Kreacionizmas yra visavertė evoliucijos teorijos alternatyva

Pradėjo Linas Esu, birželio 30, 2017, 16:11:45

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

birželio 30, 2017, 16:11:45 Redagavimas: birželio 30, 2017, 16:14:35 by Linas Esu
Vienintelis dalykas, dėl kurio sutaria visi kreacionistai, yra tai, kad jie nemėgsta evoliucijos. Nežiūrint net į tai, jog tarkim Biblijos Pradžios knyga pateikia du vienas kitam prieštaraujančius sukūrimo paaiškinimus, tai yra priimtinesnis šaltinis apie pasaulį nei evoliucijos teorija.




Jei kas pasakys, kad kreacionizmas geriau paaiškina gyvybę žemėje, nei evoliucija, paklauskite, apie kurią būtent kreacionizmo versiją kalbama.

Tarp kreacionistų, yra paplitę daugybė tikėjimų, kaip gyvybė pasidarė tokia, kokia yra. Kai kurie kreacionistai pritaria, kad evoliucija sukūrė tą didžiulę gyvūnų įvairovę - išskyrus žmones. Kiti mano, kad visa gyvybė išsivystė, tačiau šį procesą prižiūrėjo antgamtinė būtybė.

Kiti kreacionistai sutinka, kad evoliucija gali lemti mažus pokyčius (mikroevoliucija), bet neigia, kad dėl daug mažų pokyčių gali atsirasti naujos rūšys ar net organizmų grupės (makroevoliucija). Kai kurie mano, kad dievybė sukūrė pačią pirmąją gyvybę, bet paskui paliko ją evoliucionuoti pačiai.

Dar yra vis neišsprendžiamas laiko klausimas. „Jaunos Žemės kreacionistai" laikosi Pradžios knygos versijos, kaip „neklaidingos", nežiūrint jos priešpriešų (žr. Evoliucija privalo būti neteisinga, nes Biblija yra neklystanti), ir tvirtina, kad planeta buvo sukurta maždaug prieš 6000 metų. „Senos Žemės kreacionistai" tuo tarpu pripažįsta šimtus įrodymų, rodančių, kad taip nėra.


Dievas sumišęs


Nesutarimai čia dar tik prasideda. Kai kurie nekvestionuoja regimo žemės amžiaus, bet tiki, kad tai iliuzija (bambos hipotezė, kurios apibendrinimas yra toks -  „Dievas suklastojo įrodymus apie didelį Žemės amžių"). Dar kiti aiškina, kad pačiai planetai yra milijardai metų, bet gyvybė joje buvo sukurta neseniai.

Visi kreacionistai tiki į kūrėją. Bet kas jis: Dievas, Allahas, Jahvė, Brahma, Dzeusas, Olorunas, ateiviai ar gigantiškas hermafroditas?

Kas studijavo informaciją apie mūsų planetą ir joje esančią gyvybę, prieina labai aiškią išvadą: Žemei yra apie 4 milijardus metų ir visa gyvybė joje palaipsniui išsivystė iš daug paprastesnių formų. Nėra jokių pašalinių jėgų įsikišimo įrodymų, ir nėra jokios to būtinybės aiškinant tai, ką žinome. Taip, vyksta daug debatų tarp biologų, geologų ir kosmologų dėl smulkių detalių, tačiau jos anksčiau ar vėliau bus išsiaiškintos su naujais atradimais ar eksperimentais. Tikrovė yra galutinis teisėjas.

Tuo tarpu daugybės kreacionizmo formų nesutarimų išspręsti neįmanoma. Bet kas gali sukurti savo kreacionizmo versiją (daugelis taip ir daro). Kaip galima įtikinti, tarkim, skrajojančio spagečių monstro pasekėjus, kad jo makaronas nėra tikrasis kūrėjas?


Evoliucija: 24 mitai ir klaidingi įsitikinimai


Mokslo naujienas skelbiantis portalas newscientist.com atrinko pačius populiariausius ir dažniausiai sutinkamus mitus apie evoliucijos teoriją. Didžiulio straipsnio antraštė taip pat labai iškalbinga: „jei manai, kad tai supranti, nė iš tolo nežinai pakankamai". Nuo šiol šį straipsnį surasite ir portale technologijos.lt.



Praėjo daugiau, nei 200 metų nuo Čarlzo Darvino gimimo (1809) ir daugiau, nei 150 metų (1859) nuo, ko gero, svarbiausios kada nors parašytos knygos - Apie rūšių atsiradimą (On the Origin of Species), - išleidimo. Joje Darvinas išdėstė idėją, kuri daugelį šokiruoja iki šiol - kad visa gyvybė Žemėje, taip pat ir žmogus, išsivystė dėl natūralios atrankos.

