nauja demokratija

Pradėjo scream, liepos 05, 2015, 17:51:25

« ankstesnis - sekantis »

pritari ar ne?

taip
6 (60%)
ne
4 (40%)

Viso balsavusių narių: 10

Žemyn

scream

Kas yra Demokratija?


Demokratija (gr. d?µ?? 'liaudis' + ??at? 'valdau') reiškia valdymo forma, kurioje visi pilieciai turi teise dalyvauti šalies valdyme,
skirtingai nuo valdymo formos, kurioje tokia teise priklauso vienai klasei, išskirtinei grupei arba autokratui.
Šia teise pilieciai igyvendina tiesiogiai referendumuose. Nors ir nera tikslaus, visuotinai priimtino demokratijos apibrežimo, lygybe ir laisve nuo seniausiu laiku išskiriami kaip demokratijai svarbios savybes.
Šie principai realizuojami per visu pilieciu lygybe prieš istatyma ir vienodas politines teises.

Tiesiogine demokratija - kai už visus galiojanciu istatymu pakeitimus balsuoja visi rinkimu teise turintys pilieciai.
tokia demokratijos forma nera utopine, siu dienu technologijos jau leidzia tai padaryti.

Atstovaujamoji demokratija - kai rinkimu teise turintys pilieciai išrenka atstovus, kuriu pažiuros maksimaliai atitinka daugumos pilieciu pažiuras. Šie atstovai balsuoja už visus galiojanciu istatymu pakeitimus. Tai techniškai imanoma demokratijos forma, taciau turinti begale trukumu:

a) atstovai patys sau nustato privilegijas bei savo veiksmu kontrole
b) atstovai turi teise pakeisti pažiuras po rinkimu
c) atstovus galima papirkti
d) atstovai gali naudotis valdžia asmeniniams interesams tenkinti
e) atstovai gali keisti rinkimu istatymus, tuo nepastebimai uzurpuodami galimybe patekti i valdžia vel ir vel; ir t.t… ….

Geriausi irodymai kad valstybeje atstovaujamoji demokratija ne visiškai teisinga:

-kai priimami sprendimai, kuriems akivaizdžiai nepritaria dauguma gyventoju;
-kai valdžioje išlieka neatsistatydine atstovai ir vyriausybes su labai žemais visuomenes palaikymo reitingais;
-kai pilieciai iš valstybes bega i užsieni(nenormaliai aukštas emigracijos lygis).

