Automatą pavogęs Igoris Molotkovas – slaptas policijos agentas?

Pradėjo Ezekiel, vasario 02, 2016, 23:42:35

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

Kas iš tiesų yra Igoris Molotkovas, kurį palikdami automobilyje vieną policininkai net nepasiėmė automato, o penkiolika kartų teisę teisėjai visada skyrė švelniausią bausmę? Kokia nematoma ranka ir už ką globojo šį 24 metų jaunuolį?

„Nenoriu kurti sąmokslo teorijų. Bet jau vien tai, kad sulaikytą I.Molotkovą policininkai paliko automobilyje su automatu, rodo išskirtinį pareigūnų pasitikėjimą juo", - sakė Mykolo Romerio universiteto profesorius Raimundas Jurka.

Bent keli Lietuvos teisės žinovai pritarė šiai nuomonei, kai dienraštis „Lietuvos rytas" paprašė pakomentuoti I.Molotkovo nusikaltimų ir jam skirtų bausmių sąrašą.

Kiti teisininkai tik šyptelėdavo ir nedviprasmiškai paaiškindavo, kad žinios apie teisėsaugos informatorius bet kurioje šalyje yra laikomos valstybės paslaptimi, tad geriau į tai nesigilinti.
Buvo policijos bendradarbis?

„Žinoma, to pagrįsti negaliu, bet susidaro vaizdas, kad jis buvo policijos agentas, - sakė R.Jurka, susipažinęs su I.Molotkovo nusikaltimų ir bausmių sąrašu. - Pasakysiu atvirai: man atrodo, kad bylą tirianti prokurorė ne viską jums pasakė. Galbūt šiek tiek ir atskleidė I.Molotkovo istoriją, bet ne iki galo. Tai - tik mano nuomonė."

Bet perskaičius net šį nusikaltimų ir bausmių sąrašą į akis iškart krinta lengvatos, kuriomis nuolat naudojosi I.Molotkovas.

„Kai žmogus, kuris bendradarbiauja su policija, yra uždarytas į kalinimo įstaigą, iš jo mažai naudos. Ar nebus taip, kad pareigūnai buvo susitarę: nereikia jo sulaikyti, nes jis mums teikia vienokią ar kitokią informaciją. Tokia praktika yra", - svarstė R.Jurka.
Valstybės neišduoda agentų

„Bet kuriam sveiko proto žmogui toks didelis nusikaltimų skaičius gali kelti įvairių minčių. Gal tai ir paaiškinimas, kodėl policininkai taip pasitikėjo tuo žmogumi, kad net paliko ginklą automobilyje?" - sakė žinomas advokatas Vytautas Sviderskis.

Jis pabrėžė, kad tai rodo ir nesutvarkytą įstatymų bazę. Taip neturėtų būti. Juk bausmės esmė - jos neišvengiamumas. Asmuo turi žinoti, kad neliks nenubaustas.

„Visko gyvenime pasitaiko. Bet netikiu, kad kada nors sužinosite tiesą. Nė viena valstybė niekada neišduos savo agentų", - kalbėjo advokatas.
Atidėtos bausmės - mįslė

Vilniaus pažangių studijų instituto direktorius Algimantas Čepas pabrėžė, kad I.Molotkovui ne kartą pavyko išvengti kalėjimo, kai teismai atidėdavo jam paskirtą bausmę.

Tačiau Lietuvoje teismai paprastai to nedaro, kai jau bausmė kartą buvo atidėta, o žmogus, kaip šiuo atveju I.Molotkovas, per tą laiką būna įvykdęs naują nusikaltimą.
Bausmes reikia švelninti

Mykolo Romerio universiteto docentui kriminologui Alfredui Kiškiui keistoka, kad I.Molotkovas tiek daug kartų teistas per trumpą laiką. Dauguma jo nusikaltimų - nesunkūs.

„Gerai, kad mūsų teismai bando taikyti švelnesnes bausmes. Žinoma, šiek tiek keista, kai tokios lengvatos tenka vis tam pačiam žmogui", - kalbėjo A.Kiškis.

Jis ragino teismus dažniau taikyti švelnesnes bausmes.

Juk Lietuva išsiskiria Europoje pagal kalinių skaičių 100 tūkst. gyventojų. Mūsų šalyje laisvės atėmimo bausmės vienos didžiausių. Todėl gerai, jei teismai juda į kitą pusę.

„Mes su nusikaltėliais elgiamės kvailiausiai ir labiausiai nevykusiai: tiesiog uždarome, palaikome blogomis sąlygomis ir paleidžiame. Mūsų didžiausia bėda - būdami neturtingi elgiamės kaip turtuoliai ir švaistome pinigus.

Tačiau blogiausia, kad niekas tam žmogui nepadeda. Mes mokėjome ir mokėsime pinigus už tai, kad jis pasėdėtų, pavalgytų, o jis išėjęs į laisvę toliau nusikals ir darys mums žalą", - kalbėjo kriminologas.
Ravėjo daržą ir bučiavo ranką

„Lietuvos ryto" žiniomis, I.Molotkovas turėjo galimybę neformaliai bendrauti su policininkais.

„Igoris - kaip Michailas Gorbačiovas: per dieną padarė policijoje „perestroiką" - ir finansavimas atsirado, ir kalašnikovus surinko", - kalbėjo 75-erių šalčininkietė Sofija Veresko, prieš šešerius metus savo šeimoje priglaudusi I.Molotkovą.

