Sujudimas dėl kainų: faktai ir versijos

Pradėjo a.t.sielis, gegužės 04, 2016, 15:34:44

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Šiaip tai keistai atrodo visas tas šaršalas.

Keistumai tokie:
1. Iracionalūs teiginiai, emocijos.
2. Nei valdžia, nei ekonomistai negali pasakyti nieko tikslaus apie tokius iš esmės skaičiais paremtus elementarius dalykus. Argi ne keista?
3. Komentarai interneto portaluose "į vienus vartus". Vėl rusų troliai?
4. Ko čia vėl pratrūko lietuviškas nepasitenkinimas gyvenimu? Lyg tai kitose šalyse lengviau gyventi?

Įdomu būtų panagrinėti įvairiais aspektais.

Sakykim, toks dalykas. Visi sako, kad užsienyje kainos mažesnės. Kiek aš pamenu, apylygės, užsienyje šiek tiek brangiau, bet būna, kad pigiausi "dryžuoti" produktai - pigiau. Pvz. dar 1999 m. Anglijoje Tesco parduotuvėse pirkdavom konservuotus persikus skardinėse po 0,09 svaro. Tokios kainos Lt su žiburiu nerasi. Bet ir Tesco jau nerasi: dabar 410 g skardinė kainuoja 0,50 svaro, o LT 870 g skardinė kainuoja 1,12 Eur. Tas ant to.

Sausainiai su šokoladu Tesco prieš kelis metus būdavo po 0,37 svaro, dabar 0,40 svaro. LT nerasi tokių sausainių už tokią kainą, brangiau.

Italijoje kriaušų sultys buvo pigios. Bet šiaip vaisiai ir daržovės - brangu. Vokietijoje irgi vaisiai ir daržovės brangu.

Ogi palyginti dabar nesunku - yra internetinės parduotuvės, pvz.: http://www.tesco.com/groceries/

-----

Versijos:
1. Antroji ekonominio pakilimo psichozė. Pirmoji buvo 2007-2008 metais. Dabar ekonomika vėl atsigauna, poreikiai ir norai pasidarė dideli, leidžia didesnius pinigus, todėl atrodo, kad kainos išaugo.
2. Paslaugų teikėjai (kavinės, autoservisai, kirpyklos, statybininkai ir t.t.) pasinaudojo euro įvedimu ir užlaužė kainas. Jiems irgi norisi "atsivalgyti" po keletą metų trukusios krizės. O prekybos centrai su pavasarinėmis ankstyvųjų daržovių kainomis, kurios tokios buvo kiekvienais metais, tik užlipo ant nuospaudos.
3. Lietuviai iš prigimties "chaliavščikai", nori visko už dyką. Lietuviai nesuvokia, kad gyvenimas yra brangus, o ne pigus. T.y. pragyvenimas. Visur. Visi kalba apie mažesnes kainas Europoje, bet tegu palygina būsto nuomos kainas ir apsiramins. Tiesiog smegenyse labai gaji iliuzija, stereotipas, kad pragyvenimas turi būti pigus. Kur tas rojus, ar gali kas pasakyti nors vieną šalį pasaulyje, kurioje pragyvenimas yra pigus.
4. Europoje žemdirbiai labiau subsidijuojami. Žinomas faktas, ES naujai įstojusių šalių ūkininkai gauna mažesnes subsidijas, pagal ES politiką.


.L.U.T.H.O.R.

Ekonomika atsigauna, kainos kyla, bet atlyginimas 10 metų tas pats. Čia didžiausia problema. Ir didžiausias šurmulys dėl to.

a.t.sielis

Jo, tas faktorius veikia. Pakalbėkim apie atlyginimus.

