Nemirtina liga sergantis vyras kovoja už teisę numirti

Pradėjo Benamis, kovo 31, 2017, 12:21:59

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Jungtinės Karalystės (JK) nacionalinis transliuotojas BBC praneša, kad ne mirtina liga sergantis vyras pradėjo teisinę kovą siekdamas, kad nepagydamomis ligomis sergantys žmonės, kurie potencialiai turi metus gyventi, turėtų teisę mirti.

2014 metais Omid buvo diagnozuota nemirtina neurologinė liga - multisisteminė atrofija.

BBC laidos „Victoria Derbyshire" metu vyras pasakojo, kad negali vaikščioti, sunkiai šneka ir 2015 metais bandė nusižudyti.

Eutananazija (pagalba nusižudyti) Jungtinėje Karalystėje šiuo metu yra neteisėta, tačiau Omid siekia, kad jo byla būtų nagrinėjama Aukščiausiajame Teisme (angl. High Court). Vyro advokatai paprašė pilno bylos nagrinėjimo. Tikimasi, kad sprendimas bus paskelbtas artimiausiomis dienomis.

Omid, kurio pavardė nėra atskleidžiama, šalies nacionaliniam transliuotojui pareiškė: „Aš negaliu vaikščioti ar rašyti. Negaliu normaliai kalbėti ir jaučiu ligos poveikį savo galvoje. Aš galiu atsikelti iš lovos tik tuomet, kai man kažkas padeda, ir po dviejų ar trijų mėnesių viskas tik pablogės."

54 metų amžiaus vaikų turintis vyras šiuo metu daugiausiai laiko praleidžia lovoje. Be to, jam turi būti įvestas kateteris ir vyras negali pats savimi pasirūpinti. Omid liga yra neišgydoma, tačiau jis nežino, kiek laiko jam liko gyventi.

„Aš nežinau, kiek dar gyvensiu. Tai gali trukti ilgiau nei 10 ar 15 metų. Patikėkite manimi, nežinau, kaip išgyvenau šiuos trejus metus. Kai atsikeliu ryte, maldauju, kad tai būtų paskutinis kartas. Kiekvieną dieną galvoju, kad nenoriu gyventi", - pasakojo vyras.

2015 metų rugsėjo mėnesį šalies parlamentarai atmetė planus įvesti įstatymą, kuris Anglijoje ir Velse sunkiai sergantiems žmonėms suteiktų teisę mirti.

Omid advokatas Saimo Chahal QC aiškino, kad vyro bylos tikslas - gauti teisę žmonėms, kurie serga nepagydamomis ligomis, smarkiai paveikiančiomis jų gyvenimo kokybę, mirti.

Anglija.today

Ka apie tai manote?

elteide

gaila žmogaus , bet žudytis rimtas sprendimas...kas bus poto?  kaip dievas į tai žiūri , o kaip karma veiks, jei tokia yra ir pan.

klajunas

#2
kovo 31, 2017, 13:23:07 Redagavimas: kovo 31, 2017, 13:24:40 by klajunas
Trumpai ir paprastai galima atsakyti taip: kiekvienas yra savo gyvenimo šeimininkas ir gali su juo daryti ką mato reikalinga. Jeigu galėčiau spręsti šį klausimą, leidimą duočiau. Kodėl liga turi teises, o žmogaus laisva valia - ne? Tokie klausimai, kas būtų jeigu savo sprendimu ką nors pažeistų, tai ko nežino ir nesupranta, manau, yra šalutiniai. Nusikaltimu laikyti gelbėjimąsi nuo kančių yra absurdas. Kodėl, pavyzdžiui, įstatymai leidžia proporcingą teisę į gynybą, kai savo veiksmais gali daryti žalą ir nebūti už tai teisiškai atsakingas? Įstatymai ir religiniai įsitikinimai - skirtingi dalykai.

elteide

Citata iš: klajunas  kovo 31, 2017, 13:23:07... Kodėl liga turi teises, o žmogaus laisva valia - ne? ..
tai niekas neginčija šioje situacijoj galimybės, teisės rinktis , tiesiog ar nebus blogiau po tokio sprendimo ..reinkarnacijos šalininkų aiškina, kad toks žmogus kitame gyvenime gaus analogišką situaciją dar sudėtingesnę.

