Kur jūs slepiatės, ateiviai iš kosmoso?

Pradėjo paragraf 78, lapkričio 19, 2014, 21:28:05

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Šiaip, šiek tiek pamąstymų

Kur jūs slepiatės, ateiviai iš kosmoso?

Šį klausimą dar 1950 metais buvo iškėlęs ir fizikas, pirmojo branduolinio reaktoriaus bei kvantinės teorijos išradėjas, Enrikas Fermis, kuris 1938 metais buvo apdovanotas Nobelio premija už dirbtinio radioaktyvumo, sukelto bomborduojant lėtaisiais neutronais, tyrimus.
Daug kas iš mūsų tiki, jog kažkur kitų žvaigždinių sistemų planetose, tikrai egzistuoja gyvybė, kai kurie mano, jog ten, toliame kosmose yra ne viena civilizacija. Yra taip pat tikinčių, jog šios civilizacijos yra greta mūsų, mus stebi ir tyrinėja. Tačiau kaip žinia nei vienam šių teiginių nėra faktinio pagrindimo. Gal vertėtų sakyti: kol kas nėra. Juk mums apie tai kalba ir pati logika: visata per didelė, kad mes joje būtume vienintelė gyvybei pritaikyta salelė. Čia puikiai derėtų vieno iš astrofiziko Karlo Sagano romano „Kontaktas" veikėjų išsakyta mintis, jog jei kosmose daugiau nėra gyvybės apart mūsiškę, tai būtų gaila tiek beprasmiškai prarastos erdvės. Galų gale juk didelė dalis mokslininkų optimistiškai pritaria, jog jau ne už ilgo surasime kitas, gyvenamas planetas. Žinoma, ne visi mokslininkai pirmąjį kontaktą vertina teigiamai. Štai Stivenas Hawkingas mano jog jei įvyks kontaktas su nežemiška civilizacija, kuri greičiausiai bus gerokai pažengusi nei mes, tada turėtų pasikartoti Kolumbo ekspedicijos pasekmės sunaikinusios Amerikos čiabuvių civilizaciją, tik šį kartą indėnų kailyje atsidurtume mes.
Ufologinių teorijų požiūriu, ateiviai iš kitų planetų Žemėje lankosi pastoviai (kai kurios teorijos, tokios kaip paleokontaktų teorija, teigia jog ateiviai Žemėje lankosi jau tūkstančius metų ir padarė nemenką įtaką mūsų istorijai), tačiau dėl sudarytos slaptos sutarties tarp mūsų valstybių ir ateivių iš kosmoso, šie apsilankymai yra slepiami nuo plačiosios visuomenės. Tam kaip teigiama panaudojama ir dezinformacija, ir faktų iškraipymas, ir begalė kitų metodikų, kurios, anot teorijos šalininkų, padeda nuslėpti ateivių iš kosmoso egzistavimą. Tačiau šios teorijos iš esmės neatsako į klausimą kodėl nėra akivaizdžių įrodymų, jog ateiviai lankosi mūsų planetoje, per daug jau viskas miglotai ir sudėtingai čia gaunasi, juk jei kitos civilizacijos lankosi mūsų planetoje, kodėl tada mes nerandame konkrečių įrodymų. Belieka remtis tik įvairiais nekokybiškais vaizdo įrašais bei liudytojais, kurių didelė dalis, deja, bet tenka pripažinti, yra nepatikimi. Ufologinės teorijos negeba užtikrintai atsakyti į gyvybės egzistavimo kitose planetose klausimą, nes net ir tie NSO kuriuos fiksuoja liudytojai, ufologai kildina ne tik iš kosmoso. Keliamos teorijos apie keliautojus iš kitų dimensijų, iš ateities ar net iš Žemės vidaus, jei tikėsime tuščiavidurės Žemės teorija. Taigi kaip bebūtų liūdna, ufologija kol kas negeba mums pateikti vienareikšmiško atsakymo. Bet ji dar vystosi ir neaišku kokius atsakymus us ji pateiks ateityje.
Neseniai Keplerio teleskopas prie aplinkinių, netolimų žvaigždžių, atrado šimtus planetų. Jei manytume, kad panašus kiekis planetų yra ir prie tolimesnių žvaigždžių, tada mūsų galaktikoje turėtų būti maždaug pusė trilijono planetų. Net jei vienoje iš dešimties tūkstančių planetų egzistuotų gyvybė, tada būtų maždaug 50 mln. planetų kuriose gali egzistuoti vienokios ar kitokios gyvybės formos. Ir tai tik mūsų galaktikoje, o žinant, kad jau dabar yra atrasta apie 100 milijardų įvairių formų ir dydžių galaktikų, šis skaičius staiga šoktelna iki neįmanomybės. Taip žvelgiant tikrai atrodo, jog visada yra gausiai apgyvendinta pačių įvairiausių gyvybės formų.