Atpazistate Lietuva?
mano isivaizduojamoje valstybeje butu tiesiogine demokratija. isivaizduokite valstybe kurioje visi zmones galetu mokytis
pagal savo norus arba sugebejimus, su situo reiketu pavargti bet imanoma, nebutu privaciu imoniu viskas butu valstybes t.y. visu zmoniu.
valstybe kurioje tavo uzdarbis priklausytu ne nuo tavo darbo, o nuo visos valstybes biudzeto, kur nesvarbu ar tu valytojas, vairuotojas,
ar profesorius. isivaizduokit jog mes nepardavinetume savo zemes turtingiem uzsienieciam, jog viskas butu mano, tavo ir visu.
juk visas tas pelnas kuri gauna kazkas privatus galetu buti musu. kiekvienas zmogus dirbtu tai ka jis megsta, tai imanoma per kelias kartas
taciau juk kazkas turi pradeti. kur visa liaudis priimtu istatymus palankius jiems patiems, sprestu problemas.
kaip pvz metu gale butu nusprestas kitu metu biudzetas. kiek metinio pinigu skirti zmoniu algoms,
kiek pinigu skirti naujoms investicijom i svietima, technologijas, zemes uki, gamyklas.
Tokioje valstybeje svietimas butu pirmoje vietoje!
Jis butu nemokamas, todel galetum tapti kuo panorejes arba pagal savo sugebejimus. negi nenuostabu? iki 25 ar siek tiek daugiau metu butum islaikomas valstybes.
o po to jau turetum pradeti dirbti, viskas paprasta! nedirbti butu tiesiog geda, ir nezinau ar tai imanoma. pagalvok jog tu gavai savo svajoniu profesija
t.y. savo svajone dalyka tai ko tu troksti ir siekei visa savo gyvenima. butu tiesiog kvaila nedaryti to ka tu pats megsti :D
problemu sprendimus mums siulytu nusipelne savo srities specialistai, pateiktu visus galimus variantus, pliusus ir minusus.
tai butu jiems garbe tarnauti savo paciu ir savo salies gerovei
o jau mes patys referendumo budu nusprestume kuri varianta pasirinkti. tokioje valstybeje patys pilieciai domesis valstybes reikalais del savo paciu geroves.
dabar zmones gyvena mazomis grupelemis, seimomis. jie rupinasi tik jais. visi kiti priesai. isivaizduokite viena milziniska seima, tai galbut skamba
kaip utopija, taciau tai imanoma. kitaip mes mazomis grupelemis tiesiog pasmaugsime vienas kita. Atskiri individai negali ilgai egzistuoti.
visos tos konkurencijos, snipinejimai, monopolizacijos, karai tik stabdo musu tobulejima, mes zudome savo namus.
net yra teisingas posakis nesik ten kur gyveni kurio kaip tik nesilaiko.
paemus paprasta dalyka, konkurencija: yra 2 stovyklos, jos abi nori sukurti vaistus nuo kokios nors ligos. yra stimulas, bet ar tas stimulas vertas
visu tu resursu sunaudojamu siekiant to pacio tikslo? kencia visi ir ligoniai nes prarandamas laikas ir isnaudojama daugiau resursu nes rezultatas gaunasi toks pats tik veliau tokiu paciu metu.
na as jau eisiu, bet jei pas jus yra kokiu klausymu adekvaciu - atsakysiu :)

a.t.sielis

Tiesioginė demokratija pavirstų į minios valdžią, kuria manipuliuos tie patys veikėjai. Sukelk kokią nors masinę isteriją, paduok referendumą, ir nubalsuos taip.

Atstovaujamoji demokratija - irgi utopija, realiai tai kažkoks lošimas, kuriame dalyvauja stipresnės ir stambesnės interesų grupės, sudarydamos aljansus arba besivaržydamos tarpusavyje. Per žiniasklaidą daroma propaganda, ir daugiau mažiau nulemiami atstovai. Žuvis genda nuo galvos, valdžia ciniškesnė negu piliečių vidurkis.

.L.U.T.H.O.R.

Šiuo atveju pritariu a.t.sielis, tiesioginė demokratija galėtų veikti tik tada kai nebūtų vienokių ar kitokių agitatorių, kurie vestų žmones į vieną ar kitą pusę. Be to, demokratija iš kitos pusės blogas dalykas, nes 51 procentas "už" atima laisvę iš 49 procentų "prieš" :)

scream

#3
liepos 05, 2015, 19:41:25 Redagavimas: liepos 05, 2015, 19:44:05 by scream
Jus norite pasakyti jog propagandinis variklis ant tiek isvystytas jog jis veiks net tada kai priestarauja logikai? Ar jis veikia del zmoniu neissilavinimo ir informacijos trukumo?

a.t.sielis

Šiuolaikiniais žmonėms lengva manipuliuoti spaudžiant tam tikrus "mygtukus". Žmonės neturi stabilios pasaulėžiūros. Išsilavinimas čia nepadės.

Supera

Tiesioginė demokratija neįmanoma viendėl gyventojų skaičiaus. Neįmanoma sueit visiem ir susitart vien tik miesto ribose, o valstybės mąstais visiškai neįmanoma :D (klasikine savo prasme ją turiu galvoj).
O teoriškai demokratiją galima laikti mažiausiu blogiu atsižvelgus į kitas valstybės valdymo formas.