2003 metais 1000 Lt buvo neblogas atlyginimas. 1500 Lt buvo geras atlyginimas, 1800 Lt - labai geras.
2007-2008 metais 1500 Lt buvo menkas, bet dažnas atlyginimas, 3000 Lt vidutinis, 5000 Lt - labai geras. (čia kalbu apie tas ekonomikos sritis, kur susidarė kainų burbulas dėl augimo)
Po krizės viskas susitraukė, atlyginimas pasidarė 1500 Lt
Dabar įtariu tas pats, 500 Eurų einamas atlyginimas.

Grįžkim dar į anksčiau, į 1989 metus. 2 kg juodos duonos kainuodavo 38 kapeikas. Šiandien 2 kg tos pačios duonos kainuoja 2 eurus. Naudojant juodą duoną kaip lyginimo bazę, 1 sovietinis rublis = maždaug 5 eurams. (0,38 rublio=2kg duonos =2 Eurai; 1 rublis = 5,2 kg duonos=5,2 Eur). Žmonės sako, kad vidutinė alga sovietiniais laikais buvo šiek tiek daugiau negu 100 rublių. O tai, pagal juodos duonos lyginamąją bazę, prilygtų 520 Eur.

Taigi, dar viena versija:
5. Po krizės verslinkai užspaudė darbuotojus su mažais atlyginimais. Dėl krizės susidarė tam tikras psichologinis blokas, kodėl apie atlyginimų mažumą negalvojama, o nepasitenkinimas išreiškiamas pasipiktinimu kainomis.


.L.U.T.H.O.R.

Tame ir esmė, kad vidutinė yra ~500eurų, Bet kaip iš statistikos žinome, jei Jonas bedarbis , o Petras uždirba 1000, tai jie vidutiniškai uždirba po 500  :)  Tačiau Lietuvoje 20proc žmonių gauna minimalų atlyginimą, kas yra 300eurų į rankas. Dauguma manau šurmulį ir kelia tie, pas kuriuos minimumas.
Manau nėra vienos versijos, daugiau tikriausiai kelių mišinys. Ekonomika atsigauna, infliacija, europos bankas spausdina trilijoną eurų. Žmonės nori gaut didelius atlyginimus, bet ir pigiai už viską mokėti, kas yra visiškai priešingi dalykai. 

a.t.sielis

Citata iš: Legionas  gegužės 04, 2016, 17:10:35Lietuvoje 20proc žmonių gauna minimalų atlyginimą, kas yra 300eurų į rankas.
Klausimas, tik koks procentas gauna papildomai į vokelius.


Benamis

Geriau paklausykim protingesniu zmoniu komentaru apie kainas:



Vyrai, rizikuojat pakliuti Mariui i nagus su tokia tema... Jeigu pamatys, kad rasot, jog kainos kyla, pasiulys vaziuoti i Rusija ir isvadins vatnikais.

a.t.sielis

Butkevičius lyg tai pats ekonomistas ar finansininkas, bet kažkaip pas mus ta ekonomika primena būrimą iš kavos tirščių :D Ypač TV ekranuose: net ir kiečiausi ekonomistai šneka, nesuprantu ką.

Aš ir pats ekonomisto bakalaurą turiu, bet mėgstu apie skaičius aiškiai ir drūtai.

.L.U.T.H.O.R.

@Benamis iškart ramiau pasidarė.

a.t.sielis

LRT Forumas apie kainas: http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/99711/lrt_forumas

- Žmonės pradėjo pirkti aukštesnės kokybės prekes.

- Kainų sezoniniai svyravimai.

- Kainos seka paskui kylančius atlyginimus (minimalios algos pakėlimas ir pan.). Geras klausimas: o kas tada iš tų kylančių atlyginimų, jeigu juos prekybos centrai pasiima? :)

- Rusų troliai bando pasinaudoti šaršalu

- Užsienio prekybininkai pasakė, kad Lietuvoje antkainiai didžiausi Europoje. Bet statistika rodo, kad kainos bemaž mažiausios Europoje. Kokiu būdu? Iš dalies gali būti, kad tiekėjų kainos dar mažesnės negu mažiausios Europoje pardavimo kainos, tiekėjai skurdinami. Kita pusė: prekybininkų efektyvumas.