Dukra

Citata iš: elteide  balandžio 03, 2017, 00:30:34tai niekas neginčija šioje situacijoj galimybės, teisės rinktis , tiesiog ar nebus blogiau po tokio sprendimo ..reinkarnacijos šalininkų aiškina, kad toks žmogus kitame gyvenime gaus analogišką situaciją dar sudėtingesnę.
Patiko Tavo mintys. Neišmokta pamoka, neuždarytas ratas.. Viskas kartosis.

Cerber

Mirtis yra kiekvieno ir teise ir prievole.
smurtas pries save neprideda "blogos karmos" visa kita niekai isfantazuoti gurknojat raugintas sultis po medziu

Owldies666

Aš manau, siela pati jaučia, kada nori palikti kūną. Galbūt kai žmogus yra sunkios psichinės būklės, sirgdamas depresija, tai būna momentinis klaidingas sprendimas, nes pati siela tada serga, tačiau jei žmogus yra visai sąmoningas, viską apmąsto iki smulkmenų, netgi pasekmes, jis tiesiog žino, kad jis laisvas keliauti, nes niekas jo nelaiko, tai turi visišką teisę tai padaryti. O jei vis dėlto ne laikas, tai kūną vis tiek kažkas sustabdys, dažniausiai ta pati siela neleidžia, nes jaučia, kad dar nebaigė kažko. O karminiai ryšiai gali egzistuoti, bet lygiai taip pat gali ir neegzistuoti.

Būna, kūnas kenčia, o būna, kad ne ką lengviau kenčia pati siela. Yra kančių, kurių niekas negali palengvinti ir jos lydi visą likusį gyvenimą. Bet jeigu kūno skausmai yra tik proto įsitikinimas ir teisingomis mintimis jį galima panaikinti/jo nebejausti, tai negi ir tada sąmoningas mirties pasirinkimas pateisinamas? nes jeigu kenčia siela, tai būna ne fizinis, o dvasinis skausmas, o šitą skausmą kažkodėl visi privalo iškęsti ir negali sąmoningai užbaigti savo gyvenimo dėl tokios priežasties, mat tikima, jog tai tiesiog kažkoks psichinis negalavimas. O juk yra istorijoj žmonių, kurie yra pasirinkę kada nori mirti ir tai padarę, nors nieko nekentėjo... aišku, įdomu kokie tie jų motyvai tada.

Vytautas

Sakyčiau bet kuriuo atveju žmogaus laisva valia rinktis. Nusibodo žmogui gyventi tai jis ir baigia savanoriškai šį gyvenimą. Kadangi sakau kad karmos nėra ir didžiajai daugumai žmonių po mirties iš viso nieko nėra tai įvertinęs žmogus turėtų ir apsispręsti. Na o su saugomais viskas paprasčiau. Nusižudyti tiesiog nekyla noras. Jai kūnas rimtai sugenda tai be problemų jį  saugomi palieka. Žodžiu kančia proto ribose. Kitu atveju keliaujam namo. :) Bendrai su beprotišku skausmu susidūręs "gyvai". Pankratitas viena iš skausmingiausių ligų. Bet nepakeliamas skausmas trunka tik dieną kitą. Toje situacijoje prašiau kad pasiimtų. Bet nepasiėmė. :) Pats aišku kažkokios iniciatyvos nerodžiau ir net nekilo mintis. Gal dėl žinojimo kad tai trunka pakankamai ribotai. Bet pvz likusį nežinomą laiko tarpą gyventi pastoviai tokiam skausme tiesiog pavažiuotų stogas. Ir sąmoningumo ten jokio neliktų.  Aišku žinau kad tai man negresia. :)

Aukštyn