O kaip minėjo @a.t.sielis žmonėmis ne tik galima, bet ir sėkmingai manipuliuojama. Geriausias pavyzdys yra žiniasklaida. O ji turi tam pajėgumus, nes ne tik, kad atlieka informacinę funkciją, bet ir turi galią formuoti įvaizdžius ir nuomones. Pvz.: pas mus Rusija amžinas priešas, o tie žmonės, kurie pasako "Pala pala, gal nėra čia tokios jau grėsmės didžiulės" sumaišomi su purvais ir paverčiami valstybės išdavikais, ir t.t.
Dar galima kalbėti apie tokį dalyką kaip "establishmentas" bet čia jau konkrečiai pagal marksistinę/neomarksistinę analizę - valstybėj kartu nesąmoningai (ta prasme jie tarpusavyje specialiai nesusitarę) politinis, ekonominis ir medijų elitas gina tam tikrus interesus. Užtad ir gaunasi tas kas pasako, kad Rusija nėra bloga ir galvokim logiškai būna sutryptas (vėlgi Rusija kaip pvz).

scream

Ziniasklaida dabar tapo didele problema, nes ji raso del reitingu ir del to jog tapo parsidavus. Is ryto suzinosi visas naujienas apie garsenybes, kas su kuom miegojo, o vakare kas ka uzmuse. Kam mums reikalingos sitos dramos?O kodel neuzdrausti privataus sektoriaus isvis? Kodel nesukurti institucijos kuri priziuretu ar skleidziama informacija tikruma? Bet tada iskyla kitu problemu, korupcija ir daugybe kitu. Tokia valstybe kurtusi ne desimtmeciais, o kartomis.  Kazkas sake jog labai panasu i tarybine idealogija. Taip as sutinku, panasu. Nesakysiu kad pateisinu ju priemones, akivaizdu jog jos nepasiteisino.

Supera

@scream  Tai vat tame ir esmė, kad Lietuvai trūksta rimtos žurnalistikos. Jie užpila mus normaliom naujienom ir šalia išmeta sekso skandalus, taip nukreipia dėmesį nuo problemos o žmonės kartu ir pasilinksmina. Kas su kuo permigojo, kas kokius batus nusipirko ir t.t ir yra skaitytojų kuriem tai tikrai įdomu.
Dabar su institucija kuri prižiūrės irgi problema, kas turi teisę nustatyti, ką tau asmeniškai žiūrėti, kas atitinka etikos normas kas ne? Mes per daug skirtingi ir tas filtras leistų atsirasti cenzūrai, vat pvz,: nesutaria valstybės jos filmų nerodysim dėl išgalvotos priežasties. Čia matau daugiau grėsmės individo laisvei negu, kad naudos, paskaityk G. Orwell "1984" ir suprasi apie ką aš.

exopolitics.lt

#8
liepos 06, 2015, 09:10:56 Redagavimas: liepos 06, 2015, 10:15:32 by exopolitics.lt
Pora pastebėjimų

Dar senvės graikai demokratiją vertino kaip viena prasčiausių valdymo formų, būtent iš demokratijos išsivysto tironija.

Pagal Tomo Akviniečio skirstymą yra valdymo formos kurios rūpinasi bendruoju gėriu - tai monarchija, aristokratija ir respublika ir tos kurioms svarbus tik privatus gėris - tironija, oligarchija ir demokratija.

Esminė demokratijos problema žvelgiant labiau teoriškai yra ta kad visi lygiai gali dalyvauti šalies valdyme - lygiai, nepriklausomai nuo jų dorybių, įgūdžių ir pareigos jausmo valstybei. Ką vertingo demokratija gali suteikti valstybei tai yra tik - nuomonės, tarp šimtų kvailų požiūrių kuriuos turi piliečiai galima atrasti ir tokių kuriuos verta taikyti.