Evoliuciją remiančius įtikinančius įrodymus Darvinas pateikė Rūšių atsiradime, o nuo to laiko jų atsirado daug daugiau. Daugybė atrastų iškasenų leidžia atsekti dabartinių organizmų evoliuciją iš ankstesnių formų. DNR sekų iššifravimas patvirtino be jokios abejonės, kad visų gyvų organizmų ta pati kilmė. Nesuskaičiuojamus vykstančios evoliucijos pavyzdžius matome aplink, nuo prie taršos prisitaikančių drugelių iki sparčiai kintančių ŽIV ir H5N1 paukščių gripo virusų. Evoliucija yra toks pat mokslinis faktas, kaip Žemės apvalumas.

Tačiau, nepaisant vis augančio įrodymų kalno, dauguma žmonių pasaulyje nėra mokomi apie evoliuciją teisingai, jei mokomi apie ją iš viso. Netgi D. Britanijoje, Darvino gimtinėje, kur visuomenė išlavinta ir vis pasaulietiškesnė, nesena apklausa rodo, kad tik mažiau nei pusė populiacijos pripažįsta evoliuciją.

Neturėjusiems progos susipažinti su biologiją ar apskritai mokslu, tikinčiųjų stebuklingomis evoliucijos teorijos alternatyvomis teiginiai gali atrodyti įtikimi. Tačiau netgi tarp pripažįstančiųjų evoliuciją gyvuoja nemažai klaidingų įsitikinimų.

Daugelis mūsų be sąžinės graužimo pripažins, kad nesupranta, tarkim, stygų teorijos fizikoje, tačiau esame įsitikinę, kad suprantame evoliuciją. Iš tiesų, kaip rodo biologų atradimai, evoliucijos pasekmės gali būti keistesnės, nei kada įsivaizdavome. Evoliucija, ko gero, yra geriausiai žinoma, tačiau blogiausiai suprantama iš visų mokslinių teorijų.

Yra keletas gerų bei nuodugnių paaiškinimų apie standartinius mitus ir kituose šaltiniuose. Tačiau per daug nebus.

Tad per artimiausią mėnesį reguliariai publikuosime straipsnius, kuriuose surasite labiausiai paplitusius mitus ir klaidingus įsivaizdavimus apie evoliuciją bei išsamius jų paaiškinimus remiantis įvairiais atradimais ir mokslininkų įžvalgomis. Patiems nekantriausiems pristatome būsimų straipsnių planą, apimantį visus populiariausius mitus.


Paplitę neteisingi įsitikinimai:


  • Viskas yra prisitaikymas, sukeltas natūralios atrankos
  • Natūrali atranka yra vienintelis evoliucijos įrankis
  • Natūrali atranka kuria vis sudėtingesnius organizmus
  • Evoliucija kuria idealiai prisitaikiusius sutvėrimus
  • Evoliucija visada skatina rūšies išlikimą
  • Nesvarbu, jei žmonės nesupranta evoliucijos
  • „Išlieka geriausi" pateisina „kiekvienas už save"
  • Evoliucija yra neribotai kūrybinga
  • Evoliucija negali paaiškinti homoseksualumo
  • Kreacionizmas yra visavertė evoliucijos teorijos alternatyva


Kreacionistų mitai:


  • Evoliucija privalo būti neteisinga, nes Biblija yra neklystanti
  • Evoliucijos pripažinimas pamina moralę
  • Evoliucijos teorija skatina rasizmą ir genocidą
  • Religija ir evoliucija nėra suderinamos
  • Pusė sparno neturi jokio pritaikymo
  • Evoliucijos mokslas negali numatyti
  • Evoliucijos neįmanoma paneigti, todėl tai nėra mokslas
  • Evoliucija yra tiesiog neįtikima
  • Evoliucija yra visiškai atsitiktinis procesas
  • Mutacijos gali tik sunaikinti informaciją
  • Visi biologai yra darvinistai
  • Bakterijų žiuželiai yra labai sudėtingi ir negali būti paprastesni
  • Dar daugiau kreacionistų neteisingų įsitikinimų
  • Evoliucijos mitai: Evoliucija pažeidžia antrąjį termodinamikos dėsnį

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/gamta_ir_biologija/S-23309/straipsnis/Evoliucijos-mitai:-Kreacionizmas-yra-visaverte-evoliucijos-teorijos-alternatyva

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/n/mokslas/gamta_ir_biologija/evoliucijos-mitai/rodyti?t=/121/290/292/300/2659/9403&l=6&r=&v=1&utm_source=Rubrikos_po_straipsniu&utm_medium=Vidine_navigacija&utm_campaign=Vidine_navigacija

Linas Esu

#1
liepos 01, 2017, 00:50:43 Redagavimas: liepos 01, 2017, 11:30:44 by Linas Esu


Mokslininkas Colinas Blakemoras lankosi Kentukio kreacionizmo muziejuje.