Žemė susiformavo praėjus maždaug 10 milijardų metų po didžiojo sprogimo. Tačiau daugelis mūsų galaktikos planetų susiformavo daug anksčiau nei mūsų gimtoji planetinė sistema. Tarkime, jeigu civilizacijos kitose planetose susiformavo keliais milijonais metų anksčiau nei, kad mūsų civilizacija, jos turėjo savo technologijas vystyti daug ilgiau nei mes. Vadinasi kosminiai skrydžiai šioms civilizacijoms turėtų būti įmanomi. Tokį ilgą laiką besivystančios civilizacijos, turėtų būti pažengusios tiek, kad net mūsų iškiliausi fantastikos rašytojai negali sau net įsivaizduoti. Tai turėtų būti logiška, matant kaip Žemės tecnologijos sparčiai keitėsi per pastaruosius 100 metų, nors žinoma, daug tūkstantmečių, mūsų technologijos praktiškai nepajudėjo iš mirties taško. Taigi, jei civilizcijos vystėsi kelis milijonus metų, logiška manyti, kad jos jau seniai būtų apgyvendinusios arba užkariavusios visą galaktiką.
Kitas dalykas, kuris leistų suvokti, kad kitos civilizacijos iš tiesų egzistuoja, būtų įvairūs radijo ar elektromagnetiniai signalai, kurios skleistų jų technologijos, nebent, kaip kad mąsto kai kurie fantastai, jie turėtų biotechnologijas ar mūsų mokslui nežinomas energijos rūšis. O gal, tos civilzacijos saugosi ir neskleidžia jokio radijo triukšmo, idant nebūtų susekti kitų civilizacijų. Nes mes, žmonės, kaip kad mano kai kurie mokslininkai, elgemės gana neatsakingai, taip triukšmaudami kosmose, juk mes tikrąja ta žodžio prasme rėkiame: "Štai mes, čia. Ateikite ir užkariaukite mus", nors gal ne taip pesimistiškai skambėtų "Štai mes čia. Draugaukime". Labai tikėtina, kad labiau pažengusi civilizacija gali turėti daug efektyvesnį komunikacijos būdą nei elekrtomagnetinės bangos. Kai kurie mokslininkai mano, kad labai tikėtina, jog šiam tikslui gali būti naudojama tamsoji materija, nors žinoma, kolkas tokie pasvarstymai tėra hipotetiniai. Tačiau tiek kiek mes pažįstame kosmosą, mes galime tikėtis pagauti tik mums žinomas bangas. Tuo principu yra pagrįstas žymusis SETI projektas, kuris per daugiau nei 50 egzistavimo metų, deja kol kas jokių žymesnių rezultatų, bandant atrati kitas civilizacijas, nepasiekė.
Žinoma, kitas svarbus dalykas yra klausimas, kiek vis tik yra tikėtinas aukšto lygio ar net paprasčiausios civilizacijos evoliucinis atsiradimas. Manoma, kad labai tikėtina, jog didelė dalis planetų, jei jose egzistuotų gyvybė, pastaroji greičiausiai būtų sudaryta iš paprastų organizmų, tad technologiškai išsivysčiusi civilizacija, gali būti, jog yra itin retas reiškinys visatoje. O gal mūsų planeta išties išskirtinė ir netikėtos sėkmės dėka esame protingiausia visatos gyvybės forma?
Nors gal viskas yra kitaip? Gal kiekviena išsivysčiusi civilizacija eina link susinaikinimo? Fantastiniuose filmuose ir knygose, tai dažnai aprašoma, kad kiekviena labiau pažengusi civilizacija, galų gale sukuria masinio naikinimo ginklą, kurio nebesugeba suvaldyti. Gal visatoje seniau egzistavo milijonai civilizacijų, kurių likimas buvo toks pats? Gal jos susinaikino ir mes pasiekę kitas planetines sistemas terasime buvusios didybės griuvėsius? O gal viskas įvyko kaip Roberto J. Sawyerio romane „Skaičiuojantis dievas" kuriame iškeliama idėja, jog labiau pažengusios civilizacijos save įsiskaitmenino ir dabar egzistuoja tik kažkokiame super kompiuteryje? Gal būt biologinė gyvybės egzistavimo forma tėra tik vienas jos evoliucijos etapų? Tiek vienu tiek kitu atveju, mes negalėtume aptikti šių supercivilizacijų, nebent nuskristume į jų planetą ir aptiktume kokius nors jų paliktus artefaktus.
Žinoma, tenka pripažinti, jog mes iš tiesų labai mažai žvalgomės į dangų. Čia norisi užduoti klausimą, tau skaitytojau: Kada paskutinį kartą žiūrėjai į žvaigždes? Deja dėl finansavimo bei resursų stokos ir mūsų astronomai sugeba stebėti tik labai menką dangaus dalelę. Mes dar tiek mažai žinome apie visatą, kad vos ne kasdien yra atrandama kas nors nauja. Galų gale labai tikėtina kad mes žiūrime į ten kur jokių civilizacijų nėra. O gal mes paprasčiausiai žiūrime ne taip kaip reikia? Belieka tik laukti ir tikėtis, kad pagaliau bus įrodyta, jog neesame vieniši kosmose.