O šiaip šiuolaikinė demokratija yra tiek mutavusi, kad iš esmės yra labai prastas dalykas, ji jau sunkiai atskiriama nuo laisvosios rinkos ir socialinės visokeriopo ''laisvinimo politikos'', tiek, kad dabartinėje sistemoje paprastam žmogui jau prireikia kelių inkarnacijų susiorientuoti kokiais mokymais sekti, o kokiais ne. Komunistinė sistema gerokai tobulesnė šiuo požiūriu, komunistinėje sistemoje egzistuoja daug draudimų ir asmeniui kuris bent kiek orientuojasi tereikia knaisiotis ir ieškoti informacijos tarp tų dalykų kurie yra draudžiami.

Dabar Žemės planetai gręsia visuotinės totalitarinės demokratijos pavojus todėl skeptiškiausią požiūrį reikia turėti tų atžvilgių kurie siekia visaip laisvinti ir šviesti, nes po šiomis sąvokomis slepiasi žodžiai įtakoti ir valdyti...

P.s Supera tas pasakymas ''mažiausiai bloga valdymo forma....'' ir lieka tik gražiu posakiu, istorijos tekmėje keičiasi žemės žmonių sistemos ir parametrai pagal kuriuos jos gali būti vertinamos ir jei žmonės vienoj sistemoj gali gyventi turtingiau, laisviau ir tt. ir kt. tai tiek ir tereiškia, bet ne daugiau, ypač kai dėl to žūsta daugybė žmonių.

scream

#9
liepos 06, 2015, 11:09:59 Redagavimas: liepos 06, 2015, 11:16:05 by scream
As nesiulau drausti zodzio laisves,  siulyciau kontroliuoti isleidziama informacija, jog viskas butu pagrista faktais, tyrimais, o ne savo asmenine nuomone. Manau jog uzsimirson kas yra tikra demokratija, dabar daejom iki to kad valdzia atstovauja mazos grupes interesus ar savo paciu gerovei. Taip neturetu buti. Kelias i geresne valstybe pareikalautu ziauroku, galbut net ziauriu priemoniu ir nevisiem tos priemones patiktu, taciau kur mes nueisim tokiu keliu? As net esu isitikines jog jei kas nors bandytu pertvarkyti pasaulio sistema jam to neleistu padaryt, tai neapsimoka galia turintiem zmonem, gobsumas.

exopolitics.lt

#10
liepos 06, 2015, 11:32:23 Redagavimas: liepos 06, 2015, 15:08:07 by exopolitics.lt
Jei nebūtų galima skleisti informacijos pagrįstos nuomone, demokratija prarastų savo vertę, kadangi faktą ar tyrimą galima įvairiai interpretuoti, taip pat juk prieš faktą ar tyrimą egzistuoja kažkas kas jį inicijuoja, priežastis, svarbu ją suvokti. Pvz. Lietuvoje moksleiviam į galvas nuožmiai kalama kad Lietuvos okupacijos priežastis buvo kažkoks susitarimas tarp Rusijos ir Vokietijos, ir kažkodėl mažai kas pasakoma, kad viso to, ir antrojo pasaulinio karo tikriausiai nebūtų buvę jei sąjungininkai nebūtų išdavę čekų. Taigi vienam faktui pagrįsti ir pareikšti nuomonę ''kas kaltas'' galima pasirinkt kitą faktą, kurį nori, ir daryt skirtingą išvadą ir formuoti nuomonę.

czech-kuolis

Citata iš: exopolitics.lt  liepos 06, 2015, 11:32:23
Pvz. Lietuvoje moksleiviam į galvas nuožmiai kalama kad Lietuvos okupacijos priežąstis buvo kažkoks susitarimas tarp Rusijos ir Vokietijos, ir kažkodėl mažai kas pasakoma, kad viso to, ir antrojo pasaulinio karo tikriausiai nebūtų buvę jei sąjungininkai nebūtų išdavę čekų. Taigi vienam faktui pagrįsti ir pareikšti nuomonę ''kas kaltas'' galima pasirinkt kitą faktą, kurį nori, ir daryt skirtingą išvadą ir formuoti nuomonę.