Linas Esu

#2
liepos 01, 2017, 11:27:54 Redagavimas: liepos 01, 2017, 11:30:54 by Linas Esu


Kreacionizmo dievo egzistencijos argumentas

vytra

#3
liepos 01, 2017, 14:43:59 Redagavimas: liepos 01, 2017, 14:46:32 by vytra
Sveiki,

1. Šalininkų/priešininkų klaidos/nežinojimas nėra įrodymas nei vienai pusei.

2. Evoliucija turi "mokslo požymių", bet iki tikro mokslo toli, sakykim evoliucijos mokslas negali prognozuoti.

3. Jeigu pas evoliucionistus nėra jokio "aukštesnio", o tik mirtis už klaidą, tai lengva paskaičiouoti, kad mes visi seniai nuteisti mirti. Beja, dauguma evoliucionistų tai supranta ir šaukia: gyvenu paskutinį kartą, duokit, mam malo malo malo numų!

Ačiū.


:(

Linas Esu

#4
liepos 01, 2017, 15:08:40 Redagavimas: liepos 01, 2017, 16:41:06 by Linas Esu
Citata iš: vytra  liepos 01, 2017, 14:43:59Sveiki,

1. Šalininkų/priešininkų klaidos/nežinojimas nėra įrodymas nei vienai pusei.

2. Evoliucija turi "mokslo požymių", bet iki tikro mokslo toli, sakykim evoliucijos mokslas negali prognozuoti.

3. Jeigu pas evoliucionistus nėra jokio "aukštesnio", o tik mirtis už klaidą, tai lengva paskaičiouoti, kad mes visi seniai nuteisti mirti. Beja, dauguma evoliucionistų tai supranta ir šaukia: gyvenu paskutinį kartą, duokit, mam malo malo malo numų!

Ačiū.


:(

1. Kokios konkrečios klaidos nėra įrodymas ?

2. Biologoija , rcheologija , istorija , genetika - mokslo šakos . Evoliucija tai tik viena iš temų kuri yra analizuojama , tiriama kiekvieną dieną , būtent šių išvardintų mokslo šakų .

Prognozė yra spėjimas . O mokslas kelia hipotezes , selektyviai atrinkėnėdamas turimas žinias , eksperimentų rezultatus . Vėliau keliamos teorijos , grindžiamos turimomis žiniomis . Kol teorija yra patvirtinama gali praeiti dešimtmečiai , nes ją reikia publikuoti . Mokslo pasaulyje kiekviena teorija yra VIEŠAI diskutuojama ir kritikuojama iki tol kol ji yra pripažįstama tos srities ar kelių mokslo sričių gerai žinomų specialistų mokslo konferencijų metu . Visa tai vadinama moksline metodika . Vien dė to šią dieną evoliucija yra viso mokslo pasaulio patvirtina teorija .

3. Pats mokslas iš esmės yra susiskaldęs " auktesniojo egzistavimu " . Mokslas negali paneigti visų žmonių iškeltų hipotezių , teorijų ar reiliginių įisitinkimų . Bet vieningai pripažįstama , moderniojo mokslo amžiuje toks dalykas kaip " dievas " yra be galo maža galimybė .

Kabėti apie tikinčio ir netikinčio žmonių moralę , manau būtų bereikalingas laiko švaistymas šioje temoje .





paragraf 78

Kreacijonizmas... hmm... tik jiems ši teorija ir atrodo alternatyvi, didžioji dalis krikščionių jai nepritaria. Jonas Paulius II išvis pasakė, kad kreacionizmas yra tikėjimui ir mokslui prieštaraujanti doktrina.

Linas Esu

#6
liepos 01, 2017, 16:39:36 Redagavimas: liepos 01, 2017, 20:28:37 by Linas Esu
Citata iš: paragraf 78  liepos 01, 2017, 15:27:10Kreacijonizmas... hmm... tik jiems ši teorija ir atrodo alternatyvi, didžioji dalis krikščionių jai nepritaria. Jonas Paulius II išvis pasakė, kad kreacionizmas yra tikėjimui ir mokslui prieštaraujanti doktrina.
Tai buvo viena iš daugelio skirtingų popiežių asmeninių nuomonių šia tematika.

O ką konkrečiai kreacioznizmo tema mokina krikščioniška religija, kuriai atstovauja Vatikanas?

vytra

Citata iš: paragraf 78  liepos 01, 2017, 15:27:10Kreacijonizmas... hmm...  Jonas Paulius II pasakė, kad kreacionizmas yra tikėjimui ir mokslui prieštaraujanti doktrina.
- terminas "kreacionizmas" reiškia tik tiek, kad kažkas buvo sukurta sąmoningai (nebūtinai Dievo), o terminas "savaiminė evoliucija" reiškia tik tiek, kad sukurti ką nors neįmanoma. Evoliucionistai sako: tai ne tu sukūrei, tai sukūrė evoliucija! Užtai tau namokėsim, bet pasiūsim į gulagą.