- Jau seniai sakiau, kad Lietuvoje nėra iš ko daryti biznio, todėl prekybų centrų biznis yra vos ne pagrindinis. Tai ir susirinko rykliai į šitą biznį, bando didesnį kasnį atsikąsti.

- Prekybininkai bando atsimuilinti, nieko nekalbama apie jų pelningumą.

- Net ir didieji ekonomistai nesuveda galų. Neatlikti namų darbai!

- Juokingiausia, kad vyriausybė pradėjo svarstyti PVM sumažinimą mėsai. Visiškai dinozauriškas požiūris.

- Nesvarstomi variantai, kad sumažinus PVM, įplaukos gali padidėti, dėl didesnio vartojimo. Prieš krizė PVM buvo 18 %, dabar krizės nėra, bet apie PVM sugrąžinimą į seną lygį nekalbama.

- Galėtų nuimti PVM "dryžuotiems" produktams, užteks tyčiotis iš vargingiausių!

Benamis

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 06, 2016, 16:24:33Prieš krizė PVM buvo 18 %, dabar krizės nėra, bet apie PVM sugrąžinimą į seną lygį nekalbama.
Ar tikrai manai, kad tai ka nors pakeistu? As esu isitikines, kad net jeigu sumazintume PVM iki dabartinio Lenkijos PVM maisto produktams, tai kainose tikrai tas neatsispindetu. Taip, vienu-kitu procentu gal ir sumazetu prekiu kainos, taciau islostu is to prekybininkai (pajamos liktu tos pacios, pelnas padidetu), kurie vel pradetu aiskinti apie sezoniskuma, naftos brangima, ekonominiais procesais ir pan. ir t.t.

a.t.sielis

Prekybininkai kainas jau didina, o mes nuo didesnių kainų ir taip jau mokam didesnį PVM absoliučia verte, o dar ir tarifas didesnis negu seniau.

TinSoldier

http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/maxima-neistvere-del-puolimo-kreipiasi-i-vsd.d?id=71199728

Kaip pastebėjo Evaldas Balčiūnas:

CitataDidžiausi Lietuvos portalai praneša, kad Maxima kreipėsi pagalbos į Valstybės saugumo departamentą, dėl neperkančių pirkėjų grėsmės. Jei pamenat po Butkevičiaus samprotavimų apie Maskvai dirbančius mokytojus buvo mokymai, Lietuvos riaušių policija mokėsi tramdyti mokytojų riaušes. Kažin ko sulauksimne dabar? Gal bus mokomasi tikrinti žmones ar turi bent vieno prekybcentrio nuolaidų kortelę ir kada paskutinį kart pirko?, o gal treniruosis gaudyti tiesiog gatvėje ir vežti į PC apsipirkti?

a.t.sielis

Ne dėl to kreipėsi, o dėl to, kad prorusiški veikėjai spamina visur, kad reikia riaušes kelti.

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 06, 2016, 17:01:57Ne dėl to kreipėsi, o dėl to, kad prorusiški veikėjai spamina visur, kad reikia riaušes kelti.
Pareiškimai formuluojami buvo tai ne taip.



Bet kuriuo atveju, jau apsigalvojo.

Citata„Šiandien (penktadienį - BNS) pasirodęs pranešimas apie „Maxima" ketinimus kreiptis į Valstybės saugumo departamentą ir kitas institucijas su prašymu ištirti, ar diskusijos apie brangstančias prekes Lietuvoje nėra Rusijai palankių jėgų darbas, yra apmaudi klaida. Noriu nuoširdžiai atsiprašyti Lietuvos žmonių už tokį pareiškimą", - pranešime spaudai teigė „Maxima LT" generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/maxima-atsiprasome-i-vsd-nesikreipsime.d?id=71205578

a.t.sielis

Apsilapošino :)

Aukštyn