Astronomų akys nukrypo į galimai protingų ateivių apgyvendintą sistemą

Pradėjo Benamis, spalio 30, 2015, 13:11:08

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Viso pasaulio astronomus sudomino žvaigždė KIC 8462852, kuri per keletą pastarųjų metų buvo stipriai pritemusi - nuo jos sklindančios šviesos kiekis buvo sumažėjęs net 22 procentais. Tokie pritemimai paskatino mokslininkus iškelti labai jau drąsią hipotezę, kad aplink žvaigždę sukasi ne šiaip planeta, o kažkokia protingų būtybių sukurta megastruktūra, rašo livescience.com.

Patikrinti šią hipotezę astronomai ketina kai tik KIC 8462852 vėl pritems. „Kai tik vėl įvyks vienas iš tokių reiškinių, turėtume stebėti jį tiesiogiai ir tada be jokios abejonės sugebėsime išsiaiškinti, ką matome", - sakė Pensilvanijos valstijos universiteto astronomas Jasonas Wrightas.

 „Paprasčiausias matavimas, kurį galime atlikti - vien žiūrėdami į skirtingus šviesos bangų ilgius - turėtų padėti atmesti arba atvirkščiai, patvirtinti ateivių megastruktūrų hipotezę", - sakė J. Wrightas.

KIC 8462852 yra didelė žvaigždė, esanti maždaug 1500 šviesmečių atstumu nuo Žemės. Jos pritemimai, kuriuos nuo 2009 iki 2013 metų užfiksavo „Kepler" kosminė observatorija, atrodo pernelyg stiprūs, kad juos galėtų sukelti vien prbitoje besisukanti planeta, tvirtina astronomai.

Vienas iš galimų stebėjimo rezultatų paaiškinimų - kad žvaigždė pritemsta dėl to, kad apie ją sukasi planetos formavimosi diskas - neatrodo tikėtinas, mat KIC 8462852 yra brandi žvaigždė, todėl, jei apie ją planetų ir yra, jos beveik neabejotinai visos jau seniai susiformavę.

Taigi, astronomai prigalvojo tuntus įvairiausių hipotezių, kurios galėtų paaiškinti neįprastus duomenis. Galbūt pritemimą sukelia egzokometų spiečius? O gal tikrai kokia žvaigždės orbitoje besisukanti ateivių megastruktūra? Žinoma, mokslininkai atsargiai tvirtina, kad pastaroji hipotezė yra menkai tikėtina, tačiau jos atmesti be patikrinimo taip pat negalima.

Todėl jau dabar astronomai, dirbantys su radioteleskopais, juos nukreipė į KIC 8462852, tikėdamiesi užfiksuoti signalus, kuriuos lyg ir turėtų generuoti intelektuali nežemiška gyvybė. KIC 8462852 tyrimai vykdomi visais įmanomais frontais.

Žvaigždę stebi ne tik radijo, bet ir optiniai teleskopai, laukiantys kelias dienas trūkstančio pritemimo pasikartojimo. Kai tik toks įvykis bus užfiksuotas, į darbą bus paleisti galingi teleskopai su spektrografinėmis galimybėmis - jie analizuos visus įmanomus nuo KIC 8462852 sklindančios šviesos ilgius.

„Tai mums išduos, per kokią medžiagą filtruojama mus pasiekianti žvaigždės šviesa. Sužinosime ,ar matome paprasčiausias astrofizikines dulkes, ar dujas, ar ką kito", - sakė J. Wrightas.

„Jeigu pastebėsime kokią nors pritemimo spalvinę priklausomybę - pavyzdžiui, jeigu ultravioletiniame spektre šviesa bus pritemdoma labiau nei infraraudonajame - tuomet galėsime atmesti galimybę, kad tai, ką regime, yra kietas objektas", - pridūrė astronomas.

 Jis mano, kad ilgainiui duomenys parodys, jog KIC 8462852 pritemimai yra sukeliami paprasčiausių kosminių dulkių. Jei paaiškės, kad tai yra tiesa, tuomet astronomams teks spręsti kitą mįslę: iš kur visos tos dulkės atsirado?

Ar jų šaltinis yra egzokometos, ar medžiaga, įstrigusi milžiniškoje žieduotoje sistemoje, panašioje į Saturno? „Mūsų stebimo pritemimo stiprumas parodys ir dulkių dalelių didumą - ar jos yra smulkios kaip dūmų dalelės, ar labiau panašios į akmenėlius ir kitokius dalykus?

Pagal šiuos duomenis galėsime daryti išvadas, ką iš tikrųjų matome", - sakė ateivių atradimo tikimybės rimtai nevertinantis astronomas.

DELFI.lt

Aukštyn