Na, gana objektyviai ir tiesiai galima pasakyti, kad labiausiai kaltas tas, kas duoda į snukį, o ne tas, kuris žiūri, kaip duodama į snukį. Būtent todėl ir kalama į galvas, ir teisingai kalama. Kitam, aišku, gali atrodyt, kad ne, kad kaltas tas, kas žiūri, bet tai trečiam gali apskritai atrodyt, kad kalčiausias tas, kuris nieko apskritai nežino. Ir visiems trims "atrodo".

Kas dėl monarchijų ir aristokratijų tai graikai daug ką manė, švelniai tariant. Ir tai kad monarchija yra "gera" valdymo forma matėm istorijos eigoje, jau gerokai po jų. Ypatingai tai, kad sekantis karalius ar karalienė nebūtinai turi būti geras valdovas.

@scream "O kodel neuzdrausti privataus sektoriaus isvis? Kodel nesukurti institucijos kuri priziuretu ar skleidziama informacija tikruma? Tokia valstybe kurtusi ne desimtmeciais, o kartomis.  Kazkas sake jog labai panasu i tarybine idealogija. Taip as sutinku, panasu. Nesakysiu kad pateisinu ju priemones, akivaizdu jog jos nepasiteisino." Tai kam lipt ant to paties grėblio?

Pats "modelis", paremtas "su situo reiketu pavargti bet imanoma", "nedirbti butu tiesiog geda, ir nezinau ar tai imanoma", " tai galbut skamba kaip utopija, taciau tai imanoma" rodo kontakto su šiuolaikiniu žmogumi trūkumą. Kažkur tikrai diskutavom prieš metus ar pora apie ekobendruomenes berods ir kas dabartinį žmogų veda ir motyvuoja.

exopolitics.lt

CitataNa, gana objektyviai ir tiesiai galima pasakyti, kad labiausiai kaltas tas, kas duoda į snukį, o ne tas, kuris žiūri, kaip duodama į snukį. Būtent todėl ir kalama į galvas, ir teisingai kalama. Kitam, aišku, gali atrodyt, kad ne, kad kaltas tas, kas žiūri, bet tai trečiam gali apskritai atrodyt, kad kalčiausias tas, kuris nieko apskritai nežino. Ir visiems trims "atrodo".


Nebūtinai. Visaip gali būti. pvz. jei kažkas inicijavo konfliktą ir būtent dėl to kažkas kažkam davė į snukį, tai kas labiau kaltas, ar tas kuris davė ar tas kuris užsakė kažką kažkam trenkti...prie to privedė.

CitataIr tai kad monarchija yra "gera" valdymo forma matėm istorijos eigoje, jau gerokai po jų


Aš su tavim kartu nemačiau, todėl prašau nevartoti ''matėm''. Praėjus kažkiek metų istorija sustatoma taip, kaip naudingiau ją perteikti masėms, ypač dabartiniais laikais.

czech-kuolis

čia aš gerai suprantu, sąjungininkai "užsakė"/inicijavo Čekoslovakijos aneksiją?

CitataAš su tavim kartu nemačiau, todėl prašau nevartoti ''matėm''. Praėjus kažkiek metų istorija sustatoma taip, kaip naudingiau ją perteikti masėms, ypač dabartiniais laikais.

Fair. Tačiau viena vertus, sunkoka patikėti, kad prie monarchijos visi gyveno gerai - Versalį tai spėjau pamatyt. Taip pat įsitikinimas, kad monarcho palikuonis kažkokiu būdu automatiškai yra geras valdovas yra labai komplikuotas. Švelniai tariant.


exopolitics.lt

#14
liepos 06, 2015, 13:34:05 Redagavimas: liepos 06, 2015, 13:35:56 by exopolitics.lt
jokiu būdu. Bet jie derybose su Hitleriu buvo viena iš sprendžiančių pusių ir sąlygojo tokį sprendimą koks buvo.

CitataTačiau viena vertus, sunkoka patikėti, kad prie monarchijos visi gyveno gerai

man apmaudu kai žmonės daro prielaidas diskusijoj iš teiginių kurių niekas nepadarė...

Aukštyn