos spiralę suformuoti galėjo pasislėpusi mirštančios raudonosios milžinės kompanionė.

Gęstančios raudonosios milžinės į kosminę erdvę siunčia didžiulius kiekius dujų ir dulkių - medžiagos, iš kurios ateityje galbūt formuosis naujos žvaigždės ir planetų sistemos. Dažnai tokia medžiaga tiesiog apgaubia mirštančią žvaigždę kaip kevalas, tačiau tokią neįprastą spiralinę struktūrą aplink mirštančią žvaigždę aptiko pirmą sykį. Tikėtina, jog spiralę galėjo suformuoti teleskopo objektyvui kol kas nematomos žvaigždės kompanionės gravitacija, o tai, astronomų požiūriu, nėra įprasta.

„Ateityje tokių žvaigždžių kaip Skulptoriaus R stebėjimai ALMA teleskopu padės suprasti, kaip cheminiai elementai, iš kurių esame sudaryti ir mes, pasiekia tokias galaktikos vietas, kaip erdvė, kurioje susiformavo Saulės sistema ir Žemė, - aiškina vienas iš tyrimo autorių Matthiasas Maerckeris. - Be to, mes dabar turėsime pilnesnį vaizdą apie mūsų Saulės ateitį."

Tyrimo rezultatai šią savaitę publikuojami žurnale „Nature".

http://www.balsas.lt/naujiena/624722/astronomai-atrado-mirstancia-zvaigzde-su-keista-ugnies-spirale

Hekate

Gražiai atrodo ta mirštanti žvaigždė :) . Gražiai atrodys mūsų saulė  ;D

Tadas23

Ironija ? :D gal ir gražiai atrodys :D

Aukštyn