:(

Linas Esu

#8
liepos 01, 2017, 17:31:52 Redagavimas: liepos 01, 2017, 17:44:04 by Linas Esu
Citata iš: vytra  liepos 01, 2017, 16:40:41- terminas "kreacionizmas" reiškia tik tiek, kad kažkas buvo sukurta sąmoningai (nebūtinai Dievo), o terminas

Kokia kreacionizmo teorija remiatės, ką tik pateiktame pavyzdyje ? ar galite konkrečiai pateikti visą apibrėžimą , šaltinį ?

Citata iš: vytra  liepos 01, 2017, 16:40:41terminas "savaiminė evoliucija" reiškia tik tiek, kad sukurti ką nors neįmanoma.

Kur radote tokį apibrėžimą ? pasidalinkte , prašau .

Citata iš: vytra  liepos 01, 2017, 16:40:41Evoliucionistai sako: tai ne tu sukūrei, tai sukūrė evoliucija! Užtai tau namokėsim, bet pasiūsim į gulagą.

Geriausiu atvejiu , aksioma .

paragraf 78

Terminas "kreacionizmas" apibrėžia konkrečią ideologiškai orientuota teologijos kryptį, bet ne tikėjimą sukūrimu kaip tokiu. Kreacionizmas paprastai pažodiškai traktuoja sukūrimo pasakojimą ir laiko jį moksline tiesa, tačiau tam nepritaria dauguma bažnyčių,todėl atskiria kreacionistus nuo kitų teologinių krypčių
Evoliucijos teorija neprieštarauja kūrėjo kaip tokio buvimui, kaip ir jo netvirtina. Mesgalime pasakyti kas buvo nuo kažkelintos Big Bango sekundės dalies, bet iki tol ne, taip kad pasakymas: ten buvo kūrėjas / ten nebuvo kūrėjoir esmės yra tolygūs, nes remiasi prielaida arba (ne)tikėjimu ir tiek.
Kas dėl evoliucijos ir kūrėjo, tai RKB tiki, kad Dievas sukūręs pasaulį (ala, toks Pirmasis judintojas) dovanojo kūrinijai laisvę evoliucionuoti pačiai.

Linas Esu


Citata iš: paragraf 78  liepos 03, 2017, 19:40:47Evoliucijos teorija neprieštarauja kūrėjo kaip tokio buvimui, kaip ir jo netvirtina. Mesgalime pasakyti kas buvo nuo kažkelintos Big Bango sekundės dalies, bet iki tol ne, taip kad pasakymas: ten buvo kūrėjas / ten nebuvo kūrėjoir esmės yra tolygūs, nes remiasi prielaida arba (ne)tikėjimu ir tiek.
Evoliucijos teorija ne tik neprieštarauja , netvirtina kūrėjo buvimo , bet ir apie tai - apskritai neužsimena . Kreacionizmo teorijos iš esmės teigia , kad turi būti kūrėjas .

Tai kokios kreacionizmo teorijos mokina katalikybė ? ko ji moko savo tikinčiuosius , jaunus mokinius , studentus ?

paragraf 78

Taigi parašiau praeitame pranešime ką galvoja katalikai

Linas Esu

#12
liepos 03, 2017, 20:43:17 Redagavimas: liepos 03, 2017, 20:45:00 by Linas Esu
Citata iš: paragraf 78  liepos 03, 2017, 20:29:11Taigi parašiau praeitame pranešime ką galvoja katalikai
Bilbija moko . Ieva ir Adomas pirmieji žmonės , sukurti Dievo . Bet popiežius Jonas Paulius 2 , teigia : kreacionizmas yra tikėjimui ir mokslui prieštaraujanti doktrina .

Ar ne absurdiška kritikuoti kreacionizmą , kai patys tikintiems aiškina - Dievas žemę sukūrė per 7 dienas ?

Aš suprantu jog ne visas kirkščionių pasaulis tiki tuo , bet būtent to mokina katalikybė .

a.t.sielis

Linas Esu, trumpai tau: užteks kliedėti. Užsiimk tomis temomis, kurios tau lengvesnės, arba dar kelis metus skaityk apie šias temas, o tada jau kažką rašyk forume.

Linas Esu

Citata iš: a.t.sielis  liepos 03, 2017, 20:50:12Linas Esu, trumpai tau: užteks kliedėti. Užsiimk tomis temomis, kurios tau lengvesnės, arba dar kelis metus skaityk apie šias temas, o tada jau kažką rašyk forume.
offtopica's

Aukštyn