Moters teigimu, jos žentas ne vienus metus dirbo policininkų profsąjungoje ir net jai vadovavo, bet jam kur kas sunkiau sekėsi reikalauti policijai pinigų.

Policininkų profsąjungos lyderis ir I.Molotkovas buvo pažįstami.

S.Veresko šeima labai religinga, todėl kartą išvydusi purviną vargšą vaikiną ir sužinojusi, kad jis neturi kur prisiglausti, leido jam pernakvoti.

Iš ryto I.Molotkovas atsiklaupęs bučiavo jai rankas dėkodamas. Susigraudinusi moteris leido pasilikti jos namuose.

„Jis buvo mielas, geras vaikas. Ravėjo mums daržą. Buvo labai taupus ir vis sakė: „Močiute, per daug aliejaus pili."

Moteris ašarojo klausydamasi Igorio pasakojimų, kaip vaikystėje jie neturėję duonos ir vos nemirė iš bado.

Netrukus apie globotinį sužinojo S.Veresko duktė ir stengėsi padėti.
Nusikaltimų daug, o bausmių - mažai

* Vilniaus apygardos prokurorės Editos Ignatavičiūtės duomenimis, pirmą kartą I.Molotkovas buvo teisiamas už neteisėtą sienos perėjimą. Tai įvyko 2009 metais.

* Tais pačiais metais I.Molotkovas buvo teisiamas už pasikėsinimą vogti. Tokia veika priskiriama prie apysunkių. Galutinė bausmė - 6 mėnesiai laisvės atėmimo. Bausmės vykdymas atidėtas metams.

* 2010 metų liepą I.Molotkovas buvo teisiamas už neteisėtą narkotinių ir psichotropinių medžiagų laikymą. Subendrinus šią bausmę su ankstesnėmis, jis nuteistas 9 mėnesiams laisvės atėmimo. Bausmės vykdymas vėl atidėtas, bet jau 2 metams.

* 2010 metų spalį jis vėl nuteistas už narkotikų laikymą. Skirta 30 parų arešto. Subendrinus bausmes skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo. Ir vėl bausmės vykdymas atidėtas, bet jau 3 metams.

* 2011 metų sausį I.Molotkovas buvo teisiamas už vagystę. Galutinė bausmė - jau terminuotas laisvės atėmimas - 10 mėnesių ir 5 dienos. Kalėjime nesėdėjo. Sprendimas priimtas 2011 metų balandžio 14-ąją, bet tą pačią dieną jis buvo suimtas dėl plėšimo.

* 2011 metų balandį - nuosprendis už plėšimą. Galutinė bausmė - 10 mėnesių nelaisvės.

* 2011 metų balandžio 12 dieną I.Molotkovas atvyko į Lukiškių tardymo izoliatorių. Rugsėjį išvyko į Pravieniškių pataisos namus. 2012-ųjų kovo mėnesį buvo paleistas.

* 2011 metų rugsėjį - kaltinamas baudžiamaisiais nusižengimais (trys veikos). Galutinė bausmė, subendrinus su ankstesnėmis, - laisvės atėmimas vieniems metams.

* 2012-ųjų balandį nuosprendis už pasikėsinimą padaryti tą pačią veiką - vagystę. Areštas 30 parų. Bausmė atlikta Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

* 2013 metų gegužę I.Molotkovas nubaustas už vagystę 40 parų. 2013-ųjų liepą buvo Lukiškių tardymo izoliatoriuje, paskui pervežtas į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją. Rugpjūtį paleistas.

* 2013 metų rugpjūtį už vagystę nubaustas 30 parų areštu. Bausmę atliko Marijampolės pataisos namuose.

* Vėl pasikėsinimas vogti. Prašyta 16 parų arešto. Subendrinęs bausmę su ankstesnėmis, teismas skyrė 45 paras arešto. Bausmę atliko Marijampolės pataisos namuose.

* 2014 metų vasarį nubaustas už vagystę. Galutinė bausmė - 50 parų. Bausmę atliko Pravieniškių pataisos namuose.

* 2014 metų gruodį už pasikėsinimą vogti - 30 parų arešto. Bausmę atliko Marijampolės pataisos namuose.

* 2015 metų kovą - 30 parų arešto už pasikėsinimą įvykdyti vagystę. Nėra duomenų, kad jis atliko arešto bausmę.

* Taip pat nėra duomenų, už kokį nusižengimą I.Molotkovas buvo vežamas į Švenčionių areštinę.

* „Gal šioje duomenų bazėje neužfiksuota? Kartais Informatikos ryšių departamentas būna nesutvarkęs duomenų, dėl to ir yra toks neatitikimas tarp mūsų turimos policijos duomenų bazės ir teismo - teismas mato 17 teistumų, o mes - tik 15", - samprotavo prokurorė.

* I.Molotkovas taip pat yra įvykdęs 128 administracinius nusižengimus. Dažniausiai tai svetimo turto, kai pavogto daikto vertė buvo iki vieno minimalaus gyvenimo lygio, pagrobimas.

Šaltinis: http://lietuvosdiena.lrytas.lt/aktualijos/automata-pavoges-igoris-molotkovas-slaptas-policijos-agentas.htm

Aukštyn