Gabrielius E. Klimenka

Teroras

Patiko pamastymai. Pliusas uz straipsni.

Vis delto kazkodel jauciasi pesimistiskumas is taves kitu civilizaciju atzvilgiu, ar as klystu paragrafe?

paragraf 78

Citata iš: Teroras  lapkričio 20, 2014, 00:04:28
Vis delto kazkodel jauciasi pesimistiskumas is taves kitu civilizaciju atzvilgiu, ar as klystu paragrafe?


Net nežinau kaip čia geriau pasakius. Pas mane pesimistiškumas, jei taip galia pavadinti tą jausmą, ne tiek dėl kitų civilizacijų egzistavimo ar lankymosi žeėje, kiek dėl liudijimų, kurių nemenka dalis pasirodo klastotės.
Kitas dalykas kad nuo tada kai 1990 metais perskaitęs berods Kauno dienoje žinutę apie tai kad Voroneže išsilaipino ateviai, vis ieškau kokio nors neginčijamo įrdymo ar net pats trokštu tai paatyti ir per tiek metų kažkaip neradau. Tai čia gal ne tiek pesimizmas kiek liūdesys, gal taip tiksliau būtų. Nežinau ar pavyko perteikti tą troškimą paatyti savo akim ir liūdesį dėl to kad per tiek etų nieko rimto nepamačiau

Ezekiel

Citata iš: paragraf 78  lapkričio 19, 2014, 21:28:05
Tačiau šios teorijos iš esmės neatsako į klausimą kodėl nėra akivaizdžių įrodymų, jog ateiviai lankosi mūsų planetoje, per daug jau viskas miglotai ir sudėtingai čia gaunasi, juk jei kitos civilizacijos lankosi mūsų planetoje, kodėl tada mes nerandame konkrečių įrodymų.


Tiems kas buvo susidūrę su ateiviais jie egzistuoja, tik viešai kažkodėl nepasirodo. Įrodymų daug tik matyt neatinka griežtų moksliniškai kontroliuojamų sąlygų ir dažniausiai vaizdo įrašai. Pavyzdžiui daug karo pareigūnų, tarp jų aukšto rango, netgi kai kurie politikai liūdija nežemiškos civilizacijos egzistavimą, pvz. labiausiai keliantis nuostaba Kanados gynybos ministras Paul Hellyer, kuriu žodžiai priimami kaip oficiali tiesa, nežinau kodėl meluotų. Taip pat pranešami neatpažinti objektai lankantis vietas kur yra branduolinių medžiagų. Pilotai taip pat stebi NSO ir jie apmokyti atpažinti oro objektus. Taigi tam liūdininkų pranešimai ir filmuota medžiaga yra tik klausimas ar jeis patikėsite.

paragraf 78

Mano manymu rėmimasis liudijiu ar kieno nors žodžiai apie kokį nors įvykį nėra patikimas dalykas (ir moksliškuas čia ne prie ko), nes liudijimas visada bus subjektyvus. Kartais apskritai abejoju ar objektyvi tikrovė gali egzistuoti žmogaus sąmonėje.

A.C.A.B

Paragrafai, gal žinai kokių linkų į audio/video/tekstus/whatever apie 1990m. NSO įvykius Voronežo parke? Tinka ir rusų kalba.

paragraf 78

Citata iš: A.C.A.B  lapkričio 20, 2014, 18:21:43
Paragrafai, gal žinai kokių linkų į audio/video/tekstus/whatever apie 1990m. NSO įvykius Voronežo parke? Tinka ir rusų kalba.


Specialiai nesidomėjau, kažkaip nekilo mintis. Jei ką rasiu duosiu žinoti.
Šiaip dėkui už idėją pasidomėti mano domėjimosi pradžios įvykiais :)

Aukštyn